PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Oljni kotel in ugašanje črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za komentar, če je kakšna podobna izkušnja ...
Sklepam, da govoriš o tuljavi elektromagnetnega ventila........
Nekaj desetletij smo se ogrevali na kurilno olje, vmes je en gorilec odslužil svoje, ta drugi pa je še danes "v rezervi" skupaj s pečjo za "izhod v sili", če odpove TČ.

No v vseh teh desetletjih nikoli ni pregorela tuljava magnetnega ventila, kaj šele, da bi po zamenjavi odpovedala v kratkem času.
Tako da..........
bi bil nekako logični zaključek, da zamenjana tuljava ni primerna, ali pa da je serija tuljav defektna............
Drži, o tej tuljavi je govora.

Ja, prvič je bilo serviserju nekako jasno/logično, da je lahko pregorela zaradi "naprezanja" peči pri vžigu, kar je bila posledica ene od napak, ki se je pojavljala pred tem (zelo verjetno, da je bil glavni problem zrak v oljnem filtru).

Zdaj, ko pa je tuljava odpovedala po enem tednu, pa je samo rekel, da mu ni jasno, v čem je problem. Ni bila vidno "skurjena", kot prvič, ko se je jasno videlo, da je dobesedno prežgana, ampak enostavno je odpovedala.
Mi jo je zamenjal pod garancijo, ampak vse skupaj je čudno ... ok, lahko pa da je dejansko defektna tuljava.

Zdaj spet samo čakam, kdaj bo gorilec ugasnil ...
Ah ja, danes je spet ugasnila. Najprej, ko sem prižgal (gumb na gorilniku) nazaj, se gorilnik spet ni vklopil in spet sem posumil tuljavo.

Ugasnem peč popolnoma, pustim 10 min, prižgem nazaj, deluje.

Govorila s serviserjem, ki je obupal (že tretji!) in pravi, da se boji da je nekaj s črpalko in da vprašanje, koliko se splača menjati, glede na to, da je gorilnik star že 20 let.

Skratka predlaga, naj vzamem novega oz. rabljenega.

Mene pa še vedno moti to, da je peč/gorilnik tudi letos že deloval bp 2 meseca in pol. Do prihoda dimnikarja... Vem, da sicer on ne naredi nič takega, gorilnik enostavno samo sname, ampak, nekako je to čisto preveč veliko naključje, da bi verjel.

Drži sicer tudi, da je hkrati z dimnikarjem prišlo tudi sveže olje. Amapk filter itd., to je bilo že vse pregledano, menjano, cevke iz cisterne zategnjene, itd. itd.

Ne vem enostavno več, kaj naj. Grem res v nov gorilec? Se bojim, da potem pa se bo izkazalo, da je problem čisto drugje ...
Kaj pa nepovratni ventil v cisterni? Je bil kdaj snet in očiščen. Če ima tudi gumijasto cev potem še to zamenjaj. Zamenjaj tudi tesnila na priključkih cevi. Napako začni iskati pri cisterni, zamenjaj vse gumijaste dele in tesnila na priključkih. Če se bo gorilec spet ustavil pa pojdi proti njemu in spet zamenjaj vsa tesnila.

Med pisanjem se mi je utrnila tudi ena banalna možna napaka in sicer zračnik na cisterni, oz. tudi dovod zraka v kurilnico.
Kot serviser težko na pamet komentiram in dajem nasvete oziroma pomoč. Stvar bi si bilo potrebno bliže ogledat. Nisem zasledil kateri gorilnik imaš. Proizvajalec oziroma tip.Običajno imajo določeni gorilniki svoje hibe in se mogoče že po proizvajalcu ugotovi kakšna hiba.

lp
Odvij obe dovodni cevki na filtru in ju potopi v kanister s kurilnim oljem oz primerno posodo, naj bo vsaj velikosti dvodnevne porabe. V kolikor je napaka na dovodu olja iz rezervoarja, bi moral v tem slučaju gorilnik delovati bp. Na kakšnem nivoju in oddaljenosti pa je cisterna, v istem s pečjo ali mora črpati iz nižje ležeče pozicije?
markII hvala, dobra ideja ja, da hitro izločim tisti del. Jaz sem sicer prepričan, da na strani cisterne ni napake. Tudi tisti zračni mehurčki, ki so se pojavljali v filtru in so bili sum, so izginili po tem, ko sem cevi zategnil, ampak se še vedno dogaja.

Cisterna je cca 2-3 m stran zunaj, pod zemljo in cevi pridejo skozi steno do centralne. Je kvečjemu malo višje, kot peč, nižje zagotovo ne.

@plamencek2: OK je Biasi, model B30-20R, gorilec je Bentone B10FUV, letnik 98'.
Sva pa midva tudi že pred kakim mesecem, če se boš spomnil, debatirala neko nedeljo po telefonu. Takrat je gorilec kar redn ugašal. Ti si sumil fotocelico, ampak to smo potem izločili. Zdaj je ugašanje redko, na vsake toliko.

Časovnica dogajanja od tam naprej:
Vmes smo zategnili cevi pri filtru, ter 2x magnetno tuljavo (takrat, ko se dejansko gorilnik ni več prižgal). Tuljava se je prvič povsem, vidno, skurila in sva sumila s serviserjem, da je to posledica stalnega ugašanja prejšnjih tednov. Prej je namreč gorilec ugasnil tudi med delovanjem.

Po prvi menjavi tuljave je teden dni delal bp, potem spet ugasnil. Spet zamenjana tuljava, ki tokrat ni bila nič vidno poškodovana. Gorilnik je deloval 8 dni, do včeraj.

Včeraj se spet ni zagnal, kar naenkrat, proti večeru. Ugasnem peč za nekaj minut, prižgem nazaj. Se zažene, zažene se gorilnik in prvič, ko se je zagnal, se je zaslišalo malo piskanja/škripanja. Sumim ležaje pri "ne vem kako se že reče tistemu ventilatorčku" - na levi strani je (to sva tudi odprla in pogledala s serviserjem ampak takrat ni imel občutka, da bi bilo z njimi kaj narobe).
Potem je delal celo noč, do jutra. Zjutraj sem spet videl, da je ugasnjen. Ponovim zgoraj opisan postopek, spet slišim rahlo piskanje/škrip ob prvem zagonu po ponovnem prižganju peči...in zdaj spet deluje ...trenutno še vedno. TIsti pisk se zasliši samo prvič po samodejnem izklopu, ko se ponovno zažene peč/gorilec.
Piskanje lahko povzroča črpalka, če se ti da, naredi poskus s kanistrom. Drugače pa ja, lahko je več vzrokov, črpalka gorilnika - prenizek tlak, lahko je zamašena cev na kateri je grelec olja in na koncu privita šoba, foto celica naj bi bila ok, malo pa moti ta pogostost prižiganja peči..... v 30 sekundah delovanja se vse skupaj komaj stabilizira.
Ja, tole s kanistrom bi bilo kar nujno. Torej s filtra odklopim obe cevi, z dovoda peči, predvidevam? Torej, cevi s peči, gredo diretno v kanister, brez filtra, drži?

Pogostos prižiganja? Hm, veš da to sem že spraševal vse serviserje, pa vsi po vrsti zatrjujejo, da to niti slučajno ne bi smel biti problem.

Nekaj je res, ta peč je delovala vsa leta tam na 50-60 stopinj (nastatitev termostata na peči). Zdaj, ko imam malo posodobljen sistem in dve črpalki z mešalnimi ventili talno in rad. gretje, sem ugotovil, da mi zadostuje, če nastavim termostat na peči tam na 40 stopinj. To pomeni, da vodo ogreje tam max do 50. Je pa res, da se posledično, recimo takrat ko je najbolj mraz in se potrebuje vtok 35 st. pa vse do 40 (za radiatorje) peč vklaplja za cca. 1 min na 5 min.
Ne vem, kot rečeno, vsi so rekli, da to ni problem ne za moj OK, ne za gorilec.
Glede na opisan problem "piskanje črpalke" to se dogaja posledično ker se črpalka matra to pomeni dovod goriva ! Odviti sesalni koš na cisterni in potegniti ven. Če je starejši tip ima za protipovratno blokado kuglico katera rada zaradi kondenza oziroma vode zarjavi in je otežen vlek goriva to pomeni posledično zamenjati sesalni koš in priključnice. Imel sem tudi že tak primer ali pa je na sesalnem košu ventil zaprt in ker ne tesni popolnoma in črpalka ustvarja določen pritisk to je okoli 12b potem se črpalka matra in piska enkrat vklopi ustvari dovolj pritiska drugič ne. Slikaj sesalni koš z ventilom !
Hvala fantje. Grem se zdajle lotit tega. Ja, ta cisterna je že res pošteno stara, upam, da sploh uspem priti zraven ...

Cevk s filtra za zdaj še nisem odvijal, ker čakam, če bo ugašanje kaj bolj pogosto. Ampak, tole mora biti res ena traparija. Zdaj že spet več kot dva dni deluje bp.

Sesalni koš se odvije tam, kjer pridejo cevke ven iz cisterne, predvidevam? No saj, če ne najdem, prilepim sliko vrha cisterne, pa bom prosil za pomoč.

Se javim.
Pismo, samo. Če bi bil to problem, ne bi potem zrak bil v filtru? Ker res ga ni ... Ok ja, razen če na vsake toliko potegne v prazno, kot pravi @frane1.

Ker tisto "piskanje", pojavilo se je samo prvič, ko je gorilec zalaufal. Takoj po tem, ko sem ga "resetiral", ker je pred tem ugasnil.
[url][img]httpsunichr("58")//iunichr("46")postimgunichr("46")cc/fk4qSfLH/sesalne-cevi-r-1-zn-1-1unichr("46")jpg[/img][/url]

Tole preglej
Ja jasno, hvala. Sem našel tudi sam tole, pa nisem uspel več popraviti zapisa o jamranju, da ne vem kaj je to. Smile
1 2 3 4
Iskanje po temi