PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Crknil hidrofor?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja!
Po vsej verjetnosti pa rabiš še en tropolni rele.
Nadzor treh faz ima na izhodu samo en kontakt s katerim krmiliš rele.
Jaz imam vgrajeno zaščitno motorsko stikalo, nastavljeno glede na motor.
Vsakič ko zmanjka ene faze ( pri nas na vasi se to večkrat zgodi) sta drugi dve bolj obremenjeni in stikalo izklopi.
(jun. '19)
zakaj tale črpalka ne vleče več vode ?
Nekaj dni je normalno delovala. Normalno vlekla vodo iz 4-5 metrov globokega vodnjaka. Potem je tlak vedno počasneje naraščal (100-litrski rezervoar s tlačnim stikalom, nastavljenim na malo manj kot 3 bare). Potem je začelo izklapljati motorsko zaščitno stikalo. Zdaj vode sploh ne potegne več.

Prvi osumljenec je bila protipovratna loputa. Razdrem povezavo med črpalko in rezervoarjem da bi vgradil novo, a za vsak slučaj le še prej preverim črpalko samo, brez loput, rezervoarjev, filtrov, itd.: ne potegne vode niti iz plastičnega vedra ki je višje od sesalnega dela črpalke; sesalna cev prej zalita z vodo. A pri izklopu opazim nekaj neobičajnega: močan povratni udarec vode iz črpalke nazaj v vedro - tega si ne znam razlagati.

Razdrem črpalko: ni videti posebnosti, razen tega da so tesnila izdelana iz časopisnega papirja in vejetno iz papirja ki se uporablja za izolacijo transformatorskih ali motorskih navitij. Tesnila moram seveda dati druga (iz česa jih naj izdelam ?) , a če bi bil problem v tesnilih, bi voda špricala iz ohišja črpalke, kar pa ni.

Glede na to, da nov hidrofor s takšnimi tehničnimi podatki stane okoli 100€, se kaj dosti s tem ne bom ukvarjal, me pa vseeno zanima v čem je problem.

[Slika: 80.jpg]

[Slika: 90.jpg]

[Slika: 100.jpg]

[Slika: 110.jpg]

[Slika: 120.jpg]

[Slika: 130.jpg]

[Slika: 140.jpg]
(28.6.2019 ob 22:28)javr Napisal: (jun. '19)
zakaj tale črpalka ne vleče več vode ?
Nekaj dni je normalno delovala. Normalno vlekla vodo iz 4-5 metrov globokega vodnjaka. Potem je tlak vedno počasneje naraščal (100-litrski rezervoar s tlačnim stikalom, nastavljenim na malo manj kot 3 bare). Potem je začelo izklapljati motorsko zaščitno stikalo. Zdaj vode sploh ne potegne več.

Prvi osumljenec je bila protipovratna loputa. Razdrem povezavo med črpalko in rezervoarjem da bi vgradil novo, a za vsak slučaj le še prej preverim črpalko samo, brez loput, rezervoarjev, filtrov, itd.: ne potegne vode niti iz plastičnega vedra ki je višje od sesalnega dela črpalke; sesalna cev prej zalita z vodo. A pri izklopu opazim nekaj neobičajnega: močan povratni udarec vode iz črpalke nazaj v vedro - tega si ne znam razlagati.

Razdrem črpalko: ni videti posebnosti, razen tega da so tesnila izdelana iz časopisnega papirja in vejetno iz papirja ki se uporablja za izolacijo transformatorskih ali motorskih navitij. Tesnila moram seveda dati druga (iz česa jih naj izdelam ?) , a če bi bil problem v tesnilih, bi voda špricala iz ohišja črpalke, kar pa ni.

Glede na to, da nov hidrofor s takšnimi tehničnimi podatki stane okoli 100€, se kaj dosti s tem ne bom ukvarjal, me pa vseeno zanima v čem je problem.

[Slika: 80.jpg]

[Slika: 90.jpg]

[Slika: 100.jpg]

[Slika: 110.jpg]

[Slika: 120.jpg]

[Slika: 130.jpg]

[Slika: 140.jpg]

Mislim, da smer vrtenja motorja ni prava!
Če prav berem na napisni tablici 220/380V, je motor trifazen.
In če je temu tako obrni faze.....
to sem preveril preden sem karkoli razdiral - vrti se prav.
Namesto tesnil sem zdaj uporabil tesnilno maso iz trgovine z avtodeli, sestavim, in črpalka deluje kot nova. Vlek je zdaj tako močan da se sesalna cev kar prilepi na dno vedra.
Vlečno cev pritrdim na cev vodnjaka. Deluje pol ure, potem se vlek spet ustavi. Preizkusim z ročno črpalko (štirno), ki je na isti cevi  - vode ni zmanjkalo. Mora biti neka finta ki jo poznajo samo strojniki, ker na prvi pogled s črpalko ni nič narobe.
Koliko pa bi lahko bil problem pesek v vodi ? Ker ni nobenega filtra pred črpalko. To, kar potegne iz zemlje, gre naprej.
Tesnila se da naresti tudi iz Tesnita. Samo je ta material kar zahteven za rezanje, se rad zlomi.

Sumil bi da gre za problem, da so kakšni stari semeringi na gredi motorja popustili oziroma počasi popuščajo in pri tem uhaja zrak v črpalko, ko se ogreje.

Če bi bilo možno bi bilo dobro probati črpalko krožno, da naprimer črpalka pretaka dlje časa vodo iz kakšne banje in preko cevi nazaj.

Lahko se tudi kakšni delci oprimejo sesalnega dela in zamašijo cev. Ker štirna počasneje črpa se ti delci ne primejo, kot če je konstantni vlek zaradi črpalke.
kasneje sem zvedel da so originalna tesnila iz materiala, podobnega peki papirju.
Pa tudi še eno mnenje je bilo da lahko zaradi slabih osnih tesnil vleče zrak, a to mi ni jasno ker os je na tlačni strani in če bi tam kaj slabo tesnilo, bi voda ven špricala, ne pa zrak noter vleklo, ali pač ?
Pozdravljeni. Da še jaz malo osvežim temo, tudi meni bo skoraj crknil hidrofor star 21 let. Namreč vmes se vklaplja nenadzorovano, pa včasih po hitrem postopku ugasne, ko dobi zadosti vode. Danes ponoči ko ni nikakršnega odvzema bode, pa se je prižgal in delal neprestano. Zjutraj je pritekel krop iz pipe in cel prostor je bil zakajen od dima ki je izhajal iz hidroforja. Drugače rabim ta hidrofor vsak dan za 5-10 litrov vode. Torej to pomeni, da bo treba nov hidrofor, ali pa je še kakšna druga možnost, mogoče glede nastavitev električnega avtomata? Trenutno ga imam izklopljenega iz elektricnega omrežja in pa po potrebi priklopim, takrat pa dela normalno.

Priložene datoteke Predogledne slike

Se pravi, elektricni del dela bp.
Preveri delovanje tlacnega stikala, v kolikor ti ustrezno vklaplja in izklaplja crpalko. vcasih pomaga spihat, in ""poWDjat".
Ce nimas eksoticnih priklopov, dobis novega v Merkurju za 10-15EUR.
Še prej pa preveri če na ventilčku priteče voda ali pihne zrak. Če pihne zrak ga napolni z kakšno pumpo ali kompresorjem. Če je pa pritekla voda, potem je v njem spustila duša, zato bo verjetno bolj smoteren nakup novega hidroforja, kot pa popravilo tega.
1 2
Iskanje po temi