PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kakšne kalkulacije pa so to? Če si v 5-6 letih na nuli, od takrat naprej delaš plus.
Zakaj nova TČ ista cena, nova peč pa polovična?
Ja delaš plus. Samo če po 15 letih daš novo TČ se ta plus takoj pobere zaradi višje cene TČ napram plinski peči.

TČ ista cena ker ni začetne investicije (razen TČ) pri plinu pa je začetna investicija priklop, dovoljenja, dimnik + peč. Kasneje pa samo peč.
Saj tud pri TČ ne boš zamenjal cele kotlovnice z 7,5k€! Če je monoblok, stane tam 3-4k€, split enote še manj.

Še vedno pa ne vem, kaj pišeš o 15 letih. Če se povrne po 6 letih, si na nuli. Če upoštevaš da takrat crkne TČ, se bo pač nova vračala nekaj let več kot prvič, če predpostavljaš da bo peč delala pa bistveno dlje brez vsake okvare.
Kar so po mojem za lase privlečene predpostavke.
Izkušnje tule na forumu kažejo, da TČ v povprečju brezhibno delujejo vsaj 6,7 let.
Bolj realna predpostavka bi bila, da bo TČ delala brezhibno vsaj 10 let, plinska pa recimo 15 let (recimo pri starših smo v 20 letih na plinski peči zamenjali že 3 matične plošče, vsaka dobrih 100€, dimni ventilator, izmenjevalnik za SV je že precej zamašen, itd). To je ocena, za realno stanje bi morali narediti statistiko, kar pa je po mojem nemogoče.
@Energetik1 malce jemlješ podatke od tu in tam- pač kot ti paše. Rezime bi bil nekako tak:
Nove TČ so praktično zastonj, se sploh ne kvarijo in delajo praktično neskončno dolgo. Plinske peči se kvarijo bolj, kot kurijo plin.

Je pa zanimivo- pri plisnki peči staršev je crkovala le matična plošča. Pri TČ, katera ima še več elektronike, pa ta nikoli ne crkne?
bozgom Napisal:Pa @alanford ogrevamo se s toploto, katero merimo v kWh in ne z denarjam, katerega merimo v €. Če pogledaš to tabelo [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")mgrtunichr("46")govunichr("46")si/delovna_podrocja/notranji_trg/nadzor_cen_naftnih_derivatov/cene_naftnih_derivatov/kurilno_olje_el/[/url] lahko tvojih 2100 l kurilca pomeni 2260 € (max) ali 1025 € (min) ali 1999 € (trenutno).

550 € za elektriko pa zopet ne pomeni veliko. Plačuješ elektriko dvotarifno ali enotarifno? Si na rednem ceniku ali kakšni akciji...?

Npr. prej sem porabil 2100 l kurilca, danes pa porabim 5500 kWh elektrike pove veliko več, kot pa koliko si za to plačal.
Našel sem ta moj stari post.

Petletni obračun porabe električne energije.
Odštevalni števec za TČ: 32.038 kWh (VT: 13.456 kWh ; MT: 18.582 kWh)
Po današnji ceni to znese 2.983€. To je cca 600€ na leto za ogrevanje in hlajenje objekta in ogrevanje sanitarne vode ter enomesečnemu hlajenju (sušenju) po razlitju vode pod estrihi.

Opis stanja napisal/-a:
Lokacija okolica Novega mesta (254m nadmorske višine)
Kotlovnica
3 fazna, LT z EVI, inverterska TČ Fujitsu WS HP 11,2 kW , brez zalogovnika
Bojler ležeči: izmenjevalec 0,8m2, 200 l (2 osebe + 2....1....0 za vikend)
Grelni elementi
- kopalnici radiator + talno vezano zaporedno
- 4 pomožni prostori: navadni radiatorji
- dnevna, kuhinja in 3 spalnice: 6 fancoil-ov
Objekt
Hiša K+P+M vseljena leta 2002
Bruto površina 411 m2
Neto površina 320m2
Neto ogrevana površina 220 m2; (ne grejem garaže (P) in kleti (K))
Toplotni ovoj: modul 29cm + 10cm EPS, cokel 8cm xps, mansarda povprečno 25cm tervol + EPS, okna lesena dvoslojna λ=1,1 W/mK
Notranja temperatura 22,5°C 24ur/dan
Pred uvedbo TČ poraba cca 2100 l ELKO peč RIELLO + par metrov drv v kaminu

Ni vse črno kar je belo.
bozgom Napisal:Pa @alanford ogrevamo se s toploto, katero merimo v kWh in ne z denarjam, katerega merimo v €. Če pogledaš to tabelo [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")mgrtunichr("46")govunichr("46")si/delovna_podrocja/notranji_trg/nadzor_cen_naftnih_derivatov/cene_naftnih_derivatov/kurilno_olje_el/[/url] lahko tvojih 2100 l kurilca pomeni 2260 € (max) ali 1025 € (min) ali 1999 € (trenutno).

550 € za elektriko pa zopet ne pomeni veliko. Plačuješ elektriko dvotarifno ali enotarifno? Si na rednem ceniku ali kakšni akciji...?

Npr. prej sem porabil 2100 l kurilca, danes pa porabim 5500 kWh elektrike pove veliko več, kot pa koliko si za to plačal.

Po današnji ceni to znese 2.983€. To je cca 600€ na leto za ogrevanje in hlajenje objekta in ogrevanje sanitarne vode ter enomesečnemu hlajenju (sušenju) po razlitju vode pod estrihi.

Opis stanja napisal/-a:
Lokacija okolica Novega mesta (254m nadmorske višine)
Kotlovnica
3 fazna, LT z EVI, inverterska TČ Fujitsu WS HP 11,2 kW , brez zalogovnika
Bojler ležeči: izmenjevalec 0,8m2, 200 l (2 osebe + 2....1....0 za vikend)
Grelni elementi
- kopalnici radiator + talno vezano zaporedno
- 4 pomožni prostori: navadni radiatorji
- dnevna, kuhinja in 3 spalnice: 6 fancoil-ov
Objekt
Hiša K+P+M vseljena leta 2002
Bruto površina 411 m2
Neto površina 320m2
Neto ogrevana površina 220 m2; (ne grejem garaže (P) in kleti (K))
Toplotni ovoj: modul 29cm + 10cm EPS, cokel 8cm xps, mansarda povprečno 25cm tervol + EPS, okna lesena dvoslojna λ=1,1 W/mK
Notranja temperatura 22,5°C 24ur/dan
Pred uvedbo TČ poraba cca 2100 l ELKO peč RIELLO + par metrov drv v kaminu

Ni vse črno kar je belo.

Ni vse črno kar je belo.
Načrtujemo novogradnjo, v ulici je speljan plinovod ter na parceli možen priklop na plin. Planiramo rekuperacijo in ohlajevanje hiše, v prihodnosti se planira tudi nakup električnega avtomobila. Kakšen način ogrevanja in ohlajevanja je dolgoročno bolj smiseln in tudi ekonomičen? Plin ali toplotna črpalka zrak-voda v kombinaciji s sončno elektrarno? Velika razlika je v investiciji, razlika je tudi pri vzdrževanju in življenjski dobi plinske peči oz. toplotne črpalke...

Ali je res, da v primeru, da je zagotovljen plinovod, ni možno pridobiti subvencije sklada za TČ?

Ogrevane površine bo cca 175m2.
Subvencije ni. Splača se vam plin vsaj pripeljat do hišne omarice za vsak slučaj, strošek je nekje 600-800€, tudi če bo TČ. Tako sem naredil jaz, če bodo kdaj velike spremembe v cenah energentov, enostavno montiram plinsko peč.

Če misliš resno z EV ali celo 2, potem bo morda plin boljša izbira, ne bo pa cenejša izbira. Sploh ker boš še ohlajeval, lahko to vse izvedeš samo z 1 kišto TČ zunaj. Plin ne hladi... Pa vedeti moraš, da ob dobro izolirani novogradnji bodo samo fiksni stroški plina in letnega servisa znašali že za pol ali več porabe TČ...

Ampak hočete EV. In to bo kar kriza v kombinaciji s TČ, indukcijo, PS, POS...
Vsekakor pa planiraj vsaj 3x25A priključek.
Nobene panike ne bo. Dinamična polnilnica bo pobrala kar ostane viška Amperov, v skrajnem, res teoretičnem primeru, pa lahko vzame še en 3x20A priključek za 13€ na mesec samo za avte.
Danes gre dodatni priključek, čez 10,15...let, ko bo toliko in toliko več EV, TČ... za vsako spremembo daljnovoda ali trafa pa toliko in toliko več NVO, zainteresiranih posameznikov... No ja, živi bili pa videli.
Točno tako. Dinamična polnilnica reši zadevo. Jaz je sicer nimam, ker sem ugotovil, da za njo ni potrebe, kljub TČ. Jo ima kolega in lepo dela. Testirali s kaloriferjem. Je pa tako, da se moč polnjenja zmanjša na vseh fazah enako, tako, da je potrebno tudi kakšno napravo prevezat drugam. Sicer pa na 10A enofazno nafilaš v poceni tarifi dobrih 18kWh, kar je v zimskem času za okoli 100km, večini več kot dovolj. Dvomim, da je potreba po še enem priključku, kljub dvema EV.
Čez 10, 15... let bo zemeljski plin mogoče že prepovedan, osebno lastništvo avtomobila pa zgodovina.
Za +/- naslednje leto pa bo za vse zadoščal 3x25A priključek.
V državi, kjer ima vsaka krava svoj traktor to, da ne boš lastnik avtomobila pač ne bo šlo, razen, če bo cena previsoka.
Eh, kaj čez 15 let, po predlogu novega Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije bo v novih individualnih objektih z letom 2023 prepovedana vgradnja kotlov na fosilna goriva, torej tudi kotlov na zemeljski plin.

Sicer pa plin zaradi visokih fiksnih stroškov priključka enostavno ni konkurenčen v sodobnih dobro izoliranih hišah (z letom 2021 bodo itak vse novogradnje morale biti skoraj ničenergijske, torej pod 25kWh/m2a). Dilema torej sploh ne bi smela biti plin ali TČ, ampak TČ zrak-voda ali zemlja-voda.

Pa to, da bi se zaradi električnih avtomobilov raje ogreval na plin, je tudi mimo. Kot je že bilo rečeno, pametne polnilnice rešijo problem, čeprav v tipični novogradnji problema sploh ni, ker ne potrebuje več od 6 kW toplotne črpalke, kar pomeni 3 kW električne moči pri res slabih pogojih (CoP 2), običajno pa manj kot 2 kW. Obstaja cel kup gospodinjskih aparatov, ki žrejo toliko, pa se pri nakupu električnega avtomobila nihče ne sprašuje, ali jih bo še lahko uporabljal.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi