PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Velikost/Moč Radiatorja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radiator je enako topel kot drugi po celi površini (vsi radiatorji so odzračeni in pravilno natavljeni). Spodnji ventil je popolnoma odprt. Prav tako so na drugih radiatorjih spodnji ventili odprti 1/4 do 1/2 obrata (predvsem zaradi tega, da je v hladni sobi max pretok), kar je res minimum in greje brez problema.

Edino kar je v tej sobi je čisto ob strani po celem radiatorju prislonjena ena stran mize (plošča). Vpliva to veliko?

Klima je v sobi. Do zdaj smo dogrevali s klimo. Bi pa vseeno rad to vse skupaj rešil z radiatorjem. Drva imamo zastonj.

Torej kakšna velikost radiatorja bi bila primerna za takšno sobo.

PS. Sedaj še točno preveril, nad sobo je 20cm izolacije + vse podeskano + gips plošče.
Torej je radiator pod mizo?
To zagotovo ni "blagodejno" za kroženje zraka v prostoru in s tem ogrevanje.....
Miza je tik ob radiatorju. Se pravi stranska plošča mize je ob strani celega radiatorja.
Radiator mora imeti spodaj dovolj odprto za dotok hladnega zraka. Sicer enostavno deluje z manjšo močjo.
Če imate ogrevanje na drva, je še ena varianta - da še bolj dvignete dvižni vod, vse ostale radiatorje pa močno priprete. Je pa bolj udobno, če nabavite dodaten radiator.

Kako velikega, vam lahko pove le vedeževalka. Ker za dimenzioniranje bi rabili podatke o vseh okoliških stenah, tleh, stropovih, oknih, lokaciji objekta, želeni temperaturi.
Velja pa - prevelikega lahko pripreš, kaj se zgodi če je premali, pa sam vidiš.
dvižni vod radiatorja samo dobrih 40 stopinj? osebno bi šel na minimalno 55, maks tja recimo 65.

če je radiator "zaprt" z mizo, zagotovo ni najbolje. sploh če ima samostojen termostatski ventil. tam pod mizo je temperatura 23 in ventil zapre, v sobi vse prej kot to.
Radiatorji v ostalih prostorih več kot dovolj grejejo na 40°C dvižnega voda. Sedaj mam nastavljeno na 46°C kar se mi zdi preveč glede na zunanjih 3°. In je že čutiti neudobje, ker temp. kar bije iz njih.

55/65°C je preveč za radiator v povprečno izoliranem objektu.

V glavnem zanima me koliko močan/velik radiator bi bil primeren za omenjeno sobo da bi v njej dosegel 23°C brez problema. Vem, da manjkajo podatki ampak vseeno se lahko pove okvirna velikost radiatorja, če si v tem poslu.
Še enega takega kot je sedaj, pa ne boš veliko falil.......
Zdravo,

si bom sposodil kar to tremo pa morda je bilo na to temo tudi že kaj napisanega.

Imam radiatorje vogel&noot T6 sredinski priklop in ni variante, da ogrejem cel radiator. Zadnja stran je kpl topla- po dolžini in višini, sprednja spodaj stran je skoraj mrzla, navrhu malo topla.
Pumpa je grundfos alpha 2 /25-60 ki sama nastavlja moč,
Termostatski ventili povsod razen en radiator ga nima.
Ventile sem že štelal od 1 do N in nisem opazil razlike.
Zraka ni.
Temp dvižnega voda 45°
Radiatorji so tip 22, višina 600 različnih dolžin od 1000 do 1800
Cevi iz omarice so bakrene na oko nekje max fi10mm.
Radiatorji so od razdelilne omarice oddaljeni od 3 do max 10m.

Prostor sicer segrejejo in ni težav, samo ne razumem zakaj je samo pol topel. Glede na oddano temp bi potem lahko bili pol manjši če bi bili celi topli.

Je možno da je vzrok premajhen premer cevi?

Ko smo delali centralno sem vse radiatroje vzel za eno številko večje ( daljše ) kot je predlagal centralist... ali je problem tudi to?

Dejansko ni težav in lepo dosegajo sobno temp 23-24°C, prav tako mi je zaradi otroka še bolje, da prva stran ni vroča.

Ima kdo podobne težave oz zakaj ni celoten topel?

LP
Tudi sam imam podobno tezavo z le enim radiatorjem. Dimenzij cca 1,8/0,6, topel le nekako v zgornji polovici. Ze od montaze. Radiator je bil celo odmontiran, ociscen, nazaj zmontiran, ventili sigurno do konca odprti, pa se nikoli ne segreje celoten. Tudi zrak se v njemu redno nabira, ce ga zracim vsak teden, vedno prvih nekaj sekund prihaja ven zrak. Ampak to odzracevanje ne spremeni njegove segretosti. Mi ni jasno zakaj. Je pa to najbolj oddaljen radiator, zadnji v veji. Ali je lahko radiator "serijsko okvarjen", ali je se kaksen drugacen razlog??
Lahko poveš se kako je priklopljen? V eni od tem sem zasledil da je dosti odvisno na načina priklopa v primeru dolgega radiatorja. V bistvu gre za to kako voda kroži po radiatorju.
Priklop standarden-zgoraj levo, iztok spodaj levo...
Zicko_ Napisal:Zdravo,

si bom sposodil kar to tremo pa morda je bilo na to temo tudi že kaj napisanega.

Imam radiatorje vogel&noot T6 sredinski priklop in ni variante, da ogrejem cel radiator. Zadnja stran je kpl topla- po dolžini in višini, sprednja spodaj stran je skoraj mrzla, navrhu malo topla.
Pumpa je grundfos alpha 2 /25-60 ki sama nastavlja moč,
Termostatski ventili povsod razen en radiator ga nima.
Ventile sem že štelal od 1 do N in nisem opazil razlike.
Zraka ni.
Temp dvižnega voda 45°
Radiatorji so tip 22, višina 600 različnih dolžin od 1000 do 1800
Cevi iz omarice so bakrene na oko nekje max fi10mm.
Radiatorji so od razdelilne omarice oddaljeni od 3 do max 10m.

Prostor sicer segrejejo in ni težav, samo ne razumem zakaj je samo pol topel. Glede na oddano temp bi potem lahko bili pol manjši če bi bili celi topli.

Je možno da je vzrok premajhen premer cevi?

Ko smo delali centralno sem vse radiatroje vzel za eno številko večje ( daljše ) kot je predlagal centralist... ali je problem tudi to?

Dejansko ni težav in lepo dosegajo sobno temp 23-24°C, prav tako mi je zaradi otroka še bolje, da prva stran ni vroča.

Ima kdo podobne težave oz zakaj ni celoten topel?

LP

Majstri ima kdo kaksno izkusnjo ali strokovno razlago za zgornje?
Hvala.
1 2
Iskanje po temi