PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira moči inverterske TČ glede na potrebe objekta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri -20°C ima TČ COP blizu 1. Torej je skoraj vseeno ali ogrevaš z grelci ali z njo. Ko pa gredo temperature proti -25...-30...-35...-40°C in to traja dneve in dneve pa TČ itak odpove in ti ostanejo le grelci. Ker grelce itak moraš imeti se poraja vprašanje, kdaj jih je z vidika stroškov in življenjske dobe TČ najoptimalnejše prižgati. In za njih pač velja kot je zapisano v tisti povezavi.

PS verjetno imajo na Švedskem in Norveškem v avtu čisti antifriz (do -40°C). Trditi, da mora biti tako tudi pri nas pa je malce mimo. Pri nas pa ga lahko mirne duše malce razredčiš, če seveda želiš kaj prihraniti.
Jst ne vem katero tabelo gledaš ampak, če gledaš izplen pri zunanji -20C in imaš talno gretje in recimo DV35, je COP še vedno več kot 2...ja po tehnični tabeli, ker kaj drugega bolj oprijemljivega ne vem če kdo ima.
Visokotemperaturna S80 pa ima tudi pri -20 pri DV50C izplen COP 2.
In ne se mi obešat, da to so zgolj tabele - to je edino kar je oprijemljivega, če pa ugibaš ali pa celo veš, da ti podatki iz specifikacij ne držijo, pa greš sigurno lahko v tožbo za zavajanje kupcev ali kaj podobnega, imaš zaslužek od sodišča potem očitno zagotovljen,.
Maš po tabelah res maš. Moja ga ima celo 2,8 (pri -20°C in 35°C dvižni vod). Eno je laboratorij drugo pa realnost.
Pa kljub temu- na Norveškem -30°C ni nobena redkost, takrat pa TČ preneha delovati in ti ostanejo le grelci. Prenašati njihove ugotovitve direktno na našo klimatsko področje pa verjetno ni najbolj smiselno in ekonomično.
Nekaj o meritvah COPov...ko je ravno debata v tej smeri:
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")rehvaunichr("46")eu/fileadmin/hvac-dictio/05-2012/p15-18_kleinunichr("46")pdf[/url]
@bozgom
To so znesku mojih TČ v igri. Kje si ti dobil tiste prej ne vem...

JaBK Napisal:1)
cena TČ z grelci, dimenzionirana da pokriva do -8: 3k€
lanska celoletna poraba za ogrevanje: 2630kwh (240,78€)
od tega požrli grelci, ker je bilo premrzlo: 146kwh (12,72€)

JaBK Napisal:če govorimo pa samo o močnejši, ti pa lahko odgovorim. so bile moje prve ponudbe na 9kw. Enofazna je bila 4014€ z DDV, grelcev ne gre odbijati. 3fazna, kar se nekako pritiče 9kw različici pa 4991k€ z davkom. tle se mi ne bi grelci priigali spljoh, ampak plačati bi jih pa vseeno mogla.

Dobo pa iz riti potegnil. To tudi jaz lahko. Ta svohcana bo delala 21,2leti. Ta močna pa 23,8let. Pač zmislim si neka, kot ti.

Drugače pa enkrat ste fantje tudi nekaj zvecili glede obremenjenosti in da pač to ne gre premosorazmerno, ampak se prevesi malo ko pride čez 80% obremenjenosti? Mogoče še kdo spomni debate, meni se ne da na telefonu iskati... No potemtakem je pa vprašanje kako je z njimi brez grelcev. Ta močna bo terala na 100%, razen če je izbrana par številk prevelika, ne da pokrije (pa smo nazaj pri investiciji), moja vklopi grelce pri 80% obremenitvi in ne gre čez. Torej se nekaj blazno matra ne. Bi človek lahko, če bi bil bozgom, celo lahko rekel, da bo zdržala dlje, ker se ne matra toliko...
@JaBK da bi kdo lahko podatke vlekel iz riti še nisem slišal. Če pa ti tako praviš, bo pa že držalo.

Drugače pa- za električne stroje velja, da se njihova življenjska doba zmanjša za polovico, če se njihova temperatura dvigne za 5°C. Bolj ko je motor obremenjen bolj se greje. Večja obremenitev motorja povzroča večje tokove skozi inverter, kateri se zaradi tega tudi bolj greje. To pa povzroča pospešeno staranje elektronskih komponent.

PS sam nisem govoril o tem, koliko let bo komu TČ obratovala, temveč le o tem da bo močnejša trajala dlje (primer v izračunu sem dal na tam 30% ). Ti želim, da ti traja najmanj še enkrat dlje kot si navedla.
bozgom Napisal:Maš po tabelah res maš. Moja ga ima celo 2,8 (pri -20°C in 35°C dvižni vod). Eno je laboratorij drugo pa realnost.
Pa kljub temu- na Norveškem -30°C ni nobena redkost, takrat pa TČ preneha delovati in ti ostanejo le grelci. Prenašati njihove ugotovitve direktno na našo klimatsko področje pa verjetno ni najbolj smiselno in ekonomično.
V realnosti je moja pri -17° in DV ~36°C imela COP nekje 2,2-2,5 če se prav spomin. Sem meril.
Koliko je pa podatek, če primerjaš s tabelo iz tehničnega kataloga?

Bozgom pravi, da je COP okoli 1...
bozgom Napisal:@JaBK da bi kdo lahko podatke vlekel iz riti še nisem slišal. Če pa ti tako praviš, bo pa že držalo.

Drugače pa- za električne stroje velja, da se njihova življenjska doba zmanjša za polovico, če se njihova temperatura dvigne za 5°C. Bolj ko je motor obremenjen bolj se greje. Večja obremenitev motorja povzroča večje tokove skozi inverter, kateri se zaradi tega tudi bolj greje. To pa povzroča pospešeno staranje elektronskih komponent.

PS sam nisem govoril o tem, koliko let bo komu TČ obratovala, temveč le o tem da bo močnejša trajala dlje (primer v izračunu sem dal na tam 30% ). Ti želim, da ti traja najmanj še enkrat dlje kot si navedla.

Torej, če JaBK goni svojo na običajni temperaturi za talno, jaz pa taisto na radiatorjih - potem njena ne bo nikoli crknila, moja pa jutri?

Kaj se že menimo...
@csamo001
Nam lahko zaupaš, kako si prišel do tega briljantnega zaključka?
Ker si glih ti... Recimo, da ima JaBK (talno) povprečno 10 stopinj nižji dvižni vod kot jaz (radiatorji), kar so verjetno kar realne predpostavke. Torej bo življenjska doba moje TČ 75% krajša kot njene (predpostavljamo enako TČ).

Naj še kaj dodam?
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi