Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Ja res je, sem ravno napisal v sosednji temi. Pri izbiri TC so mi bile ponujene 11kw TC (izolacija 9cm grafit EPS + 5cm kamena volna), ki je dobrih 1k€ drazja od 8kw razlicice, pac ker bi naj boljse in varcneje in dlje casa delovala. Zdaj koliko varcneje mi ni znal noben razlozit, prav tako ne, koliko daljsa bo zivljenjska doba mocnejse naprave. Sicer pa je tud nekaj extremov na forumu, kjer imajo v pasivni hisi 11kw masine, pa ceprav bi ze sveca bila dovolj za 21stc.
Objave: 466
Teme: 35
Ocena:
0
Zdaj lahko, da me bo kdo čudno gledal. Samo jaz imam mnenje, da na dolgi rok (20 do 30 let), večje število vklopov in izklopov bolj škodi napravi, kot pa malo daljše delovanje, ker je malo šibkejša.
Objave: 1855
Teme: 7
Ocena:
15
Ne računaj na 20-30 let. Danes se take mašine ne delajo več (velja tudi za druga področja).
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
@grega Mislis da bo res katera od TC delala 30 let??
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Hvala za te podatke @Bojanf. Upam, da bo @merlin kaj odgovoril in ne zgolj popal neke smajlije, ki so očitno bolj namenjeni njemu.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
@novitu
a čakaš, da ti nekdo drug zračuna ali pa nariše? Če rabi 4,5kw v najhujšem mrazu za želeno notranjo in ima na izbiro 5kw, 7kw in 9kw (ali katere je dal) in če upošteva nasvet, da naj TČ pokriva 80% potreb v teh pogojih, katero naj izbere? Seveda se lahko upošteva, da 5kw v imenu ne pomeni ničesar, poišče grafe vseh omenjenih in pogleda, koliko da od sebe pri želeni T.
če izbiraš po tej logiki, seveda, ki pa je privzeto pač pravilna, če se upošteva, da je od vseh edina pridobljena na podlagi nekega empiričnega raziskovanja in ne po občutku ali čez prst. Seveda jo lahko ne upoštevaš, težko pa rečeš, da nima večje teže kot lapanje na suho. Če hočeš konkreten primer, pa poišči par strani nazaj mojega, ki jo imam tako izbrano pa koliko me v vsej zgodbi stanejo grelci.
ker pa samo OP ve o katerih TČjkah gre in o kaki razliki se govori na investicijski strani, bo pa pač moral sam poračunati, koliko let bo trajalo, da pride na zeleno vejo.
Objave: 1384
Teme: 8
Ocena:
1
JaBk, umirjeno. Se strinjam, da je to en pogled, vprasanje OP pa je malce drugacno. No, na to se ni odgovora - vsaj jazga ne razberem. Pricakoval bi kako strokovno rqzlago tistih, ki naj bi zadevo konkretneje poznali in predvsem imsli izkusnje z n napravami in ne 1. Za enkrat je tu kar nekaj mnenj, predvsem ne ali papomanjkljivo kvantitativnih.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Zadeva pokrije prvi del. kako izbrati?
drugi del načeloma nikdar ni bil sporen. če TČ pokriva vse sama brez grelcev bo poraba manjša. mislim da tu ni kaj dosti debate.
Kar se pa tiče vpliva na zmrzovanje reber... kakega vpliva? kolikokrat bo defrost - tudi nekako baje večkrat pri švohnejši, tudi tu načeloma ni nekega špetira. lahko pa podam cifro. lansko sezono 2042 defrostov pri meni. pa naj jih prešteje še kdo (praktično bilokdo s foruma, ker se vsi bojijo grelcev ko hudič križa in imajo v iber močne TČjke). kar se tiče porabe za defroste, smo tudi že računali. Meni cca 20% lansko leto (577kWh), pa še to na račun prenizkega povratnega voda in jih mora delati z grelci (na radiatorjih bi bilo drugače). versus nekih 10%, se mi zdi. je treba poiskati. Ali ga zanima, kaj se bo fizično z rebri in materialom zgodilo, če tolikokrat zamrzne. to pa ne vem...