PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira moči inverterske TČ glede na potrebe objekta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
novitu Napisal:Fery, to pa ne razumem, zakaj po tvojem izračuni projektantov nimajo nobene veze z realnostjo? Kaj pa potem predlagaš - naj inštalira nekaj po občutku? Naj vpraša...tebe ali mogoče kaj drugega?
Takle mamo, @Fery ima prav. In kako vem, preprosto, sam znam zadevo izračunati. Delajo copy/paste, € pa v žep. Ne bom rekel, da vsi!
Ja res je, sem ravno napisal v sosednji temi. Pri izbiri TC so mi bile ponujene 11kw TC (izolacija 9cm grafit EPS + 5cm kamena volna), ki je dobrih 1k€ drazja od 8kw razlicice, pac ker bi naj boljse in varcneje in dlje casa delovala. Zdaj koliko varcneje mi ni znal noben razlozit, prav tako ne, koliko daljsa bo zivljenjska doba mocnejse naprave. Sicer pa je tud nekaj extremov na forumu, kjer imajo v pasivni hisi 11kw masine, pa ceprav bi ze sveca bila dovolj za 21stc.
Zdaj lahko, da me bo kdo čudno gledal. Samo jaz imam mnenje, da na dolgi rok (20 do 30 let), večje število vklopov in izklopov bolj škodi napravi, kot pa malo daljše delovanje, ker je malo šibkejša.
Ne računaj na 20-30 let. Danes se take mašine ne delajo več (velja tudi za druga področja).
bvs Napisal:
novitu Napisal:Fery, to pa ne razumem, zakaj po tvojem izračuni projektantov nimajo nobene veze z realnostjo? Kaj pa potem predlagaš - naj inštalira nekaj po občutku? Naj vpraša...tebe ali mogoče kaj drugega?
Takle mamo, @Fery ima prav. In kako vem, preprosto, sam znam zadevo izračunati. Delajo copy/paste, € pa v žep. Ne bom rekel, da vsi!

Da si lojalen Feryiju ni skrivnost...že dolgo. No pa ne trdim, da mogoče oba nimata prav. Vprašanje, ki se mi poraja (pa najbrž še komu) pa je: kaj ima projektant od tega, da ti napiše 8kW namesto 6kW denimo?

Ni problem izračunat kaj je good enough ampak, kaj je optimum? To je vprašanje, ki ga je postavil avtor a odgovora še kar ni...
@grega Mislis da bo res katera od TC delala 30 let??
Pa sem bleknil nekaj. Big Grin Bodo vsi zapeli za tole.

Ja seveda, da (skoraj) nobena ne bo, če so redke pravilno izbrane. Big Grin

Ene 20 let pa menda lahko pričakuješ od "malo bolj kompliciranega hladilnika, ki dela v kontra". Big Grin Kot sem pa rekel, menim, da so inverterji bolj nagnjeni k okvaram. Pa zrak-voda tudi. Bolj stabilni viri kot zemlja-voda in voda-voda pač tudi prinesejo svoje. Več naj pa inštalaterji povejo. Big Grin
Kar nekaj monterjev, mojstrov oz ljudi iz foha napoveduje tam med 7-10 let, nekatere izjeme mogoce 15 let. Vec od tega pa je baje samo pobozna zelja Smile to velja po njihovem predvsem za inverterje razvite iz klim oz tako imenovane klima TC, tiste taprave bi naj brez problema delale vsaj 15 let. Ceprav o zivljenjski dobi neke naprave je ugibat brez smisla. Na koncu je TC tehnicna stvar, pri kateri lahko gre marsikaj narobe. Smo pa spet pri denarju, tiste drazje bi naj zdrzale dlje, tiste cenejse pa obcutno manj. Je pa kar nekaj forumasev, ki jim te klima TC grejejo ze vec kot napovedanih 7 let, nekaterim ze +10 let. Koliko pa vklop/izklop TC vpliva na zivljenjsko dobo pa bodo povedali strokovnjaki Wink
novitu Napisal:Da si lojalen Feryiju ni skrivnost...že dolgo. No pa ne trdim, da mogoče oba nimata prav. Vprašanje, ki se mi poraja (pa najbrž še komu) pa je: kaj ima projektant od tega, da ti napiše 8kW namesto 6kW denimo?
???? :lol: , @Fery-a ne poznam, vem samo, da vozi propeler, pa še to, ker se sam z njim pohvali. To, da ima "augenmass" pa verjetno ni sam kriv :lol: .

novitu Napisal:Ni problem izračunat kaj je good enough ampak, kaj je optimum? To je vprašanje, ki ga je postavil avtor a odgovora še kar ni...
@pentax je že podal odgovor, pa se kr plete dalje.
pentax Napisal:jst sem dajal pred časom tale link, kateri zajema podobno zadevo:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/download/fileunichr("46")php?id=28184&mode=view[/img]
pentax Napisal:Na voljo so tudi inverter tč z nižjim delovanjem. Od teh "cenejših" ima toshiba to možnost, če ti je to pomembno. Če se prav spomnem se spusti do 10-15% svoje polne moči.
Estia se spusti do 10% "obremenitve", karkoli že to pomeni. Če gledaš tabele, takrat proizvaja več kot 10% moči. Pri temperaturi dvižnega voda 35°C in zunanji temepraturi nad 5°C se sicer še vedno spusti precej nizko (med 2 in 3 kW), sicer pa je moč pri 10% obremenitvi nekje med polovico in tretjino maksimalne moči pri tisti temperaturi.

Vsaj tako je pri tabelah ki sem jih našel z googlom:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.toshiba-estia.rs/pdf/7a-capacity-tables-estia-series-4.pdf">http://www.toshiba-estia.rs/pdf/7a-capa ... ries-4.pdf</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.toshiba-estia.rs/pdf/7b-capacity-tables-estia-hi-power-series-4.pdf">http://www.toshiba-estia.rs/pdf/7b-capa ... ries-4.pdf</a><!-- m -->
V obeh dokumentih glej poglavje 4-6. Part Load Tables, ki se začne nekje na polovici pdf-ja.
bvs Napisal:
novitu Napisal:Da si lojalen Feryiju ni skrivnost...že dolgo. No pa ne trdim, da mogoče oba nimata prav. Vprašanje, ki se mi poraja (pa najbrž še komu) pa je: kaj ima projektant od tega, da ti napiše 8kW namesto 6kW denimo?
???? :lol: , @Fery-a ne poznam, vem samo, da vozi propeler, pa še to, ker se sam z njim pohvali. To, da ima "augenmass" pa verjetno ni sam kriv :lol: .

novitu Napisal:Ni problem izračunat kaj je good enough ampak, kaj je optimum? To je vprašanje, ki ga je postavil avtor a odgovora še kar ni...
@pentax je že podal odgovor, pa se kr plete dalje.
pentax Napisal:jst sem dajal pred časom tale link, kateri zajema podobno zadevo:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/download/fileunichr("46")php?id=28184&mode=view[/img]

Ne najdem neke kvantitativne primerjave med denimo avtorjevo izracunano TC in alternativami, ki jih navaja.
Hvala za te podatke @Bojanf. Upam, da bo @merlin kaj odgovoril in ne zgolj popal neke smajlije, ki so očitno bolj namenjeni njemu.
@novitu
a čakaš, da ti nekdo drug zračuna ali pa nariše? Če rabi 4,5kw v najhujšem mrazu za želeno notranjo in ima na izbiro 5kw, 7kw in 9kw (ali katere je dal) in če upošteva nasvet, da naj TČ pokriva 80% potreb v teh pogojih, katero naj izbere? Seveda se lahko upošteva, da 5kw v imenu ne pomeni ničesar, poišče grafe vseh omenjenih in pogleda, koliko da od sebe pri želeni T.

če izbiraš po tej logiki, seveda, ki pa je privzeto pač pravilna, če se upošteva, da je od vseh edina pridobljena na podlagi nekega empiričnega raziskovanja in ne po občutku ali čez prst. Seveda jo lahko ne upoštevaš, težko pa rečeš, da nima večje teže kot lapanje na suho. Če hočeš konkreten primer, pa poišči par strani nazaj mojega, ki jo imam tako izbrano pa koliko me v vsej zgodbi stanejo grelci.

ker pa samo OP ve o katerih TČjkah gre in o kaki razliki se govori na investicijski strani, bo pa pač moral sam poračunati, koliko let bo trajalo, da pride na zeleno vejo.
JaBk, umirjeno. Se strinjam, da je to en pogled, vprasanje OP pa je malce drugacno. No, na to se ni odgovora - vsaj jazga ne razberem. Pricakoval bi kako strokovno rqzlago tistih, ki naj bi zadevo konkretneje poznali in predvsem imsli izkusnje z n napravami in ne 1. Za enkrat je tu kar nekaj mnenj, predvsem ne ali papomanjkljivo kvantitativnih.
Zadeva pokrije prvi del. kako izbrati?

drugi del načeloma nikdar ni bil sporen. če TČ pokriva vse sama brez grelcev bo poraba manjša. mislim da tu ni kaj dosti debate.

Kar se pa tiče vpliva na zmrzovanje reber... kakega vpliva? kolikokrat bo defrost - tudi nekako baje večkrat pri švohnejši, tudi tu načeloma ni nekega špetira. lahko pa podam cifro. lansko sezono 2042 defrostov pri meni. pa naj jih prešteje še kdo (praktično bilokdo s foruma, ker se vsi bojijo grelcev ko hudič križa in imajo v iber močne TČjke). kar se tiče porabe za defroste, smo tudi že računali. Meni cca 20% lansko leto (577kWh), pa še to na račun prenizkega povratnega voda in jih mora delati z grelci (na radiatorjih bi bilo drugače). versus nekih 10%, se mi zdi. je treba poiskati. Ali ga zanima, kaj se bo fizično z rebri in materialom zgodilo, če tolikokrat zamrzne. to pa ne vem...
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi