PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ena faza iz trofazne vtičnice?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če bi imel samostojen zaščitni vodnik, bi bilo ok, tako pa ni.
Definiraj samostojen?
Če ga skrbi varovanje, lahko da KZS, FID ali kaj podobnega namesto varovalk. Par minut dela.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
A te stvari delajo brez ozemljitve, ker to bi bilo najlažje mi narediti, pa neko varovanje je. @Mirator sem mi zdi da je to tvoje področje, je kaj od tega uporabno, ker na te zaščite se pa res ne spoznam.
Da. Te stvari delajo brez ozemljitve.
Fery Napisal:Definiraj samostojen?
Nevtralni (nula) - N in zaščitni - PE vodnik, sta lahko združena v enem vodniku - PEN, ki pa mora imeti presek najmanj 10 mm2. Ker ima OP tri faze in nulo, bi moral položiti še PE vodnik.
Citat:Če ga skrbi varovanje, lahko da KZS, FID ali kaj podobnega namesto varovalk. Par minut dela.
Če je dvožilna enofazna ali štirižilna trifazna napeljava, je zaščita s FID ali KZS (ki ni nič drugega kot zaporedno vezana FID stikala in inštalacijskega odklopnika) stikalom, nemogoča.
okane Napisal:A te stvari delajo brez ozemljitve, ker to bi bilo najlažje mi narediti, pa neko varovanje je. @Mirator sem mi zdi da je to tvoje področje, je kaj od tega uporabno, ker na te zaščite se pa res ne spoznam.
No tokrat ti je @Fery pravilno odgovoril.
Za delovanje potrebuješ samo fazo in nulo. Za trifazne stroje, ki so v trikot vezavi pa tudi nule ne potrebuješ (tudi za takšne, ki so vezani v zvezdo, če imajo vsa tri bremena enake impedance).
Zaščitni vodnik služi izključno zaščiti pred električnim udarom in mora biti neprekinjen od razdelilnika do končnega porabnika. Tako imenovano šivanje je prepovedano in nevarno. Ni pa nujno, da je zaščitni vodnik ozemljen.
In bolj kot delovanje je pomembna zaščita. Če zaščite nimaš pravilno narejene, lahko pride do električnega udara, tudi če nimaš vklopljene nobene naprave. Zato pamet v glavo, najdi zanesljivega električarja (na forumu jih imaš kar nekaj) in skupaj z njim naredi inštalacijo, kot je prav.
Ozemljitev na licu mesta?
Zgolj razmišljanje.
V vsakem primeru brez štemanja ne bo šlo.
Lahko pa, če se boji samo stroška, štemanje pa ga ne moti, od razdelilnika razpelje cev horizontalno pod stropom po obudu stanovanja in nad vsako vtičnico, razdelilno dozo. Iz doze do vtičnic ravno tako vgradi cev. Te cevi so lahko tudi samo fi 10,7 mm. V horizontalo potem uvleče rumeno-zeleni vodnik preseka 2,5 mm2, v dozah pa brez prekinitve vpeljanega vodnika naredi odcepe k posamezni vtičnici. In če je že toliko poštemal, potem lahko poštema še v zunanjost ter nekje v zemljo zabije colsko jekleno cev dožine kakšen meter in jo poveže s PE zbiralnico (ali sponko) in seveda vgradi FID 30mA. Na ta način bi imel vsaj za silo tudi zaščito. Vseeno pa čimprej v obnovo.
Tisti časi, ko so take stvari delovale brez ozemljitve so že zdavnaj mimo. No, saj bi še danes, pa se pač tem stvarem nekoliko drugače (in ne več tako po domače) streže. Pa si, Fery, tistga bmflna ubodu, ker okna švoh vgrajuješ ali ker jih dobro?
opt Napisal:To zmontiraš pa je.
[img]httpsunichr("58")//imageunichr("46")schrackcdnunichr("46")com/340x380/f_yy493416--unichr("46")jpg[/img]
a pod plavim pokrovom je enofazna vtičnica ? Kako pa se temu reče oziroma kje to prodajajo ?
mirator Napisal:Če je dvožilna enofazna ali štirižilna trifazna napeljava, je zaščita s FID ali KZS (ki ni nič drugega kot zaporedno vezana FID stikala in inštalacijskega odklopnika) stikalom, nemogoča.
ni jasno; na dovodne sponke (1, 3, 5, N) priklopiš 3 faze in PEN. Na odvodnih sponkah (2, 4, 6, N) imaš potem 3 faze in nulo, zemlja pa je PEN-vodnik iz dovodne sponke N. Ali ne ?
Ne, jaz imam kar imam zgolj zato, ker ne sprašujem naokrog. Pri meni bi se že davno vrtela (se tudi je).

Če boste prebrali navodila, boste tudi opazili, da je zahtevan kabel 4 mm2. Zdaj torej lahko pričakujemo naslednji val vprašanj.

Seveda jo imam jaz na 2,5 mm2.
Je pa res, da skupaj s 16A varovalko.
Čeprav bi morala biti 25A.
Ups. Same dileme, vprašanja, panika...
javr Napisal:[img]httpsunichr("58")//imageunichr("46")schrackcdnunichr("46")com/340x380/f_yy493416--unichr("46")jpg[/img]
a pod plavim pokrovom je enofazna vtičnica ? Kako pa se temu reče oziroma kje to prodajajo ?

Vtičnica nadometna dvojna 3f+1f, CEE, IP44, 16A, ožičena

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.schrack.si/trgovina/vticnica-nadometna-dvojna-3f-1f-cee-ip44-16a-ozicena-yy493416.html">https://www.schrack.si/trgovina/vticnic ... 93416.html</a><!-- m -->
javr Napisal:
mirator Napisal:Če je dvožilna enofazna ali štirižilna trifazna napeljava, je zaščita s FID ali KZS (ki ni nič drugega kot zaporedno vezana FID stikala in inštalacijskega odklopnika) stikalom, nemogoča.
ni jasno; na dovodne sponke (1, 3, 5, N) priklopiš 3 faze in PEN. Na odvodnih sponkah (2, 4, 6, N) imaš potem 3 faze in nulo, zemlja pa je PEN-vodnik iz dovodne sponke N. Ali ne ?
Če bi prebral Ferijevo vprašanje in moj odgovor, potem bi ti bilo jasno, da je PEN vodnik hkrati nula in zaščitni vodnik. Če sedaj PEN vodnik pelješ skozi FID, FID ne bo deloval, ker bo v njemu vedno diferenca tokov nič (kolikor toka bo steklo skozi FID po fazah, ga bo steklo tudi po PEN vodniku nazaj in razlika bo nič).
Skozi FID gredo faze in nula, PE zaščitni vodnik, pa mora iti mimo FID stikala. Seveda lahko za PE vodnik uporabiš nulo pred FID stikalom, ampak do porabnika pa morajo biti napeljani ali trije vodniki za enofazni tokokrog ali pa 5 vodnikov za trifazni tokokrog (eden ali trije vodniki za faze, en vodnik za nulo in en vodnik, ki gre mimo FID stikala za zaščitni vodnnik PE - torej 3 ali 5 vodnikov).
Ampak, ne glede ali si narediš ozemljitev ali pa vzameš nulo pred FID stikalom, se štemanju ne izogneš (no ja, razen če PE vodnik položiš nadometno).
Lahko da FID tik pred vtičnico, tako ne rabi štemat ako hoče imeti Fid/KZS, če to estetika dopušča in bo vsaj 100% bolje kot brez fid-a.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi