2.11.2018 ob 16:04
Če bi imel samostojen zaščitni vodnik, bi bilo ok, tako pa ni.
Fery Napisal:Definiraj samostojen?Nevtralni (nula) - N in zaščitni - PE vodnik, sta lahko združena v enem vodniku - PEN, ki pa mora imeti presek najmanj 10 mm2. Ker ima OP tri faze in nulo, bi moral položiti še PE vodnik.
Citat:Če ga skrbi varovanje, lahko da KZS, FID ali kaj podobnega namesto varovalk. Par minut dela.Če je dvožilna enofazna ali štirižilna trifazna napeljava, je zaščita s FID ali KZS (ki ni nič drugega kot zaporedno vezana FID stikala in inštalacijskega odklopnika) stikalom, nemogoča.
okane Napisal:A te stvari delajo brez ozemljitve, ker to bi bilo najlažje mi narediti, pa neko varovanje je. @Mirator sem mi zdi da je to tvoje področje, je kaj od tega uporabno, ker na te zaščite se pa res ne spoznam.No tokrat ti je @Fery pravilno odgovoril.
opt Napisal:To zmontiraš pa je.a pod plavim pokrovom je enofazna vtičnica ? Kako pa se temu reče oziroma kje to prodajajo ?
[img]httpsunichr("58")//imageunichr("46")schrackcdnunichr("46")com/340x380/f_yy493416--unichr("46")jpg[/img]
mirator Napisal:Če je dvožilna enofazna ali štirižilna trifazna napeljava, je zaščita s FID ali KZS (ki ni nič drugega kot zaporedno vezana FID stikala in inštalacijskega odklopnika) stikalom, nemogoča.ni jasno; na dovodne sponke (1, 3, 5, N) priklopiš 3 faze in PEN. Na odvodnih sponkah (2, 4, 6, N) imaš potem 3 faze in nulo, zemlja pa je PEN-vodnik iz dovodne sponke N. Ali ne ?
javr Napisal:[img]httpsunichr("58")//imageunichr("46")schrackcdnunichr("46")com/340x380/f_yy493416--unichr("46")jpg[/img]
a pod plavim pokrovom je enofazna vtičnica ? Kako pa se temu reče oziroma kje to prodajajo ?
javr Napisal:Če bi prebral Ferijevo vprašanje in moj odgovor, potem bi ti bilo jasno, da je PEN vodnik hkrati nula in zaščitni vodnik. Če sedaj PEN vodnik pelješ skozi FID, FID ne bo deloval, ker bo v njemu vedno diferenca tokov nič (kolikor toka bo steklo skozi FID po fazah, ga bo steklo tudi po PEN vodniku nazaj in razlika bo nič).mirator Napisal:Če je dvožilna enofazna ali štirižilna trifazna napeljava, je zaščita s FID ali KZS (ki ni nič drugega kot zaporedno vezana FID stikala in inštalacijskega odklopnika) stikalom, nemogoča.ni jasno; na dovodne sponke (1, 3, 5, N) priklopiš 3 faze in PEN. Na odvodnih sponkah (2, 4, 6, N) imaš potem 3 faze in nulo, zemlja pa je PEN-vodnik iz dovodne sponke N. Ali ne ?