PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Konstrukcija dvojčka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gapez ne bo držalo. Glede na uredbo in tehnično smernico je ena polovica dvojčka z dvema stanovanjskima enotama večstanovanjska stavba in ne gre samo za forumsko razlago. Uredba in tehnična smernica povozita OPN. Ljubljanski je tukaj specifičen tako kot sem navedel, da dovoljuje ta tip večstanovanjske garadnje na območju, ki ga sami poimenujejo splošne eno in dovstanovanjske površine (SSse).

@runocar, naj projektant s kratkim klicem preveri to na upravni enoti. Osebno bi se veliko bolj nagibal k konstrukcijsko ločenim enotam ne samo zaradi dovoljenja kot tudi zaradi pravno enostavnejšega vidika kasnejšega vzdrževanja, dozidovanja in podobno.
Če v projektu in v gradbenem dovoljenju piše dvojček, in drugače ne more pisati, ker sicer ni skladno z OPN, je to zame dvojček in ne večstanovajska stavba. Če bi bilo res, da uredba in tehnična smernica povozita OPN, potem tega ne bi oz. ne bi smeli sprejeti uradniki na UE, pa potem še na višjih inštancah, skozi katere je kakšen od teh projektov gotovo šel.

Glede drugega odstavka se strinjam, zaradi enakega razloga sem prepričan, da je vrstna hiša še bistveno boljša varianta. Razen če je želja, da sta stanovanjski enoti v posameznem dvojčku različno veliki.
Povsem ok je če piše dvojček. OPN samo dovoljuje da rečeš takšni večstanovanjski stavbi (dve enoti v eni polovici dvojčka) na območju kjer velja ta OPN.

Še vedno pa je po klasifikaciji to večstanovanjska stavba ne glede na to če ji rečeš ti dvojček ali vila Mojca. Dvojček ni veljavna enota klasifikacije po uredbi ali tehnični smernici.

Še enkrat Ljubljanski odlok pravi, da lahko na določenih območjih gradiš enostanovanjske stavbe ter nekatere večstanovanjske stavbe, ki padejo pod OPN opis dvojčka. Torej Lj OPN omogoča postavitev klasičnega dvojčka kjer je vsaka polovica ena stanovanjska enota in je vsaka polivca po klasifikaciji enostanovanjski objekt ali pa dvojčka kjer ima ena polovica dve stanovanjski enoti, v tem primeru pa je ta dvojček večstanovanjski objekt. tako ti OPN daje možnost, da večstanovanjski objekt poimenuješ kot dvojček.
To ne velja za določena območja, ampak za celotno območje MOL, ker so dovoljene eno in dvostanovanjske hiše, torej povsod, razen v kakih Murglah ali podobno. Izhaja pa iz definicije dvojčka:
Dvojček sestavljata dve eno- ali dvostanovanjski zrcalni stavbi z enakimi gabariti, ki se gradita sočasno, na skupni vmesni parcelni meji in se stikata tako, da oblikujeta povezano prostostoječo hišo z ločenima vhodoma in ločenima parcelama, namenjenima gradnji. (3. člen, 15. odstavek)
Rabiš samo 500 m2 veliko parcelo, namesto 400 za eno hišo (v kateri sta tudi lahko dve stanovanji).

Ne vem iz prve roke, kaj piše v teh projektih pod klasifikacijo, ampak zelo dvomim, da je objekt zaradi skladnosti z OPN definiran kot dvojček, potem pa v klasifikaciji piše večstanovanjski objekt. To je popolnoma nelogično.
Ni nelogično. Klasifikacija ni enako poimenovanje objekta skozi OPN. Lahko se slišiva za podrobnejšo razlago, ker tule očitno ne bo šlo.
Pa delita kar bosta po tel. natuhtala ;-)
Hvala in LP
To za vas itak ni bistveno, ne glede na to lahko delate dvojček s po dvema stanovanjema na enoto. Vprašanje je bilo samo, kaj piše pri klasifikaciji, kar se mi ne zdi bistveno.
Zame je bistveno vprašanje ali sta enoti lahko konstrukcijsko povezani ali ne.
Jaz bi rekel, da ne.
Če bereš dikcijo iz OPN, ki sem jo kopiral, piše, de je dvojček iz dveh stavb. Jaz težko kupim, da gre pri objektu s skupno ploščo v večih nivojih za dve stavbi.

Tako kot lahko na forumu dobiš različne odgovore, jih lahko tudi na UE, na ministrstvu, pri inšpektorju itd.
Ljubljana je ena od tistih občin, v katerih je dvojček definiran kot dve stavbi. Pustimo sedaj ob strani, ali sta eno- ali večstanovanjski, ker to za zastavljeno vprašanje ni bistveno. Bistveno je, da etažne plošče ne morejo kontinuirano potekati preko vmesne dvojne stene.

Kar se temeljev tiče, je težje odgovoriti. Pri pred kratkim grajenih vrstnih hišah v neki drugi občini je bil pasovni temelj med dvema hišama skupen, ne predstavljam si da bi lahko bil drugačen. Pri temeljni plošči tega problema ni, objekta se da brez težav tudi v temelju ločiti.
Vile mivka imajo dve steni. Za plošče ne vem. Pokliči in vprašaj kot kupec.
Vem pa za ene vrstne, ki imajo skupno garažo, enojno steno med enotami in torej tudi skupno ploščo. Imeli so totalne težave s sosedi, 2x na UE in 2x na ministrstvu. Zdaj stoji in ima uporabno dovoljenje.
Za vrstne piše podobno:
123. Vrstna hiša je enostanovanjska hiša v nizu zaporedno zgrajenih stavb z enakimi gabariti, ki se z zunanjim zidom stika z zunanjim zidom sosednjega objekta.
1 2
Iskanje po temi