PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nasvet za nakup nove peči na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Res ne vem, ampak a na temu forumu doloceni res hvalite robo, katere se niti preverili niste? Prvega bos sele montiral pa ga ze hvalis kot suho zlato? A kdo res nasede tem pocarskim?
9, 12, 14 jurjev? Za vsakodnevno nalaganje? Kot kaže je cena premo sorazmerna z delom, ki ga sistem zahteva. Več kot imaš z njim dela, dražji je. "Verjetno" je zaradi tega TČ cenejša, saj zahteva le dva ali trikratni pritisk gumbka v letu dni.

Uplinjaka imam že dolgo. In ko gledam podatke o tisti Inovatika peči nikakor ne moreš priti do kakih konkretnih podatkov o omenjenem ogrevnem sistemu. Kot kača, ki skriva noge. Peč seveda ima zalogovnik. Vsaj narisanega v predstavitvi. In ravno tu me moti dejstvo, da je vse (sanitarna voda, "zalogovnik" in kotel) vse v enem ovoju. In vsi uplinjaki po defoltu zapirajo (ločujejo) kotel od zalogovnika, sanitarne vode, ko temperatura na povratku kotla pade pod 55 ali 60⁰C. V "imenu" ohranjevanja življenjske dobe kotla samega, ko se v kotlu ohranjuje vroča voda, ki preprečuje tvorjenje kondenza in posledično agresivne, jedke "župe", ki bi počasi najedala kotel in kurišče. Pri Inovatiki tega ni moč opaziti. Ali pa skrivajo ta podatek.

Priložene datoteke
.jpg   Inovatika.jpg (Velikost: 70,79 KB / Prenosi: 511)
mišek2014 Napisal:Ma ja kaj turite te zrakomlate v vsaki temi.
Saj ni nic napisal, kaj pa ce je ta hisa na kmetijskem obmocju, kjer imajo v ozadju se 20 hektarov gose in vso mehanizacijo. Ce ima vse to, ima sigurno tudi drvarnico. Kaj bo tak s zrakomlatom za bajto, ce pa ima samo od ciscenja hoste kurjave za vec takih bajt. 9 kvadratov ce so pravih mer je pa tudi vec kot dovolj.
Kurjavo lahko brez težav prodaja, če je tako zaljubljen v drva.

Za 14 jurjev dobi zemlja-voda tč sistem, da ga lahko vikaš.
Ali geosonda.

Kot pravi pregovor: lahko gre kmet iz vasi, ne more vaša miselnost iz kmeta.

zdravapamet
Suho zlato so tvoje cene.Ali še boljše platina, ne zlato.A to je za Norveško cenik ?
Kupi najcenejše možno, zalogovnik samo pripni zraven, čim manj elektronike in krmiljenja, za regulacijo ogrevanja le sobni termostat. Delalo ti bo kot ura.
Če se ti ne mudi, čekiraj bolho. Norci mečejo ven in dobesedno šenkajo kompletne kotlovnice.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Temo o inovatiki imas pa tudi nekaj mesecev nazaj....preberi si jo.

Zdaj ce je denarja dovolj, potem.kar kurilnico za 10+ jurjev. Ce pa ni, pa kot receno, na bolhi dobis malo rabljene sete od prodajalcev ki so pogruntal da so v meglo brcnili z uplinjakom.

Za novogradnjo ne vem ce ekosklad da kaj zraven. A ni samo za menjavo kotlovnice za starejse objekte?
Dobro, nebom ravno trdil, da sem z uplinjakom brcnil v meglo. Toplotnih takrat še bilo ni oziroma so bile še v plenicah. Je pa res, da se mi vedno bolj upira metat tista polena not. Tako, da je le še vprašanje (kratkega) časa, kdaj se bo v kurilnici zraven uplinjaka znašla še TČ.
kaka bedasta postavitev premijske TČ na prvi sliki... :roll:
moj pogled:
- kot prvo, a ni bolj pametno, da če imaš svojih "zastonj" drv za izvoz, da tisto predvideno porabo drv prodajaš vsakoletno, sebi pa namestiš napravo, katero upravljaš z enim klikom v sezoni (oz. še to ni potrebno)? Za razliko v sami začetni investiciji pa pelješ familijo na Barbados ali pa Kubo za 14dni, za primer.
- kot drugo, v čemu je keč, da rabiš imeti kurilnico veliko 9m2, če lahko shajaš z nekim boxom na steni ali pa v kotu. Tistih preostalih 8m2 pa nameniš za karkoli uporabnega, saj v hiši rabiš tudi veliko prostora za shrambe ipd. zadeve.
- kot tretje, vsak m2 hiše stane pri gradnji...tam od 500€/m2, pa tudi do 1000€/m2 in naprej..ne pozabi teh predvidenih 9m2 vračunati k investiciji.

Kot praviš, imaš še leto dni časa za razmislek, vsaj poskusi premleti zgoraj napisano, pa v kakšno novogradnjo pejt pogledat s čim ogrevajo stavbe in kako so zadovoljni...mogoče začneš videti zadeve drugače.

Štiri leta nazaj sem se tudi sam odločal o kurilni napravi, drva bi imel zastonj, saj imajo pri moji kmetijo in drv dovolj za izvoz, pa se nisem odločil za to varianto. Delno tudi iz razloga ki ga arbajter piše...vsakodnevno prelaganje iz leta v leto, vsako leto si starejši in ne mlajši. Tisti čas raje namenim za kaj drugega kot premetavanje drv in pripravo. Seveda pa ima vsak svoje želje in tudi fetiše :mrgreen:.
Zdrava pamet, hvala, vem pa da sem nekje zasledil datum izdaje pgd pred 1.7.2010. Pa sedaj vidim da ta datum.ne velja za vse ukrepe in vedno.
Malo lažje greš na Barbados, če mečeš zastonj drva v peč, kot če plačuješ elektriko, se ti ne zdi?

OK, smisla centralne tudi jaz nekako ne vidim več.
Ampak kdor pride pozimi k nam, ko je zunaj temno, prostor pa razsvetljuje ogenj iz kamina, hitro kakšno solzo potoči. Malo drugače izgleda kot tista grda, ledena škatla pred bajto.
Sploh če jo postaviš zraven roštilja, kot zgornji genialac. Mi je zagnusil čevape.
Kakšen pa je povprečni strošek elektrike v kurilni sezoni če vzamemo toplotno črpalko? Glede na to, da bo nekaj kredita...je vsak (dodaten) izdatek na mesečni ravni, lahko moteč.
Zaloga drv je že sedaj kar dobra, glede na to, da tudi sedaj kurimo na drva (kamin) v kombinaciji s plinsko pečjo. Če se ne motim, je strošek toplotne črpalke nekje 8.000 €, kar ni taka razlika do cca 10.000 €.
Hvala za nasvete tudi glede toplotne črpalke, vendar bi prosil še kakšnega konkretnega uporabnika drv za deljenje izkušenj.
Fery,pri investiciji 10k€ kotel, napram 5k€ neka tč, težko...če prišteješ še razliko v izkoristku prostora v hiši - 8m2 kurilnice po neki srednji vrednosti €/m2, je pa računica še tolk bolj jasna. Fery, tista zastonj drva prodaš, jih ljudje plačujejo po nekih 55€/meter. S tem potem plačaš plačljivo elektriko.

@matje...preračunano v drva, nekih 6-7 m drv jaz porabim s tč za ogrevanje objekta. Spet drugi nekaj manj/več, odvisno od objektov in bivalnih navad.

TČ imaš razpon od 1k€ pa do verjetno neskončnosti, zgoraj sen navedel vrednost 5k€.
Me pa zanima kako boste ogrevali s toplotnimi črpalkami, če pride do kolapsa elektro energetskega sistema. Letos februarja baje nismo bili daleč od tega. Kako močan agregat rabite, da bi gnal črpalko.

Mate, ti si določi nek znesek evrov s katerim želiš postavit kurilnico.
Konkretno jaz sem naredil kurilnico za 6500€ z kotlom Vigas 25 SW, ter 1300l zalogovnikom tople vode z enim dvižnim vodom.
matje Napisal:Kakšen pa je povprečni strošek elektrike v kurilni sezoni če vzamemo toplotno črpalko? Glede na to, da bo nekaj kredita...je vsak (dodaten) izdatek na mesečni ravni, lahko moteč.
Zaloga drv je že sedaj kar dobra, glede na to, da tudi sedaj kurimo na drva (kamin) v kombinaciji s plinsko pečjo. Če se ne motim, je strošek toplotne črpalke nekje 8.000 €, kar ni taka razlika do cca 10.000 €.
Hvala za nasvete tudi glede toplotne črpalke, vendar bi prosil še kakšnega konkretnega uporabnika drv za deljenje izkušenj.
Seveda je to odvisno od tvoje novogradnje, o kateri ne vemo nič, in od navad pri porabi SV.
Ampak pri večini novogradenj so tekoči stroški TČ pod ~400€ na leto vključno s toplo vodo. Če boš dobro izoliral, te komot pride tudi pod 200€ na leto.

Seveda bo tudi poraba drv ustrezno mala, ampak ravno to daje pod vprašaj investicijo v 10k€+ sistem na drva. Tako kotlovnico daš v ogromno potratno bajto, kjer res služi svojemu namenu. Malo razmisli, če prav vidim imate tudi zemeljski plin, tudi to je opcija pri NEH ali PH, saj je plinska peč zelo poceni.
Zakaj pa kotel 10 in toplotna 5!?
Zakaj pa nisi dal kotel 5 in toplotna 10? Bi drugače zgledalo?

Lahko pa daš, če gledamo zgolj kotlovnico, toplotno jurja. Potem je še bistveno drugače.
Po drugi strani je kotel lahko samo 200. In tako dalje.

Manipulacija je krasna stvar.
1 2 3
Iskanje po temi