Gradnja in obnova > Energijski viri
Nasvet za nakup nove peči na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasvet za nakup nove peči na drva
#1
Ali mi lahko kdo svetuje kakšno peč na drva naj kupimo za novo hišo, cca 180 m2, talno ogrevanje? Kurilnica meri 9m2.
#2
Am, za izolirano novogradnjo nobene.
#3
Enega uplinjaka med 16 in 25KW in nad 1500l zalogovnika tople vode. Kurilnica je dovolj velika do to notri spraviš.
Sicer pa poglej na ekosklad kakšni kotli so primerni za subvencijo, ter kakšen zalogovnik rabi zraven in na podlagi tega izberi tebi všečen kotel.

Si si dal domačo nalogo za kakšen teden po urico ali dve na dan. Big Grin Big Grin
#4
In to bo zasedlo večino njegove kotlovnice in stalo več kot TČ, ki zasede tloris 0,5m2.

Jaz bi predlagal v odvisnosti od njihove porabe SV ali elektropeč (Feryjev sistem) ali zemeljski plin če je možnost, ali TČ Z/V.
Razen če imajo fetiš na kurjenje.
#5
9m2 prostora je že bolj malo za eno spodobno kotlovnico na drva.
Cena kolikor toliko ornik kotlovnice na polena se prične pri cca 10k€. lahko je pa samo kotel toliko Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
nova hiša, 180m2 talno, kurilnica velikosti "kopalnice" .....pa sanja o peči na drva, ki mimogrede stane kot dve spodobni TČ ....katastrofa :roll:
#7
Če hoče hišo ogrevati na drva, pa jo naj ogreva! Ne vem kaj mešate toplotne črpalke tukaj. Od 5 odgovorov, je v 4 omenjena toplotna črpalka! :evil: :evil:

Če je tloris kurilnice 3x3m lahko brez večjih problemov spravi notri uplinjaka z zalogovnikom, bojlerjem in dvemi mešalnimi krogi. Če to lahko postavi ob eno steno potem še vedno v kurilnico spravi kakšno paleto drv za kurit. Smile Smile
#8
Ma ja kaj turite te zrakomlate v vsaki temi.
Saj ni nic napisal, kaj pa ce je ta hisa na kmetijskem obmocju, kjer imajo v ozadju se 20 hektarov gose in vso mehanizacijo. Ce ima vse to, ima sigurno tudi drvarnico. Kaj bo tak s zrakomlatom za bajto, ce pa ima samo od ciscenja hoste kurjave za vec takih bajt. 9 kvadratov ce so pravih mer je pa tudi vec kot dovolj.
#9
Sebek, Mišek.

Podpis 8)
#10
Glavno vprašanje tukaj je … kakšen je tvoj proračun?
Naslednje pa kaj pričakuješ od sistema in če bi rad koristil EkoSklad?

V osnovi pa ti svetujem uplinjalni kotel in 1500-2000l zalogovnik. Če bi pa rad koristil EkoSklad pa si si oglej seznam kurilnih naprav, ki so upravičene do subvencije.

Sem sam ravno v fazi zamenjave kurilnice in imam v planu Centrometal-L 34KW in 2000l zalogovnik. Zakaj to kotel? Dobro razmerje med kvaliteto in ceno. V osnovi bi imel raje 25KW različico, vendar ima slednji premajhen nakladalni prostor. Večjih kritih čez kotel pa še tudi nisem zasledil.
Če bi imel sredstva pa bi brez vprašanja privoščil ETA SH30, ki pa je kotel že sam več kot pa cela kurilnica z Biotec-om.
#11
Sebek Napisal:Če hoče hišo ogrevati na drva, pa jo naj ogreva! Ne vem kaj mešate toplotne črpalke tukaj. Od 5 odgovorov, je v 4 omenjena toplotna črpalka! :evil: :evil:

Če je tloris kurilnice 3x3m lahko brez večjih problemov spravi notri uplinjaka z zalogovnikom, bojlerjem in dvemi mešalnimi krogi. Če to lahko postavi ob eno steno potem še vedno v kurilnico spravi kakšno paleto drv za kurit. Smile Smile
Seveda naj jo, če mu paše. Bo pač dal skoraj 2x več denarja, imel poponoma zasedeno kotlovnico in vsak dan delo za enak učinek in podobne tekoče stroške.

Samo predlagamo boljše rešitve za izolirano novogradnjo...
#12
Znanec ima npr. sanjsko parcelo za položitev zemeljskega kolektorja, pa je investiral v novo kotlovnico na drva skoraj 15k€. Enostavno hoče kurit, ga ne boš premaknil.
Ljudje smo si različni in vsak ima do neke mere pravico svobodno razpolagat s svojimi sredstvi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
Ni vse zlato kar se sveti.
Če imaš toplotno in si sreče z njo… potem odlično zate.

Osebno pa poznam kar nekaj ljudi, tako novogradnja kot staro gradnja, ki še kar obžalujejo, da so si jo nabavili. Marsikdo, ki je obdržal obstoječi sistem še vedno kuri nanj. Kar veliko novo graditeljev, ki si lahko to privoščijo, pa so si kasneje še dogradili kamin za dodatno ogrevanje.

Če bi rad grel na drva… potem naj to dela. Je preverjen in zelo učinkovit način. Še posebej s sodobnim uplinjalnim kotlom. Naložit drva enkrat na dan, posesat pepel enkrat na teden, pa tudi ni neko delo. Zlaganje drv pa se šteje kot telesna aktivnost, in je še kar dobro za zdravje; oziroma spodbuja delovne navade pri otrocih. :lol:
#14
Citat:Zlaganje drv pa se šteje kot telesna aktivnost, in je še kar dobro za zdravje;
Pri šestdesetih, sedemdestih tudi? Dajte nakladat. Sem ga imel (uplinjaka) med prvimi v Sloveniji in ko se je vodovodar križal in hotel pobegniti iz kurilnice. In ga še imam, uplinjaka. Pa odkrito povem, da se mi tista polena skladat, pa le na pol z motorko razžagat vse manj ljubi, pa mi tista krepela sosed privleče tri metre od kurilnice. Tudi kuriti vsak dan, ali vsak drugi dan. Enako. Pozimi si neke večdnevne odsotnosti z bajte niti ne predstavljam. Brez rezervnega sistema ogrevanja. Ima energetik popolnoma prav. V današnjih časih gradenj, ko so hiše izolirane bolj kot aljaški medvedi s salom lososov, je kurjenje res nekoliko mimo. Izjema je še imaš hoste toliko, da se ti iz drv drek dela, pa še v tem primeru bi razmišljal o peči na sekance ali vsaj na pelete, ki ti nudijo časovno precej večjo neodvisnost od nalaganja, čiščenja, tudi na kak zimski dopust mirno "sklizneš". Toplotna črpalka je prava rešitev v kombinaciji z rezervnim sistemom ogrevanja, ki pa naj ne bo na štrom. Zaenkrat je ta še poceni, koliko časa pa bo tako, pa nihče ne ve. Baje se bodo drugi mesec kilovati že podražili.
#15
Hvala za nekatere odgovore. Imamo kar nekaj gozda, ki ga je potrebno čistiti. Trenutno se ogrevamo na kamin v kombinaciji s plinsko pečjo (razporeditev prostorov omogoča, da je kamin dobro izkoriščen). Na leto pokurim cca 5 m3 drv. Cepljenje drv pozimi mi predstavlja rekreacijo.

PeterPeti od sistema pričakujem, da nam bo toplo, da mi ne bo potrebno gledati na stroške (elektrike, plin,...),... Kakšen bo strošek tvoje nove kurilnice?

Na sejmu delodom me je navdušil princip peči podjetja Inovatika (peč in zalogovnik v enem, dalinjska regulacija - možnost vklopa peči tudi ko prihajaš iz zimskih počitnic,...), vendar sem na na tem forumu zasledil negativne odzive kupca.

Peč bom potreboval šele čez kakšno leto, tako, da sedaj malo poizvedujem. Prosim za komentarje uporabnikov peči na drva.


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »