Objave: 17
Teme: 1
Ocena:
0
Če se odločim za voda/voda bom vzel 14kW zaradi rezerve za mansardo, kar je spet plus 120 kvadratov.
Objave: 1344
Teme: 48
Ocena:
6
No to pa je že drug podatek.
Ocena:
0
Zdaj me pa še zanima, kaj mislite glede stroškov invensticije in potem kurjave TČ v primerjavi zemeljski plin?
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Kilovatna ura zemeljskega plina (mestni plin) okoli 6 centov(+/- 1 cent), kWh pridelane toplote iz TČ recimo okoli 3 do 4 cente, pri voda-voda sistemu bolj 3 cente.
Ocena:
0
Torej, če primerjamo vse te tri možne opcije gretja (TČ voda/voda, TČ zrak/voda, zem.plin) ob predpostavki, da je hiša velika(nad 200m²), bolj slabo izolirana in da imaš radijatorje se je najbolj smotrno odločiti(na dolgi rok) za TČ voda/voda kljub večji investiciji??
Objave: 5764
Ocena:
32
Pri trenutnih subvencijah vsekakor.
Ocena:
0
Se pravi, da kljub večji invensticiji v TČ v primerjavi z zem. plinom je odločitev za TČ boljša izbira...
Kaj pa glede izbire TČ voda/voda... kaj vzeti Dimplex,Vaillant ali kaj je top izbira?
Kaj bo spremenjeno z tem pravilnikom za evidentiranje posebne rabe vode ( v veljavi bo od 1.10.2018) in z dajatvami za porabo vode za namen ogrevanja?
Kaj bo z napravami na plin R410A in podobnimi po letu 2025, ko EU predvideva strožje ukrepe...kaj vse za dajatev si bo izmislila država(EU) na račun TČ, ker je teh vedno več....???
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Trenutno je velik problem CO2, kateri povzroča učinek tople grede. S prehodom iz kurilnega olja ali plina na elektriko, se zmanjša emisija CO2. Seveda pa imajo zaradi tega vso tanjšo rezino kruha trgovci z oljem/plinom in dimnikarji. Trgovci so se znašli in že prodajajo tudi elektriko, tako da jih prehod ne bo preveč udaril po žepu. Za dimnikarje pa bodo morali najti dodatne vire dokaj lagodnega življenja. Ena stvar se ponuja kar sama po sebi. V TČ si plini, kateri ob izpustu v atmosfero povzročajo podobne učinke kot CO2. Da ne bi izpuste teh plinov nadzirali bo potrebno preverjati tesnost instalacij v TČ. Podlaga za redne preglede je že v uredbi EU št. 517/2014. Spremenijo le še kakšen pravilnik pa bodo neki kontrolorji uhajanja letali okoli TČ kot sedaj dimnikarji okoli dimnikov.
Glede plinov pa je stvar takšna, da po letu 2015 verjetno ne bodo nove naprave smele vsebovati prepovedanega plina, stare bodo pač obdelale kar bodo v svoji življenjski dobi.
Objave: 466
Teme: 35
Ocena:
0
Tako kot je s atmosferskimi plinskimi pečmi. Danes moraš nujno zmontirati takšno s prisilnim vlekom, če ti pa stara deluje še 30 let pa nihče nič ne more. Je pa res, da si z novo tehnologijo tudi sam bolj varen - v primeru plinskih peči.
Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
0
Najprej bi napisal to, da nisem strokovnjak za toplotne črpalke in montažo in bom napisal tole iz mojega vidika. Vsekakor pa ne prevzemam za napisano nobene odgovornosti.
Torej, najprej sem vzel podatek koliko kurilnega olja porabimo na leto in sem to preračunal v evre. Glejte izračuna spodaj:
Opcija zrak-zrak
1. Poraba cca. 1500 litrov kurilnega olja na leto.
2. to je cca. 15.000 kWh
3. cena elektrike je cca. 0,14 EUR/kWh
15.000 kWh x 0,14 = 2100 EUR
4. SCOP = 2.5 toplotne črpalke, če ogrevamo na vodo na 55 stopinj (radiatorji)
5. 2100 EUR / 2.5 = 840 EUR = na leto strošek ogrevanja
Opcija voda-voda
1. Poraba cca. 1500 litrov kurilnega olja na leto.
2. to je cca. 15.000 kWh
3. cena elektrike je cca. 0,14 EUR/kWh
15.000 kWh x 0,14 = 2100 EUR
4. SCOP = 4 toplotne črpalke, če ogrevamo na vodo na 55 stopinj (radiatorji)
5. 2100 EUR / 4 = 525 EUR = na leto strošek ogrevanja
Ker je razlika v strošku za ogrevanje občutna sem se odločil za TČ voda-voda in imamo to možnost.
Moja priporočila:
1. Pazite - najdite preverjenega monterja (jaz sem naročil TČ z montažo direktno pri proizvajalcu in sem se po mojem mnenju opekel). Pri meni so našli podizvajalca. In potem sami sklepajte kako je bilo.
2. Naredite izračune sami ali s pomočjo strokovnjaka. Pazite, nekateri so lahko kao strokovnjaki.
3. Pazite. Če boste vzeli krediti pri EKO SKLADU, sam postopek lahko traja več kot 30 dni. Zato naj ponudba velja vsaj 6 mesecev ali več. Da vam ne podražijo cene.
4. V ponudbo naj se TOČNO napiše rok dobave in rok montaže. Meni se je montaža zavlekla.
5. Naj vam točno napišejo, da v montažo sodijo vsa dela in vse ostalo, da vam ne bodo dodatno zaračunavali del in materiala itd. .
6. K meni je prišel montirati TČ en monter in sem vzel dopust, da sem mu pomagal nesti TČ v kurilnico. Seveda sem moral poklicati še soseda. Torej, en človek je za montažo TČ po mojem mnenju premalo. Naj se to napiše v ponudbo. Razen, če želite imeti poškodovane stene itd. .
7. Obvezno naj vam poleg ponudbe priložijo NAČRT montaže in naj piše, da bo montaža narejena točno po načrtu. Da vam ne bo kaj manjkalo...
8. Obvezno preverite, da imate v ponudbi kvalitetne "komponente" in prav tako vodni filter. Jaz imam po mojem zmontiran vodni filter s premajhno površino in ga moram pogosto čistiti (dobro pomislite, če se ne bi raje odločili za geosondo).
9. Skoraj bi še priporočil, da bi bilo še dobro, da ponudnik podpis overi pri notarju.
10. Vsa dela naj po možnosti izvede en izvajalec.
To sem napisal zato, ker bo mogoče kakemu laiku kot sem jaz tole prav prišlo. Drugače naj se pa odloči vsak po svoje in vsak za sebe.