PodSvojoStreho.net
TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje (/showthread.php?tid=72940)

Strani: 1 2 3 4 5

TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - padalec77 - 22.8.2018

Pozdravljeni forumaši, potrebujem vašo pomoč.

Torej, imam hišo ogrevalne površine 230m2 v dveh nadstopjih P+M, dvoslojna okna, hiša je zidana iz modularca skupna debelina zunanjih zidov je okoli 40cm vmes naj bi bilo v tem zidu nekaj malega izolacije, mansarda ima 30cm izolacije, ogrevanje je razen kopalnice radiatorsko.
Ker imam podtalnico na 3metrih (potrebna vrtina okolni 12metrov) bi jo rad izkoristil in ker je trenutno za mojo občino subnencija 5000€ resno razmišlam v tej smeri. Poleg tega lahko zelo poceni ohlajam hišo poleti preko konvektorjev.

Toda imam pomisleke. Predvsem me skrbi da z TČ voda voda ne bom uspel dovolj pogreti hiše ker TČ lahko greje vodo samo do 55C. Radiatorji v hiši so OK! Razumem, da bo sedaj režim ogrevanja drugačen 24/7, ampak vseeno me skrbi, da je 55C premalo za radiator? ali se motim? nikakor na forumih ne uspem dobiti podobnega primera, zato se obračam na vas z novo temo in vas prosim za pomoč. Ob enem pa vas tudi prosim, da če niste strokovnjak na tem področju ali pa, če nimate podobnega primera sami doma, da se zadržite odgovora. Razne kuharske nasvete sm dobil že od soseda, ki jih ni strokovno podkrepil.

Ogledano imam TČ od Kronoterma <!-- m --><a class="postlink" href="https://kronoterm.com/ogrevalna-tc/wpg-15-2-ht/">https://kronoterm.com/ogrevalna-tc/wpg-15-2-ht/</a><!-- m -->
Na tem mestu imam pa še eno vprašanje v tehinčnih specifikacijah piše, da ima TČ pri W10W55 grelno število SCOP 4,61 in W10W35 SCOP 5,92 meni se to zdi zelo veliko. Torej če prav razumem bom pri W10W55 za 1kW dobil ven energije za 4,61kW? Kako je možno, da ima na EKOskladovem seznamu ista črpalka sezonska energijska učinkovitost pri ogrevanju prostorov samo 233% ali jaz tu nekaj ne razumem? vsekakor me poraba niti ne obremenjuje tako zelo saj imam namen dati sončno elektrarno za samooskrbo, najbolj me skrbi da mi ne bo uspelo ogreti hiše s 55C vode v radiatorjih

predračun sem že dobil, brez konvektorjev za hlajenje je cena 12.500€ v to ceno je vključeno vse, če od tega odštejem 5000€ subvencij je moja investicija 7500€ kar je za mene popolnoma sprejemljivo.

Prednosti ki jih vidim pri sistemu voda voda:
-zelo dobri izkoristki
-možnost koriščenja vode za pranje, zalivanje, kotlički itd.
-možnost zelo poceni hlajenja preko konvektorejv
-sončna elektrarna (samooskrba)

Slabosti ki jih vidmi pri sistemu voda voda:
-imam radiatorsko ogrevanje

Hvala za odgovore in pomoč.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - scuba123 - 22.8.2018

Malo poglej za dimplex in vailant.
Dimplex greje do 62 in tudi COP ima večji. Je pa tudi namenska voda-voda.
Ni izpeljava zemlja-voda. Cena pa bo verjetno ista.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - bozgom - 22.8.2018

Napisal si veliko povedal pa praktično nič, kar bi pomagalo dati kakšen nasvet glede strahu o ogrevanju.
Stavbo ogrevaš že sedaj in zato veš, na koliko imaš nastavljeno vodo v peči v peči in kako segrevaš hišo- ali 24/7 ali z nočno prekinitvijo. Če ti radiatorji delajo na režimu npr. 90/70°C potem boš s TČ bolj ali manj na hladnem. Če pa imaš režim 60/50°C pa ti bo TČ verjetno dovolj. Da znižaš režim imaš dve možnosti- ali povečaš velikost radiatorjev ali povečaš toplotno izolacijo objekta.
Sam bi vsekakor najprej razmišljal o primerni toplotni izolaciji ovoja stavbe. Poleg takojšnjega povečanja bivalnega udobja bi to pomenilo tudi nabavo manjše in posledično cenejše TČ, kot tudi sončne elektrarne.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - xavi - 22.8.2018

55 C je polna kapa. Bolj pomembna je moč črpalke.
Težit moraš k temu, da boš ogreval nekje med 35 in 40 C, za kar pa potrebuješ ustrezno velike radiatorje.
Ravno pri sistemu voda voda pride ogrevanje z radiatorji pri slabo izoliranih bajtah še bolj do izraza, kar se tiče prihrankov, tisti procenti od ekosklada pa te naj ne begajo preveč.
Prednost ogrevanja voda voda je konstantnost temp. ogrevalnega vira 365 dni v letu, visok izkoristek, možnost koriščenja vode iz lastne vrtine še v druge namene, slabost je plačevanje subvencije za koriščenje vode, pridobivanje raznih dovoljenj, redno vzdrževanje toplotnega izmenjevalca zaradi nečistoč v sami vodi.
Pred odločitvijo bi ti priporočal, da dobiš podatke o izdatnosti vodenga vira, nihanju nivoja podatlnice, temp. vodnega vira, analiza na vsebnost železa in mangana.
Za kaj več se posvetuj z Lentusom, uporabnikom sistema voda voda že več kot 6 let.
V tem cenovnem razredu priporočam Gorenje aquagor.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - pentax - 22.8.2018

Kolk nanese tista subvencija za koriščenje vode? Kakšno neumnost so se to spomnili, kot bi pri zrak voda plačeval koriščenje zraka.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - sassapo - 22.8.2018

Ravno TČ voda voda je idealna izbira za radiatorsko ogrevanje slabše ali celo neizoliranih objektov z veliko porabo energenta. Če imaš kvalitno podtalnico, (Mikrolokacija?) si zmagal na celi črti.
Morda bi ti priporočil drugo namensko napravo, ta namreč ni ravno najboljša izbira.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - padalec77 - 22.8.2018

se opravičujem če sem bil površen pri opisu. Torej sedaj imam v kurilnici peč na drva staro 25-30let v kateri že 5 sezon kurim slabe poceni brikete (a to je najceneje), pred tem pa sem kuril s to isto pečjo na kurilno olje, ampak sem šel iz kurilnega olja dol, ker smo imeli v hiši mraz, pokurili smo pa 1500l olja (smo šparali). Sedaj kurim dvakrat na dan na brikete brez zalogovnika direktno v radiatorje, mraza v hiši nimamo več tako kot pri olju. Briketov pa pokurimo cca 3 tone ali malo več.

Dejstava o podtalnici v mojem kraju.
Doma sem iz okolice Kranja, natančneje 5km severno od Kranja zračne linije. V radiju 100m okrog moje hiše so že 4 vrtine in 3 toplotne črpalke Kronoterm voda voda. Podtalnica je bila včeraj na treh metrih, ko je več dežja pride tudi na 2 metra ali manj, podtalnica je čista kot voda iz pipe, da bi kdo od sedanjih lastnikov TČ delal teste vode, tega ne vem in mislim, da tudi nihče ni. Temparatura podtalnice se giblje med 6,5C in 11C, sosed redno spremlja. Pravi pa da je skoraj vsako leto slaba dva meseca temperatura okoli 6,5C pa do 7,5C.

Moj inštalater trdi da bo TČ od Kronoterma brez problema peljala mojo hišo jaz pa sem še vedno v dvomih, no sedaj sem malo manj, po vaših odgovorih...

Ne razumem pa, kako, da mi priporočate druge TČ in ne Kronoterm, ki naj bi bil vodilni proizvajaled TČ voda voda, hvalijo se celo z najboljšimi izkoristki. Meni je tudi všeč ker so locirani v slo. Če mi poveste kakšne konkretne argumente podkrepljene tehnično jih bom razumel, saj sem tehnični tip.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - xavi - 22.8.2018

Kronovšek proizvaja črpalke zemlja voda, katerim se doda predizmenjevalec, kar zniža izkoristek črpalke. Gorenje izdeluje namenske črpalke voda voda. Prava podtalnica ima stabilno temp. vode čez celo leto. Pri takšnih nihanjih, kot jih opisuješ je precejšen vpliv zunanjih faktorjev in pri takšni vodi se lahko v sušnem obdobju lahko pojavijo tudi težave z prenizkm nivojem podtalnice.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - padalec77 - 22.8.2018

eden od mojih sosedov je celo brez predizmenjevalca, TČ ima že več kot 7let in mu dela brez problema.Drugi sosed pravi, da ne bo tvegal in ima predizmenjevalec. Pri nas je vode ko dreka, zmanjkalo jo ne bo (tako pravi tudi vrtalec, ki je že bil pri meni), dva od sosedov niti ne spuščata vode nazaj, ampak kar v potok, jaz bom delal obe vrtini. Verjetno na tempraturo podtalnice vpliva tudi potok, ki je od moje hiše oddaljen slabih 100m zračne linije, ta potok priteče iz Storžiča kjer se tali sneg.

Kakšne izgube pa povzroča predizmenjevalec?

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - RadovedniTacek - 22.8.2018

Sem uporabnik zgoraj omenjene tč kronoterm s starejšo hišo na radiatorje in prešel iz sistema stare oljne peči.
Če imaš ok podatlnico (preveri monitoring podtalnic če je za tvoje območje (dovolj pretoka, kvaliteta vode itd)) nimaš kaj razmišljati.
Udobje se znatno poveča (režim 24/7, nič ne delaš razen sprememba režima na začetku in koncu sezone), stroški so v našem primeru konkretno padli.

Sama črpalka drugače deluje ok, tudi brez predizmenjevalca (imamo srečo z vodo), ampak bi na tvojem mestu pregledal druge črpalke.
Znanje njihovih monterjev je vprašljivo. Sem sam precej predelal nastavitve, da dela tako kot je treba (začenši z vklopom vremenske regulacije, katere monter ni znal vključit, ali pa je pozabil, temperaturami...).
Najdi dobrega monterja in dobro črpalko in nimaš kaj falit na voda/voda

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - cbbx - 22.8.2018

Lahko si vesel, da imas malo sirso moznost spreminjanja nastavitev. Ker v nasprotju z nekaterimi tukaj verjamem, da ni te regulacije, ki bo za vsak objekt ali potrebe lastnika zadela zebljico na glavico ampak ce zelis iz naprave izvleci optimum moras se sam nastaviti sistem. Cenim tvoj odgovor, naj ti dela cim dalj. Srecno.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - pentax - 22.8.2018

@cbbx, vremenska regulacija in nastavitve krivulj zanjo ima vsaka osnovna regulacija, tudi tiste za 2k€ jo imajo...da ne boš izumil tople vode s temi tvojimi omembami boljših regulacij. Zadeti žebljico v glavico je vse kaj drugega kot to.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - scuba123 - 22.8.2018

Tu imaš nekaj TČ voda-voda s podatki iz sosednje teme:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=72174&start=420">viewtopic.php?f=7&t=72174&start=420</a><!-- l -->

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - sassapo - 22.8.2018

padalec77... Včasih smo vsi vozili stoenke, ker boljših avtov nismo poznali.
Na tvojem mestu bi praktično za nekaj 100€ več vzel Gorenje. Imaš vgrajen namenski izmenjevalec voda voda, lepše ohišje in kar je najpomembneje, vrhunsko krmilje Siemens Albatros RVS 61. To enako krmilje uporabljajo tudi TČ višjega razreda kjer je cena tudi 3 kratnik teh o katerih je govora.

Re: TČ voda - voda in radiatorsko ogrevanje - cbbx - 22.8.2018

No kaj recimo?

pentax Napisal:@cbbx, vremenska regulacija in nastavitve krivulj zanjo ima vsaka osnovna regulacija, tudi tiste za 2k€ jo imajo...da ne boš izumil tople vode s temi tvojimi omembami boljših regulacij. Zadeti žebljico v glavico je vse kaj drugega kot to.