Objave: 47
Teme: 1
Ocena:
0
Pardon, jaz ne razumem sedaj kaj želiš s tem povedati?
Prvotno sem želel ali lahko kdo opiše kako se peč na drva in zalogovnike fura brez sodobne regulacije, ok... malo "eksotično" vprašanje, sem mislil, da se morda kdo znajde z tehnično zgodovino... in v smislu kako se je to počelo pred digitalnimi pripomočki... Večina, ki se odzove mi ne opiše takega sistema ampak me prepričuje, da to in ono, pa neke beemveje in euro... Saj si lahko vsak prebere...
Na koncu napišem ok to je to, hvala in pojasnim še kaj je moja dejanska dilema;
se pravi ali vzeti TR ali vzeti firestar, ali s4 in podobni ki imajo že fabriško vse vgrajeno ( za razliko od TR).
Zato arbajter jaz res ne razumem kaj me sedaj sprašuješ? Morda si mislil kaj drugače ali si prehitro sklepal ne vem. Kakorkoli ni panike sej ste mi vsi ok, fajn vsak se nekaj potrudi, nekaj zanima in debate laufa.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Komot jo lahko furas brez elektronike. Rabis en vtc in en vta od esbe ja pa imas oboje pokrito.Brez nekih motornih pogonov.
I pa kljub vsemu svetujem motorne pogone in vremensko regulacijo.
Yo pa zato ker jaz imam prvo varianto, pa vem da bi z motornim mesalnim ventilom zadeva lepse delala.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Ne more ti nekdo opisati, ker ima vsak drugače.
Jaz imam po kavbojsko, samo s termostati. Dela perfektno, če te že zanima.
Vremenske ne rabiš in pri visokotemperaturnih virih ogrevanja z njo nič ne prišparaš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
0
V jugi (1978) je v novozgrajeno bajto prišla štadlerca 35kw in kurila premog, katerega je po parih sezonah nadomestil les, od leta '90 pa elko. Od tedaj so se naši "boški" ( beri gozdne parcele) že krepko razrastli, peč je pred dvema letoma spustila in imam zasilno en šenkan 45kw! oljni riello...
Jaz bom kuril na les, delal drva, prekladal drva, zlagal drva, nakladal drva,... TČ ni opcija, četudi je kurilnica pod nos bivalnim prostorom (zato tudi izbiram med bolj dodelanimi kotli, ker če bi ta stal v garaži ali pravi kurilnici in tu pa tam kaj pokadil bi ne izbiral tega ranga...) in bo kaj za paziti pri pretovarjanju energenta, itak skoz kaj sesamo in pometamo, brišemo... Pa nehaj prosim s tem on-off, a ti je jasno, da imam predračune, ki so vsi komplet z "super-druper" avtomatiko? Mislim, da je tudi subvencija ob menjavi priložnost, ki jo je pametno izkoristiti z vidika gospodarnosti.
Sem nek tip, ki je morda nekoliko nostalgičen, ali pa kaj drugega in me zanimajo tudi rešitve z neke druge perspektive.
Hanzi ali lahko nekoliko opišeš v čem bi bilo to, lepše delovanje ter kje si lahko poiščem shemo kot je tvoja?
Fery: seveda me zanima, prav rad. Tako bom vsaj pretehtali in se odločil med različnimi izbirami. Če imaš navodila/načrt si rade volje pogledam.
Ocena:
8
Shema kot je moja, je ni na spletu.
Pac nekaj po mojih potrebah, zeljah, moznostih in monterjevem "navdihu"
Se vedno si nisem na jasnem zakaj je (hidravlicno) narobe ce imas zalogovnik s T kosom povezan z instalacijo. Pravilno naj bi bilo da bi bil zalogovnik locil kroga (pec /zalogovnik, zalogovnik/grelna telesa).
Mogoce se pa kdaj lotim predelave. Mogoce takrat ko pride vremenska.
Ocena:
8
Lepse delovanje je v tem da imas nizjo temperaturo na radiarjih in stalno tople (mlacne) radiatorje. Je pa dobro imeti prav dimenzinirane radiatorje. Jaz jih imam v mansardi jih 2x premalo, v prilicju pa 2x prevec. Ko bom doizoliral mansardo zna biti malo bolje. Pa se kak radiator dodal v kopalnico.
Do takrat pa imam sistem kot ga sanjas ti. On /off in termostatske glave na radiatorjih.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
No, link nisem priložil zaradi reklame caleffijevih izdelkov. Njihovi bilteni so zanimivi zaradi nazornih razlag dogajanj v hidravličnih sistemih. Je pa to le ena številka biltena iz leta 2015 in niti ne tista, ki sem jo želel pokazati. Žal številke biltena, kjer so precej nazorno prikazana dogajanja v zalogovnikih z dvotočkovnim in štiritočkovnim priklopom trenutno ne najdem. Je bilo to opisano kake dve tri leta nazaj. Nekaj je pa tudi v tem članku napisanega.
Objave: 797
Ocena:
0
Vse lepo in prav v videu, je pa to težko posploševati z vsemi vrstami peči, vse peči ne delujejo enako.
PS: Če že sprašuješ, mislim da si niti ne predstavlja kaj ga čaka, upam le da bo vsak nasvet vzel dobronamerno.
Ocena:
0
Seveda, da vzamem dobro namerno. Samo kako naj te jemljem resno če ves čas narobe razumeš: zadnjič tu povem:
1.)jaz ne bom nič na roke preklapljal
2.)jaz ne bom nič dežural pri kotlu, razen če bom firbcal...
3)naložim, zapalim in čao