PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priprava cevi za optični kabel - kdo ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kable od optike lahko peljes po hisi kamor zelis (jaz recimo ga imam napeljano v drugo nadstropje v dnevno sobo).
Ampak pazi...kjer je konec opticnega kabla, dobis eno tako majhno skatlico (hmm pretvornik al kako bi temu rekel) iz katere potem zopet pelje kabel do modema in iz modema standart utp kabeli po bajti.
Tako da raje tako glej, da imas ta "pretvornik" in modem cim bolj skupaj.

Zato sem jaz raje potegnil opticni kabel v drugo nadstropje in da je pretvornik takoj zraven modema in ne recimo pustil v garazi in potem spet vlekel dodatni kabel do modem v drugi stuk
Ne vem če velja za vse ponudnike optike...

Pri meni je tako (T-2):
- debel optični kabel je speljan do zunanje omarice (za prst debel)

- v omarici je ta debili kabel spojen (zavarjen) s tanjšim optičnim kablom (debelina kabla podobna tisti, ki se uporablja za slušalke)

- ta kabel je potem znotraj hiše pripeljan do mesta, kjer ti želiš.Kolikor mi spomin "nese" nazaj je bilo rečeno, da je do neke dolžine zastonj, potem pa za doplačilo. No kakih komplikacij ni bilo in so mi na mojo željo pustili daljši kabel (brez kakega doplačila). Mislim, da je pri meni tega kabla cca 20m (nisem ga meril)

- na koncu tega tanjšega optičnega kabla so zavarjeni priključki za modem-switch

Konkretno je pri meni ta "razdelilnica" v kurilnici. Tam je ta optični modem, telefonski vmesnik in router. Po hiši so potem speljani UTP do računalnikov, telefonov in TV

Ti lahko predpripraviš vse preboje, cevi ali plastične kanale, elektriko za te naprave, morebitno omarico ali polico in UTP kable po hiši po svojih željah.

Pozoren pa moraš biti na krivinske radije. Optični kabel ne smeš prepogniti tako kot baker, ker je pač v njem stekleno vlakno. Zato računaj na krivinske radije nekje okrog 5cm (ocena)
optični kabel pripelji do tvojega "TK vozlišča", se pravi do tam, od koder imaš naprej položene UTP kable.
Glej, da boš imel dovolj povezav, najceneje je in najbolje deluje, če ima vsak aparat (TV, telefon, PC) svojo.
Od jaška do hiše smo privlekli rdečo rebrasto cev v katero se nato uvleče optični kabel.

Vmes se nam je ta rebrasta cev prelomila. Štukali smo jo z namensko spojko za rebrasto cev. Ker spojka ni bila vodotesna me zanima če je uvlečeni optični kabel, ki ga bo v rebrasto cev napeljal operater vodotesen?

Bojim se namreč da bo v rebrasto cev zašla voda kar bi nato lahko omejevalo hitrost interneta ali ga celo morebiti prekinilo in bi bilo treba razkopavat ter popravljat.
Sestava optičnega kabla:
- zunanji plašč ki je mehanska zaščita optičnega kabla in je vodoodporen
- plast kevlarskih vlaken, ki služijo predvsem kot ojačitev pri vleki optičnega kabla
- tubus napolnjen z želatino in optičnimi vlakni. Katerikrat so v želatini tudi drobljena steklena vlakna, ki služijo kot zaščita pred glodavci.
Sestave naprej ne bom razlagal, ni pomembna za tvojo problematiko. Skratka optični kabel lahko plava v vodi brez nekih kvarnih vplivov na prenose svetlobe skozenj, na hitrost interneta (ha,ha) pa še manj. Saj ga v oceane med kontinenti tudi polagajo menda. Pa "preživi".
Tako da se, zaradi vode v stigmaflex cevi in optike v njej, ne obremenjuj preveč
Hvala za odgovor, si me pomiril. Smile

Samo še nekaj. Glede sestave kabla si govoril samo o sestavi optičnega kabla, ali o sestavi optičnega kabla ki je uvlečen v alkaten cev, ta pa je nato uvlečena v Stigmaflex rebrasto cev? Pri nas mislim da alkatenske cevi ne bo.
O konstrukciji najbolj pogosto uporabljanih kablov, ki se polagajo v zemeljske in tudi druge cevi. Nekateri optični kabli (tisti črni) imajo zunanji plašč iz plastike zelo podobne alkatenu, če ni že kar ta. Ne bom trdil zagotovo, ker se v te stvari nikoli posebej nisem spuščal. Torej zgolj o kablu. Tega potegni skozi stigmaflex cev in pozabi na vse skupaj. O sami vrsti kabla, ali bo to multimode (62,5µ) ali bo to singlemode (9µ) pa ti bo povedal tvoj bodoči operater. Zelo verjetno pa bo slednji, saj se MM optiko počasi ukinja, saj ima proti SM optiki kar nekaj slabosti.
1 2 3
Iskanje po temi