PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priprava cevi za optični kabel - kdo ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z še enim sosedom sva se odločila za optiko. Čez dvorišče imava v zemljo položene alkaten cevi fi 50 mm in to do meje parcel (zunanja stran ograj ).
Zanima me kdo je dolžan izvesti dela na asfaltirani cesti od telefonskega jaška do stika z položenimi cevmi , ki pridejo z dvorišča.
Po mojem mnenju bi to moral izvesti Telekom sam -oni so namreč lastniki jaškov in optike po cesti, oni pa trdijo, da moramo celotno izvedbo cevi - se pravi od tel.jaška na cesti do hiše narediti sami.
Kot je meni poznano so instalacije do meje parcele oz. na parcelo dolžni pripeljati ponudniki oz. prodajalci (plin, elektrika. telefon, itd ).
Kakšna so vaša mnenja ?
Pri nas je še vedno takole:
Če boš želel imet optiko, boš naredil oziroma plačal izvedbo vsega. Ponudnik ni ničesar dolžan. Malo poglej po forumu, od kod vse si ljudje kopljejo in plačujejo polaganje elektrike ali vode (ki je za solidno življenje pomembnejša od optike).
Mi o avionu, pilot iz gozda....
V zlatih časih optike so vse naredili ponudniki, četudi se nisi priklopil. Zdaj je drugače.

Tudi plin, vodo in ostalo plačaš, da pride do roba parcele. Smile

Verjetno bo najenostavneje in najbolj ugodno, preboj s "podgano".
Telekom ni več edini ponudnik telekomunikacij in interneta. Poskusi pri T-2.
Mislim da T-2 nič več na novo ne polaga optike.
Še tam, kjer imajo "kanalizacijo" narejeno se ne premaknejo iz mrtve točke......
mirator Napisal:Telekom ni več edini ponudnik telekomunikacij in interneta. Poskusi pri T-2.
Ja saj smo optiko naročili preko T-2, vendar pa je lastnik optičnih vodov - kablov Telekom, zato pa se močno trudijo čimbolj "nagajat ".
gremlin Napisal:Pri nas je še vedno takole:
Če boš želel imet optiko, boš naredil oziroma plačal izvedbo vsega. Ponudnik ni ničesar dolžan.
Očitno imaš prav. Ampak mislim, da se bodo tudi tu časi spremenili - še ponujali jo bodo, sam če jo bo kdo hotel uzet.
Se pa vsekakor strinjam , da ni življensko pomembna.
Zaenkrat si naredil vse, kar se je narediti dalo. Upaj, da si telekom ne bo izmislil drugega mesta za omarico, kot ga imaš narejenega sedaj.
forester Napisal:Očitno imaš prav. Ampak mislim, da se bodo tudi tu časi spremenili - še ponujali jo bodo, sam če jo bo kdo hotel uzet.
Se pa vsekakor strinjam , da ni življensko pomembna.
A res? Kakšno opcijo pa še imate v mislih, če hočete imeti hitri internet, vsaj za sedaj?
Ne vem, kaj vam tu sploh ni jasno. Če ste doma v bloku ali stolpnici, vam pripeljejo optiko do vrat, samo še luknjo skozi zid izvrtate in ste že priključeni, če pa živite v hiši in še na oddaljeni lokaciji, vam ne bo nobeden ponudnik na svoje stroške kopal jarke, ker se mu investicija ne povrne v 20-tih letih.
Zaenkrat imate torej tri možnosti, ali lopato v roke, ali počasen mobilni internet, ali pa počakate na čudež oziroma na boljše čase.
Ko so pred leti v naši okolici polagali optiko, je bilo vse brezplačno: izkope po parceli, alkaten cevi, omarica na hiši in optika do omarice na hiši. Iz omarice zunaj na hiši, je Telekom (ki je tudi lastnik infrastrukture) takrat ponujal priklop prav tako brezplačno, vendar se nismo odločili za njih. Če bi pa se zdaj hotel priklopiti na optiko pa bi moral mislim da plačati cca 50€.
Temu se reče "tržna ekonomija"! :evil:
dragoF Napisal:Če ste doma v bloku ali stolpnici, vam pripeljejo optiko do vrat, samo še luknjo skozi zid izvrtate in ste že priključeni, če pa živite v hiši in še na oddaljeni lokaciji, vam ne bo nobeden ponudnik na svoje stroške kopal jarke, ker se mu investicija ne povrne v 20-tih letih.
Zaenkrat imate torej tri možnosti, ali lopato v roke, ali počasen mobilni internet, ali pa počakate na čudež oziroma na boljše čase.
Ja živim v hiši. Kar se tiče lopate, smatram, da sem svoje delo opravil ko sem cev položil od hiše do zunanjega roba parcele oz. ograje . Telefonski jašek je od konca cevi oddaljen cca 3m, vendar je to javna površina - asfaltirano cestišče, po katerem jaz verjetno nimam pravice kopati ?
Kot sem že omenil, pa zadeva ni življensko pomembna, tako da bo odločitev verjetno kar - po vaše - tretja možnost.
forester Napisal:
mirator Napisal:Telekom ni več edini ponudnik telekomunikacij in interneta. Poskusi pri T-2.
Ja saj smo optiko naročili preko T-2, vendar pa je lastnik optičnih vodov - kablov Telekom, zato pa se močno trudijo čimbolj "nagajat ".

To nima nobene veze z nagajanjem. Sam delam pri telekomu, sedaj mi gradijo hišo oz. gradijo 8 vrstnih hiš. Izvajalec kdor gradi cesto bo moral izvajati dela, telekom bo samo dal kable in cevi katere bo izvajalec postavil pod cesto. Ko pridejo do moje parcele bom moral kopat in polagat cevi sam, telekom da samo kable notri in v hiši izvede priklopno omarico in to je to.

T2 je polagal svojo optiko kot je meni znano samo v Kopru, Ljubljani in Mariboru. Povsod drugod gosti na telekomovih kablih, se pravi jih najema od njih.
thundercat Napisal:Ko pridejo do moje parcele bom moral kopat in polagat cevi sam, telekom da samo kable notri in v hiši izvede priklopno omarico in to je to.
Ja s tem se popolnoma strinjam. Ko pridejo do moje parcele. Problem je v tistih 3m cevi,ki mankajo od telefonskega jaška do začetka cevi na zunanjem delu moje parcele oz. ograje in bo potekala po javnem asfaltiranem cestišču.
1 2 3
Iskanje po temi