PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obzidava kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In to je dovolj negorljivo in na toploto neobčutljivo, da lahko pride cca 5 cm stran od vložka?
Devilll Napisal:Pri nas je počila 12cm debela polna opeka.....dvomim, da bi mrežica+lepilo preprečila razpoke....

Sam sem kamin obdelal z 9cm navadno opeko - spodnji del kamina, zgoraj navadna 19cm. V eni sezoni intenzivne uporabe ni nikjer spokalo (lepilo + mrežica). Se pa kamin nikjer ne dotika opeke. Vmes je med 0.5-1cm razmaka, ki je zapolnjen z visokotemperaturnim silikonom.

Prilagam sliko kamina v času izdelave. Postavljen je v steno, predhodno je bila puščena odprtina, kamor se je postavil kamin in nato zazidana z navadno opeko (dodatno ojačana z mrežico).
Ker je osnova okoli kamina tudi opeka ni različnih materialov in s tem različnih raztezkov.

Priložene datoteke
.jpg   Zagon_kamin.JPG (Velikost: 34,17 KB / Prenosi: 441)
Siporex in gas.
Če poči popraviš, prebeliš in je spet par let mir.

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3b/y/iXnra55/20180619233640unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3b/y/iXnra55/20180619233640unichr("46")jpg[/img][/url]
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Takole je pozidan, po dveh sezonah "vikend" kurjenja + mogoče še kdaj med tednom popoldne je na določenih mestih opeka popokala. Razpoka je vidna po večurnem kurjenju, ko se zadeva segreje, ko se ohladi, razpoke več niso vidne....
V notranjosti pozidave se temperature vrtijo med 100°C in 120°C, tudi do 150°C sem že opazil....

[img]httpsunichr("58")//s4unichr("46")mojalbumunichr("46")com/346854_17853596_23929926/kamin-leta-gospodovega-2014/23929926unichr("46")jpg[/img]
preden sem se začel malo bolj zanima o pozidavi vložka, sem bil prepričan, da uporabim siporeks in je to to. potem pa sem dobil komentar, da bo siporeks v vročini začel razpadati in prašiti...in sedaj ne vem nič več Big Grin

drugo vprašanje pa se nanaša na vpih zunanjega zraka. sam kamin mi je zmontiral (privijačil na mesto, zvezal vpih in dimnik) dobavitelj. pod in skozi ploščo mi gre cev fi150. vpih v kamin pa gre po fi125 in sedaj mi je ta zmontiral tako, da je ubistvu v 150ko vstavil 125ko in vse skupaj sedaj ne dihta. on pravi, da ni potrebe da dihta. ali je temu res tako? malo mi je čudno, saj je bajta sicer kao ful zadihtana (imam rekuperacijo) tu pa je ubistvu dejanska luknja na ven. ali naj poskušam s čim razliko 125 do 150 zatesniti in s čem? purpen?
hvala
anže
Siporex bi načeloma lahko počil samo pri stikih kjer se je lepil. Drugače od temp. ne, bolj zaradi drugih sil (če se ga položi na vložek brez vmesnega prostora za raztezanje vložka, kar je najbolj pogosta napaka).
samo v določenem delu moraš obzidati tikoma? sprašujem zato, ker ima vložek naokoli stekla kovinski del tako lepo zavihan, tak jeziček, ki se kar ponuja da nanj prisloniš obzidavo (siporeks ali karkoli drugega). kako v tem dotikajočem delu rešiš raztezne premike?
@zormanze - če imaš rekuperacijo, po mojem mnenju moraš to razliko od 125 do 150mm zatesniti.....naj me kdo popravi če se motim....

Jaz imam zunanji dovod fi100mm direkt na kamin priklopljen, dimnik je fi180mm, vsi stiki so dobro narejeni.......posledica - če napo v kuhinji prižgem na kaj več kot na prvo stopnjo mi dim potegne iz vložka v prostor.....

Pozidave nesmeš narediti na stik do kaminskega vložka, on se glede na temperaturo razteza in krči, lahko bo začelo pokati okrog vložka če bo pretesno vse skupaj....med vložkom in pozidavo pusti 5mm reže na vsaki strani, če te bo to po končani zadevi toliko motilo pa lahko še vedno režo zasilikoniraš z namensko tesnilno maso....
ali bo za tesnenje 125na150 ok purpen ali je tudi pod kuriščem tako vroče, da bo uničilo purpen?
Pri meni je tudi dovodna inox cev vroca ker je direkt na vlozek pritrjena....

Mogoce bi lahko z tisto gibljivo alu cevjo fi150mm ko je za nape to resil pa na obe strani das objemko gor....
moja dovodna cen je iz sive plastike, kot za kanalizacijo/odtoke, tako 150ka kot tudi naprej 125, ki pa je potem priklopljena na kovinski del pod kuriščem...
Mogoče bi pa dobil v kakšni trgovini z vodovodnim materialom prav kakšen reducir za tvoj problem....

[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=4233[/url]
Tudi jaz sem na to pomislil. Čudno mi je zato, ker mi je do tu naredil "majstr", ki je kamin tudi prodal. Sem ga klical in bodo nekaj zrihtal Big Grin
Potem se pa ne sekiraj, samo preveri da nebodo nekaj nahitro sčarali in odšli....
Devilll Napisal:@zormanze - če imaš rekuperacijo, po mojem mnenju moraš to razliko od 125 do 150mm zatesniti.....naj me kdo popravi če se motim....

Jaz imam zunanji dovod fi100mm direkt na kamin priklopljen, dimnik je fi180mm, vsi stiki so dobro narejeni.......posledica - če napo v kuhinji prižgem na kaj več kot na prvo stopnjo mi dim potegne iz vložka v prostor.....

Pozidave nesmeš narediti na stik do kaminskega vložka, on se glede na temperaturo razteza in krči, lahko bo začelo pokati okrog vložka če bo pretesno vse skupaj....med vložkom in pozidavo pusti 5mm reže na vsaki strani, če te bo to po končani zadevi toliko motilo pa lahko še vedno režo zasilikoniraš z namensko tesnilno maso....

Kamin že v osnovi mora delovati neodvisno od zraka v prostoru. Če ima kamin certifikat RLU je primeren tudi za delovanje skupaj z rekuperacijo. Lahko da imaš problem da kamin že v osnovi ni primeren, pa čeprav imaš posebej speljan in zatesnjen dovod zraka. Najbolj težko je kaminu zagotoviti neodvisnost od zraka v prostoru ravno skozi vrata!!! Tam pogori večina kaminov pri testu zrakotesnosti.

Glede tega, da se kamin ne sme dotikati obloge, tudi ne velja za vse kamine. Recimo nekateri imajo nad steklom, dodaten ojačan okvir in je dovoljeno da se lahko gor nastavi neka toplozračna obloga, načeloma tudi siporex. Ker se ta del ne širi. Je pa tudi odvisno iz kakšnega tipa pločevine oz. jekla, je kamin sestavljen.
Seveda pa ni najbolj priporočljiv siporex med monterji kaminov, predvsem pa pečarji. Je sigurno veliko boljše toplozračna obloga. Če že siporex, potem obvezno dovolj veliko zračno rešetko zgoraj in spodaj.

Drugače za kamine na katere pa ne smeš nastavit gor obloge, pa je bolj priporočljivo, da ta prostor nadomestiš z dodatnim okvirjem. To je sigurno najbolj kamot opcija, pa še dobro izgleda.
1 ... 7 8 9 10 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi