Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Z radiatorjem za kopalnico ( lojtra ) bi rad ogreval tudi v prehodnem in poletnem času ko talno gretje ne deluje več. Ali je možno dobiti takega, ki deluje na centralni sistem ogrevanja (npr. plin) in tudi na elektriko za poletne potrebe?
Objave: 482
Teme: 11
Ocena:
2
Vgradiš el. grelec.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=grelec+za+kopalni%C5%A1ki+radiator&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0jI_Pr4rdAhUE3qQKHQeWAuQQ_AUICigB&biw=1093&bih=495">https://www.google.si/search?q=grelec+z ... 93&bih=495</a><!-- m -->
Objave: 951
Teme: 38
Ocena:
0
Seveda. Mi imamo bialovega z vgrajenim el.grelcem.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Jaz pa imam sončne kolektorje in ogromno tople vode. Pač imam radiator svojo vejo in črpalko. Tako tudi poleti deluje ogrevanje - praviloma sušenje brisače na radiatorju.
Saj so mi predlagali naj montiram električni grelec. Moj odgovor je bil sledeči: Naj poleti porabljam elektriko za sušenje brisače in še elektriko za hlajenje zalogovnika. Totalni nesmiel. Raje imam dodatno elektroniko in porabim minimalno elektrike za velik učinek sušenja in še zalogovnik ne preleze preko 85-90°C. Je pač kopalnica vedno zelo topla.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
No, s tem pregrevanjem kopalnice tudi hišo posredno pregrevas. Za poleti je najbolj optimalno STC.
Ocena:
2
Seveda radiator zvečer pregreva hišo, a takrat je odprto okno in se hiša bolj ohladi kot segreje. Porabi se manj elektrike za pralni stroj, ker se brisača menja za 5 oseb šele po 2-4 dneh. Večinoma jo prej otroci umažejo, kot da dobi neprijeten vonj. Na radiatorju po 1-2h je brisača čisto suha in še lepo pošmirgla po hrbtu. Zato se jaz vedno poskusim tuširati pred ženo, čeprav je tuš kabina širine 1,8m čez celotno širino kopalnice.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
1 brisača za 5 oseb 4 dni, sem prav prebral?
Objave: 1344
Teme: 48
Ocena:
6
El. grelec in timer na nočni tok za 1-2 uri.
Pa ne rabiš poleti gret kopalnice cel dan, oz. jo potem s klimo hladit.
Ocena:
2
Joj fantje. Pa saj ne greje radiator 24/7. To je namenjeno samo za talno. Radiatro ogreva samo zvečer in to začne ob 19:00 uri in traja do 1:00 zjutraj. Pozimi pa tudi čez dan, kjer je nastavljena nočna temp na 21°C. Dnevna pa na več samo v večernem terminu malo prej opisanem. Zato uporabljam regulacijo ogrevanja WDC20 in to kar 2x, ker na celi hiši ogrevam 4 ogrevalne kroge. 2 sta ločena samo za kopalnico s svojima mešalnima ventiloma in črpakama.
Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
0
Izkoriščam temo.
Trenutno imamo v bloku v majhni kopalnici lojtro priključeno na centralno ogrevanje. Radiator ima delilnik.
Ker 3/4 leta ne moremo sušiti brisač, tudi vlaga je problem, razmišljamo, da bi kupili grelnik za lojtro. Problem nastane, ker se delilnika lahko znebimo samo, če gremo v celoti na elektriko.
Zanima me, ali je to stroškovno potratno? Da čez leto kopalnico ogrevaš na elektriko, čez leto pa minimalno samo zaradi sušenja brisač?
Hkrati bi lojtro tudi premikali za pol metra, kar je verjetno, če gremo na elektriko, precej bolj enostavna operacija?
Hvala za vse informacije.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Brez konkretnih številk lahko samo ugibamo.
Pa ugibajmo.....
Lojtra ima grelec 600W in izven ogrevalne sezone ogrevaš dnevno 1 uro
Torej 0,6x 30 = 15,2 kWh dodatnih na mesec. € si izračunaj iz položnice
V ogrevalni sezoni je izračun bolj zavit v meglo, saj ne veš kakšen delež v ogrevanju stanovanja predstavlja ta kopalniška lojtra. Zato lahko ugibamo, da bi v ogrevalni sezoni moral ogrevati kopalnico vsaj 2-3 ure. Torej 30 - 45 kWh na mesec
Moral pa bi se strošek centralnega ogrevanja zaradi električnega radiatorja nekaj zmanjšati
Pametno bi bilo, da so vrata kopalnice čimveč časa odprta zaradi zračenja in da se ogreva s pomočjo ostalih radiatorjev.
Vem da ti ta "ne odgovor" ne more odgovoriti na tvoje vprašanje, morda pa kaj pomaga......
Objave: 27
Ocena:
0
Glede stroškovne potratnosti pomoje ni prehudo, če si pametno zastaviš. Naprimer če daš pred radiator stikalno uro, ti radiator dela samo tisti čas ki ga nastaviš.
Druga opcija za zmanjšanje porabe, če predpostavljam da ima grelni element samo mehanski termostat in bi želel da radiator dela cel čas je zatemnilno stikalo s triakom. To omogoča da dela radiator na manjši moči kot je nazivna.
Glede premikanja radiatorja bi rekel, da je v vsakem primeru nekaj inštalacijske dela. Ali kopanje kanala za cevi, ali preipeljati elektriko za radiator.
Za razmisliti je tudi, če je problem samo vlaga, tudi o kakšnem ventilatorju. Na trgu se da po konstrukciji dobiti dva tipa, aksialnega ali centrifugalnega. Aksialnega se uporabi takrat, ko nimaš za premagovati kakih velikih višin ali dolgih cevi (npr. samo preboj skozi steno). Če si v bloku in mora ventilator premagati še kar nekaj nadstropij, se splača vzet centrifugalnega. Dobro je tudi preveriti, kakšno zmogljivost ima ventilator(l/min ali m3/h), da se ga dimenzionera glede koliko menjav zraka v prostoru na uro je potrebnih.