PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Strošek omare in priklopa na električno omrežje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Pridobil sem sledečo ponudbo od elektra za izdelavo elektroenergetskega priključka:

Dobava in vlek kabla N A2XY - J 4x70+1.5 mm2 - 85m - 647€
Dobava in polaganje stigmaflex fi 110mm - 13kom - 135€
Dobava in polaganje valjanca in traku - 80m - 205€
Dobava in postavitev omarice P/U-PM2, 2/B (prostostoječa za eno merilno mesto) - 730€
Dobava in montaža trifaznega števca ZMXi320CPU1L1D3 - 220€
Montaža kabelskega končnika in priklop kabla N A2XY - J4x70+1,5mm2 v omarici in kabel čevlji 70mm2 - 2kpl - 108€
Načrt izvedenih del elektrovoda - pavšal - 108€
Priprava del za elektroenergetski priključek - 31€

Torej skupaj 2480€.

Prosim za mnenje ali je ta tarifa v mejah normale, ali bi mogoče sam lahko kaj prispeval, da prihranim kakšen evro.
Nič kaj nenavadna ponudba s strani elektro. Bo prišel čas, ko bodo še hladilnike priključevali, ker dovodov več ne bodo. Če in ko se bo tudi na tem področju naredil red na tržišču. Cena je dokaj zasoljena. Vsaj kar se materialov tiče. Vris trase pač prepusti njim ali dobi projektanta, ki to obvlada (je že sodeloval z njimi). Drugo lahko narediš tudi sam, vendar boš potreboval (žigosano) izjavo izvajalca del ter skoraj zagotovo tudi opravljene meritve, preizkus prebojne trdnosti na dovodnem kablu (katerega elektro skoraj zagotovo nebi delal, od preostalih izvajalcev pa ga v glavnem kar zahtevajo).
Hvala za nasvet, ali je morda izvedlhivo, da dam sam v zemljo cev, valjanec in kabel takrat, ko mi bo prišel kopat mojster in potem samo pokličem elektro, da pride zvezat, kar pac ima za zvezat? Lahko tudi sam dostavim omarico?

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk
Vse našteto lahko narediš sam. Mora pa biti cev položena po predpisih, kar pomeni jarek predpisane globine z pravilnim peščenim nasutjem, opozorilnim trakom, z ustreznimi odmiki in križanji z morebitnimi preostalimi vodi (vodovod, telekomunikacije, plin...) ter seveda po predpisani trasi. Omarico lahko nabaviš in postaviš sam, spet mora biti taka, kot je previdena v elektro soglasju. Od merilne omare ne smeš pozabiti v zemljo pustiti eno rezervno rebrasto stigmaflex cev Ø 100mm z obeh strani zatesnjeno.
Super, mislim, da se bim kar sam lotil nabave materiala, ki ga pa na spletu kar ne najdem. Morda še kakšen nasvet kje bi ta material nabavil (cenovno ugodno)?

Takole na grobo - Marchiol v
- Ljubljani na Letališki 32/B
- Mariboru na Perhavčevi 15
- Novi Gorici na Industrijski cesti 5
- kmalu tudi v Novem Mestu

ali prodajalne Elektronabave

Če pa poznaš kakega štromarja naj ti robo vzame preko sebe, pa si podelita rabat.

Pa bi kraj "dogajanja" zaupal? Zveš morda še za kako trgovino...
Hvala za seznam.

Update: včeraj sem bil v elektronabavi in greva čez seznam in me prepričuje, da me bo ceneje prišlo skozi, če mi elektro to naredi, saj da tega števca pri njih že nekaj casa nimajo, sama omarica bi me naj prisla veliko dražje, brez vseh pritiklin ki spadajo vanjo in še to, da bi potem vris trase tudi padel na mojo denarnico. Predlagajo, da se z elektrom spogajam za nižjo ceno. Sedaj sem pa v precepu, kako jih lahko stisnem za nižjo ceno...
Torej parcela je v okolici Mirne Peči, kjer mi najbližji sosed (40m) ni želel dati sluznosti, zato vlečem sedaj elektriko od naslednjega (100m). Presvidevam, da bo za mano tudi še prišel nekdo, ki bo vlekel od mene. Torej, kako to situacijo uporabiti v prid nižje cene s strqni elektra?

Števec je še najmanjši problem. V soglasju je običajno naveden še kak drug tip števca, ki zadostuje zahtevam elektro. Vris trase pade nate v vsakem primeru, tudi če ti ga naredi elektro. Omarico pa v vsakem primeru pripravljaš tudi za morebitni novi odjem kakega novega soseda v prihodnosti. Sem mesec nazaj vlačil dovod 4x70mm2, odjem je bil pa le 1x20A. Lastnik 4x70mm2 zagotovo ni rabil.

kabel NAYY-J 4x70mm2+1x1,5mm2 85m x 3,77= 320,45€ z ddv
valjanec, rabiš 68kg za 85m = 95,20€ z ddv
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?z/iq/zOb1ezY/cena-kablaunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/z/iq/zOb1ezY/cena-kablaunichr("46")jpg[/img][/url]
omarica - cca 450€ z ddv
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ideo.si/elektro_omarice">https://www.ideo.si/elektro_omarice</a><!-- m -->
števec - realna cena
kabelski končnik - 108 evrov dosegata edinole originalna Raychemova končnika, ki pa jih elektro ne vgrajuje ravno zaradi cene. Če je končnik od Canusse ali podobnega proizvajalca ceni končnikov ne presegata 50€.
Edina stvar, ki je kolikor toliko v redu je vris trase. Kot sem že napisal, če poznaš kakega elektro projektanta mu vris plačaš, tudi če bo 200€. Dobiš pri preostalih stvareh "nazaj noter". Ali pa ga prepustiš njim, če bodo hoteli vzeti le to, kar sicer v primeru samogradnje malce dvomim.
Ceno dol - kot sosed tebi - s služnostjo. Ne daš jo. Če ti ceno spustijo jim jo pa pokloniš.
Ker gre za nizkonapetstni električni priključek je bil prav gotovo narejen PZI načrt, ki vsebiuje popis del in materiala. Ne vem, zakaj je tako težko pridobiti na enak popis še ponudbe kakšnih drugih izvajalcev. Če imaš samo enega ponudnika se je hudičevo težko pogajati.
V tej ponudbi manjkajo gradbena dela.
Števec mora biti skladen z zadnjim veljavnim naborom merilne opreme in mora biti obvezno tip ZMXi320CQU1L1D3 3x230/400 V, 0,25-5-100 A (ti imaš v ponudbi tip ZMXi320CPU1L1D3 - torej namesto Q je P).

Bi pa se moral, preden si dobil od elektro ponudbo, z njimi pogajati za delno refundacijo. Imaš pa tudi možnost, da jim priključka ne predaš v njihovo osnovno sredstvo, s tem da prevzameš nase vsa tveganja z vzdrževanjem in defekti.

Kar se tiče pogojevanja služnosti z nižjo ceno pa je za lase privlečeno. Če boš priključek predal v OS Elektro Ljubljani, potem jim moraš dati služnost za kabel, ki napaja tvojo omarico in za lokacijo omarice. Ali boš dal služnost nekomu, ki bi se potem priključil v tvojo omarico pa elektro ne briga kaj dosti. Samo nekomu, ki ti ni nič storil, boš zagrenil življenje, tako kot ga je tvoj sosed tebi in potem v bodo v soseščini idilični življenski pogoji, pisani na kožo slovenceljnem. :mrgreen:
Zdravo,

Da ne začenjam nove teme bi kar tukaj vprašal. V roku dveh mesecev bi rad postavil elektro omarico na parceli in se priključil na štrom. (hiša bo prikljčena na NN omrežje).
Glede na podatke iz PZI-ja bi rad sam kupil material pri tem pa sem naletel na težavo in sicer:
v pzi projektu imam kot kabel naveden E-AY2Y-J 4X70SM+1.5mm2 pri ponudbah (do sedaj sem dobil dve) pa imam enkrat naveden kabel KABEL PPOO-A 4X70+1,5 NAYY-J, drugič pa kabel KABEL NAYY-J 4X70+2.5MM2.

Mi lahko prosim kdo razloži kaj je tu razlika in ali mora v praksi biti točno ta kabel kot je v PZI-ji ali so tudi ekvivalentne zamenjave možne? Tu bi še vprašal ali se običajno kabel polaga v kakšno flex cev ali ne? po PZIju imam samo položenega na mivko brez kakšne zaščite.

Lepa hvala za odgovore

Priložene datoteke
.jpg   PONUDBA1.jpg (Velikost: 223,52 KB / Prenosi: 659)
.jpg   PONUDBA2.jpg (Velikost: 215,2 KB / Prenosi: 661)
.jpg   PZI.jpg (Velikost: 165,81 KB / Prenosi: 666)
Bodi previden. Če material in oprema ne bosta skladna z veljavno tipizacijo, ti elektro ne bo hotel priklopiti in boš imel precej dodatnih stroškov in kar nekaj živcev bo šlo nekam.
V popisu imaš napačen tip števca v ponudbah je pravi.
Nobeden od ponujenih kablov ni ustrezen. Biti mora z oznako NA2XY-J 4 x 70 + 1,5 mm2.
Prenapetostni odvodniki Mosipo so za zunanjo montažo na prehodu iz nadzemnega voda v kabel, zato v ponudbi 2 prenapetostni odvodniki Vartec niso ustrezni.
Manjka pa še cel kup stvari (kabelske glave, kabelski ćevlji, bakrene zbiralnice itd).
V glavnem veliko sreče pri samonabavi in izborom izvajalca
Mirator hvala.
Bom še dal na elektro direkt povpraševanje, da vidim koliko bo dražje prišlo.
Zakaj se na bližnjega obrtnika ne obrneš? Boš ceneje prišel skozi.
Tudi jaz ponavadi priporočam koga drugega razen elektro. Ampak v tem primeru je že dobil dve ponudbi, pa moram reči da mi, glede na vsebino ponudb, ne eden ne drugi ponudnik ne vlivata kakšnega zaupanja. Če ne poznata prenapetostnih odvodnikov za zunanjo montažo, potem najbrž kakšnega prehoda iz nadzemnega v kabelski vod še nista delala.
Origin
Bom dal na elektro povpraševanje....
↓↓↓↓↓↓↓

Za elektro je vse dobro. Kadar oni delajo. Če bi jim jaz vgradil kak odvodnik, katerega vgradijo sami (in seveda ni napisan v soglasju), bi me živega odrli. Ko ga vgradijo sami je pa "ustrezen". Žal. Ena od mojih izkušenj. Velja ne samo za odvodnike, za vse, kable, konzole, ločilnike, barve vodnikov in še kaj. Monopolisti pač. Ko jim drugi odžre delo, iščejo dlako v jajcu, ko delajo sami je dobro vse, kar pride pod roke.

Pred 8. leti:
Objekt: novogradnja, hiša s sedmimi stanovanji, last neke dohtarce, ni važno....
Zadeva: priklop, dovod po zraku - SKS...
Soglasje: kabel SKS, še po JUS standardu, vendar zaveden in popisan v njihovem podpisanem soglasju in preostali šoder nujen za izvedbo priklopa...
Pritrditev: kljuka na legi.
Ženska da "povpraševanje" še na elektro, pa mi pravi, vi ste enkrat cenejši....
Realizacija: avtodvigalo, montaža kljuke, napenjanje kabla. Ok.
Pridejo pogledat v torek in mi pravijo: veste, biti mora C konzola in ne kljuka.
U redu, ponovim vajo z avtodvigalom, kljuka se zamenja z C konzolo, kabel obesi...
Četrtek se spet privlečejo in "ugotovijo" da "mora biti" C konzola galvanizirana in ne trikrat z minijem poštrihana. V torek so to seveda "pozabili" povedati. Vaja z avtodvigalom se potroji, konzola v Dobrunje na peskanje in pokositranje ter nazaj na streho. Nato jim niso bile všeč rdeče barve faznih vodnikov (obojestransko označenih z L1,L2,L3), ok, vzamem sprey in konce poštriham na črno, čeprav mi zakon dovoljuje uporabo tudi kake druge barve (z izjemo rumeno-zelene in modre, ob obojestranskem označevanju). Dekl mi pa privzdigne izjava, da SKS naveden v njihovem soglasju in nabavljen do pike po soglasju ni ustrezen, ker da smo pač v EU in da JUS ni priznan "standard". Jebada na kvadrat. Popizdim, zagrozim z TV in novinarji, me kliče naslednji dan direktor el. in pravi če se lahko dobimo na objektu in da bodo stopili korak nazaj. In so, ne enega, dva.
Le ena od štorij, ko da investitor povpraševanje tudi njim in jim potem na tak način odžreš delo. Jasno, da potem nič ni dobro, tudi tisto ne, kar je bilo zapisano v potrjenem soglasju.
Udeleženi s strani elektro J.P. in R.J., Kotnikova. Če me bo kdo vlekel za jezik bom objavil obe imeni v polni verziji. Me ta zdeva še dandanašnji preveč žre.
In le zato sem omenil dajanje posla kakemu lokalnemu štromarju. Že takoj v štartu, brez nekega iskanja "primerjalne" podudbe s strani el., ker bo dražja zagotovo. Če jo pa kdo že da na el., se pa raje tisti hip umaknem od posla z priklopom, naj ga delajo, če investitor noče verjeti cenam. Imam rad mirno spanje. Pa imam v veliki večini primerov zelo prijetne izkušnje z njihovimi fanti, glede vseh posegov. V vsej SLO. V glavnem se vse zadeve da rešiti v navadnem telefonskem pogovoru. Sem ter tja pa trčiš v kakega zaplankanca, ki misli, da je svet ploščat in ne vidi niti svojih pet prstov pred očmi.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi