PodSvojoStreho.net
Strošek omare in priklopa na električno omrežje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Strošek omare in priklopa na električno omrežje (/showthread.php?tid=39591)

Strani: 1 2 3 4 5

Strošek omare in priklopa na električno omrežje - numerouno - 14.9.2011

Je ta strošek normalen?

1.100,00 EUR samostoječa omara (razdelilna+merilna, kupljena v lastni režiji po navodilu elektra glede zahtevanih sestavnih delov)
540,00 EUR pripsevek za priključno moč (za 3x20 amperov)
187,00 EUR izvedba priklopa na terenu
974,00 EUR material in delo elektra za postavitev omare in priklop na omrežje

Ste imeli vsi tako visok strošek z elektriko pred začetkom gradnje?
Mene je skoraj kap, kaj vse moraš plačat elektru. Posebej pa je še provizorična gradbena omarica.

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - TiSUN - 14.9.2011

Pozdravljeni,

ta strošek je napačen, oziroma je potrebna dodatna razlaga.

Obvezen je strošek za priključitev na omrežje. Za gradbeno omarico, katero si ponavadi graditelji izposodijo, oziroma vam predlagam, da si postavite samostoječo omarico, na mesto že sedaj, kjer je predvidena. Izvedete meritve, in istočastno priklopite začasno omarico za delo na gradbišču. Strošek, postavitve samostoječe omarice, z vsemi elementi (cca. 25m dovodnega kabla 4x35, podnožje varovalk,varovalke, števec Iskra ,vezava omare...) in meritvami je cca. 1500 EUR, z dodatno gradbeno omarico, seveda, ki pa sem jo dal graditelju na izposojo za dobo 7 mesecev. Na ta strošek dodajte še strošek priključitve na omrežje in to bi moralo zadostovati.

Lp,

Robi

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - Samojed - 14.9.2011

Vse je odvisno kako se lotiš in koliko striktno elektro nekaj zahteva - omara je recimo plastična od prebilplasta PMO3 (s tremi okenci) mislim da okrog 150 evrov. Betonsko ogrodje sem jaz naredil sam, porabil pa pač nekaj peska in 2 žakla cemnta ter nekaj ostankov rebrastega železja - pa recimo da je bilo 100 evrov, čepraj je bilo manj. V omarici rabiš robo - števec ki je v pogojih, podnožje oziroma varovalčni ločilnik, prenapetostno zaščito. Stikalno uro rabiš ali pa ne, odvisno. Ne vem točno, na pamet bi rekel da je 300€ dovolj.

Omaro lahko postaviš sam zveže ti jo električar ki dela elektriko na hiši. Izkoplješ lahko sam, tu pa mora priti nekdo od elektra za nadzor predno se položi in zasuje. Pristojbine (540 in 187 evrov) so po ceniku in obvezne, z dosedaj napisanim pa se tudi zadnji znesek zniža. Seveda rabiš kabel itd, ker pa nisi napisal več podatkov, je težko reči ali je cena slaba ali ne.

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - numerouno - 14.9.2011

[quote="numerouno"]Je ta strošek normalen?

1.100,00 EUR samostoječa omara (razdelilna-merilna, kupljena v lastni režiji po navodilu elektra glede zahtevanih sestavnih delov)
540,00 EUR omrežnina za priključno moč (za 3x20 amperov)
187,00 EUR neposredni stroški priključitve
974,00 EUR material in delo elektra za postavitev omare in priklop na NN omrežje

Malo bolj natančen opis. Je razlika med priklopom na NN omrežje in neposrednim priklopom?
Ni mi jasno, kako lahko stane neposredni priklop 187,00 EUR (da možakar iz elektra pride na parcelo in priklopi omaro). Eni pol meseca ne zaslužijo toliko, ni čudno da si elektro deli takšne božičnice in 13. plače, pa velikonočnice...

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - Ericssson - 18.9.2011

540 in 187 eur so takse, ostali 2. postavki pa delo in material, katere lahko bistveno znižaš, če narediš v lastni režiji...

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - ant - 27.9.2011

Meni je bilo rečeno, da delo do števca mora narediti elektro, naprej do hiše pa investitor.

Ali torej pomeni, da lahko moj gradbenik naredi vse razen priklopa?
Torej položi cevi, kable, naredi omarico itd?

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - mihampr - 27.9.2011

Točno tako. Vse lahko naredi tvoj, samo ko bo števec notri dajal hoče bit elektro zraven. Vsaj elektro ljubljana.

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - ant - 28.9.2011

Še nekaj me zanima: nekje sem prebral, da naj bi bila podjetja, ki imajo neko licenco za priklop na elektro omrežje. Ali to pomeni, da lahko oni naredijo vse namesto elektra, ali je še vedno potrebno plačevati omrežnino in strošek priključitve?

Kakor sedaj razumem mi ta dva stroška ne uideta. Torej okoli 650€.

Po pogovoru z delavcem na elektru naj bi mi naračunali 3000€ za priklop. V tej ceni naj bi bila omarica, števec, kabel(2x20m). Se samo meni ta cena zdi previsoka? Sicer še nisem dobil podrobnosti (čakam pošto).

Hvala

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - mmmedo - 28.9.2011

50€ za izkop(25m jarka, cev, valjanev in trak sem položil sam, ter zasipal)
80€ za cev fi110
850€ ves material(glavna in gradbena omarica, števec, FID stikalo, varovalke, 2 trifazni in enofazni vtičnici)
955€ plačal Elektru za priklop(kabli, spojke..)
50€ plačal mostru z Elektra, da mi je zvezal omarici in naredil meritve

Za priklop gradbene omarice, mi je moralo Elektro podati začasno soglasje - prvo so me vprašali, če sem plačal vse stroške priklopa(povprečne in neposredne) ca. 380€, ki sem jih dobil zraven soglasja.
24.8.2011 sem podal vlogo za priklop na Elektro, 21.9.2011 sem imel elektriko v omarici.

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - ginekolog - 28.9.2011

Moje plačilo:

850 komplet omara s 3x20 števcom, gradbena omara in 2m cevi do elektro stebra
320 taksa povečanje moči iz 1*25 na 3*20
180 "obvezne meritve"

+ dejanski kabel od droga do omare, ocenjujem max 150€

Je pa res, da sem že imel elektriko in samo prestavljam v novo omaro ter povečujem moč.

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - alko79 - 22.12.2011

Moji stoški priklopa Elektro Ljubljane v novembru so:

541 € prispevek za priključno moč (3x20)
147 € neposredni stroški
1.183 € material + delo, ki je bilo v celoti opravljeno v režiji Elektra Ljubljana (razen izkopa cca. 6 metrov). Gre pa za samostojno betonsko omarico in cca. 10 metrov kabla, spojk, števca in vsega drobiža, ki spada zraven.

Sedaj me še čaka priklop iz obstoječe omarice gradbeno elektiko.

lp,

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - ginekolog - 22.12.2011

ginekolog Napisal:Moje plačilo:

850 komplet omara s 3x20 števcom, gradbena omara in 2m cevi do elektro stebra
320 taksa povečanje moči iz 1*25 na 3*20
180 "obvezne meritve"

+ dejanski kabel od droga do omare, ocenjujem max 150€

Je pa res, da sem že imel elektriko in samo prestavljam v novo omaro ter povečujem moč.

Dejanski kabel 15m od droga do omare, spojke in delo, (ocenjujem 2 uri dela), je stalo 500 € !! Banda.

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - barts - 1.2.2012

Prosim, če mi lahko pojasnite kaj je bolj smiselno in ceneje.
Do parcele moram pripeljati elektriko.
Ali je bolj smiselno da najprej pripeljem elektriko na rob parcele in tam postavim samostoječo elektro omaro z števcem, katera bo ostala in na katero bi se priklopil z gradbeno elektriko ali je bolj smiselno počakati z elektriko, si jo "sposoditi" od soseda (kar bi bilo zelo težko) in elektriko potem pripeljati direkt na hišo?

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - čukimuki - 1.2.2012

Kako pa imaš v projektu?

Re: Strošek omare in priklopa na električno omrežje - barts - 1.2.2012

V projektu imam povlečeno do hiše. Elektro pa pravijo (celo je zaželjeno) da je lahko tudi na robu parcele.