Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Beri Napisal:Največja razlika je v posodi - rezervoarju za vodo.
Hidropak ima cca 10-15 litrov vode v posodi,hidrofor pa 200 - 300 litrov.
Če bi dobro čital moje, bi vedel, da za hidrofor 1 l/min zadošča 10 l rezerve vode, za hidropak 100 l / min pa je merodajno tudi 50 l rezerve vode.
Za definicijo ...pak, ...for je merodajen čas polnjenja zaloge vode. Koliko predlagaš za mejno vrednost?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Žerjavar, sem upal, da boš razumel tisto: napravica in naprava...
Seveda je pa vse odvisno od rezervoarja za medij in na presostatu nastavljenih vrednosti vklopov in izklopov.
Ocena:
1
arbajter Napisal:sem upal, da boš razumel tisto: napravica in naprava...
Seveda je pa vse odvisno od rezervoarja za medij in na presostatu nastavljenih vrednosti vklopov in izklopov.
Sem jo razumel kot nekaj majhnega (majhna moč motorja = majhna kapaciteta pretoka) in nekaj večjega. Kdo pa pravi, da so ti nazivi le za potrebe individualne hiše.
Ja, velikost rezervoarja je merodajna, vendar po mojem mnenju ne absolutna velikost, ampak čas polnjenja od min do max pritiska. Vem da to ni v skladu z deklaracijami posameznih proizvajalcev.
Z vrednostjo presostata (min in max pritiska) se ne strinjam. Zamisel: imaš izvir vode, zraven aktualno napravo (hidro …) in potiskaš vodo na 100 m višji hrib za potrebe dvoetažne hiše. Obe napravi (...pak, ...for) moraš nastaviti na pritisk 11,5 do 14 bar.
Začel sem z vprašanjem ""Kaj je bistvena razlika med ...for in ...pak?""
Objave: 8193
Ocena:
14
Ok. Če napravi "rečeš" da se vklopi pri padcu pritiska za o,1 bar ali pa 1 bar se zgodi kaj že? Pa vseeno če je pak ali for. Ali če črpa meter pod zemljo ali 10 metrov. Kar pa se jaz pasem po bajtah, črpališčih, čistilnih napravah in se dostikrat srečujem z to tehnologijo ljudje pravijo hidropak tistim tamalim črpališčem, hidrofor pa napravam z rezervoarjem velikosti 80 litrskega ali več - bojlerja. Če sem ti z tem kaj pomagal. Meni osebno je vseeno, kako kdo to imenuje. Princip delovanja imata oba v nulo enakega, morda so razlike res edinole v velikosti rezervoarja (naprave) in zmogljivosti črpalke (višina, m3/h)jasno. Če jo imaš tako, da ti zmeče preko pol Ljubljanice ali celotno Dravinjo zagotovo ne bo hidropak. Presostat pa tako pri vsakem lahko zdriblaš, kdaj naj vklopi/izklopi.
In ni nujno, da ti črpalka deluje na 14 barov. Daš dve v serijo, prva ti dvigne 50 metrov in druga naslednjih 50. Tlak pa samo polovičen. Morata biti pa sinhroni.
Ocena:
1
@: arbajter: Popolnoma razumljive razlage, vendar brez pomoči k razrešitvi dileme, kdaj je neka naprava ...pak in kdaj ….for.
Morda ta dilema ni jasna niti proizvajalcem?
Citat: Če jo imaš tako, da ti zmeče preko pol Ljubljanice ali celotno Dravinjo zagotovo ne bo hidropak.
Po moje so ravno take ...pak. Težko si zamišljam ustrezno velike rezervoarje (raztezne posode), ki bi bile v stanju pokrivati nekajminutno (urno) potrošnjo take (desetinske) količine vode, ne da bi črpalka delovala. Za take količine pretoka in spremenljivo količino potrošnje se pri vodovodu uporablja sicer velike rezervoarje vendar več paralelnih črpalk, katere ne delujejo vse hkrati, večino časa deluje vsaj ena od njih. Posamezna črpalka nima svojega rezervoarja (...pak). Verjamem, da nekje obstoja rešitev le z eno črpalko (...for)
Objave: 2380
Ocena:
9
Prvo je obstajal FOR,kasneje so začeli izdelovati napravice PAK.
Vse ostalo je filozofiranje.
Ocena:
1
Citat:Prvo je obstajal FOR, kasneje so začeli izdelovati napravice PAK.
Po tvoje: danes je zadnje, izdelujejo še samo ...pak! ???
Napravice so lahko tudi ...for - so sposobne nekaj urne potrošnje vode brez da se črpalka vklopi.
Ocena:
1
OK. Odstopam od nadaljne debate kaj je ...for in kaj je ...pak.
@: Beri: Jaz filozofiram in podkrepim svoje mišljenje z dokazi. Ti pa vztrajaš na nekem stališču, brez da bi dokazoval svoj prav. Očitno nisi čital mojega prispevka danes ob 17:12.
Ocena:
9
Sem bral in ravno zaradi tebe se oglašam.
Nadaljujem ju3.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Za mene ima.pak duso, for je pa nima.
In ja, starsi so se vedno na forju.
Ocena:
9
Hanzi,tako je.For lahko tudi nabije več barov,kar pomeni,da pošlje v več metrov navpično oz.v višino.
Objave: 658
Teme: 6
Ocena:
0
Ok. Prosim svetujete mi. Kupil bom nek 24l inox hidroPAK. Zaradi manj vklopov kompresorja, bi na sistem dodal še 80l ekspanzijo. Kljub zvočni izolaciji v kleti se bojim, da bo kompresor preveč ropotal. Pridobim bolj zvezno delovanje sistema z več rezerve vode, manj vklopov kompresorja, daljšo življensko dobo. Ali se motim?