Sedaj so na balkonu klinker ploščice
Balkon bi oblekel v do 5 cm izolacije xps in gor položil ploščice 60x 60.7 cm je max pribtek na višino po obdelavi.
Prosim za predlog kako pravilno obdelati balkon in koliko je min velikost fug za to velikost ploščic.
Se ne bi raje malce potrudil in poštemal klinker da dobiš še kakšen cm več za XPS?
Sestava je OK, ne pozabi v prvo plast hidrostopa vtopiti vogalnih trakov Kemaband.
Glede na testiranja je max priporočljiva velikost balkonskih ploščic 40x40cm s čim širšimi fugami in čim svetlejše barve. + dobro fleksibilno lepilo.
simek Napisal:Jaz osebno bi zaradi izkušenj, dal garancijo 5let pri balkonu, pri izpolnjenem enem , od dveh, spodaj navedenih pogojev!
1. Balkon je pokrit! 8)
ali
2.Balkon je odrezan! :mrgreen:
Se opravičujem za smetenje!
Jaz mislim, da so negativne izkušnje z "razpadanjem" balkonov le zaradi šalabajzerjev, ki delajo take balkone.
Ravno zaključujem delno pokrit balkon, ki sem ga obdelal popolnoma sam točno po navodilih Keme. To pomeni vse potrebne sloje, naklone, odkapnike, držal sem se vseh predpisanih časov za strjevanje, senčil, vlažil itd. Uporabil sem keramiko 30x30cm s 4mm fugami in dobrim fleksibilnim lepilom. Fugiral bom dober teden po zadnjih položenih ploščicah in prej v nulo očistil fuge.
Zdaj mi pa povej, kateri izvajalec bo šel delat tako pedantno in upošteval tudi vse časovne razmike med posameznimi sloji? To bi vsak vrgel skupaj v 3 dneh, jaz sem 3 dni čakal samo, da je vezal hidrostop elastik.
Verjamem, da bo balkon tako zdržal brez poškodb vsaj 15-20let. Če bo res, bomo pa videli. :mrgreen:
@energetik, tole o "šalabajzerjih" seveda (vsaj delno) drži!
Malo sem posmetil temo, z humornim vložkom. Je pa v njem zrno resnice!
Včasih je veljalo: hiša brez balkonov (nalašč množina) ni hiša! Hvala Bogu jih pri novogradnjah ne vidiš več veliko, ali pa so to manjše, večinoma pokrite terase.
Velja pa moj nasvet pri obnovah. Če želiš, da je balkon uporaben mora zadostit nekaj pogojem:
1. Biti mora pravilno orientiran! Jug je katastrofa (če ni pokrit) Ga imam in je od maja do sept. popolnoma neuporaben. Razen za varčevanje pri plinu!( jajca spečeš na soncu)
2. Biti mora dovolj širok! Večina je preozkih, ker so širine tam okoli metra in na njem ne moreš udobno sedet. (razen za kajenje) Z dolžino v večini primerov nimaš kaj počet.( sam imam cca. 12m)
3.Biti mora (vsaj) delno pokrit, da ne pospravljaš blazin ali stolov ob najmanjšem pršenju. Ne smeš pozabit na kidanje snega. Polne ograje pri odprtih balkonih bistveno otežujejo čiščenje snega!
Ob temeljitih obnovah (nova streha, fasada itd..) je pametno razmislit o "rezanju" ali pokritju balkona (seveda estetsko) ker drugače se lahko tale kotiček za posedanje in uživanje ob jutranji kavici, hitro spremeni v finančno jamo brez dna in vir jeze ter nezadovoljstva ( in tolčenja po glavi)
P.S.Danes se ob novih materialih , doslednem upoštevanju navodil in ob strokovni izvedbi :!: da naredit balkon ki bo zdržal leta in leta na vseh vremenskih vplivih, zato sploh ne dvomim v tvojih 15 let! Bo pa po mojem mnenju to posledica (vsaj v večjem delu) tiste tvoje" večinoma pokrit" 8) (humor)
Se opravičujem avtorju, ker mu smetim. Njemu ne, morda pa pride prav teh nekaj pomislekov, komu , ki se šele odloča. L.P.
simek Napisal:Ob temeljitih obnovah (nova streha, fasada itd..) je pametno razmislit o "rezanju" ali pokritju balkona (seveda estetsko) ker drugače se lahko tale kotiček za posedanje in uživanje ob jutranji kavici, hitro spremeni v finančno jamo brez dna in vir jeze ter nezadovoljstva ( in tolčenja po glavi)
Meni balkon služi še poleti in sicer odlično senči spodnje velike steklene površine, da mi tam sploh ni treba uporabljati rolet. Pozimi pa ne ovira sonca, ki posije daleč v prostore.
Je pa res, da če bi šel sam delat bajto od začetka, zelo verjetno ne bi načrtoval balkona. Sedaj ko pa je, ga bomo pač izkoristili.
Citat:Verjamem, da bo balkon tako zdržal brez poškodb vsaj 15-20let. Če bo res, bomo pa videli.
Balkon zagotovo, keramika in ostalo pa bolj težko.
Dobro, če gre za delno pokrit balkon dolžine 2 metrov, ki ni nikoli na soncu, potem bo še nekak zdržalo, drugače bo pa kaj hitro potrebno flikati fuge, vogale, diletacije in keramiko. Bog ne daj, da imaš tudi ograjo na balkonu ...
Kema in ostali proizvajalci teh precenjenih lepil že vedo zakaj ne dajejo garancije.
Po dobrih 30 letih bo treba popraviti balkone pri sestri . Nekaj je začelo odstopati na kraju. Narejeno je bilo klasično ,brez fug na stik . PLOŠČICE KERAMIX 10X20. Tako da stara klasika je po moje še vedno boljša od današnjih super matrjalov . Tu pa govorite o 5 letih .
Tudi sam se spravljam počasi (ko ta vročina mine), k polaganju ploščic na dveh terasah. Na eni terasi je estrih, na drugi terasi je pa navadna betonska plošča. Obe terasi sta spodaj odprti. Zanima me, ali je v tem primeru tudi potreben hidrostop elastik? Če bo slučajno voda prišla skozi fuge, bo itak ostala med lepilom in hodrostopom, in ko bo zmrznila, bo vse skupaj odstopilo? Ali se motim? Čemu služi hidrostop elastik v tem primeru ko pod teraso NI bivalnih ali kakih drugih prostorov?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.