Objave: 546
Teme: 10
Ocena:
2
Če so 3 različne faze in da dela nekdo, ki ve kaj dela, potem iz trifaznega priključka, tehnično gledano, ni problem narediti 3 enofazne. Pustimo zdaj ob strani predpise. Zadevo se da narediti popolnoma varno. S to pripombo, da četudi bodo 16A stikala, če se bo prižigalo in ugašalo "na polno", ne bodo dolgo zdržala.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
S temi predpisi je pa tako: eni se jih moramo držati kot pijanec plota, ker nas drugače slečejo iz kože in niti nebi mogli opravljati svojega posla, drugi se iz njih norčujete in delate kakor vam pač najbolj paše. In potem izpade da je (vsaj z moje strani, pa nisem edini) iz pet žilnega kabla malo težje (nemogoče brez kršenja predpisov) narediti tri enofazne priključke (tehnično gledano).
Ocena:
2
Vendar pa bi vseeno znal narediti 3 enofazne, ki bi bile popolnoma enako varne, kljub temu, da tu ne bi bilo narejeno tako, kot zahtevajo predpisi.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
NE BI ZNAL. Definitivno. Eni ste res trdobučni do amena in tiščite z betico v zid do onemoglosti. Popolnoma enako varno? V pet žilnem kablu imaš le eno nulo in eno ozemljitev. In varno bi bilo le v primeru, da bi bili vsi trije porabniki enaki. Čim pa daš gor bremena, kot jih navaja avtor tele teme, se pa ta doktrina lahko hitro podre in zadeva postane NEVARNA. A hočeš tole razumet? Sedaj sicer lahko takoj odpišeš in pričneš navajati tiste ČE-je, vendar elektrika in ČE-ji nekako ne gredo skupaj. Žalostno je da nekateri (znanju navkljub) zagovarjate nedopustne rešitve v smislu SAJ SE DA. In avtor teme navaja, da sobo zaključujejo, iz tega sklepam, da je tudi instalacija narejena na novo (nepravilno). In ker se je pojavila dokaj velika težava se sedaj išče "krivine" za rešitev težave, ki je vsaj kar se mene tiče, le ena in jasna. In da pometem še malce pred svojim pragom, seveda sem tako varianto naredil tudi jaz, nekih hmmm.... 30 let nazaj. Priznam, grešil sem. Enkrat bom moral plačati pokoro za greh.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
@doli, ti si najbrž eden izmed tistih treh električarjev, ki so svetovali OP. Že če si električar, potem ne bi smel kar tako negirati predpisov. To samo dokazuje, da tudi ti ne poznaš nevarnosti in posledic, ki bi lahko nastale.
No ti bom na kratko pojasnil v čem je problem.
S petžilnim kablom si v neko dozo pripeljal tri faze, nulo in zemljo. Sedaj boš na to nulo pripeljal in združil tri nule od posameznih porabnikov, ki imajo različne moči. Na ta način si naredil trifazni priklop nesimetričnih porabnikov v zvezda vezavi. Ker so porabniki nesimetrični, bo po nuli vedno tekla neka razlika toka, ki bo v tem zvezdišču povzročila neko povišanje potenciala. To pa pomeni, da bodo porabniki priključeni na različne fazne napetosti - nekateri namesto na 230 V bodo imeli mogoče 300 V, spet drugi pa mogoče samo 180 V. Če se ti pa slučjno prekine nula v petžilnem kablu, pa boš dobil plavajoče zvezdišče.
Najbrž ti pa je jasno, da ko imaš enkrat TN-S sistem, nule in PE vodnika ne smeš več združevati.
Objave: 1905
Teme: 8
Ocena:
0
Bom mal žleht. Tole bi lahko bilo že poštemano,(to je tisto kar @vaskotu ne diši) napeljano, zagipsano, pokitano, pobeljeno, porabniki VARNO priklopljeni, in otvoritev savne že za nami.
L.P.
Ocena:
2
Ne, nisem eden izmed treh, ampak ko začne pa priključena nula plavat v plus pa minus, tu se pa vdam.
Objave: 14
Teme: 3
Ocena:
0
simek spet prekašaš samega sebe..vidim da imaš kroglo v roki
Verjetno ti vsak dan štemaš pri sebi doma...kako imamo mi prostor pa verjetno ne veš in kaj bi morali narediti, da bi se nov kabel tja pripeljal. ni tako enostavno kot se v tvoji bistri glavi dozdeva
Skratka še vprašanje za kompetentne...se pravi iz omarice 5 žilni kabel ki je speljan do doze (ima 3 ločene varovalke po 16A) - verjetno je ta kabel možno porabiti vsaj za en enofazni priklop (oz. kakšna je varianta (varna) za 2 porabnika - 3500w+600w - ki sicer skupaj istočasno ne bosta nikoli prižgana)? drugega potrošnika bi rešil drugače...iz druge sobe s podaljškom bi eno luknjo skozi zvrtal in ob uporabi pač priklopil preko podaljška. to bi potem verjetno pilo vodo?
Sprašujem vas zato, ker želim imeti VARNO narejeno...če ne potem se tukaj sploh ne bi oglašal
Objave: 1472
Teme: 4
Ocena:
0
Novo kablovje lahko napelješ tudi čez strop.
Objave: 1905
Teme: 8
Ocena:
0
Kot je rekel moj električar, potem ko sem mu povedal, naj mi da 8 vtičnic skupaj na steno.( pisarna)
Življenja ni brez treh stvari: zraka, vode in PODALJŠKA!
P.S. Tule se vdam. Ti pošljem papirje s podpisano kapitulacijo.
L.P. in SREČNO
Ocena:
2
Da ne bom jaz res komu smešen izpadel:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://eele.fe.uni-lj.si/wiki/index.php/Nesimetri%C4%8Dna_obremenitev_trifaznega_sistema_s_porabniki_v_zvezdi">http://eele.fe.uni-lj.si/wiki/index.php ... i_v_zvezdi</a><!-- m -->
Če klikneš na Rešitev, ti pove tudi kakšen tok in kako ga zračunaš, teče pri nesimetrični obremenitvi v ničelnem vodniku. Zakaj je ta manjši kot največji posamezen?
Je pa res to, da bognedaj, da se ničelni vodnik prekine. Kot še marsikje drugje. En dodaten FID bi lahko malce rešil zadevo?