PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave 16a stikalo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Po hiši imamo nameščena stikala od Junga, sedaj zaključujemo še eno sobo in električar mi je naročil naj nabavim 16a stikalo, ki pa ga ne najdem (jung naj ne bi imel kot serijsko stikalo 16ampersko ampak 10).

Zadeva je sledeča: iz doze imamo v sobo speljan trofazni kabel. Iz tega se bo naredila 2x vtičnica (obremenjena bo 1x 3800w in 1x 600w) ter priklop še ene naprave porabe 3500w.

Sedaj sem planiral imeti za vse navedeno 1x stikalo z dvema tipkama - en del stikala bi bil vezan za obe vtičnici skupaj (4400w), drugi del stikala za ločeno napravo 3500w. Ali je v tem primeru 10ampersko stikalo "prešvoh"? Rešim težavo če dam 2x stikalo (torej porabnika 4400w in 3500w vezana vsak na svojo stikalo) po 10 amperov?

Je za primer, ko bosta 2 vtičnici priklopljeni na eno stikalo potrebno dvopolno ali enopolno stikalo?
Hvala.
Mislim da ti električar ni zastonj rekel da ti kar nabavi tako stikalo.

Tri faze na eno stikalo (polovičko) pa tri različne porabnike na različnih fazah krmiliti....

OK, mogoče mi ne gre dobro v glavo, ampak če že moraš,... tem ima 20A stikala, modularna, daš trimestni modul in za vsako fazo svoje stikalo.
Uff, bejžmo stran. :mrgreen:
Sedaj, glede na vprašanje ne vem:
- ali delaš v lastni režiji in si si električarja izmislil
- ali imaš električarja pa mu ne verjameš
- ali imaš električarja pa mu ne zaupaš
in še četrta dilema, če ti je to res svetoval električar, potem ga zamenjaj.
Trifaznih kablov ni, so eno in več žilni. Kaj boš sedaj ti naredil:
- v dozo v sobo boš preko pet (upam) žilnega kabla pripeljal trifazno elektriko?
- iz doze boš napeljal tri petžilne kable do dveh trifaznih vtičnic in enega direktnega priključka?
- ali misliš iz doze napeljati tri trižilne kable do dveh enofaznih vtičnic in enega priključka?
Kako pa imaš kabel varovan: s tripolnim inštalacijskim odklopnikom ali s tremi enopolnimi?

Maj nasvet. Če boš imel enofazne vtičnice, potem napelji tri tokokroge. Rešitev krmiljenja je preprosta, vendar z uporabo kontaktorja v razdelilniku, ki ga pač vklapljaš z normalnim 10 A stikalom.
Enako velja, če imaš v mislih trifazne vtičnice z razliko, da je kabel varovan s tripolnim inštalacijskim odklopnikom.
Odsvetujem ti pa razdelitev trifazne napeljave v tri enofazne.
Vprašam za drugo mnenje, ker namreč imam odgovor od Junga, da 16a stikala nimajo - električar pa mi ga je naročil. Ampak ne vem če smo se pravilno razumeli.

Tako je, v sobo imam pripeljano trofazno elektriko preko 5 žilnega kabla - to je edini dovod elektrike v tej sobi. In iz tega kabla bi imel: 2x vtičnici in 1x stalni priklop (naprave, ki bodo priklopljene ne zahtevajo 3 faznega toka, ampak enofazni). 2x vtičnico in 1 stalni priklop bi rad imel še upravljanje preko stikala (če je možno bi imel obe vtičnici na enem stikalu in stalni priklop na drugem stikalu).
Za lažji nazor sem naredil sliko, ki bo morda bolj razumevajoča kot pa moje izražanje.

Torej, v tem primeru je OK če nabavim 2x 10 A stikalo? Enopolno ali dvopolno?

Priložene datoteke
.jpg   tloris.jpg (Velikost: 43,46 KB / Prenosi: 994)
Saj si od mene dobil drugo menje. Ti pa očitno želiš, da ti nekdo potrdi šalabajzerstvo.
Torej lahko nabavim 2x klasik 10A stikalo, enopolno (ali lahko nabavim 1x stikalo z dvema ločenima stikaloma?)? Ter razdelilnik?
@vaski tebi nikakor ne potegne da OSNOVA ne štima! Tole celo JAZ razumem,pa mi žarnice menjuje "štromar".
vaski Napisal:Torej lahko nabavim 2x klasik 10A stikalo, enopolno (ali lahko nabavim 1x stikalo z dvema ločenima stikaloma?)? Ter razdelilnik?
Žal mi je, ampak, kot sem začel, bejžmo stran :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Pa vseeno, to kar misliš narediti, ti naj naredi električar kot je pravilno in varno. Ne gre samo za tebe, ki si izgleda pameten kot hudič pa pojma nimaš, ampak tudi za koga drugega, ki pa ni tvoje pameti.
Pa brez zamere nisem hotel biti žaljiv, ampak sem te hotel samo opozoriti, da vseeno malo razmišliš.
zato pa sprašujem da bom razumel...tvoj komentar odraža višek tvojega časa.

ne vem če razumete...da druge opcije napeljati več nimam...kot sem napisal je edini kabel ki je napeljan v sobo 5 žilni kabel s trofaznim tokom. in če torej prav razumem si s tem nimam kaj začeti glede na želje?
@vaski, višek mojega časa te naj ne skrbi. Na tvojem mestu bi MENE skrbel TVOJ čas ,ker če boš takole nadaljeval se ti LAHKO kmalu izteče. Poišči električarja,ker tole profesionalec ni videl od blizu. L.P.
Mislim, da te vse bolj razumemo, vsaj jaz. Za=bal si stvar, sedaj pa iščeš nemogoče. Ampak mogoče je vse, tudi to, da pač v lepo prebeljene stene ponovno zaštemaš, položiš kable, zamečeš in prebeliš. Par ur dela za večnost. Ampak sedaj pa sem se te teme že navelićal, mogoče ti bo še kdo drug dal kakšen predlog.
Bom še jaz napisal besedo, dve:
NE SMEŠ montirati 10 amperskega stikala
NE SMEŠ deliti tvojega "trifaznega" kabla na tokokroge z opisanimi močmi priklopa
NE SMEŠ priklopiti porabnika 3.800W niti na 16 ampersko stikalo.
SMEŠ pa poklicati (oziroma bi bilo celo modro) kakega pravega električarja, ne takega, ki je dvakrat s štromarji malical in misli, da je elektrone pojedel z malo žlico. In naj ti reši nastalo zagato.

Porabnik 3.800W pomeni tok preko 18A, kar je nedopustna obremenitev tudi za vodnik 2,5mm2.
Tudi porabnik 3.500W bo rabil 16,63A toka. Za 16A varovalko preveč, 20A varovalke pa spet ne smeš dati na vodnik preseka 2,5mm2. Ostane torej kaj? Da narediš instalacijo kot pač mora biti, se pravi da zadostuje zahtevanim standardom in je predvsem VARNA. Ali pa da vztrajaš pri svoji nespametni nameri izvesti to za vsako ceno, pa naj stane, kar hoče. Tudi za ceno rdečega petelina. Rešitev ti je nakazal že mirator (štemarca, gipsanje, kitanje, belež). Jaz bi naredil isto. Si pa raje na živo prevrtam koleno, kot bi nekomu priklopil tole omenjeno varianto. Ko bo pa kaj zagorelo bo pa tako tista: ja saj mi je štromar delal. Predvsem pa naj te v takem primeru pot zanese najprej do zavarovalnice in se šele nato loti stikal.
Tema se zdi tudi meni zanimiva, a lahko nekdo od mojstrov napiše, kako PRAVILNO pripeljati elektriko v 'sobo', ki je kuhinja in ima hipotetično samo 2 porabnika:

steklokeramično ploščo

Levo spredaj: hilight, 1800 W / 180 mm
Levo zadaj: hilight, 1200 W / 145 mm
Desno spredaj: hilight, 1200 W / 145 mm
Desno zadaj: hilight, 1800 W / 180 mm

In vgradno pečico

Priključna moč (max): 3.400 W

* podatkov za priklop (1/2/3 fazen) nisem našel

Da ne bo samo kaj se NE SME...
Potegneš hipotetični kabel 5x2,5mm2. Navkljub morda večjim močem štedilnika. Ker imajo v primeru vklopa vseh grelnih površin medsebojno izločevanje oziroma zmanjševanje moči grelnih površin. Se pravi, če daš eno plato na max, vklopiš še drugo in greš npr, od minimuma navzgor boš ob postopnem povečevanju moči te druge plate opazil, da ti je prva padla za stopnjo navzdol. Ko boš drugo spet za stopnjo povečal spet prva cepne za eno dol. Temu se po domače reče varovanje vodnikov pred preobremenitvijo, katerega naredijo že v tovarni. Naredijo ga pa zaradi tega, ker sami v drobovju kuhališča uporabljajo v veliki večini vodnike preseka 1,5 in ne 2,5 mm2.
Podatki za priklop pa so običajno kar tisti po defoltu: skoraj vsa kuhališča omogočajo najmanj enofazni priklop, v veliki večini je ta priklop dvofazen (na dve varovalki), tudi trifazni priklop (na tri varovalke) ni nobena redkost. Se pa ta v glavnem kombinira pri štedilnikih, ki imajo zraven še pečico (povezano na kuhališče), tako da je faza za dve kuhališči, druga spet za dve kuhališči, tretja pa za "potrebe" pečice. Tako je dosežena vsaj približno enakomerna tokovna obremenitev vseh faz ob hkratni uporabi vseh "gumbov" na štedilniku. Pri priklopu na dve fazi je priporočeno dobro pogledati način vezave priloženih mostičkov, saj je dostikrat potrebno premostiti (zbrikat) še dva ničelna priključka med seboj. Če se to ne naredi, štedilnik dostikrat štrajka in dela le na pol ali pa sploh nič.
Hvala za pojasnila arbajter, tega z 'internim varovanjem' nisem vedel. Mogoče bi moral tudi OP navesti katere porabnike bo imel priklopljene in kakšen je namen stikala, ki ga išče.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi