Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Izoliraj steno proti hiši, vmesna vrata pa daj nekaj boljšega (z boljšo izolacijo). Verjetno bi bila primerna zunanja vrata.
Sicer pa če praviš, da bo morda to en dan to "delovni kotiček", vseeno razmisli o nekem ogrevanju...
Jaz sem že pred leti opustil funkcijo garaže. Z montažno steno pregradil in manjši del ogrevam. Večji del je ostal za bolj "kovaška dela", ampak pozimi je ledenica......
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Mogoče še na drugi strani pustiš kakšen dovod za nizkotemperaturno stensko ogrevanje ali z radiatorji (potem potrebuješ dva kroga).
Objave: 131
Teme: 4
Ocena:
0
ni vmesnih vrat, garaza je zase ampak se drzi hise.
Dali bomo tudi dobro izolativna garazna vrata!
LP
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Če ni direktnega prehoda, potem izoliraš steno, ki meji na hišo in ni potrebe po izoliranju ostalih sten in strehe.
Če se misliš več zadrževat v garaži, pa izoliraš kot si opisal in bo hiša posredno ogrevala tudi garažo.
Kakšne pa so zdaj običajno temperature v garaži, ko je še neizolirana? Npr. pri 0 stopinj zunaj?
Če gre za to, da boš mogoče dvakrat na zimo kaj delal noter, potem raje rešuj zadevo s kaloriferjem oziroma kakšnim električni sevalom, ker je to po mojem mnenju precej ceneje kot ostale rešitve.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Kadar se ti bo ustavila, potem boš šele razmišljal kaj si zapisal. Sej ti bomo pomagali, kot že mnogim, ampak dobro je pa le vedeti, da tisti elektrogrelniki v originalni verziji niso brez veze.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 40
Teme: 2
Ocena:
0
Res nobeden ne ve razlike, med WMA1 in WMA2?
Oziroma kateri je primernejši/boljši za PUHZ-SW75YAA?
Objave: 8
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni
Kot mnogo drugih sem tudi jaz pri izbiri toplotne črpalke in prosim za pomoč.
Kvadratura: cca 190 m2 ogrevalne površine, ki bo ogrevana s talnim gretjem,
Sanitarna voda: ogrevana z enako napravo, do 5 oseb, samo tuš kabina
Potrebna moč: preračun transmisijskih izgub pri 22°C, znaša 7,9 kW.
Toplotna črpalka: zrak voda
Zanima me katero toplotno črpalko bi za navedeno priporočili? Želel bi nekaj preverjenega in ne nujno najcenejšega, mogoče kaj od spodaj naštetega ali kaj tretjega?
1. Buderus oz po novem Bosch
2. Nibe - ne najdem nič kaj konkretnega na forumu
3. Mogoče kaj tretjega kar še ne poznam in je mogoče optimalno?
Po COP faktorji sta Buderus in Nibe zelo skupaj, rahlo je v prednosti NIBE.
Priporočate inverter ali on/off zadevo?
V mislih sem imel, da bi sistemu dodal zalogovnik za vodo 200 l zaradi manjšega števila zagonov TČ je to smisleno?
Hvala za vašo pomoč!
Ocena:
0
Se opravičujem.
Mišljeno je, upoštevana notranja temperatura 22°C, zunanja projektirana mislim, da je -15 °C
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Vseeno je projektna 8 kW hudo, hudo preveč.
Ali pa zidate hišo s tehnologijo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
0
Dodatni opis stanja:
Gre se dejansko za rekonstrukcijo/novogradnjo obstoječe mansarde (v kateri trenutno ni nič), ki že ima izolirane zunanje stene z 12 cm toplotne izolacije (J, V in Z ne bo posegov), severna stena bo izolirana z 18 cm izolacije (ker še ni izvedena izolacija), spodaj je pritličje, kjer je povprečna ogrevana temperatura 24 stopinj. Na poševnih delih strehe se izvede 30 cm izolacije z UNIFIT 035, na ravnem delu UNIFIT 40, debeline 40 cm. Veliko steklenih površin + steklena stena, okna prehodnost cca 1,0 W/m2K oz bolje (predvideno 3 slojno steklo).
Hiša drugače stara 20 let.
Potrebna toplotna (preračun po URSI) 36,851kW/h/m2a
Meniš, da je projektirano 8 kW preveč?
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Da, mislim da rabite cca. 2 kW, še raje manj. Za to kar je zgoraj opisano.
Kaj boste vzeli, je druga stvar.
Nekaj v rangu 5-6 kW. Vsekakor čim cenejše.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!