PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Udarni zvok - folija, robni trak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Si dal toliko cementa, kot piše na vreči? Si kaj namočil podlago prej? Meni zgleda OK, je pa jasno da se kruši tam kjer gre debelina proti 0cm. Če hočeš to zadevo uporabit kot končni estrih, mora biti po navodilih vsaj 6cm debeline, če se ne motim. Vrhnje kroglice pa se po preteku par dni baje postrgajo s strgalom, da je ravno. Jaz sem s tem zalil inštalacije pod banjo, mešal v vedru, pa je kar šlo. Jasno pa ne moreš zaribati tako na gladko, kot navadni beton. Vrhnje kroglice se delno krušijo.
Ampak pri tebi to nima veze. Čez pride EPS in estrih, tole je samo ravna, nestisljiva podlaga in je čisto OK.
Hvala za info , podlago sem fajn namočil pred delom in sproti tudi podlago polival, imam pa na oknih rolete ti so ze 3 dni spuscene,ampak vseglih malenkost vdari vročina noter, cementa sem dal za gostoto 300kg/m3 , torej po specifikaciji na vreči za 420l 150kg cementa. Sedaj sem še enkrat polil z vodo in že trdota že skor prava z tem da bo ob 20.00 šele 24ur. Koliko časa morem počakati da bo to suho za polaganje ESP? Max debelina je 5cm. Hvala še enkrat za pomoč
To je beton, trdi se vsaj 3-4 tedne če hočeš polno trdnost (če prav vidim 1500 kPa!). Ti verjetno polne tlačne trdnosti ne rabiš, saj je ta bistveno večja od kateregakoli EPS za tlake. Verjetno bo že po 2-3 dneh parkrat presegala trdnost tvojega EPS 100, ki pride gor...
Bi moral pa paziti, da je suh pred nadaljnim delom. Ko boš enkrat dal čez EPS in sistemske plošče, bo vlaga iz tega zelo težko izhlapela.
Uhh...nato sem ps pozabil, da je to dejansko beton. Nimam časa čakat 3 tedne, sicer mi bojo tlake vlivali šele čez 3 tedne, ampak talno bo prej gor.
Ni treba čakat za polno trdnost, ker načeloma bi lahko to zadevo izpeljal tudi z nasutjem navadnega peska ali kakšnega suhega nasutja. Ker se ti mudi in je trdnost v 2-3dneh že overkill za tvoj namen in lahko po mojem začneš z izsuševanjem. Ker če ne bo posušil, bo precej vode ostalo ujete med spodnjo HI in sistemskimi ploščami... oziroma vsaj tisto, kar ne bo reagiralo s cementom.
Ja to sem danes dobil info od enega sodelovc da bi lahk z peskom naredil(rabil sem da je čim lažje po kg), bi bilo cenejše in hitrejše.Sam kaj češ zdj, sem klical majstra za talno je rekel da bo poskusil čim ksneje pridetSmile, zdj bom ene dva dni pustil da se v miru posuši. Nato pa zdvignem rolete da sonce nabija(Južna stran) pa klima vklopim da vlece vlago ven? Ali počakam še kak dan več? Ali priporočaš kaj drugega?
jaz pa ravno danes in včeraj polagal ta politerm blu pa še mi ostaja, jaz imam debelino od 10 do 3cm ker visi, na začetku sem mešal tako da sem dal vse notri in mešal, ojej katastrofa uglavnem sem sedaj pogruntal sistem vsaj v mojem primeru ker sem nabavil PVC kad 350L in lepo mešal 2 žaklja cementa. nato 2 vedra vode, "mislim da je 10 litrski kot od jupola nwm tak malo večji je" nato tole z mešalom in zidarsko žlico dobro premešal, da se je cement dobro v vodi raztopil, nato sem dodal še pol vedra vode in ponovno mešal, ko je bila cementna voda pripravljena sem dodal politerm blu kroglice. Mislim da je na čebru bilo napolnjeno do oznake cca od 150-175l, potem vse skupaj in začel mešati, najprej spodaj potem pa mešalo mešaš malo gor in dol, zato da se spodnji in zgornji nivo pomešata in gre čisto lepo zamešati. To je edini pravi način da ti lepo gre zamešati, še posebej če se gre za take količine.

Jaz sem imel 7 vreč imam pa še 4 še za porabiti.

Aja naj poudarim da sem na začetku kar vse izlival, potem pa sem imel polno vodne polivke, nekaj gostega nekaj pa polivke in nikakor potem ne gre delat. In ko sem ugotovil da "čeber" nagnem toliko da postrgam s "fangl-om" ven goščo malenkosno pa poleg tudi polivko, vendar ta potem ostane še v posodi ker bistvena vsebina je šla ven nato v tej posodi kar ostane cementne polivke zmešaš še nekaj politerma 1 ali 2x in konc, po 2-3 vedra kroglic in na koncu se mi je zdela masa še bolj temna, torej se mi zdi da je bil ta postopek nato še najbolj optimalen za delati, še posebej za domačo rabo. Rabiš pa 350L kad, mašino z dvojnim mešalom zidarsko žlico, "fangl", gladilko in AL letev za izravnavo in to je to.
PS: Če me pa še kdo vpraša ali bi šel še kdaj delat s tem, pa lahko rečem da NE hehe, preveče zajebancije sam zdj je kar je.
Na vrhu pa moram dati še cca 8cm izolacije ponekod XPS nekje pa EPS 100, ker je tu klet kurilnica, garaža in kmečka kuhinja. Izravnati pa je treba nekak.

Imam pa eno vprašanje, zdej če dam na to poravnavo XPS in EPS plošče se verjetno teža potem kar dobro porazporedi da ni toliko točkovnega vdora, ker ko sem po enem dnevu šel gor se je malce čutilo vdiranje sam če dam vse to gor bom lahko brez skrbi potem, še posebej ko bo suho?
Lp vsem je sedaj že povsod položen XPS in EPS 100 in se vse da lepo hoditi po tem še bolje bo ko bo estrih končan, ker trenutno še ni sem pri foliji je blo tolk ene zajebancije pa še imam nekaj sprememb in nekaj dodatne višine za dodat s stiroporjem potem pa mreže in talno pa konc da se zalije upam da bo kmalu..
Lp da se ponovno oglasim glede tele moje poravnave od 0-10Cm, da sem si vse izravnal sem seveda naredil z "PolitermBlue" tko nekak, ko je bilo res vse suho in brez vlage, sem po garaži in kurilnici položil trdi XPS, s tem da sem ga dal v garaži 2cm manj, zato da je prišlo tam 2cm več betona. In v kurilnici na mestu kjer je peč in zalogovnik tudi 2cm manj izolacije, da je več betona tam, to je blo pa cca pol kurilnice. Seveda potem folija, robni trak in mreže Q139, gor povsod talno in te mreže polepil na 40-50cm z lepilnim trakom na tkanini na tla na folijo, zato da ti zamorazlivni estrih vsega ne dviguje. Pri klasičnem estrihu ni potrebno lepljenje.

Pa da povzamem, vse skupaj je na koncu fantastično izpadlo in sem zadovoljen, je pa zaradi poravnave v kletnem delu toliko več izolacije 2x4cm plus izravnava z politermblue

Skratka splača se izravnati če je to potrebno, ker na koncu kjer je bilo najhuje je bilo potem najlažje polaganje estriha Wink pa še višine sem imel vseeno dovolj.

Bi pa omenil še nekaj, sem pa delal nekaj tudi z Termo Vermit zeeloo lahek materijal, 100L žakelj nese otrok. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.merkur.si/gradnja/termoizolacije/ostalo/dodatki-za-termoizolacijo-termo-vermit-kos-100-litrov">https://www.merkur.si/gradnja/termoizol ... 100-litrov</a><!-- m --> Šel v Krško tam kjer delajo in mislim da je bil en 100L žakelj 15€, In ne glede na ceno in če bi še enkrat delal izravnavo, bi se verjetno odločil za slednje, ker se mi zdi da bi bilo veliko lažje delati z njim, tako z mešanjem kot z izravnavo. Jaz sem ga sicer uporabil samo pri inštalacijah, tam kjer ni bilo mogoče pokriti ali izravnati z stiroporjem.
Vprašanje glede robnega traku - imam samolepilni od mago-ta. Kako močno se ta folija prime na steno? Je kak problem s tem, da bi na steni ostalo lepilo? Je kak rok koliko časa sme biti to gor?

Druga stvar - ta robni trak ima tudi folijo, katere pa načeloma ne rabim, ker bo estrih klasičen. To folijo dam pod sistemske ali kam stlacim to?
Folija se odlepi in prilepi na sistematske plošče pred estrihom. Namen folije je pa da estrih ne teče med robnim trakom in sistematskih ploščah. Lepilo za steno je močno za prdecSmiletoliko da drži pa š to na mestih odpade. Ampak estrihari ga bodo že pritisnili na steno z estrihom(tam kjer se odlepi od stene)
Robni trak je čisto v redu, obstaja neko orodje s katerim dodatno pritrjujejo ta robni trak deluje pa kot kladivo le da ko udariš ti spne s takimi sponami podobno kot spenjač oz. tako nekak. Jaz sem pa vzel tudi lepilni trak na tkanini in kjer so bila prevelika odstopanja in j preveč zijalo polepil še s tem lepilom da je trak držalo.

Sicer pa se Robni trak ne lepi-vgrajuje čisto na koncu malo stestiraj, odvisno kako debelino boš imel izmeri od spodnjega dela traku do točke kjer se stika folija da boš vedel kdaj začet polagat in če bo na koncu npr 3cm debeline stiroporja ga daj en sloj pred tem toliko da ti ta zadnja vrsta dejansko tudi tišči robni trak ob steno. Tako nekako sem delal jaz, in malo je držalo lepilo malo sam stiropor, ki je bil položen ponekod pa še polepil z lepilnim trakom.

Čeprav bo klasični, se raje potrudi pa tisto folijo daj pod ali nad sistemske v vsakem primeru spoj polepi, tisto nekaj lepila ne boš propadel, bo pa narejeno kot treba.
Če imaš pa talno pa resno razmisli o samorazlivnem, je dražji vendar glede na sistemske predvidevam da bo talno, torej pozanimaj se o tej dražji varijanti ki pa ni zastonj dražja ima kar nekaj prednosti tako pri kurjavi kot kasneje pri obdelavi površine, kot so izravnalne mase pri klasičnih itd itd. itd.

Sam sem dal samorazlivne in mi ni žal pri sestri majo klasične in lahko rečem da se klasični lahko skrije pred samorazlivnim, vsaj v mojem primeru s prve roke. No pa uspešno polaganje. Wink
Imel bom sistemske plošče brez izolacije.

Kje pa je po tvojem taka razlika da se lahko skrije?
@Temp zakaj ne daš sistematske z 1cm izolacije je bolj kompaktno, + čepki imajo izolacijo + izolacije imaš križno položene.

Brez izolacije se ti bojo sistematske plošče zdvigovale v kotih ko boš imel položene cevi. Ampak estriharji namečejo estrih po kotih in nato je že boljše
Ker je bilo precej cevi (prezračevanje elektrika voda, je bil narejen en sloj stirobetona, na ta stirobeton sem dal pa stiroestrih T 28 in na to bom dal sistemske plošče brez izolacije. Tako imam v mansardi in v pritličju.
Sistemsko ploščo bom po robovih fiksiral s puerpenom.

V kleti imam več višine in izolacije - tam je 6cm XPSa, 10cm EPS 100 križno in zaflikane vse luknje od inštalacij. Tu bo pa 40mm sistemska plošča z nekaj izolacije.

Torej dam robni trak, folijo dam pa pod sistemsko.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi