Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Ne, ti si prvi vprašal, kaj menimo o različnih načinih gretja v tvoji bajti. In potem v nič daješ vse izkušnje in izračune, na koncu pa še zmerjaš z ovcami. Kot da mi zase nismo računali iste zadeve in smo vzeli tisto, kar je ponudil prvi trgovec.
Meni dol visi kaj si boš vgradil, magari IR panele ali uno famozno solarno TČ. Samo potem glej, da redno pišeš stroške semle na forum...
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Te teme so dobre za nekaj. Ali bo imel prav in to vsem povedal ali bo izginil ("to pull a Dalia"). Kar bo tudi dovolj zgovorno. Nekomu zna to tudi prav priti. Tam do 2020 bi moglo držat, potem se bo nov našel, ki bo želel bolj aktualne debate na temo novih idej tipa eloblocka.
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Definitivno pa nembom takoj obupal, v priemrjavi s TC bo se kar nekaj rezerve s katero lahko nabavim 500l zalogovnik in ogrevam po rezimu ki ga je predlagal sassapo, ogrevam vodo v zalogovniku v casu NT in ce pec dela 8 ur z mocjo 4kw bi 500l vode moralo bit ogrete vsaj na 50 stopinj (se bom izracunal bolj natancno jutri) kar bi zadostovalo za spuscanje v talno cez dan..To je potem takem 32kw x 31dni = 992kwh na mesec x 0.08€ = 80€ pa naj bo se sanitarna voda 25€ skupaj 105€..spet teorija praksa bo pokazala realno sliko..
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Jaz sem ti že prej napisal svojo dejansko izkušnjo in razliko v stroških, tole kar si navedel bi po mojih izkušnjah šlo čez, če boš imel bivalno ~21C in tako izoliran objekt kot si pisal, če misliš imeti še tisti kamin pa itak, boš pa tudi tam imel nekaj dodatnih stroškov katere si vračunaj, sploh če bo kamin pozicioniran pametno je dolgoročno lahko dobra investicija. Za bivalno udobje z eloblokom boš moral nabaviti še dodatni senzor za ogrevanje po vremenski krivulji in kupiti notranji sobni termostat, ker drugače se boš več ukvarjal z eloblokom kot z ženo (boš vsak dan boš na roke nekaj prenastavljal in to ni neka bivalna kakovost v novogradnji kjer si zadeve le zastaviš dolgoročno). Ja, tudi z zalogovnikov 500l ipd., bi stvar delovala še bolj ugodno in udobno ampak sama investicija pa zraste tako v € kot prostorsko in tam jaz pri sebi nisem videl smisla (dolgoročno), sploh ker kot sem pisal imam amortizacijo v tč povrnjeno v dobrih dveh letih.
Sam imam kaminsko peč na drva in bi jo zopet vgradil čeprav je lansko in letošnjo zimo dejansko uporabljena nekajkrat za dve ure, za gušt ob kozarčku vina za romantiko in s frendi za filing ob zunanjem snegu in to mi je dovolj da odtehta tisti strošek nabave - umazanije pa z njim ni nobene, vsaj v mojem primeru ne. V letu z eloblokom pa je bil kamin večkrat v obratovanju ampak tudi na izi, na samo ogrevanje elobloka sicer ni imel vpliva saj je bil tako pozicionirana sobna enota, da je eloblok delal neodvisno od obratovanja kamina, tako da strošek kakršen je bil je bil z eloblokom, kamin je bil za tisti občasni plus v temperaturnem udobju.
Preveč zapenjate med sabo po nepotrebnem, ti popson rabiš mnenja iz izkušenj, forumaši ti to delijo in to vzemi za dobro. Vsak ima drugo bivalno okolje in svoj pogled, zato pa so si življenja tako različna. Če bi vsi imeli eloblok doma bi bil dolgcajt, tako pa živijo teme od tč in borbe prava vs. neprava :mrgreen: .
Objave: 1638
Ocena:
3
Eloblock in zalogovnik? Ali obstaja kak močnejši bojler, recimo 500 L z recimo 6kW 3F grelcem? :-)
Ocena:
26
Kar dobiš v ceni elobloka ni le grelec.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Popson31... pozabljaš, da je v elobloku zgolj osnovna (šibka) obtočna črpalka katera niti v sanjah ne bo poganjala tvojega talnega gretja. Kretnica + dodatna črpalka vsaj 1-7, vse kar je potrebno v kotlovnici še postorit... Za jurčka ne bo šlo skozi. Meni je popolnoma vseeno kaj boš naredil, ampak na tvojem mestu bi pogledal za kakšnim LG kjer imaš za dobre 2.5k€ monoblok TČ z vgrajeno dovolj zmogljivo OČ, elektrogrelnike, vremensko regulacijo, zna pa tudi neodvisno greti tudi sanitarno vodo.
ps. Sem prepričan, da bi razliko v ceni pokril, če ne v prvi pa zagotovo v drugi ogrevalni sezoni.
ps. mi pa nikoli ne bo jasno zakaj nekateri delate pre - velike hiše za svoje zmožnosti, na koncu pa zmanjka denarja za osnovne stvari.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Eloblock 6kw - 540€, zunanje tipalo in sobni termostat - 100€, boljsa obtocna crpalka 200€, pa naj bodo se malenkosti cca 100€, v primeru da vzamem se zalogovnik 300-500l - cca 400€ pa naj bo vse skupaj 1500€..
@sassapo ni problem da je zmanjkalo denarja, sele zaceli smo pred mesecem dvema, tud ce vzamem monoblock od LG-ja je to verjetno ena slabsih TC kaj sploh obstaja, ali se motim? Pa prav tako rabim bojler vsaj 200l, montaza in zagon pa je ze 4k
Ocena:
26
Eloblock v tej izvedbi z vodnim delom in priklopom bo 2k€ - moja ocena. V tej kombinaciji, bi potem ta naročnina bila prava
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")e3unichr("46")si/dom/oskrba-z-elektri%C4%8Dno-energijo/e3-napredni/[/url]