![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018 Temo odpiram z namenom primerjave stroskov toplotne izolacije, stroska za TC in stroska za Eloblock. 1. Za primer bom navedel podatke o izolaciji na nasi hisi (nekaj je je ze ostalo se pride na vrsto) - hisa K+P+M 11x9m neto 240m2 (etaza 80m2) - pod plosco 5cm XPS, na plosci 15cm XPS - zunanje stene kleti 15cm XPS - P in M grajena z isospan (9cm EPS) + 10cm kamene volne - posevnina strehe 20+15cm, ravnina 40cm - brez balkonov in stresnih oken - okna troslojna VEKA alphaline 90, skupni U 0.7 - povrsina vseh oken cca 23m2 - prezracevanje z rekuperacijo - estriha 6cm pod estrihom 8cm EPS v P in M Ogrevanje bo talno, komplet vse tudi klet. 2. Izbrati TC za 7k ali Eloblock za 1k - eno in drugo je strosek z montazo in zagonom - prednost TC je da mi ogreva tudi SV - pri eloblocku rabim dodatno bojler - oboje je dokaj na komot vklop oktobra in izklop aprila - prednost eloblocka je da je cenejsi v startu Ker nimam osebnih izkusenj ne z TC in ne z Eloblockom, me zanima kaksna bi bila poraba energenta z prvo in drugo varianto? Recimo da je razlika med njima v zacetni invensticiji 5k, kar bi zadostovalo pri uporabi eloblocka za cca 5 let, pri malo boljsih nastavitvah z zunanjim tipalom in sobnim termostatom mogoce se malo vec ampak naj bo pet let. Recimo da mi pri proracunu za hiso teh 5k ostane in se moram odlocit ali jih vloziti v dodatno izolacijo ali hiso povprecno izolirat in teh 5k namenit za TC? - ce jih vlozim v izolacijo bo hisa super izolirana, potreba po dodatni toploti bo na minimumu, enako potreba po hlajenju poleti - ce se odlocim za TC bom posledicno zaradi manjse izolacije imel vecje izgube in s tem vecjo porabo energenta - verjetno bom moral nabavit tudi klimo za M prostore - z TC lahko imam med samo uporabo dodatne stroske, recimo da se kaj pokvari ali spusti plin, kaksen je strosek tega? 3. Danes je neka povprecna cena za povprecno TC z montazo nekje 6k, je mozno ugibat da bo cena z leti padala, bodisi zaradi konkurence, bodisi na racun vgrajenih materialov, bodisi zaradi visjih subvencij? Kako je s ceno elektrike, vemo da je elektrika trenutno kar poceni, drazi se priblizno 3% na leto kar je zanemraljivo. Vasa mnenja raje denar vlozit v boljso izolacijo in hiso ogrevat bodisi z eloblockom bodisi z drugim energentom katerega vlozek je v startu manjsi in racunat na to da bo cena TC cez 5 let (to je cas v katerem bi s porabo elektrike prisel na enak znesek kot da bi v startu nabavil TC) nizja, recimo za 2k ali bi raje v startu hiso izolirali po nekem standardu in vzeli TC. PS: Ogrevanje SV ni vracunano v ceno je pa zato razlika v letih ko bi se s poraba z eloblockom izneacil s TC zmanjsana za dobro leto. Ne zagovarjam ne enega ne drugega pac delam izracune kaj se mi bolj splaca, kaj je pametneje izbrat za priblizno enak komoten nacin ogrevanja. Jasno mi je da je na tem forumu cca 80% uporabnikov ki zagovarjajo TC ne glede na vse in da me boste oznacili za bedaka ker razmisljam drugace so pa tudi uporabniki ki se dejasnko ogrevajo z eloblockom pa poraba energenta ni astronomska ampak v mejah normale. Na forumu je tudi primer uporabnice ki hiso (mislim da 230m2) ki je super izolirana ogreva s 5kw TC brez problemov pa ji je tudi bila ponujena mocnejsa. In pa uporabniki ki imajo prav tako odlicno oblecene hise in so jim bile ponujene ali celo montirane 9kw tudi 11kw naprave. Zakaj take razlike? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 20.1.2018 Forumaš Čojko je pred leti opisoval svoje električno talno gretje. Je pa treba pri njemu upoštevati, da je na primorskem. Plus je torej zanj v povprečju višja temperatura kot drugod v Sloveniji, minus občasna burja, ki močno hladi bajto. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018 csamo001 Napisal:Forumaš Čojko je pred leti opisoval svoje električno talno gretje. Je pa treba pri njemu upoštevati, da je na primorskem. Plus je torej zanj v povprečju višja temperatura kot drugod v Sloveniji, minus občasna burja, ki močno hladi bajto. Ja sem bral njegove poste. Akumulacija estriha je pomembna, vseeno pa me bolj zanima z vodnim talnim gretjem pri super izolaciji. Sicer pa realno niti zime niso vec to kar so bile, dober primer je letosnja zima ki je skoraj ze pomlad
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - JaBK - 20.1.2018 Tema je bila že obdelana 100X. Preračunavanj notri kolikor češ. Nisi prvi... Malo pobrskaj. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018 JaBK Napisal:Tema je bila že obdelana 100X. Preračunavanj notri kolikor češ. Nisi prvi... Malo pobrskaj. Sem prebral vse na to temo ampak vecina samo prepucavanja in pa zabijanje da zavaja ko nekdo napise porabo z eloblockom.. Tebi naprimer spila kot treba z 5kw zakaj bi potem takem jaz rabil 8kw ali celo 11kw to mi ni pa mi nebo jasno.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - JaBK - 20.1.2018 Probi pa boš vidu... Pol bodo stvari bolj jasne. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - scuba123 - 20.1.2018 popson31 Kje pa še lahko daš več izolacije glede na opisano? In koliko bi potem pridobil? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bozgom - 20.1.2018 Če npr. s 5cm izolacije izgube ovoja stavbe prepoloviš potem jih z naslednjimi 5 cm zmanjšaš še za 1/4, z naslednjimi 5 cm jih zmanjšaš za 1/8 potem za 1/16... Torej vlagati zgolj v izolacijo je do neke debeline ekonomsko upravičeno, naprej pač ne več, saj nikoli ne boš prihranil toliko, kot te dodatna izolacija stane. Očitno ti dela težave tudi obrestno obrestni račun. 3% letni dvig pomeni v 10 letih skoraj 35%, kar ni niti najmanj zanemarljivo. Še posebno, če gledaš koliko ti letno naraste plača. Če se boš ogreval z Elo blokom, sanitarno vodo ogreval na elektriko in kuhal na indukcijo boš potreboval močnejše glavne varovalke, kar pomeni tam 90€ letno več za elektriko z rastjo 3% bo v 10 letih naneslo tam 1200€. Če imaš tako dobro izolirano hišo potem ti bo dovolj 6 kW z Elo blokom ali pač TČ moči 3...4 kW, katere cene pač ni 7 k€ ampak bistveno manj. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018 scuba123 Napisal:popson31 To je tista razlika..ali za teh 5k dat izolacijo ki jo opisujem in ogrevat z eloblockom ali dat povprecno izolacijo in nabavit TC? Estriha se nimam narejenega in streha se ni izolirana, koncana je fasada in izolacija plosce in kleti. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - JaBK - 20.1.2018 Se pravi od izolacije ti je ostala volna v strehi ti bi pa nekje prisparal 5k€? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018 bozgom Napisal:Če npr. s 5cm izolacije izgube ovoja stavbe prepoloviš potem jih z naslednjimi 5 cm zmanjšaš še za 1/4, z naslednjimi 5 cm jih zmanjšaš za 1/8 potem za 1/16... Torej vlagati zgolj v izolacijo je do neke debeline ekonomsko upravičeno, naprej pač ne več, saj nikoli ne boš prihranil toliko, kot te dodatna izolacija stane. Govorim za obdobje 5 let kar nanese 15% podrazitve ampak spet ce.. Ponujene so mi bile 8kw in 11kw TC zato ravno to pisem. So pa dovolj 3x20 varovalke kar pa spet ni 90€ zraven na leto.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018 JaBK Napisal:Se pravi od izolacije ti je ostala volna v strehi ti bi pa nekje prisparal 5k€? Ce bi malo boljse prebrala bi vidla da sem napisal kaj se je v startu boljse odlocit. Svojo hiso sem dal samo kot primer in ne sprasujem zase sprasujem nasplosno za nekoga ki je pred tako odlocitvijo ali boljsa izolacija in eloblock ali povprecna izolacija in TC Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bozgom - 20.1.2018 Popson31 Napisal:Sem prebral vse na to temo ampak vecina samo prepucavanja in pa zabijanje da zavaja ko nekdo napise porabo z eloblockom..Na talnem gretju imaš s TČ letni SCOP preko 3. V najhujšem mrazu COP ni manjši od 2. Torej za enak učinek potrebuješ 2-3x močnejši elo blok. Pri 8 kW TČ je to 16...24 kW. Citat:Govorim za obdobje 5 let kar nanese 15% podrazitve ampak spet ce.. 100*1,03*1,03*1,03*1,03*1,03=100*1,03^5=115,93 in ne 115 No ja 3x20 z elo blokom, boljerjem in indukcijo bi pa zares rad videl, kako toplo ti bo npr. januarja 2017? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 20.1.2018 Če bi ljudje podajali realne SCOP-e pod svoje porabe TČ, bi bilo relativno lahko izračunati. Ampak tudi takrat izhajaš iz tega, da je pri večini uporabnikov TČ razmerje NT:VT nekje 50:50. Pri ogrevanju na štrom (direktno električno talno ali pa toplovodno talno), pa greš v smeri, da se poraba čim bolj približa 100% NT. Recimo Elektro Primorska naj bi imela paket, kjer je njihova lastna cena v NT 0, torej strošek kWh za uporabnika v NT okoli 5 centov. 5 centov napram 10 centom povprečnega uporabnika TČ, pa je že ornk razlika. Če delimo 10 centov s SCOP 3, dobimo 3,33 centa na kWH, pri direktnem talnem pa 5 centov za kWh. Ali pa recimo 6 centov za kWh, če rečemo, da je nekaj dogrevanja tudi v času VT. Zgornje številke so precej čez palec in jih nisem posebej preverjal, ampak najbrž niso daleč od resnice. Jaz ne vidim neke logike v dodajanju izolacije, če je izhodišče izolacija po današnjih standardih. Dejansko je vsak nadaljnji centimeter vreden manj. Bolj pomembna je višina inicialne investicije in razmerja tekočih obratovalnih stroškov. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 20.1.2018 Pipson: ce bos kupil malo mocnejso TC ne bo kaj dosti narobe. Ce bos kupil presvoh, pa se ti lahko kolca. Onih par pirov razlike v porabi pri mocnejsi je neomembe vrednih. Sam imam malo premocno pa se mi zvizga. Do -15 sem preverjeno miren brez grelcev, zalogovnika, kretnic in kar je se kao 'nujno' potrebnih neuboloz. Investicija za vse (nakup, montaza, priklop na centralno, web modul, solar modul...) pa 5200€. S tem, da so rezervni deli med cenejsimi, majster mi je frend in v primeru okvare to ves kaj pomeni. Raje mal mocnejso kot kontra. No, to drzi za TC ;-) Lahko pa seveda kupis monoblok in porocas. Baje da dela tudi to, pa se zelo poceni je. No, IR paneli so cenejsi ;-) |