PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna izolacija, TC in Eloblock

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DELPHI Napisal:Mene pa prav fascinira, da se toliko ljudi, ki jih imam za razumne, na toliko (skoraj 30) straneh ukvarja z enim pikzigmarjem, za katerega ti ni jasno kako je prilezel cez obvezno solstvo.

Par vas je takih ki ste tukaj na forumu iz dolgcasa vmesavate se v teme ki se vas ne ticejo..aja pozabljam da imate TC in da ste zato nekaj vec..tako zvana Elita Wink
Si pa samo se ena ovcka v credi ki je sledila trendu..
Ne, ti si prvi vprašal, kaj menimo o različnih načinih gretja v tvoji bajti. In potem v nič daješ vse izkušnje in izračune, na koncu pa še zmerjaš z ovcami. Kot da mi zase nismo računali iste zadeve in smo vzeli tisto, kar je ponudil prvi trgovec.

Meni dol visi kaj si boš vgradil, magari IR panele ali uno famozno solarno TČ. Samo potem glej, da redno pišeš stroške semle na forum...
Te teme so dobre za nekaj. Ali bo imel prav in to vsem povedal ali bo izginil ("to pull a Dalia"). Kar bo tudi dovolj zgovorno. Nekomu zna to tudi prav priti. Tam do 2020 bi moglo držat, potem se bo nov našel, ki bo želel bolj aktualne debate na temo novih idej tipa eloblocka.
@JaBK To si ti mislis sploh pa je to forum in nimam se pred kom skrivat sploh pa ne pred ljudmi ki mi ne pomenijo nic..Ne skrivam se in ne bezim niti v zivljenju ce nardim napako jo priznam enako bom nardil ce se motim glede eloblocka in bo moja poraba v 5 letih presegla strosek ki bi ga imel s TC..

@Energetik81 vzel bom eloblock ker kakorkoli obrnem ti ponavljam ze stotic v petih letih bo moj skupni strosek se vedno manjsi kot ce bi vzel TC.. Ovce pa je misljeno v kontekstu enako kot credni nagon, prav to se dogaja v trendu TC zadnjih nekaj let..ko kdo omeni kaj drugega ste zagrizenci v luftu v sekundi..kar kar bom delil podatke porabe upam da ze v marcu ko bomo estrih susili Wink
Energetik81 Napisal:Ne, ti si prvi vprašal, kaj menimo o različnih načinih gretja v tvoji bajti. In potem v nič daješ vse izkušnje in izračune, na koncu pa še zmerjaš z ovcami. Kot da mi zase nismo računali iste zadeve in smo vzeli tisto, kar je ponudil prvi trgovec.

Meni dol visi kaj si boš vgradil, magari IR panele ali uno famozno solarno TČ. Samo potem glej, da redno pišeš stroške semle na forum...

Sicer pa tud ce navedem porabo, jo je ze marsikdo ki uporablja eloblock pa ste ga nekateri oznacli da zavaja, da je nemogoce itd.. se vi pumparji se med sabo prcate komu dalje nese..pa ne verjamem da ste vsi realni pri porabi, kaka kwh ura zaokrozena navzdol nebo nobenmu nic skodilo je tako Wink moje mnenje nekateri to ze prakticirajo ob navedeni porabi prilepi sliko stevca, ki meri samo porabo naprave katere porabo se navaja..Ostalo je vse tak tak je al pa ni..

Kaj se mene tice ce sem zajebal se bom posipal s pepelom priznal zmoto in to je to, tako sem naucen, ne skrbite nebom se izmikal Wink
Energetik81 Napisal:Ne, ti si prvi vprašal, kaj menimo o različnih načinih gretja v tvoji bajti. In potem v nič daješ vse izkušnje in izračune, na koncu pa še zmerjaš z ovcami. Kot da mi zase nismo računali iste zadeve in smo vzeli tisto, kar je ponudil prvi trgovec.

Nevem kje si zasledil da dajem vase izracune v nic??je pa res da se ne morem strinjat z necim kar ne drzi in za tem stojim, nikoli pa nebom trdil nekaj kar vsaj v teoriji nebi drzalo, lahko da bo v praksi drugace..V tem primeru z eloblockom tega neves niti ti ker ga nisi uporabljal..

Pa niti enkrat nisem zanikal da je TC slaba izbira, nasprotno je dobra izbira gledano na daljse obdobje za kar je razlog zacetna invensticija ki se v par letih nebo poplacala..Vse kar pa se jemlje v izracun na daljsi rok je pa tako v teoriji kot v praksi tvegana nalozba ali loterija ce zelis enako je s TC ker ti lahko spusti duso se preden se ti zacetna nalozba povrne..In tukaj sem z eloblockom v prednosti pa ce priznas ali ne..Dokazal sem v teoriji pa bom se v praksi in upam stavit za karkoli da v 5 letih nebom skupaj porabil vec kot bi s TC, se pravi zacetna invensticija + poraba energenta za obdobje 5 let..Razliko bom dal ze v startu na stran to je 5k in s tem denarjem placeval elektriko za ogrevanje hise in sanitarne vode. Vse to ob normalni bivalni temp v hisi to je cca 21 stop.

Mislim da je tak najbolj posteno, res da je pet let dosti, javljal bom sproti, vsak mesec tud s slikami ce zelite, ze po enem letu bo jasno ker nekih vecjih odstopanj sigurno ne bo par € +- Wink
Popson31 Napisal:Nevem kje si zasledil da dajem vase izracune v nic??je pa res da se ne morem strinjat z necim kar ne drzi in za tem stojim, nikoli pa nebom trdil nekaj kar vsaj v teoriji nebi drzalo, lahko da bo v praksi drugace..V tem primeru z eloblockom tega neves niti ti ker ga nisi uporabljal..
O paja, točno vem koliko bi porabil z Eloblockom, ker imam izmerjeno porabo toplote za gretje in SV, na cca. +-5% natančno. Lansko kurilno sezono smo porabili 12400kWh toplote. Točno toliko bi moral dovesti z Eloblockom. Ker bi to počel 24/7 (sem že napisal da ne maram mrzlih estrihov podnevi), bi me stalo cca. 1200€.
TČ je za to porabila 3850 kWh, torej cca. 380€. Prihranil sem dobrih 800€ (pri tem ne omenjam prihrankov za SV v topli polovici leta in tudi ne stroškov za klima naprave, ki mi jih NI bilo treba nabavit). Za komplet TČ kotlovnico sem dal 6k€ (to pomeni totalno vse, do zadnjega ventila, priklopa in zagona), razlike do Eloblock kotlovnice torej 5k€. V dobrih 6let bom na nuli, pa verjamem, da bo TČ delala vsaj 8-10 let.
Še nekaj pozabljaš, obremenitev glavnih varovalk.
Energetik81 Napisal:
Popson31 Napisal:Nevem kje si zasledil da dajem vase izracune v nic??je pa res da se ne morem strinjat z necim kar ne drzi in za tem stojim, nikoli pa nebom trdil nekaj kar vsaj v teoriji nebi drzalo, lahko da bo v praksi drugace..V tem primeru z eloblockom tega neves niti ti ker ga nisi uporabljal..
O paja, točno vem koliko bi porabil z Eloblockom, ker imam izmerjeno porabo toplote za gretje in SV, na cca. +-5% natančno. Lansko kurilno sezono smo porabili 12400kWh toplote. Točno toliko bi moral dovesti z Eloblockom. Ker bi to počel 24/7 (sem že napisal da ne maram mrzlih estrihov podnevi), bi me stalo cca. 1200€.
TČ je za to porabila 3850 kWh, torej cca. 380€. Prihranil sem dobrih 800€ (pri tem ne omenjam prihrankov za SV v topli polovici leta in tudi ne stroškov za klima naprave, ki mi jih NI bilo treba nabavit). Za komplet TČ kotlovnico sem dal 6k€ (to pomeni totalno vse, do zadnjega ventila, priklopa in zagona), razlike do Eloblock kotlovnice torej 5k€. V dobrih 6let bom na nuli, pa verjamem, da bo TČ delala vsaj 8-10 let.
Še nekaj pozabljaš, obremenitev glavnih varovalk.

Ta tvoj izracun je spet samo teorija na papirju, res da ste porabili 12400kwh toplote ampak je to s TC in ob rezimu 24/7, z eloblockom sigurno nebi bilo tako ampak bi iskal nacin kdaj in koliko kwh toplote proizvesti z cim manjso porabo, tako kot si se moral privadit na rezim ogrevanja s TC enako bi se moral z eloblockom razen ce ti je vseeno pa ce bo poloznica 500€ na mesec..

Varivalke bodo 3x20 kar je za 6kw eloblock dovolj, ker nikoli nebo delal z polno nazivno mocjo, mogoce v startu za protokol estriha, bo pa takrat se kaka luc v kleti kar pa bo tud vse..niti jaz ne stejem v strosek klime, sem pa povecal strosek eloblocka z bojlerjem iz cca 700€ na 1k.
Racunam da bo strosek ogrevanja nekje med 150-200€ na mesec skupaj s sanitarno vodo za kar bi povprecno porabil med 1500-2000kwh na mesec..Vse skupaj jemljem s precejsnjo rezervo to so res extremi ko bi temp morale kar nekaj casa vztrajat krepko pod 0 stopinj..Vse do -5 nekje oz zima kot je letosnja bo pa milina Smile

Ce pa se ze prvo zimo izkaze da teorija ni izvedljiva v praksi se bom posipal s pepelom in nabavil TC, ker ob porabi ki bi bila vecja od cca 1300€ na leto nima smisla vztrajat..
Definitivno pa nembom takoj obupal, v priemrjavi s TC bo se kar nekaj rezerve s katero lahko nabavim 500l zalogovnik in ogrevam po rezimu ki ga je predlagal sassapo, ogrevam vodo v zalogovniku v casu NT in ce pec dela 8 ur z mocjo 4kw bi 500l vode moralo bit ogrete vsaj na 50 stopinj (se bom izracunal bolj natancno jutri) kar bi zadostovalo za spuscanje v talno cez dan..To je potem takem 32kw x 31dni = 992kwh na mesec x 0.08€ = 80€ pa naj bo se sanitarna voda 25€ skupaj 105€..spet teorija praksa bo pokazala realno sliko..
Jaz sem ti že prej napisal svojo dejansko izkušnjo in razliko v stroških, tole kar si navedel bi po mojih izkušnjah šlo čez, če boš imel bivalno ~21C in tako izoliran objekt kot si pisal, če misliš imeti še tisti kamin pa itak, boš pa tudi tam imel nekaj dodatnih stroškov katere si vračunaj, sploh če bo kamin pozicioniran pametno je dolgoročno lahko dobra investicija. Za bivalno udobje z eloblokom boš moral nabaviti še dodatni senzor za ogrevanje po vremenski krivulji in kupiti notranji sobni termostat, ker drugače se boš več ukvarjal z eloblokom kot z ženo (boš vsak dan boš na roke nekaj prenastavljal in to ni neka bivalna kakovost v novogradnji kjer si zadeve le zastaviš dolgoročno). Ja, tudi z zalogovnikov 500l ipd., bi stvar delovala še bolj ugodno in udobno ampak sama investicija pa zraste tako v € kot prostorsko in tam jaz pri sebi nisem videl smisla (dolgoročno), sploh ker kot sem pisal imam amortizacijo v tč povrnjeno v dobrih dveh letih.
Sam imam kaminsko peč na drva in bi jo zopet vgradil čeprav je lansko in letošnjo zimo dejansko uporabljena nekajkrat za dve ure, za gušt ob kozarčku vina za romantiko in s frendi za filing ob zunanjem snegu in to mi je dovolj da odtehta tisti strošek nabave - umazanije pa z njim ni nobene, vsaj v mojem primeru ne. V letu z eloblokom pa je bil kamin večkrat v obratovanju ampak tudi na izi, na samo ogrevanje elobloka sicer ni imel vpliva saj je bil tako pozicionirana sobna enota, da je eloblok delal neodvisno od obratovanja kamina, tako da strošek kakršen je bil je bil z eloblokom, kamin je bil za tisti občasni plus v temperaturnem udobju.
Preveč zapenjate med sabo po nepotrebnem, ti popson rabiš mnenja iz izkušenj, forumaši ti to delijo in to vzemi za dobro. Vsak ima drugo bivalno okolje in svoj pogled, zato pa so si življenja tako različna. Če bi vsi imeli eloblok doma bi bil dolgcajt, tako pa živijo teme od tč in borbe prava vs. neprava :mrgreen: .
Eloblock in zalogovnik? Ali obstaja kak močnejši bojler, recimo 500 L z recimo 6kW 3F grelcem? :-)
Kar dobiš v ceni elobloka ni le grelec.
Popson31... pozabljaš, da je v elobloku zgolj osnovna (šibka) obtočna črpalka katera niti v sanjah ne bo poganjala tvojega talnega gretja. Kretnica + dodatna črpalka vsaj 1-7, vse kar je potrebno v kotlovnici še postorit... Za jurčka ne bo šlo skozi. Meni je popolnoma vseeno kaj boš naredil, ampak na tvojem mestu bi pogledal za kakšnim LG kjer imaš za dobre 2.5k€ monoblok TČ z vgrajeno dovolj zmogljivo OČ, elektrogrelnike, vremensko regulacijo, zna pa tudi neodvisno greti tudi sanitarno vodo.
ps. Sem prepričan, da bi razliko v ceni pokril, če ne v prvi pa zagotovo v drugi ogrevalni sezoni.
ps. mi pa nikoli ne bo jasno zakaj nekateri delate pre - velike hiše za svoje zmožnosti, na koncu pa zmanjka denarja za osnovne stvari.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Eloblock 6kw - 540€, zunanje tipalo in sobni termostat - 100€, boljsa obtocna crpalka 200€, pa naj bodo se malenkosti cca 100€, v primeru da vzamem se zalogovnik 300-500l - cca 400€ pa naj bo vse skupaj 1500€..

@sassapo ni problem da je zmanjkalo denarja, sele zaceli smo pred mesecem dvema, tud ce vzamem monoblock od LG-ja je to verjetno ena slabsih TC kaj sploh obstaja, ali se motim? Pa prav tako rabim bojler vsaj 200l, montaza in zagon pa je ze 4k
Eloblock v tej izvedbi z vodnim delom in priklopom bo 2k€ - moja ocena. V tej kombinaciji, bi potem ta naročnina bila prava
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")e3unichr("46")si/dom/oskrba-z-elektri%C4%8Dno-energijo/e3-napredni/[/url]
1 ... 25 26 27 28 29 30 Pojdi na stran 
Iskanje po temi