PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna izolacija, TC in Eloblock

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[quote="sašo65"]Kaj sploh postavljaš vprašanje, celo temo odpiraš, če si odločil .....me pa nekaj zanima: a je sploh dovoljeno kot vir ogrevanja imet 100% štrom?[/quot

Pa ki si ti zadaj nekje ostal...dovoljeno ze nekaj casa Smile
Evo, iz praxe: v decembru je bilo ogrevanje + SV za PH s 5kW klima TČ 408kWh.
Sedaj si naj vsak sam preračuna, koliko je to zanj v evropskih. Eni imajo kWh po 7 centov, drugi prisegajo, da je 12 in več, vrag bi ga znal...

Cop nimam pojma, koliko je bil, recimo 3. Al pa 2.5, ker je še voda zraven...

Sedaj si to preračunaj za eloblok in izračunaj povračilno dobo TČ, če je ta stala okoli 5500€ z montažo in bojlerjem.
Po pravici povedano, jaz nisem niti razmišljal o elobloku - pri njem ni subvencije za PH.
sašo65 Napisal:Kaj sploh postavljaš vprašanje, celo temo odpiraš, če si odločil .....me pa nekaj zanima: a je sploh dovoljeno kot vir ogrevanja imet 100% štrom?

Ce bi bil odlocen verjetno nebi tukaj spraseval, ce bi celo temo prebral bi vedel o cem je govora..Point vsega je bil ali denar vlozi v max izolacijo in ogrevat po potrebi z nizjo zacetno invensticijo kjer bo tudi poraba energenta (kakrsenkoli pac bo) minimalna ali izolirat povprecno in nabavit TC posledicno placevat manj za porabljen energent..

Kaj bo cez nekaj let?? Izolacija bo na bajti ostala vemo pa da se vsako leto normativi spreminjajo nekdo s povprecno izolacijo bo moral cez xy lst doizolirat nekdo ki je ze v startu dal max na bajto mu nebo treba...
Izolirat v vsakem primeru.
Fantocci Napisal:Evo, iz praxe: v decembru je bilo ogrevanje + SV za PH s 5kW klima TČ 408kWh.
Sedaj si naj vsak sam preračuna, koliko je to zanj v evropskih. Eni imajo kWh po 7 centov, drugi prisegajo, da je 12 in več, vrag bi ga znal...

Cop nimam pojma, koliko je bil, recimo 3. Al pa 2.5, ker je še voda zraven...

Sedaj si to preračunaj za eloblok in izračunaj povračilno dobo TČ, če je ta stala okoli 5500€ z montažo in bojlerjem.
Po pravici povedano, jaz nisem niti razmišljal o elobloku - pri njem ni subvencije za PH.

Sem racunal in bi bil cez priblizno 6 let na nuli oz bi z eloblockom s komplet zacetno invensticijo in z predpostavko da bo cena elektrike sla gor cca 3% na leto v 6 letih skupno porabil toliko kot bi v startu placal samo za TC. Sem pa zaokrozil na 5 let ker sem racunal brez sanitarne vode, konec koncev me zanima samo ogrevanje..
Da bi kupil TČ samo za ogrevanje je rahlo mimo, sploh v PH, kjer je delež SV velik v porabi. Ali je kakšen drugi razlog? - priznam nisem bral cele teme, ker se mi ni dalo Smile
Fantocci Napisal:Da bi kupil TČ samo za ogrevanje je rahlo mimo, sploh v PH, kjer je delež SV velik v porabi. Ali je kakšen drugi razlog - priznam nisem bral cele teme, ker se mi ni dalo Smile

V planu je soncna elektrarna ce ne letos pa drugo leto, ponujene so mi bile 8kw celo 11kw naprave za 6-7k res je da bi s tem resil ogrevanje in SV ampak ne vidim smisla pri tako majhnih potrebah dodatne toplote..
Ne razumem, zakaj v svojih primerjavah izključuješ sanitarno vodo in se osredotočaš le na ogrevanje hiše. Katerokoli ogrevalno napravo izbereš ti bo ogrevala oboje.
Zato ker sem ze v startu v izracun dal podatke brez sanitarne vode.. in se vedno nevem kako se tega lotit tud ce bo potreba po ogrevanju skoraj nicna na kak nacin ogrevat SV??

Pustim garazo neogrevano (30m2) in nabavim STC postavim v garazo kjer nebo nikoli manj kot 14stopinj ali kako drugace?
Garaža bo večino od teh 14 stopinj po mojem mnenju vlekla iz hiše, glede na to, da se je drži. In smo spet tam. Tista varianta s 300 L bojlerjem, ki bo uporaben, tudi če poskus ogrevanja direkt s štromom gre vragu v rit, se mi zdi najboljša ideja.
csamo001 Napisal:Garaža bo večino od teh 14 stopinj po mojem mnenju vlekla iz hiše, glede na to, da se je drži. In smo spet tam. Tista varianta s 300 L bojlerjem, ki bo uporaben, tudi če poskus ogrevanja direkt s štromom gre vragu v rit, se mi zdi najboljša ideja.

Kaj pa opcija z split STC kjer agregat potrebuje min 7 stopinj za ogrevanje ce je vec nje pa tolko boljse se pravi ostane garaza normalno ogrevana kot ostali kletni prostori na cca 17-18 stopinj notranja enota pa je v pralnici..kaj pravis na to??

TC za ogrevanje pa res ne mislim kupovat ker se mi ne povrne enostavno se ne splaca edino kar moram resit je ogrevanje vode
Kolikor sem se prebil skozi razmišljanje boš naredil takole:

- dobra izolacija
- ogrevanje z eloblokom
- ogrevanje tople vode (ostane ti le navaden bojler)
- na strehi elektrarna

Zakaj ne:
- dobra izolacija
- ogrevanje in topla voda s TČ

Če trenutno kupček ne zadošča, potem izolacija, nakup rabljenega elektrokotlička in rabljenega bojlerja, ko se denar nabere še TČ. Po mojem je vse ostalo malo mimo, razen kakega gašperčka na drva v dnevni. Zna biti dobra rezerva ob redukcijah in pokrivati najbolj mrzle dneve, da poraba štroma ne zdivja v nebo. Ne nazadnje, dobro je, da vso tehniko spotoma obvlada še žena in še kdo iz familije. Tudi strešna elektrarna zahteva nekaj pozornosti in spremljanja, a te se lotiš, ko ti denar preostaja in je ostalo pri hiši urejeno, pa primerni avti pred hišo.

Zgolj moje mnenje...
kadotr Napisal:Kolikor sem se prebil skozi razmišljanje boš naredil takole:

- dobra izolacija
- ogrevanje z eloblokom
- ogrevanje tople vode (ostane ti le navaden bojler)
- na strehi elektrarna

Zakaj ne:
- dobra izolacija
- ogrevanje in topla voda s TČ

Če trenutno kupček ne zadošča, potem izolacija, nakup rabljenega elektrokotlička in rabljenega bojlerja, ko se denar nabere še TČ. Po mojem je vse ostalo malo mimo, razen kakega gašperčka na drva v dnevni. Zna biti dobra rezerva ob redukcijah in pokrivati najbolj mrzle dneve, da poraba štroma ne zdivja v nebo. Ne nazadnje, dobro je, da vso tehniko spotoma obvlada še žena in še kdo iz familije. Tudi strešna elektrarna zahteva nekaj pozornosti in spremljanja, a te se lotiš, ko ti denar preostaja in je ostalo pri hiši urejeno, pa primerni avti pred hišo.

Zgolj moje mnenje...

Hvala za mnenje in nasvet, ampak ni problem v financah stvar je v tem da nima smisla vlagat denarja v TC po moznosti kako 8kw ali celo 11kw masino ker je v planu soncna elektrarna ki bo pokrivala potrebe hise po elektriki..Potrebe po ogrevanju pa so racunsko tako male da bo dovolj eloblock ki bo priklopljen dirket na talno gretje strosek bo pac kaksen bo (mesecna poloznica) predvidevam da zaradi maximalne izolacije nebo prevelik, mogoce na zacetku da se ves beton pregreje, ko bo pa na strehi SE pa je itak vseeno..
Po mojem s kanonom streljaš na vrabce...
kadotr Napisal:Po mojem s kanonom streljaš na vrabce...

Torej ti mislis da bi bilo pametneje dat zdaj za TC 6k ali vec naslednje leto pa montirat na streho se SE za 12k?? To je skupaj 18k in kaj sem nardil??zanimivo..

hisa je pasivna torej bi dejansko bil dovolj elektricni radiatorcek plus zunanji in notranji pribitki za neko optimalno temperaturo za spice pa kamin..

Meni se zdi bolj ekonomicno ker je gretje talno na to priklopit eloblock ki me bo stal ajde da zaokrozim 1k vse skupaj ob vselitvi hiso pregret termostat nastavit na 21 stopinj kar pa bi ob taksni izolaciji in z prezracevanjem z rekuperacijo plus pribitki moralo biti tudi brez neke pomoci dogrevanja..racunam da temperatura ob dnevih kot so zdaj nebo padla pod 20 stopinj tudi ce ne ogrevam niti malo..pa ce pade za 2 stopinji ko nas ni doma bo eloblock z minimalno mocjo z lahkoto dogrel nazaj..

Ko pa bo zmontirana SE pa bo le ta pokrivala potrebe hise po elektriki in tudi ce eloblock skuri na sezono 6000kwh z 11kw SE ostane se kar nekaj rezerve za ostalo elektroniko in segrevanje sanitarne vode..

Pa je to vse skupaj zaokrozeno navzgor 14k.
1 ... 6 7 8 9 10 ... 30 Pojdi na stran 
Iskanje po temi