Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Evo, iz praxe: v decembru je bilo ogrevanje + SV za PH s 5kW klima TČ 408kWh.
Sedaj si naj vsak sam preračuna, koliko je to zanj v evropskih. Eni imajo kWh po 7 centov, drugi prisegajo, da je 12 in več, vrag bi ga znal...
Cop nimam pojma, koliko je bil, recimo 3. Al pa 2.5, ker je še voda zraven...
Sedaj si to preračunaj za eloblok in izračunaj povračilno dobo TČ, če je ta stala okoli 5500€ z montažo in bojlerjem.
Po pravici povedano, jaz nisem niti razmišljal o elobloku - pri njem ni subvencije za PH.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Izolirat v vsakem primeru.
Objave: 1090
Teme: 1
Ocena:
27
Ne razumem, zakaj v svojih primerjavah izključuješ sanitarno vodo in se osredotočaš le na ogrevanje hiše. Katerokoli ogrevalno napravo izbereš ti bo ogrevala oboje.
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Zato ker sem ze v startu v izracun dal podatke brez sanitarne vode.. in se vedno nevem kako se tega lotit tud ce bo potreba po ogrevanju skoraj nicna na kak nacin ogrevat SV??
Pustim garazo neogrevano (30m2) in nabavim STC postavim v garazo kjer nebo nikoli manj kot 14stopinj ali kako drugace?
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Garaža bo večino od teh 14 stopinj po mojem mnenju vlekla iz hiše, glede na to, da se je drži. In smo spet tam. Tista varianta s 300 L bojlerjem, ki bo uporaben, tudi če poskus ogrevanja direkt s štromom gre vragu v rit, se mi zdi najboljša ideja.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Kolikor sem se prebil skozi razmišljanje boš naredil takole:
- dobra izolacija
- ogrevanje z eloblokom
- ogrevanje tople vode (ostane ti le navaden bojler)
- na strehi elektrarna
Zakaj ne:
- dobra izolacija
- ogrevanje in topla voda s TČ
Če trenutno kupček ne zadošča, potem izolacija, nakup rabljenega elektrokotlička in rabljenega bojlerja, ko se denar nabere še TČ. Po mojem je vse ostalo malo mimo, razen kakega gašperčka na drva v dnevni. Zna biti dobra rezerva ob redukcijah in pokrivati najbolj mrzle dneve, da poraba štroma ne zdivja v nebo. Ne nazadnje, dobro je, da vso tehniko spotoma obvlada še žena in še kdo iz familije. Tudi strešna elektrarna zahteva nekaj pozornosti in spremljanja, a te se lotiš, ko ti denar preostaja in je ostalo pri hiši urejeno, pa primerni avti pred hišo.
Zgolj moje mnenje...
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Po mojem s kanonom streljaš na vrabce...