PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri vlažilnik bi rabil -predlog?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanimivo se mi zdi, da imate tudi nekateri, ki sicer nimate centralnega prezračevanja, tako nizko vlago. Jaz sem bil že prejšno zimo po vselitvi presenečen, kako smo imeli dovolj visoko RH. Vlažilnik, ki smo ga sicer celo zimo uporabljali v starem stanovanju, je ostal zapakiran v omari. Sobne temperature imamo enake kot v stanovanju, pa smo imeli tam v trdi zimi okoli 35% vlage, zdaj pod 50% ne gre, v spalnici je celo večino časa 60%. Zračimo na prepih 2x/dan, pri kuhanju vedno laufa napa, v kopalnici pa cel večer laufa celo razvlažilnik.
Edina varianta, ki jo vidim je, da zdaj zračimo manj kot v stanovanju, čeprav dvomim. Ali pa imamo v tem močvirju toliko vlažnejši zrak.
Energetik, pri nas je podobno kot pri tebi, vlažnost po hiši je med 45-55% čez dan in v spalnici 50-60 čez noč. Čez dan seveda zračimo min 2x, takrat vlažnost pade na nekih 40% in potem skozi dan raste do 55%. Smo pa velik del dneva vsi doma. V službi imamo prezračevanje, vlažnost je 30% pri 23C.
Energetik81 Napisal:Zanimivo se mi zdi, da imate tudi nekateri, ki sicer nimate centralnega prezračevanja, tako nizko vlago. Jaz sem bil že prejšno zimo po vselitvi presenečen, kako smo imeli dovolj visoko RH. Vlažilnik, ki smo ga sicer celo zimo uporabljali v starem stanovanju, je ostal zapakiran v omari. Sobne temperature imamo enake kot v stanovanju, pa smo imeli tam v trdi zimi okoli 35% vlage, zdaj pod 50% ne gre, v spalnici je celo večino časa 60%. Zračimo na prepih 2x/dan, pri kuhanju vedno laufa napa, v kopalnici pa cel večer laufa celo razvlažilnik.
Edina varianta, ki jo vidim je, da zdaj zračimo manj kot v stanovanju, čeprav dvomim. Ali pa imamo v tem močvirju toliko vlažnejši zrak.

A je stavbno pohištvo v stanovanju dihtalo enako kot v hiši (starost)?

V zgornjem nadstropju, kjer smo štirje, smo običajno v razponu 45-55, spalnica bolj 50-65 (manjši prostor, v katerem spita dva, obrnjena na sever in že po defaultu hladnejša, kar avtomatsko dvigne RV).

Spodaj, kjer je mama sama, pa RV preseže 50 samo v primeru, da direktno poleg vremenske postaje suši perilo.

Mi je pa pred časom kolega razlagal, da so ta tipala vremenskih postaj po par letih precej nezanesljiva. Ko polnim baterije in imam na kupu zbrano glavno postajo in vse tri "zunanje" enote in potem dam baterije noter - potem bi v teoriji moralo vse kazati enako. Kar se tiče merjenja temperature bo kar OK, pri RV pa je že opazna razlika. Postaja in enote so stare 5 let, če se ne motim.
Okna so povsod dihtala, stara par let. Edina varianta so stara vhodna vrata v stanovanje, tam bi se lahko neopazno zračilo... In pa stena, v stanovanju 70cm polna opeka, tukaj 30cm modularc+15cm EPS.
Temperature imamo v vseh prostorih enake na 0,5K (razen v kopalnici).
Senzorji RH se med seboj razlikujejo do max ~7% vlage.
Imam več merilnikov vlage, nekatere lahko ročno umirjam -jih dam ven, ko je 100% Rh.
Pri nas je Rh v pritličju okoli 40% -s tem, da pozimi v vlažilnik vsaki drugi dan nalijem okoli 5 litrov vode.
Poleg zračnega stavbnega pohištva sumim kuh.napo -če pod njo vtakneš glavo, zna zazebsti.
Migaj Napisal:Od začetka novembra do cca aprila uporabljam vlažilnik zraka Oskar big -s štirimi filtri.
Filtre menjavam vsako leto.
Res me menjava stane okoli 27€ letno.
Je pa to vlaženje zelo učinkovito in zelo tiho, poraba elektrike pa minimalna (pa še ta itak greje).
Prej uporabo sem imel od decembra in januarja obupno suh zrak (20 do 25% RH), sedaj pa vsaj 40%.
Zame je to najboljši in najkoristnejši stroj, ki ga imam pri hiši.
Priporočam tega s štirimi filtri in večjo prostornino.
Imam tudi pol manjšega, ki pa ima poleg manjše prostornine in pol manjšega učinka tudi manj uporabnih funkcj.

[url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")ideounichr("46")si/vlazilci_zraka/vlazilnik_zraka_OSKAR_BIG_BLACK_STADLER_FORM?utm_source=ceneje&utm_medium=products&utm_campaign=ceneje_products&utm_content=pp_13]tu je po mojem najcenejši[/url]

Migaj a imaš mogoče v hiši prezračevanje? Ter za koliko veliko površino uporabljaš Oskar big?
Mogoče kdo uporablja Venta LW 45 in kako se to obnese?
Da malo obudim temo. Imam hladilno komoro 8x2m v kateri imam tudi sušilnico za mesne izdelke. Krmiljenje je digitalno tako za temperaturo in za vlago. Vendar za vlago je nameščen samo grelec, da zniza vlago če pride čez nastavljeno vrednost.
Problem sedaj je ker jaz rabim vsaj 80%+ vlažnost in jo težko dosegam ker mi hladilni sistem pobira veliko vlage preko hladilnih reber zaradi kondezacije.
Potreboval bi nekakšen vlažilnik na hladno paro kateri mi deluje do 90% vlage oz. neprekinjeno.
Nekje sem tudi zasledil da je nekdo naredil sam ultrazvocni vlažilnik (dele vecinoma dobil na ebay) vendar ne najdem vec članka.
Ima kdo kako idejo kje bi dobil primeren vlažilnik oz. katere dele bi rabil da ga naredim sam.
Ultrazvočno vlaženje ni primerno za živilske izdelke. Adiabatno, ali parno je tisto kar potrebuješ.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zakaj ultrazvočno ni primerno?
Ker ultrazvok razbija vodo v "prah" z vsemi primesmi vret. Posledično boš imel sloj "prahu" na klobasah.
V prehrambeni industriji se UZ vlaženje pač ne uporablja.
Če mene vprašaš je UZ uporaben edino za delanje umetne megle na raznih prireditvah.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5
Iskanje po temi