@stepski, pozdrav. Tudi iz tvojih prispevkov sem se marsikaj naučil. Si še na peletih?
Še bolj kot sem zmanjšal čas ob kotlu, sem zmanjšal čas ob forumu. Potem pa sem podlegel skušnjavi, ko sem naletel na telenovelo o električnih avtomobilih...Pa partizani in domobranci, pardon, "klimaši" in "tapravi" črpalkarji se še vedno koljejo. Bom spet zbrisal forum iz zaznamkov.
@robertinho123, jaz imam analogni termometer s skalo do 300°C, v osnovi namenjen za kuhinje. Zvrtal sem luknjo v dimno cev, ga zapičil noter, za orientacijo je v redu. Kljub temu da ga je ob neočiščenem kotlu zabilo bogato čez 300°C, se kazalec vrne na sobno temperaturo. Soforumaš stepski ti je nakazal nobel rešitev. Kakor si boš postlal, tako boš spal.
nick101 Napisal:Brezdomec
Kako misliš pri klasiki regulirati sekundarni zrak ?
Karkoli narediš pri klasiki na pregorevanje, še vedno ne bo uplinjak. Lahko sicer pridobiš par % tu in par % tam, seveda z ogromno časa vloženega v eksperimentiranje in predelavo. Že par let nisem naredil ničesar novega, ker so kotlu (made in Yugoslavia) šteti dnevi. Nov kotel bo ali klasika na stransko izgorevanje (ala stadler HS) ali nizkocenovni uplinjak. Takrat pridejo v poštev predelave.
Spodaj sem prikazal 3 možnosti za dovajanje sekundarnega zraka. Meni iz spodnjih vrat štrli v gorišče cev, na koncu je pločevina, ki zrak vsaj malo razprši. Problem je, ker je dovod prenizko in preblizu drv, zato je to napol primarni zrak. Včasih sem to cev odprl po dobre pol ure gorenja in jo ponovno zamašil, ko je ogenj začel izgubljati moč, ker je večina drv pogorela. Če sem odprl prekmalu, se zadaj drva niso zadosti razgorela, več škode kot koristi. Če sem prepozno zaprl, je vleklo preveč sekundarnega zraka in primarni izpod rešetke ni razpihoval žerjavice. Če pa sem dežural ob kotlu in cev ustrezno pripiral, je zadeva delovala. Sedaj cev odprem le kadar se mi drva "čudno vnamejo" in "pošlihtam" ogenj (Drva so načeloma zložena tako, da se tega zraka ne rabi.)
robertinho123, pa še marsikdo ima v nalagalnih vratih luknjo. Po moje se to bolje obnese, sploh če bi s kako pločevino ta zrak razpršil. Spet pa moraš tisto loputo ustrezno pripirati/odpirati, torej dežurati ob kotlu. Za moj kotel vem, da je na meji, da mu sekundarni zrak sploh koristi, četudi ognju kisika primankuje. Hladen sekundarni zrak zaduši že tako podhlajen plamen. Šele ko je vse razgreto, je to pika na i.
Ukvarjal sem se z mislijo, da bi ob kotih kurišča speljal dve cevi (levo in desno), ki bi se končale v okolici šamota in ustrezno razpršile PREDOGRET zrak v plamen. To bi vsekakor bilo bolje, a še vedno tisti pas šamota ni izgorevalna komora. Sicer bi na ta način zmanjšal kurišče, malo bi motilo pri nalaganju, rešiti bi moral tesnenje s spodnjimi vrati, da se dajo odpirati... Meni se (več) ne da ukvarjati s tem. Če pa bi se tega lotil bi regulacijo prepustil samsonu. Ko bi ta pripiral primarca, bi hkrati odpiral sekundarca. Ni idealno, vendar ni potrebno dežuranje.
Kot sem že napisal, Potrudim se pri začetni nalagi, tudi sproti nacepim kako poleno, da pravilno zapolni prostor (ali na "knap" ali zračni kanal, iz izkušenj vem, kje drva prej pogorijo in kje ostajajo...), to je solidna regulacija. Samsona ne uporabljam, ker je pri zalogovniku zgrešena regulacija. Ogenj se razgori, samson pa začne zapirati loputo... Fiksno nastavim loputo tako da podložim glavo vijaka pod njo (Standardna, vedno enaka, kompromisna nastavitev). Ko pa pridem pogledat ogenj pa včasih odprtino povečam ali zmanjšam s kako trsko ali pa se igram z odpiranjem cevi ali pa razgrebem žerjavico na vrhu... Če se začneš preveč igrati z nastavitvami, zmotiš ogenj pri gorenju, potem nisi zadovoljen in spet dežuraš pri kotlu. Načeloma večjo korekcijo izvedem samo, kadar se drva premalo vnamejo (termometer dimnih plinov, vizualni pregled skozi kukalo).
Če kotel ne bi bil v istem nadstropju kot jaz, potem ne bi toliko vedel o gorenju. Tako pa za 5 sekund skočim do kotla na poti na WC, pa cigareto marsikdaj ugasnem ob kotlu in ne v stanovanju...
Torej: Klasika na pregorevanje ima v osnovi "nestabilno izgorevanje". Lahko se trudiš in dežuraš ob kotlu ali pa se s tem sprijazniš.
U madona, pa je spet en doktorat ratal, pa čas zbežal. Jup, bo treba forum skinit iz zaznamkov...