PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na trda goriva/polena - modifikacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tako spotoma....(kroženje plinov ali odajanje toplote na steno)... prenos toplote raste z hitrostjo vrtinčenja plinov, to povečevanje hitrosti ni ravno linearno vendar bo za razumevanje tule to dovolj...če se reče, da je dvakrat večja hitrost plinov ,enako dvakrat večji energiji ki se prenese na stene peči in drugo prenos toplote raste z zmanjšanjem premera cevi skozi katero tečejo plini, skozi dve manjši cevi se lahko dobi več energije kot skozi eno veliko iste površine...mogoče malo zakomplicirano za razumeti, vendar s turbolatorji navidezno zmanjšamo premer kanalov, razdeli se ga na dva manjša dela in dobi osnovo za večji izkoristek, razen tega se poveča pot dimnih plinov ki ne gredo naravnost, ampak levo in desno in da bi izšli v pravem času se morajo pomikati hitreje...

@ brezdomec vidim da sva se brala že tri leta nazaj... vidim da si naredi korak naprej,lepo... lepo pozdravljen.... pa tudi jokovot tu nekje sva...če se ne motim...
l.p.
stepski Napisal:Estetika in praktičnost nimajo skupnega imenovalca.... ventilaror dimnih plinov voden z temperaturo le teh, ( cca 300 eu, vsaj kakšno leto nazaj)

Ok sej verjamem da je tale elektronska zadeva dosti natančnejša ampak jaz gledam na vse bolj s stališča pragmatičnosti in nepotrebe po vedenju temp +- 5-10°C
Zaradi tega se bolj nagibam k onemu analognemu, naredim luknjo zanj in ga tam pustim...
Tega bi moral zmeraj luknjo odmašit, vstavit, merit in po odstranitvi luknjo spet zamašit...

Narobe razmišljam?
ja, narobe razmišljaš.... zvrtaš luknjo, vsataviš medeninasto tulko, ( vanjo še, po možnosti, prevodno tempertaurno pasto), pa naj bo to analogni ali digitalni termometer, pa si zmagal..... za vse večne čase..... ko boš kupoval , če boš, jih povprašaj.... stavim da ti bodo svetovali isto, če že mi forumaši nimamo iskušenj....
Aha, super...tako bom torej tudi naredil.
Moje vprašanje se je bolj nanašalo na tvoje preferiranje elektronskega termometra, tole s postopkom vgraditve je pa vsekakor dobrodoslo.
Ni potrebe po užaljenosti, vsekakor cenim nasvete, hvala Smile
@stepski, pozdrav. Tudi iz tvojih prispevkov sem se marsikaj naučil. Si še na peletih?

Še bolj kot sem zmanjšal čas ob kotlu, sem zmanjšal čas ob forumu. Potem pa sem podlegel skušnjavi, ko sem naletel na telenovelo o električnih avtomobilih...Pa partizani in domobranci, pardon, "klimaši" in "tapravi" črpalkarji se še vedno koljejo. Bom spet zbrisal forum iz zaznamkov.

@robertinho123, jaz imam analogni termometer s skalo do 300°C, v osnovi namenjen za kuhinje. Zvrtal sem luknjo v dimno cev, ga zapičil noter, za orientacijo je v redu. Kljub temu da ga je ob neočiščenem kotlu zabilo bogato čez 300°C, se kazalec vrne na sobno temperaturo. Soforumaš stepski ti je nakazal nobel rešitev. Kakor si boš postlal, tako boš spal.

nick101 Napisal:Brezdomec
Kako misliš pri klasiki regulirati sekundarni zrak ?

Karkoli narediš pri klasiki na pregorevanje, še vedno ne bo uplinjak. Lahko sicer pridobiš par % tu in par % tam, seveda z ogromno časa vloženega v eksperimentiranje in predelavo. Že par let nisem naredil ničesar novega, ker so kotlu (made in Yugoslavia) šteti dnevi. Nov kotel bo ali klasika na stransko izgorevanje (ala stadler HS) ali nizkocenovni uplinjak. Takrat pridejo v poštev predelave.

Spodaj sem prikazal 3 možnosti za dovajanje sekundarnega zraka. Meni iz spodnjih vrat štrli v gorišče cev, na koncu je pločevina, ki zrak vsaj malo razprši. Problem je, ker je dovod prenizko in preblizu drv, zato je to napol primarni zrak. Včasih sem to cev odprl po dobre pol ure gorenja in jo ponovno zamašil, ko je ogenj začel izgubljati moč, ker je večina drv pogorela. Če sem odprl prekmalu, se zadaj drva niso zadosti razgorela, več škode kot koristi. Če sem prepozno zaprl, je vleklo preveč sekundarnega zraka in primarni izpod rešetke ni razpihoval žerjavice. Če pa sem dežural ob kotlu in cev ustrezno pripiral, je zadeva delovala. Sedaj cev odprem le kadar se mi drva "čudno vnamejo" in "pošlihtam" ogenj (Drva so načeloma zložena tako, da se tega zraka ne rabi.)

robertinho123, pa še marsikdo ima v nalagalnih vratih luknjo. Po moje se to bolje obnese, sploh če bi s kako pločevino ta zrak razpršil. Spet pa moraš tisto loputo ustrezno pripirati/odpirati, torej dežurati ob kotlu. Za moj kotel vem, da je na meji, da mu sekundarni zrak sploh koristi, četudi ognju kisika primankuje. Hladen sekundarni zrak zaduši že tako podhlajen plamen. Šele ko je vse razgreto, je to pika na i.

Ukvarjal sem se z mislijo, da bi ob kotih kurišča speljal dve cevi (levo in desno), ki bi se končale v okolici šamota in ustrezno razpršile PREDOGRET zrak v plamen. To bi vsekakor bilo bolje, a še vedno tisti pas šamota ni izgorevalna komora. Sicer bi na ta način zmanjšal kurišče, malo bi motilo pri nalaganju, rešiti bi moral tesnenje s spodnjimi vrati, da se dajo odpirati... Meni se (več) ne da ukvarjati s tem. Če pa bi se tega lotil bi regulacijo prepustil samsonu. Ko bi ta pripiral primarca, bi hkrati odpiral sekundarca. Ni idealno, vendar ni potrebno dežuranje.

Kot sem že napisal, Potrudim se pri začetni nalagi, tudi sproti nacepim kako poleno, da pravilno zapolni prostor (ali na "knap" ali zračni kanal, iz izkušenj vem, kje drva prej pogorijo in kje ostajajo...), to je solidna regulacija. Samsona ne uporabljam, ker je pri zalogovniku zgrešena regulacija. Ogenj se razgori, samson pa začne zapirati loputo... Fiksno nastavim loputo tako da podložim glavo vijaka pod njo (Standardna, vedno enaka, kompromisna nastavitev). Ko pa pridem pogledat ogenj pa včasih odprtino povečam ali zmanjšam s kako trsko ali pa se igram z odpiranjem cevi ali pa razgrebem žerjavico na vrhu... Če se začneš preveč igrati z nastavitvami, zmotiš ogenj pri gorenju, potem nisi zadovoljen in spet dežuraš pri kotlu. Načeloma večjo korekcijo izvedem samo, kadar se drva premalo vnamejo (termometer dimnih plinov, vizualni pregled skozi kukalo).

Če kotel ne bi bil v istem nadstropju kot jaz, potem ne bi toliko vedel o gorenju. Tako pa za 5 sekund skočim do kotla na poti na WC, pa cigareto marsikdaj ugasnem ob kotlu in ne v stanovanju...

Torej: Klasika na pregorevanje ima v osnovi "nestabilno izgorevanje". Lahko se trudiš in dežuraš ob kotlu ali pa se s tem sprijazniš.

U madona, pa je spet en doktorat ratal, pa čas zbežal. Jup, bo treba forum skinit iz zaznamkov...

Priložene datoteke
.jpg   1239_kotel_Eurotherm_EK_-_prerez2.jpg (Velikost: 56,95 KB / Prenosi: 622)
Da stepski veliko sva predebatirala glede katrana v peči. Dolgo nazaj. No do danes nisem uspel izničiti katrana iz peči. Sama nadloga. Big Grin :mrgreen:

Pa lep pozdrav.
Kako bi zadeva delovala, če bi znotraj obložil kotel po vzoru uplinjaka, z razliko da bi bile odprtine za primarni zrak zgoraj. Na rešetkah pa pločevina zmanjšana za površino odprtin za primarni zrak. Samsona bi pa uporabil oz prilagodil, da bi hkrati ob zapiranju spodnje lopute odpiral zgornjo za sekundarni ob pogorevanju pa zopet obratno. Bi pa bilo zaželeno, da se po koncu gorenja zapreta obe loputi.
Marsikdo bo rekel in sanja svinja kukuruz...
Je pa levji delež tvoje modifikacije vgradnja HT , kurjenje po principu odgorevanja (tudi sam prakticiral prav po nasvetu forumašev ) in krmiljenje povratka v kotel. Tudi s takim kurjenjem si naredil za ekologijo več kot uplinjakarji s kurjenjem iverke in raznih drugih odpadkov.....
Mene samo zanima, kako lahko naklada 100l nalagalnega prostora odgori v dobri uri in pol....
Ma sej kakorkoli da se trudim zdej v teh dveh mesecih, kar imamo novo kurilnico nekj izboljšat, vidim da je vseskup bolj jalov uspeh.
Pač klasična peč na drva ne more od sebe dat nekih strašnih izkoristkov, pa karkoli da že narediš.
Mogoče moram res način kurjenja spremenit...zdej zakurim pop okol 3eh in ko se zalogovnik napolni, se peč pripre in pol dolagam in gledam da bo nekako ob 23 uri, ko pumpa ugasne, v peči vse nekako pogorelo (pač hočem zalogovnik nafilat do konca ob zaključku kurjenja).
To pomeni da je lahko od 7-8ih dalje v peči cmarjenje in nisem spet nič naredil, kar se oblog in izkoristka kot takega tiče.
Sicer je res da so temperature zdej visoke zunaj in se sistem matra, ker potrebe po gretju niso visoke (sej ko bo mrzlo bom pa jokal kako drva požira, nikol prav Tongue )

Najbolj me jezi velika količina ostanka, oglja v pepelu ki sem ga zdej z šamotnimi cegli po dnu kurišča nekako omejil, a vseeno ne toliko da bi bil to nek big sucess.
Bom dal kos pločevine na dnu, kot je bilo svetovano, pa mislim da bi znalo bit bolje, sploh kar se uporabnosti tiče, saj jo lahko lažje odstranim ko čistim kurišče.

Brezdomec

Tole s cevmi v kurišču sem na strojnistvo.com nekje zasledil že, pa zdajle ne najdem.
Pa ta ideja o sistemu ki bi hkrati ko pripira samson primarca, odpira sekundarca, se mi tut dopade...se je že kdo kej poigraval v tej smeri?
picas55

Jst se ne grem te fore, bom samo živčnega fasal...pa še kurišče bi si toliko zmanjšal da pol ne bi mel kam drv dat Smile
No sej jst se tut tolažim da smo s HT pridobili na komoditeti...je pa 1000l pač premalo za neko samovzdržnost in trajnost 24 ur segret cca 150 m2 ampak za letos je to to, bomo drugo leto razmišljali ali o dograditvi še enega HT ali pač kurjenju 2x na dan

Naklada 100 l odgori v uri in pol?

Glede šamotiranja bom pogledal še, ja, nekaj sicer berem o kondenziranju in nenamenskosti za tovrstno kurjenje, odgorevanje pa sem probal in se mi zdi da je efektivno; včeraj je zalogovnik 30/40/40 napolnilo na 80/80/80 v 2h20min (napolnil sem peč do vrha in zakuril spredaj ter pustil) , danes z odgorevanjem (dobra polovica na tesno naloženo, zakurjeno na vrhu in nato po nastanku 5cm žerjavice na polno naloženo do vrha) pa iz 30/30/30 v Napisal:
1h40min[/b]...vesel ko radio Smile
Mogoče ni blo glih neko odgorevanje po propisu ampak hotel sem dosečt da bi se tista žerjavica zadržala na podlagi debelih polen in pa temperatura na ta način hitreje zraste...sicer to terja en obisk kurilnice več ampak mi je to momentalno kar v veselje Smile

Z mojim predlogom bi zmanjšal kurišče resda volumskih 10-12 l na račun dotoka primarca je pa to bolj vržena kost klasičnim pečik..m z večjo kilometrino od tvoje. Ne razumem kaj boš pridobil z prigraditvijo HT, če že dandanes kuriš 8 h za segretje sistema pri negativnih zunanjih temperaturah. Bolje, da si osmisliš kakšno izolacijo npr, na podstrešju ( ceneje od dodatnega hranilnika pri daljši avtonomiji )
Tudi pri nas smo se ogrevali na klasični način in podobni kvadraturi in malo deco
v hujših zimah brez HT in Seltronove regulacije. Je pa očitno HT, nadomestila akumulacija vložene toplote, ko je bil pečik...c na delovnem mestu od 83-92 leta ps.

In po zgornjem napisanem človek še vedno ne ve koliko je tdp.
Tisto je bil res rekord, ja, enkraten dogodek (tudi na račun debelih bukovih polen ki so stale v kurilnici od ne vem kdaj že, suhe ko poper) ki ga sicer lahko ponovim ampak nima smisla...pa tudi ni bilo 100l ker polena so dolga 33 in potemtakem je bilo tako na oko 2/3 napolnjeno...je pa peč v 15 min zabilo na 85-90 in tam je ostala dokler zalogovnik ni dohitel, prišel na omenjene vrednosti...
Pač zdej naložim do vrha in s konstantno naraščajočo se temperaturo kotla segreje tudi zalogovnik v kakšno uro daljšem času...ta predpostavka je zdej ugibanje ampak približno tam nekje je, lahko tudi preverim v prihodnjih dneh.

Zdej situacija je taka da jaz se žal, kot marsikdo tukaj, učim na lastnih napakah in nabava 30KW kotla za tako kvadraturo je bila res overkil (sej je bilo planirano 25 ampak sprememba v zadnjem momentu, ker le tega ni bilo na lagerju) in da bi ta feler res lahko popravil z oblogo iz šamota in zmanjšanjem kurišča - na nek način zmanjšanjem KW...sej pa mogoče se res tega lotim.
8 ur kurim ker imam veselje momentalno (+ bolniška) in opazujem obnašanje sistema, sej pa piše da sem vajenec Smile
Zakaj dodatni hranilnik? Ker sem, po dosedaj prebranem, dobil občutek da bi z 2000 l zalogovnikom zakuril enkrat dnevno, doložil enkrat ali dvakrat in v skupnem kurjenju cca 5ur dnevno napolnil oba HT do te mere da bi zdržalo to do naslednjega dne s stalno dnevno temp 22°C (in nočno primerno manj)...ne vem, teoretiziram...
Dodatna izolacija je seveda vedno dobrodošla.
Pri nas smo do lani kurili tako kot sam omenjaš, moraš vedet da jaz sem nov v svetu zalogovnikov in motorizirane regulacije.

Kaj hočeš povedat z zadnjim stavkom? Pač ne vem, tako kot do zdej 30 let nisem vedel pa mi ni nič manjkalo...Smile Bom pa ga zdej nabavil asap Wink
Zadnji stavek pomeni koliko ? ogrevaš brez veze ozračje - kar je nad 220-250 ° C je vse onesnaževanje okolja :? Confusedhock: . oz metanje polen v nepovrat skozi odprto okno v najhujšem mrazu :lol:
Pri današnji pri nas povprečni 8° C zunanji temperaturi, 3/4 125l nakladalnega prostora ogrelo 1400 l zalogovnik na 80 po celi višini,in vzdrževalo pri podobni kvadraturi 22/19 ° C dnevno nočnem režimu na objektu, brez izolacije do jutrišnjega večera ob nespremenjeni povprečni zunanji temperaturi.
Pri podobnih temperaturah moraš tudi sam vzdrževati z eno naklado , enkrat dnevno, če je objekt le kaj izoliran in ob 15 minutnem vsakodnevnem prezračevanju ne glede na neekonomično izvedbo kotla.

Je pa kanček °% -pameti tudi v zadnjem stavku predhodnika.. :roll:
Citat:
Pri današnji pri nas povprečni 8° C zunanji temperaturi, 3/4 125l nakladalnega prostora ogrelo 1400 l zalogovnik na 80 po celi višini,in vzdrževalo pri podobni kvadraturi 22/19 ° C dnevno nočnem režimu na objektu, brez izolacije do jutrišnjega večera ob nespremenjeni povprečni zunanji temperaturi.

No to si zdej nalašč malo pretiraval, ane...klasičen kotel pač tega, po moje, ne zmore...dam za pivo če ti kdo pritrdi oz. daš ti če meni Big Grin
picas55 Napisal:Kako bi zadeva delovala, če bi znotraj obložil kotel po vzoru uplinjaka, z razliko da bi bile odprtine za primarni zrak zgoraj. Na rešetkah pa pločevina zmanjšana za površino odprtin za primarni zrak. Samsona bi pa uporabil oz prilagodil, da bi hkrati ob zapiranju spodnje lopute odpiral zgornjo za sekundarni ob pogorevanju pa zopet obratno. Bi pa bilo zaželeno, da se po koncu gorenja zapreta obe loputi...............

Nalagalni prostor je obdan z vodo in je del izmenjevalca toplote. Ko zakurim z vrha, se temperatura kotla nekaj časa drži na okoli 77°C. Ko pa les delno pogori, na rešetki že žerjavica, takrat ogenj ogreva celo nalagalno komoro, posledično se T kotla dvigne na dobrih 80°C. Temperatura dimnih plinov in T povratka sta ves čas približno enaki.

Če s šamotom obložiš kurišče, izboljšaš izgorevanje, hkrati pa zmanjšaš izmenjevalec toplote...

Če že, potem bi bilo dobro narediti nalagalni prostor izven kotla, v kotel postaviti šamotno komoro (kotel na stransko izgorevanje, raketna peč). Vseeno je potrebno urediti delno hlajenje novega kurišča, sicer se lahko vnamejo vsa drva. Kljub temu je tako početje nevarno. Kaj če se drva čudno cmarijo, ti odpreš vrata, lesni plin dobi kisik, pa ogenj tebi v obraz... Pa zadeva mora biti odstranljiva, sicer bo dimnikar umrl od smeha....

Priložene datoteke
.jpg   1239_kotel_Eurotherm_EK_-_prerez3.jpg (Velikost: 61,88 KB / Prenosi: 655)
@robertinho123, Kaj pomeni zate napolnjen zalogovnik? 80°C?

Ker nimam samsona, mi ogenj nemoteno gori in kadar hočem daljšo avtonomijo pač kurim naprej. Povratek med 75 in 80°C se segreva dalje na 85 ali 90°C, odvisno od moči ognja. Rekord imam povratek iz zalogovnika malo čez 100°C, vrh zalogovnika pa par stopinj več. (Lansko leto ob nizkih temperaturah sem se odločil, da bom kuril samo enkrat na dan. Lahko bi pa pustil, da pogori, pa čez pol dneva še enkrat zakuril.) Takrat je izkoristek slab, 85, 90°C pa ob očiščenem kotlu ni problem.

Imam odprt sistem ekspanzijske posode, pa se ne bojim, da bi mi kaj razneslo.
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi