PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Agregat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Že spet: 5-6kW agregatom? Pomeni 8-9kVA enofaznim agregatom? Ne verjamem, da boš to moč sploh dobil v enofazni izvedbi.
Sedaj pa vprašanje.. Kdaj je bolje uporabiti enofazni in kdaj trofazni agregat? V čem je prednost prvega in v čem drugega?
Pri teh agregatih se ni prav dobro "zaleteti" z nakupom.
Čist laično ...za manjše porabnike enofazno, za večje tro. in seveda pravih kW, kot je že blo pisano.
Mam tud vprašanje: za min. vzdrževanje temp. s TČ (ne kompresorsko) el. grelecem npr. 4kW bi bil uporaben npr.:[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zipper-maschinenunichr("46")at/DE/Stromerzeuger-3382[/url] :?: (grelec se lahko vklaplja stopenjsko od 2-4 do6kW)
Čista istina :mrgreen: :
Citat:kadotr napisal/-a:
Prav zanimivo. Ko izpade štrom, se vsi (verjetno le na forumu) lotimo rezervnega napajanja naših kočur. Ko posije sonček, čudežno preusmeri naše zanimanje na peko, podpeko, nadpeko, agregatki pa pristanejo le še v podzavesti, zamaknjeni v neko megleno prihodnost.
že kar mam TČ (7let) Agregat bi rabu zgolj 2X (en dan1x- žledolom pred par leti, drugič ne nujno... ta torek cca pol dne ) Je pa ravno to pot že odvrnilo novo napajanje iz Železnkov, če ne bi bli verjetno še danes brez...ali z el. agregati)
Ja, sem v torek v TP Beričevo lahko videl tvojo linijo (Moste/Žirovnica - Bohinj rumeno obarvano. Kar pomeni, da se po njej niso pretakali elektroni. Ni bila pa edina rumena. Tisti zelenec (7kVA) ima tako napisano, da zmore 5kW maks. Torej prvi dve stopnji bo pojedel, tretje (6kW) ne.

sijared
Odvisno od tvojih porabnikov. Če imaš v hiši kak "nujen" trifazni porabnik v izgledu motorja, ki se mora obračat, potem je izbira edinole trifazni gen. Za vse preostalo zadostuje tudi enofazni. Navsezadnje tudi moči tam okoli 3 ali 3,5 kVA. Boste pa malo pazili, kaj vključujete. Kak pralnik bi tudi zmogel. Pa tudi eno plato indukcije. Ločeno seveda, vsako v svojem terminu. Za luči in ostale drobne porabnike pa ni problema. TČ pač v tem primeru pozabi.
Zanima me kdo bo zmrznil (ker ne bo imel nic za oblect) ce popoldne ne bo dal perila prat, oziroma ne bo pomil posode v pomivalnem stroju.
Ko si enkrat brez vode, takrat se zacne veselica. Takrat ti tudi agregat ne nuca veliko.
To sedaj res ze nekaj casa nisem dozivel, v mladosti pa kar nekakrat celo popoldne ali pa se kaj vec.
Se strinjam, brez vode je res kriza. Smo bili več kot 24h brez (v centru LJ!), in je bila že kar kriza, sploh z WCji. Brez štroma se da pa marsikaj improvizirat, npr. pogreješ si vodo na plinskem gorilniku, itd.
Do izgradnje vaškega vodovoda smo dolga leta uporabljali hidrofor Sever Subotica, nato IMP hidropak. Ob izpadu štroma tudi brez vode... žalost. Na srečo je pod hiš studenec. Smo morali vodo nanositi za WC. Ena šprickangla na eno uporabo...
Energetik
Citat:Smo bili več kot 24h brez (v centru LJ!)...
- pa ne zaradi izpada šroma, zaradi del na vodovodu.

Hanzi
Citat:Ko si enkrat brez vode, takrat se zacne veselica. Takrat ti tudi agregat ne nuca veliko.
Štima - ampak v veliki večini imajo vsaj večji dobavitelji vode črpalke "pokrite" z generatorji.
Pa še vprašanjce: pa bi se ti branil generatorčka, ki bi ti zmogel še oprati gate, pa kaj skuhati? Saj nebi imel nič proti. Še ponosen bi bil.
kadotr Napisal:Ob izpadu štroma tudi brez vode... žalost. Na srečo je pod hiš studenec. Smo morali vodo nanositi za WC. Ena šprickangla na eno uporabo...
Jest imam to rešeno s kompostnim WC za backup v kujavnku.
Hidrofor, popravilo za zidarji 28 m3 zalogovnika z vodo, pa je še nerealiziran projekt.
Pitna voda pa itak da je boljša s studenca 8)
Ma kaki pomivalni, tudi pralni stroj, tud če ne bi imel rešitve za to, važno nam je da je vsaj zasilna razsvetljava, da je dom topel, pa topla sanitarna voda, zamrzovalnik.
Ah, men ''jamranje'' o kuhi,''nujnem'' pranju dnevno, lučeh, računalnikih ipd. gre na smeh... V vojsk (kdor je še služil JNA) smo poznal SDO- komot se prežvi, cunj dvomim , da nima vsak vsaj za 14 dni..., luč komot menjam za svečo, petrolejko, za ''nujno okol'' so baterije ipd..
Težje se odpovemo (pr nas) bit vsaj delno na toplem(kar še ni blo), pa topli vodi(čeprav je tud ta ''razvada'', ki sem se je nalezel ravno v JNA - inženerci dnevna tuširanja brez omejitve, okna odprta sred zime-kurilc; pešaki v sosednjih stavbah pa dva put tedensko tuširanje, pa dnevni odmerek drv :mrgreen: ).
Tko da ''razvada'' izpred 30 let mi je ostala- bit na toplem in met toplo vodo. Vir vode je na srečo precej siguren, tud na razne neprilike. Za kuho se lohk uporab plinski kuhalnik za kampiranje ipd.. Marskej se da, če se hoče-mora...,tud .rat v ''graben''(brez ajmarja) ob potrebi :lol:
Tko da, če že agregat bi rabu vsaj cca 5kW -za ogrevanje, toplo vodo (ki se da reducirat na ''nujno''), vmes preklop na hladilnike, mogoč kaj toplega za zaužit Več ''nujno'' ne rabmo.
Dizel, ker mam rad zvok ''traktorjev'' :mrgreen (voznik-strojnik), za dokaj podobne zmogljivosti, ma konkretno manjšo porabo. Cenovno v tem rangu moči dokaj blizu.
Ostaja vprašanje, kako je z občutljivostjo naprav, na npr. zelenca z linka poprej.
Primer npr. ko zmanjka štroma in se le ta vrne v polni obliki :mrgreen: , se mi vse naprave zaženejo BP-vključno s TČ. Če ni vseh faz , kej ne dela do ''prihoda'' vseh faz-vključno z TČ, na mojo srečo.
Arbajter jasno mi je, da bi ''grel'' lahko le z 4kW na npr. zelenca. Bistvo bi mi blo, da sploh, ter TČ omogoča to stopenjsko regulacijo. Kolk pa je občutljiva ''pamet'' TČ in ostalih ''nujnih'' naprav na npr. mogoče nihanje agragata pa ostaja vprašanje?
Bohinc, JNA sem tudi skusil. Še danes se radi malo pobahamo, kaj vse smo doživeli. Še znam postlati posteljo, se obleči v nekaj minutah (kar ženi nikakor ne rata), pa pasulj še vedno rad jem.

V stari hiši sem sredi noči imel uzbuno v spodnjem delu žvota, školjke še nismo imeli montirane. V spodnjem stanovanju je nekdo znotraj pozabil ključ, da do skreta nisem mogel priti. Vzel motiko, šel pod hruško skopat jamico, po opravljenem poslu jo spet zasul. Bilo je maja, kako bi to naredil sedaj, ko je vse zmrznjeno, ne vem. Ne bi bilo enostavno, toda kar se mora, ni težko. Niti prebiti nekaj ur brez dobrobiti moderne civilizacije. Če izpad štroma vzameš kot zabavo, prihraniš denar za agregat in greš na dober dopust. Za premisliti... Kjer se večkrat dogaja, ali so majhni otroci, je drugače.
Tud veliki ''otroci'' so problem...85+; rado jih zebe, so dokaj nepokretni...
Mlajši bi se že znašli..., zarad prvih pa pomisleki o ''megleni prihodnosti'' in morebitnem agregatu :mrgreen:
Bohinc
Citat:Ah, men ''jamranje'' o kuhi,''nujnem'' pranju dnevno, lučeh, računalnikih ipd. gre na smeh...
Sto ljud sto čudi. Če nekdo ne pozna omejitev pri denarju mu na kraj pameti ne pride, da bi pomislil v to smer. Oziroma investira v tisto kišto in se ne obremenjuje o nujnem ali nenujnem pranju cunj na generator. Spet kdo drugi pa.
Citat:Ostaja vprašanje, kako je z občutljivostjo naprav, na npr. zelenca z linka poprej.
Kaj naj bi se pa zgodilo? Nič. Delovalo bo vse.
Citat:Primer npr. ko zmanjka štroma in se le ta vrne v polni obliki , se mi vse naprave zaženejo BP-vključno s TČ.
Ko zmanjka štroma se generator samodejno zažene. Seveda če je lastnik skrben in poskrbi za tisti akumulator za zagon generatorja da ravno takrat ni "prazen". Ko se omrežna napetost pojavi spet nazaj generator obdrži nase priključene porabnike vsaj še minuto i po tem času preklopi porabnike nazaj na omrežno napajanje in ostane v delovanju še kako minuto (morebitni ponovni izpadi) in se izklopi. VENDAR to za tvoj omenjeni generator ne velja. Tvoj generator sicer ima akumulatorski zagon, vendar je ta na stikalo, torej ročno. Enako tudi povezava do porabnikov - preko podaljška. Se bi dalo to "težavico" avtomatizirati - start bi se dal narediti z tremi releji, kateri bi tipali izpad posamezne faze (lahko tudi z faznim kontrolnikom) ter seveda z namenskim kontaktorskim preklopom napajanja hiše (mreža/agregat). Pa dvema časovnima relejema za zakasnjen preklop in zakasnjen izklop generatorja samega. Če se bi že hoteli iti avtomatizacijo. Potem bi zadeva delovala kot pri tazaresnih generatorjih.
Citat:Če ni vseh faz , kej ne dela do ''prihoda'' vseh faz-vključno z TČ, na mojo srečo.
Tole vprašanje sicer ne razumem v celoti pa vseeno: če je bilo mišljeno ob izpadu omrežnega napajanja: pač ne bodo delovali tisti enofazni uporabniki priključeni na izpadlo fazo, ter seveda trifazni porabniki. Če gre za trifazne motorje brez kake zaščite (brez motorskega stikala, faznega kontrolnika, krmilja z kontaktorji in bimetaloma) se zna zgoditi, da gre tak motor v parih minutah v "nebesa". Toplotna črpalka zaščito skoraj gotovo ima. Vse preostalo (enofazni porabniki), priključeno na prisotni dve fazi pa bi normalno delovalo.
Citat:Arbajter jasno mi je, da bi ''grel'' lahko le z 4kW na npr. zelenca. Bistvo bi mi blo, da sploh, ter TČ omogoča to stopenjsko regulacijo. Kolk pa je občutljiva ''pamet'' TČ in ostalih ''nujnih'' naprav na npr. mogoče nihanje agragata pa ostaja vprašanje?
Občutljiva - bolj malo. Nihanja se pojavijo le ob priklopu še kakega močnejšega porabnika na delujoč generator, v tem primeru se napetost nekoliko sesede, no AVR zelo hitro napravi korekcijo in je mir. Pri izklopu pa se poskusiš držati najprej izklopa porabnikov od delujočega generatorja in šele po tem ugasneš generator.
Hvala.
Hanzi Napisal:Zanima me kdo bo zmrznil (ker ne bo imel nic za oblect) ce popoldne ne bo dal perila prat, oziroma ne bo pomil posode v pomivalnem stroju.
Ko si enkrat brez vode, takrat se zacne veselica. Takrat ti tudi agregat ne nuca veliko.
To sedaj res ze nekaj casa nisem dozivel, v mladosti pa kar nekakrat celo popoldne ali pa se kaj vec.

Je res. Mi imamo 2500l deževnice v vkopanem zbiralniku... Ni veliko, za en cajt pa bi bilo, prekuhano bi tudi pil. Zato se bolj bojim izpada elektrike.
Brez vode je res hudič, še WC-ja nimaš s čim izprat. Pol pa začne mal smrdet Smile
Zato bi vsakemu priporočal en zbiralnik deževnice ob hiši, nikoli ne veš kdaj prav pride. Če nič drugega za vrt zalit poleti, ko je sicer prepoved.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 14 Pojdi na stran 
Iskanje po temi