PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Agregat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UDO1 Napisal:Pa se ne bi dalo kaj takega rešiti s kakšnim kondenzatorjem? Itak je problem samo tista sekunda ob zagonu kompresorja hladilnika...potem naprej pa je konstantna poraba (pri mojem hlailniku cca 200W)
Kondenzator ne bi pomagal, pomaga rotirajoča masa, torej dovolj velik vztrajnik na agregatu (če ni problem prehitra zaščita). Kar bi verjetno povečalo maso agregata do neuporabnosti.
Agregat ni samo motor (ki bi utegnil počepnit) ampak tudi generator. Če ne da potrebnega od sebe .....
kadotr Napisal:Imam vse večje pomisleke glede akumulatorskih napajanj. Bodo res takrat polni, ko jih najbolj potrebuješ?
ITAK, da mora bit akumulator skoz poln.
Jest ima za enkrat še vse peš:
ko zmanjka EE je prva stvar ki jo naredim izklop na fid in priklapljam kar potrebujem na inverter.
Sem odpel in prenesu v kuhinjo [url=httpsunichr("58")//photosunichr("46")appunichr("46")goounichr("46")gl/FtF0w8SVKrqlC1xD2]LINK[/url] na video.
pi-pip i dela
Ko ni več poln aku se zaradi padca napetosti na vhodu (pod 11V (?)) za razliko od zdajle pojavi kratek pisk in ledica utripne.
Na račun varnosti tudi na potovanjih tale 100 Ah, 12V aku med vožnjo polnim:
vtičnica Arrow inverter Arrow polnilec Arrow AGM akumulator
Velike izgube; mal€, mal muzike, ampak tiste pol kWh pa mamo.
Le redkokdaj polnim direkt prek avto napeljave. Sej so varovalke tam (10, 20A?) ... ampak, raje ne. Da nebi kej švasal, gorel.
Za daljše prekinitve doma, pa direkt vzporedna vezava na aku pod haubo.
Ob večdnevni odsotnosti štroma gremo lahko na minimum porabo, 3- 5 kWh/dan kar pomeni del dneva prižgan avto in takrat vključene večje porabnike, ki pa pri nas doma niso res veliki.
Energetik81 Napisal:
UDO1 Napisal:Pa se ne bi dalo kaj takega rešiti s kakšnim kondenzatorjem? Itak je problem samo tista sekunda ob zagonu kompresorja hladilnika...potem naprej pa je konstantna poraba (pri mojem hlailniku cca 200W)
Kondenzator ne bi pomagal, pomaga rotirajoča masa, torej dovolj velik vztrajnik na agregatu (če ni problem prehitra zaščita). Kar bi verjetno povečalo maso agregata do neuporabnosti.
Mislil sem primer kot si ga ti omenjal... torej razsmernik priklopljen na avto, moralo bi biti dovolj rotarijoče mase (tudi aku in alternator dasta od sebe dovolj A), imaš pa recimo prešvoh razsmernik. Ne bi v takem primeru pomagal kondenzator?
kadotr Napisal:Prav zanimivo. Ko izpade štrom, se vsi (verjetno le na forumu) lotimo rezervnega napajanja naših kočur. Ko posije sonček, čudežno preusmeri naše zanimanje na peko, podpeko, nadpeko, agregatki pa pristanejo le še v podzavesti, zamaknjeni v neko megleno prihodnost.
Ja, res je.. Ko pa pride realno pravi nasvet..
arbajter Napisal:Jaz bi razmišljanje o nabavi generatorja za omenjene potrebe pričel morda z nekoliko drugega zornega kota.
Oziraš se za najcenejšo možno varianto, ki bi morda pokrila tele tvoje navedene porabnike. Do tu lepo in prav..... Tista razsvetljava (dve varčni žarnici) bo pa kaj? Luči na podaljških v dva prostora hiše? Po možnosti po kakih stopnicah, da se še kdo spotakne ob kabel? Torej si spet pri prevezavi tega dela instalacije za razsvetljavo. RAZEN če gre za dve svetilki v kurilnici.... Ne vidim v tvojo denarnico niti ne vem kako debela je, pa vseeno - jaz bi razmišljal (če se že menimo o generatorju za kar nekaj porabnikov, ki so lahko tudi na več lokacijah) o nakupu nekega generatorja vsaj 2500 ali 3000 kVA (lahko je tudi enofazen), in o priklopu celotne hiše nanj ob upoštevanju nekih normalnih omejitev pri njegovi obremenitvi.... Torej razen posega okrog glavnega stikala ali dograditve stikala 1-0-2 vsa ostala instalacija ostane nedotaknjena. Vse ima svoje pluse in minuse. Je za premislit in se ni za zagnat na prvo žogo.
..me pa tudi vse mine, saj bi bil strošek takoj večji. In to strošek za nekaj kar ne moreš takoj uporabljati.
Torej postopek je sledeč..

- nakup nadometne omarice za stikalo 1-0-2
- nakup stikala 1-0-2
- iz el. razdelilne omarice preboj stene v debelini kabla za do omarice stikala 1-0-2 (stikalo bi bilo na drugi strani stene, v drugem prostoru)

- nakup kabla do zunanje "moške" vtičnice in vtičnice
- preboj stene in montaža vtičnice na zunanjo stran stene

- nakup agregata cca. 2000W (4T, inverter...)

.. do tukaj bi znal sam..
.. in od tu v pomoči Arbajterja.. Wink

Uf.. dilema.. investirati ali ne.. Najprej na vročo čokolado in kuhano vino.. potem pa premislek, če me ne "prime" kaj drugega. Big Grin

PS Piz..rija.. Nekdo je zopet omenjal ženo..
Neko rezervno napajanje je vsekakor dobrodošlo, odvisno tudi lokacija kako pogosti so oz. možnosti izpadov.
Tudi, če še ni instalacija pripravljena (bo pa čez čas) je fajn imeti kakšno luč, če ni par dni elektrike, oz. kakšno gretje, mogoče poleti ob izpadu za kak hladilnik oz. skrinja da ne gre v nič. Naj bo inverter oz. agregat.
Pozdrav,

Imam agregat Honda 2 kw, starejši tip cca 20 let. Dela ko šus edin mal švoh je.
Imam pa tudi kitajca 6 kw, a žal 3-fazni. Inštalacijo imam urejeno. Tako da je cela bajta pod štromom z agregatom. Je pa neugodno da je po fazi spet samo 2 kw +- en drobiž. Pri žledu sem poganjal tv, rac, KWB, .... brez težav. Ne gre pa pralni stroj, pomivalc, pumpa za sanitarno vodo...
A pa indukcije mi tudi ne prižge ( niti nul mi ne nariše).
Kitajc je že bil na servisu.
Tako da, ko bom velik ( ok večji) bom imel 5 kw enofaznega ( honda ali podobno) pa mir in goniš vse po spisku.

Mater pri nas smo brez štroma vsake dve leti :evil: .
Pa vodo gasilci vozjo vsako leto ( hvala bogu za štirno).

lp
Tole, ko pišeš, da ti trifazni generator ne nosi hiše se mi zdi skoraj nemogoče. Začetna vprašanja: Imaš hišno instalacijo v primeru napajanja hiše preko generatorja ločeno od omrežja? Tudi nulo? Ste na odvodu generatorja merili napetosti, fazni zamik?
sijared Napisal:..me pa tudi vse mine, saj bi bil strošek takoj večji. In to strošek za nekaj kar ne moreš takoj uporabljati.
Torej postopek je sledeč..
.
.

Jaz sem zadevo rešil enostavno in brez potencialno nevarnih srečanj dveh virov energije potegnil par metrov ekstra kabla namontiral par vtičnic na strateških mestih in zadevo povezal samo !! z generatorjem, ko bo kriza pač uporabim te nepovezane vtičnice+ kak podaljšek in zadeva za silo laufa
sijared
Če imaš v omarici prostora za štiri avtomatske varovalke, kolikor je veliko stikalo 1-0-2 od Tracona ne rabiš skoraj ničesar več. Če imaš nekje v bližini mesta, kjer bi drdral generator, kako trifazno vtičnico 400V katero lahko žrtvuješ za generatorski dovod do razdelilnika, si pa že zmagal. Brez prebojev stene, brez razkopavanja, brez nakupov kabla. Edini stroški so nakup stikala, nakup moškega vtikača v zidni izvedbi in uro dela pri prevezavi razdelilne omarice. Ter seveda tiste ropotulje. V primerjavi z razno raznimi UPSi, razsmerniki ipd. je to nekoliko dražja varianta, pa spet ni neki bav-bav, je pa vsekakor bolj zanesljiva in nudi "podporo" na daljši čas - večdnevne izpade. "Konkurenti" tu pogrnejo kolikor so dolgi in široki. Okrog pomoči pa nasvetov sploh ni dileme.
UDO1
Citat:Ne bi v takem primeru pomagal kondenzator?
Nebi. Najprej kaj so zagonski tokovi pri motorjih, kompresorjih: Vsak motor ob priklopu na napajanje predstavlja v bistvu kratek stik (zagonski tok), saj se v tistem hipu, ko vklopiš napajanje, ta motor ne vrti. Se pa prične. Z povečevanjem hitrosti vrtenja motorja ti tokovi padajo proti nazivni vrednosti. So pa vrednosti zagonskih tokov nekje do največ osemkratnika nazivne vrednosti motorja. Se pravi če ima motor nazivni tok 10A, zagonski tokovi pri vklopu le tega lahko dosežejo tja do 80A. Zaradi tega projektanti za motorje tudi predpisujejo "nerazumno " debele kable. Vendar z razlogom. In ravno zaradi tega se je in se še uporablja zagon zvezda trikot ali pa frekvenčnike (mehke zagone).
Tisti ki imate traktorje doma ali pa pri sosedu s katerim se razumete, oa razkisljajte o traktorskih agregatih.
Zanesljivost je zagotovo vecja kot pri kitajcih in tudi Hondah ( traktor lahki vzges tudi s porivanjem po bregu ce ne drugace), moc pa nekajtat vecjanor Honde , cena pa taka kot od Honde.

Primer
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.metalmikulic.si/traktorski-agregati?gclid=Cj0KCQiAgs7RBRDoARIsANOo">http://www.metalmikulic.si/traktorski-a ... DoARIsANOo</a><!-- m -->
@ arbajter
saj ne da je ne nosi ampak večjih porabnikov ne ( pralni stroj, pomivalc...)
Imam pravo preklopno stikalo in sem ločen od omrežja. Ampak kitajc ne žene več kot 2 kw na fazo. Pa imam porabnike razdeljene na vse tri faze cca enakomerno.
@ hanzi
tudi to je opcija sam moja boljša polovica ne zna užgat traktorja kaj šele priklopit agregat.

Moja filozofija je pa taka, da mora biti lahko priti do drugega vira elektrike.
Kitajc ma el. vžig. Tudi enkrat letno ga preizkusim. Tudi menjava olja na leto ali dve.

lp
Preizkus enkrat letno je premalo. Za primerjavo: po ustanovah se jih štarta enkrat mesečno za eno uro. In ne mešati kVA z kW. Generatorji imajo označene svoje izhodne moči v kVA. Ljudje pa poznajo v glavnem kW. Torej tiste generatorske kVA zmanjšaj približno za √3 pa boš dobil uporabne delovne kW. Izpade pa tako, (približno) da na generator z izhodom 4,8kVA lahko priključiš 2,5kW motor. Ali nekoliko manj (zaradi zagonskih tokov).
Hvala. Bo držalo, pa ne da se spoznam ampak izkustveno.
Sesalec 1200W pa je za šalo izklopil.
Pa še vprašanje. Glede na to, da nimam 3-faznih porabnikov a prav razmišljam v smeri 5-6 KW enofaznim agregatom in bi razdelil na vse tri faze v bajti.
Bi bilo to ok?
1 2 3 4 5 6 ... 14 Pojdi na stran 
Iskanje po temi