PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Brezžično odpiranje garažnih vrat(številčna tipkovnica)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urca plus kak mesec ali dva čakanja na kitajskega poštarja.
Sicer pa si lahko prebral zgoraj, maline se kar po bajtah valjajo, tako da ni problema.

Še jaz, ki sem totalni buhtelj, imam par arduinotov doma. Ne vem kaj bi z njimi, pa se bom mogoče poigral za to urico.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
arbajter Napisal:Kašne čudne ideje pa pri BT garažna vrata lahko dobijo? Samo v primeru, če boš še komu dal dostop.
Ni prepucavanje, spotaknil sem se, ko si napisal, da je z temi igračkami le "urco" dela, pa sem se vprašal, pa kdo je zdaj tu nor ali pa ne pozna "na uro"?

Zaznavanje bližine prek signala, ki ga lahko zazna, nato ne in potem spet ja. Bo pa bt pri pametni ključavnici vhodnih vrat, tam mi je to zmaga, vključno z "virtualnimi ključi". Vse skupaj ne vzame več kot urco, seveda ob pogoju, da si že kdaj kaj imel v rokah kakega arduinota/raspberry-ja ali kako alternativo.

Ravno končujem nadgradnjo, kjer bo magnetno stikalo za zaznavo pozicije vrat ter ultrasonični senzor za zaznavo avtomobila v garaži.
lp
Dober si, še vedno vztrajaš pri tisti urici. Zame se zadeva prične recimo že z naročilom, pol ure kopanja po netu, včasih več (a to ni čas), potem recimo da razpakiraš stvarco, morda še na pošto ponjo. Ok. Greva naprej. In ker ta stvarca rabi neko napajanje moraš poiskati še nek majhen usmernik (adapter), katerega tudi moraš priključiti in njemu ustrezno povečaš porabo svojega doma. En vat tu , drugi tam, ledica tu pa tam, po letu dni pa konkreten znesek. In ker vsa ta čreva verjetno ne bodo stala na sredi kuhinjske ali pa delovne mize (predvidevam), jih je treba spet nekam spravit, privijačit in tam zgotovit napajanje. Sledi še pogon garažnih vrat, tu pa potrebujeva vsaj lojtro, ajd tudi stol bi bil ok, če strop ni previsok. Nato odviti vijakec ali dva na pogonu vrat, poiskati tisti brezpotencialni kontakt (GND/door open) in nanj priklopiti vsaj dva drata ali pa vmesnik, ki ti bo opravljal odpiranje. In ker omenjaš, da imaš še nadzor odprtosti zaprtosti vrat, v tvojem primeru UZ merilnik s štirimi dratki ali pa sta tu še najmanj dva magnetna kontakta (reed relejčka) spet štirje drati, kateri seveda ne delujejo po wifi sistemu ampak po klasiki in tudi te je treba nekam prilotat. Spajkalnik se tudi ne segreje v eni sekundi. Če pa imaš slučajno vrata z že vgrajeno signalizacijo zaprtosti moraš spet te podatke nekam odpeljati. In potem je tu še en tak čuden faktor, ki sliši na "delovanje od prve" brez slehernih komplikacij in zajebancij ali z drugo besedo vzpostavitev sistema, nekaj malega igračkanja z računalnikom, programiranja. Vse v "urci"??? Pa maš lahko arduinota stokrat v roki. Me ima, da bi te povabil na predstavitev, kako tole zmetati skup v eni urci. Nudim vse, vodnike, usmernike, orodje, striperje, Wellerja (spajkalnik) klasičnega ali plinskega, če znaš z obema rokama lotat ti ponudim dva, celo kak arduino bi se morda našel.
Pišem pa ravno zaradi tega, ker sem imel takih igrač kar nekaj v rokah, pa vešč spajkalnika pa vseeno nikoli nebi o tisti urci. Ja, pogovorno, ampak si ponovno omenjal manj kot uro.
In kaj na primer je daljinec z LCD displejem funkcijsko slabši od telefona? Na njem vidim vse kar se garaže tiče, vključno z kontrolo prisotnosti vozila, varovanjem vozila v garaži na poškodbe, lom stekla, možnostjo upravljanja luči v hiši in pošiljanja tekstovnih in email sporočil, vse skupaj nič večje od škatlice šibic oziroma vsaj tanjše je. Preden zvlečem telefon iz žepa je tisti daljinček že zdavnaj pri roki, pa še nobenega odpiranja aplikacije in tistega "hey siri, open my garage" ne rabim. En daljinec naliman pri izhodnih vratih, drugi trije pa v avtomobilih. Nobenega iskanja po žepih. Za pozabljive in take ki izgubljajo stvari pa je še vedno zadaj odpiranje z ključem. Kot bi bilo z tistim telefonom kaj bistveno lažje in hitreje. Malo morgen. Prvič je večji, drugič moraš aktivirati zaslon, tretjič še aplikacijo, ja, pa še četrta opcija obstaja, ko si v primeru, da je telefon prazen z tistim odpiranjem "hey siri, open my garage" lahko le rit obrišeš. Hojla, pri meni pa samo gumbek, še v žep mi ni treba seč. Ja, pa filat ga ni treba. Brez nekega lotanja, vzpostavljanja wifija za vrata, brez enega evra, če zanemarim vrata z katerimi so se ti daljinčki pojavili. In da bi še po nepotrebnem držal v rokah tisto mikrovalovko od telefona, že tako gledam da ga čim manj. Je pa res, nije žvaka za seljaka. Tudi telefon ne. Urca? Ma brez veze...
Tudi jaz imam težave s tisto urco. Ko se mi ideja v glavi razvije do neke mere, kar lahko tudi traja (a to ni čas?), se največkrat projekt ustavi na delovnem pultu. Ker nikakor ne najdem dovolj urc, da zadeve spravim v pogon tako, da na bi na koncu bilo nečemu podobno, tudi za oko povprečnega človeka.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Big Grin

ste zapel za tole urcoSmile Čas niti nima veze, uživam po službi v tem delu, tako da ajde naj bo par urc, glede uporabnosti pa ne bi, komplet avtomatika po bajti bo šla prek istega sistema, ne bom zdaj nekih daljincev tlačil zraven, telefon ni nikoli prazen, se polne vsak večer. Ti daljinec omogoča avtomatsko zapiranje glede na stanje sonca, omogoča zatemnitev luči, ko se odločiš gledat tv? Pošlje obvestilo, ko je pralni stroj končal? Vsakemu svoje Wink Dal sem idejo in predlog, če komu paše odlično, tudi glede pomoči np, lahko pa seveda kupiš izdelan sistem, ki pa seveda ustrezno več stane.
Pravzaprav smo res. Ker si ti to izpostavil.
Kakor zapenjamo tudi za to, da 95% ljudi odpade takoj s takimi kolobocijami.

Ostali pa lahko, zakaj ne.
slovenc8 Napisal:Sem ravno včeraj skončal esp8266 sistem. Brezžično povezan na internet, aplikacija na telefonu, obvestila o odpiranju/zapiranju ter stanju in jasno krmili rele, ki "klikne",da ti odpre vrata. Lahko ti še kaže ali je spodaj (še) parkiran avto, itd. Skupna cena cca 10€ materiala in urca posla.

Kje točno je urca izpostavljena? Je kvečjem omenjena :wink: večina, ki niso totalni anitalenti je sposobna iz seznama sposobna naročit material in ga skladno z navodili sestaviti ter uporabljati. Spajkalnika sploh rabiš ne, le skup zmečeš. To je to iz moje strani, če komu pride prav ok, drugače pač ne.
Citat:ste zapel za tole urcoSmile Čas niti nima veze, uživam po službi v tem delu, tako da ajde naj bo par urc, glede uporabnosti pa ne bi, komplet avtomatika po bajti bo šla prek istega sistema, ne bom zdaj nekih daljincev tlačil zraven, telefon ni nikoli prazen, se polne vsak večer. Ti daljinec omogoča avtomatsko zapiranje glede na stanje sonca, omogoča zatemnitev luči, ko se odločiš gledat tv? Pošlje obvestilo, ko je pralni stroj končal?
No sedaj je že več "urc" ratalo. Telefon je v tem primeru slabša izbira zaradi že omenjenih slabosti (velikost, aktiviranje delovnega zaslona, aktiviranje aplikacije, glasovnega ukaza (kolegi bojo sicer odprli usta in se čudili, enkrat, dvakrat, nato bo ratal dolgčas), možnosti izpraznitve telefona, možnost kraje telefona. Teh "korakov" daljinec ne pozna. A boš usta odprl, če ti napišem, da ta daljinec s tvoje strani omenjene stvari vse podpira, še kaj več, na primer prisotnost in varovanje drugega vozila v garaži, udarce po vozilu, praskanje, lom stekla, stanje odprtosti vrat, oddaljeno odpiranje (seveda le ob podpori video kamere in žal ali k sreči le na telefonu), vse to v bistvu ne podpira daljinec temveč podpira pogon vrat, kot pri tebi arduino. Na daljinec dobiš le obvestilo o stanju v garaži, obvestilo o stanju razsvetljave v hiši in vključenih porabnikih. Pogon je združljiv s slehernimi hišnimi pametnimi instalacijami, protivlomnim sistemom, video nadzorom, domofonom... In seveda brez nekih žičnih povezav, kot pri tebi ne gre. Razen v garaži, tam vse "brezžično vidi" pogon vrat. Tako da je (če se omejim zgolj na odpiranje garažnih vrat, prižiganja luči) vse skupaj precej bolj enostavno. Zadostuje pritisk gumbka. Info pa tako ali tako takoj prileti. In ko si omenil pralni stroj - že spet rabiš nek vmesnik, ki bo javil stanje kam - na home center in potem na telefon ali daljinec je pa že vseeno. Pozabil sem napisati, da se da sistem upravljati tudi preko pametne ure v celoti ali omejeno preko vzvratnega ogledala v avtu, tu le odpiranje, prižiganje luči pred garažo, v garaži, okolica hiše in še nekaj malenkosti. Kot si napisal, vsakemu svoje. Maš prav.
Urce so izpostavljene ali omenjene v dveh tvojih prispevkih. Imam pa o takih urcah eno vprašanje: kako bi bilo, ko bi te stranka vprašala v kolikšnem časi bi vzpostavil tak sistem, dobila pa bi odgovor "v manj kot urci" in kdo bi tu izpadel milo rečeno neresen? Podobno kot bi mene nekdo vprašal koliko časa rabim za pametno instalacijo hiše z npr. 200 kvadrati, pa bi mu rekel dan dva.
Te pa kot ljubitelja elektronike popolnoma razumem, tudi tisto urco, ki ti je pobegnila. Samo nas je presneto malo, ki take igračke sfolgamo. V urci pa sploh.

Priložene datoteke
.jpg   UPRAVLJANJE PREKO OGLEDALA.jpg (Velikost: 144,64 KB / Prenosi: 665)
.jpg   DALJINEC.jpg (Velikost: 24,94 KB / Prenosi: 665)
Knofov ne prenesem. Še v vojski sem si jih raje pritrdil s šibico, kot prišil. Da bi jih povsod gledal: ne.

Manj imam za misliti v naši golfovi dvojki, kot v tanovem, kjer si moram vožnjo "olajšati" z neprestanim laufanjem možganov na maximum, da sfolgam vse knofe in "samodejne" reakcije avtomobila.

A vsak po svoje.
Jaz se zjutraj vsedem v avto in gre takole.
Prvi knof vžig avta.
Drug knof izklop Auto on/off
Tretji knof gretje sedežev 3x pritisk (vžig, 2 stopnja, 1 stopnja, drugače preveč kuri pod ritjo)
Četrti knof (touch screen) gretje volana
Peti knof ogrevanje prve šajbe
Šesti knof ogrevanje zadnje šajbe in ogledal
Sedmi knof gretje sedežev 3x (če je sopotnik prisoten)

To je zimski režim, poleti je bolje.

Je pa res, da potem avto vozi skoraj sam (menjavanje, luči - dnevne/nočne, kratke/dolge, brisalci).
Naslednji bo imel, milijon procentno, še avtopilota, da lahko igraš igrice na telefonu, medtem ko se po AC guziš 60 km/h. Saj jih že zdaj, ampak le z enim učem.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi