PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ - želim 25 stopinj v prostoru

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JaBK Napisal:porabi meri odtešavlni števec.
SCOP in COP in to pa kalorimeter.
:roll: :lol: pa ja da ne :roll:
Merodajni so € ki ti gredo iz žepa.....za te cope in scope mi je pa mar, kot za lanski sneg...

In zakaj moj prikaz računov "prej-potem" ni merodajen :?: :?: :?: a če bi bi mel ta famozni kalorimeter ne bi pokazalo skupno za lani cca 5800 kwh :?: recimo, da je 3000 za gospodinjstvo in 2800 za gretje in SV
Če želiš parlamentirati o porabi in izkoristku tč, bo pač treba imeti odštevalni števec in kalorimeter za TC. Če želiš parlamentirati o celokupni porabi elektrike, pa je ta "gospodinjski" števec taman. Merodajen, če hočeš. Se lahko na glavo postaviš, pa na bo nič drugače.

V nobenem primeru pa evri niso ustrezna merska enota. Ker števca prav nič ne zanima po koliko ti plačuješ kwh. Se vrti neodvisno od tega.
Poldee Napisal:Dnovak: webserver se dela? Sej sm teb konfiguriral Siemensa al sm te zamenal s kom? Ti se zmeri tako zaga TC?
Server se dela in redno spremljam, tc mi zdaj gre do 16 in se izklopi, to dela celi cas kar je normalno. Na timerje mi ni, naj dela 24/7.

Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk
MarijanB Napisal:Sprejmem tvojim 100€ za SV (v članku Delo in dom sem zasledil, da je za 4 člansko družini ogrevanje SV s TC pride 9,4€ na mesec) 2 X gospodinjstvo 2 osebi in 3 osebe. Predvsem pa sem govoril o porabi za ogrevanje, zato tudi nisem omenil, da smo v prejšnjih časih 5 poletnih mesecev greli SV na elektriko in upam si trditi, da je ta strošek vsaj 150€.
Povprečna poraba SV naj bi bila 1MWh/osebo/leto. Torej pri tebi 5MWh/leto, kar je pri SCOP=2,5 cca. 200€/leto.

Citat:Mogoče ima kdo izračune in je delal primerjave pri pripravo SV s toplotno črpalko poleti, ko so ugodne razmere (15-30℃ in vlaga 50%) in po zimi (0-5℃ in vlaga 80%), bilo bi jih zanimivo videti.
dec-jan, ko je bil zelo mrzlo, sem imel takratni SCOP za SV tam okoli 2,2. Konec poletja, ko sem grel samo SV, pa je bil SCOP točno 3,4. Porabimo pa 3 osebe povprečno 7kWh toplote za SV na dan, torej je to 850 kWh/osebo/leto, torej podpovrečno...
sašo65 Napisal:Merodajni so € ki ti gredo iz žepa.....za te cope in scope mi je pa mar, kot za lanski sneg...

In zakaj moj prikaz računov "prej-potem" ni merodajen :?: :?: :?: a če bi bi mel ta famozni kalorimeter ne bi pokazalo skupno za lani cca 5800 kwh :?: recimo, da je 3000 za gospodinjstvo in 2800 za gretje in SV
Ko sem prehajal iz ogrevanja na premog in sem na peč dal gorilnik na olje sem imel kar nekaj nižji strošek. Ker me potem ne bi brigala temperatura dimnih plinov, izkoristek kotla... ne bi kaj kmalu kupil nove peči in ne bi imel kar nekaj nižji strošek z ogrevanjem. Ker me potem ne bi brigalo nič več ne bi izkoristil ugodno ponudbo, ko se je širili plinovodno omrežje in ne bi zamenjal sistem ogrevanja in zopet ne bi imel opazno nižji strošek ogrevanja...
Torej, kar imej merilo denarnico in se COPov in SCOPov izogibaj kot vrag križa. Boš pa takrat, ko bo denarnica bolj prazna kot bi lahko bila mogoče ugotovil, da SCOP ni lanski ampak letošnji sneg.
Misijonar Napisal:Živjo.
Forum spremljam že več kot 8 let, a sem se še le danes registriral.
Najprej vsa pohvala za odgovore in nasvete, ki jih najdeš na forumu, saj sem jih že velikokrat uporabil.

Moj problem in vprašanje:
Živim v hiši stari 8 let- kraj blizu MB. Klet, pritličje in mansarda; skupaj ca. 300 m2.
Zidana hiša: 38 cm Porotherm, izolacija 12 cm stiroporja, 31 cm tervola pod streho, okna PVC- troslojno steklo, rolete.
Ogrevamo s kurilnim oljem ca. 200 m2 delno talno, delno radiatorsko, dodatno še lončena peč- drva. Teh 200 m2 (pritličje in mansarda) je pri nas kot en prostor, ker imamo galerijo in vrata na hodnik odprta, prav tako v otroški sobi v mansardi, ker želimo imeti povsod toplo.
V pretekli kurilni sezoni ogrevali prostore in sanitarno vodo od 07.10.16 do 16.05.17 in porabili 1760 litrov olja in ca. 5 m3 mešanih drv.
V zimskem času imamo zmeraj 25 stopinj v prostoru, sicer ženo in hčer zebe, jaz pa hodim po hiši v kratkih hlačah in majicah in mi je tudi OK.
Temperaturo odčitavam v pritličju na Seltronovi DD2 napravi (hodnik) in na digitalni vremenski postaji (dnevna soba).

Razmišljam o ogrevanju s toplotno črpalko, a še nisem zasledil, da bi kdo grel na tako visoko temperaturo v prostoru.
Običajno pišejo uporabiki toplotnih črpalk, da imajo temperaturo v prostoru 20 do 22 stopinj, morda 23. Nič nimam proti vaši temperaturi v prostoru, če vam tako ustreza, nam žal ne.
Prav zaradi te "visoke" temperature v prostoru imam pomisleke ali bi bila odločitev za nakup toplotne črpalke smiselna glede na investicijo oz. letni prihranek.
Vesel bom vaših predlogov in mnenj, manj pa tistih, ki me bodo skušali prepričati, da je temperatura v hiši 25 stopinj previsoka, nezdrava...
Lep pozdrav.

Če bi jaz hotel imeti 25 stopinj C v hiši bi moral ogrevati tudi v poletnih mesecih!!!???
Zakaj???? tudi poleti se mi hiša ne segreje na to temperaturo in nam je že pri 22 stopinjah C vroče. Letni strošek ogrevanja za tako kvadraturo in tri do štiri stopinje nižjo temperaturo mene pride 1.000,00€ ceneje!!!???
Hja mogoce termometer laze?
Jaz imam v his 25 v dnevni samo avgusta ko sonce nabija cel dan notr
Sicer pa okrog 20 do 23
OP
Naj gre žena do svojega zdravnika , če jo zebe pri sobni temperaturi manjši od 25C je vsekakor nekaj hudo narobe z njo, lahko da je ščitnica krivec, ali kakšne psihične težave.

Vsekakor zadeva vredna reševanja.
Ma psihične težave imate vi. Lepo vam človek napiše, da ne komentirajte zakaj, pa ne morete brez neumesnih komentarjev. Tudi pri moji ženi in otrocih je tako, da se najbolje počutijo med 24 in 25 stopinjam. Pa vsaj polovica mlajših družin ne bo več zmrzovala ter oblačila puloverje v hiši.

Doseči 25 stopinj ni težava, pač TČ z več moči. Jaz ogrevam 200m2 na 25 stopinj z 9kw panasonic monoblock ( 40 cm ytong, 3 slojna okna, 32 zgoraj, 30 spodaj ) brez vsake težave z veliko rezerve. Voda = pri 15 stopinjah 27 vsop, pri -15 pa 35 ). Drži hišo na 25 stopinj.

Smo pa na začetku nastavili vodo na 45 stopinj, pa se je hiša ogrela preko 30 in je dva dni nismo mogli shladiti Smile
V vrtcu, šoli nimajo pozimi notri 25C.

Tudi žena v službi nima, razen če dela v steklarni/livarni/železarni za pečjo.
Priporočljive temperature v bivalnih prostorih
Vse kar je več priporočamo obisk zdravnika

Temperature v prostorih bi naj bile dosti nižje, kot jih je marsikdo vajen. V bivalnih prostorih, kot npr. v dnevni sobi ali jedilnici, so zdravju primerne temperature med 20 in 22 stopinj. V kuhinji in servisnih prostorih pa so lahko te še nekoliko nižje. 
V spalnih prostorih pa naj bi bile temperature še nižje. V spalnici bi se naj temeperatura tako gibala med 16 in 18 stopinj, če pa v njen spi tudi majhen otrok, bi ta naj bila vsaj 18 stopinj.
Nekoliko višje pa naj bi bile temperature v prostorih, kjer se zadržujejo otroci. V otroških sobah otroci spijo, tam pa se tudi igrajo in učijo. Tako naj bi bila temperature čez dan okrog 22 stopinj, ponoči pa je lahko tudi nekoliko nižja. 
Nekoliko višja pa morajo biti temperature v kopalnici, te morajo biti od 22 do 24 stopinj. Prihranimo lahko, če imamo v kopalnici montirano dodatno ogrevalno telo na elektriko, s katerim dodatno ob uporabi zagrejemo prostor. 
Pozorni pa moramo biti tudi na ustrezno temperaturo tal, če nimamo vgrajenega talnega gretja. Pri klasičnem centralnem ogrevanju so lahko tla zelo hladna, temperatura lahko pade tudi do 15 stopinj. Tako hladna tla ohladijo naše celo telo in lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Temperatura talpa  ne sme biti tudi previsoka, ta problem lahko nastane predvsem pri talnem ogrevanju. Ta ne sme preseči 25, lahko pa je tudi nekoliko nižja. Odvisno tudi od tega, če imamo npr. male otroke, ki se igrajo na tleh. 

Z ustreznimi temperaturami lahko tudi prihranimo, če imamo v bivalnem prostoru npr. 20 stopinj namesto 24, pri tem prihranimo nekje do 20%, saj so naši stroški toliko nižji. 
Prav tako moramo paziti, da imamo ustrezna ogrevalna telesa in da so ta pravilno umeščena v prostor. Če je ogrevalno telo skrito v kotu za pohištvom je njegov izkoristek zalo nizek. 

Z nižjimi temperaturami pa ne pomagate le sebi in svoji denarnici, zaradi manjše porabe energije skrbite tudi za okolje. 
A res?
Jaz pa mislim, da je primerna bivalna temperatura tista pri kateri se dobro počutiš.
In ta nikakor ni enaka pozimi in poleti.
Tako mi poleti ne pada na pamet, da bi hladil pod 25 stopinj (pravzaprav le odvlažujem), saj je zunaj običajno nad 30
Pozimi pa itak ne grem čez 22,5 stopinje

In če nekomu paše nakladati kamin in imeti 35 stopinj, naj pač ima.
Primerna bivalna temperatura ni tista pri kateri se dobro počutiš ampak tista, ki je primerna za zdravje in ta je od 2 do 3°C nižja òd omenjene 25°C
Se strinjam z zdravapamet! Če bo OP hotel reševati stanje zakaj njegovo ženo zebe, nas bo verjetno vprašal v drugi temi ali pa najverjetneje sploh ne :-)
1 2 3 4
Iskanje po temi