PodSvojoStreho.net
TČ - želim 25 stopinj v prostoru - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ - želim 25 stopinj v prostoru (/showthread.php?tid=70503)

Strani: 1 2 3 4

TČ - želim 25 stopinj v prostoru - Misijonar - 16.10.2017

Živjo.
Forum spremljam že več kot 8 let, a sem se še le danes registriral.
Najprej vsa pohvala za odgovore in nasvete, ki jih najdeš na forumu, saj sem jih že velikokrat uporabil.

Moj problem in vprašanje:
Živim v hiši stari 8 let- kraj blizu MB. Klet, pritličje in mansarda; skupaj ca. 300 m2.
Zidana hiša: 38 cm Porotherm, izolacija 12 cm stiroporja, 31 cm tervola pod streho, okna PVC- troslojno steklo, rolete.
Ogrevamo s kurilnim oljem ca. 200 m2 delno talno, delno radiatorsko, dodatno še lončena peč- drva. Teh 200 m2 (pritličje in mansarda) je pri nas kot en prostor, ker imamo galerijo in vrata na hodnik odprta, prav tako v otroški sobi v mansardi, ker želimo imeti povsod toplo.
V pretekli kurilni sezoni ogrevali prostore in sanitarno vodo od 07.10.16 do 16.05.17 in porabili 1760 litrov olja in ca. 5 m3 mešanih drv.
V zimskem času imamo zmeraj 25 stopinj v prostoru, sicer ženo in hčer zebe, jaz pa hodim po hiši v kratkih hlačah in majicah in mi je tudi OK.
Temperaturo odčitavam v pritličju na Seltronovi DD2 napravi (hodnik) in na digitalni vremenski postaji (dnevna soba).

Razmišljam o ogrevanju s toplotno črpalko, a še nisem zasledil, da bi kdo grel na tako visoko temperaturo v prostoru.
Običajno pišejo uporabiki toplotnih črpalk, da imajo temperaturo v prostoru 20 do 22 stopinj, morda 23. Nič nimam proti vaši temperaturi v prostoru, če vam tako ustreza, nam žal ne.
Prav zaradi te "visoke" temperature v prostoru imam pomisleke ali bi bila odločitev za nakup toplotne črpalke smiselna glede na investicijo oz. letni prihranek.
Vesel bom vaših predlogov in mnenj, manj pa tistih, ki me bodo skušali prepričati, da je temperatura v hiši 25 stopinj previsoka, nezdrava...
Lep pozdrav.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - bomber111 - 16.10.2017

Ob pravilno izvedeni izolaciji s TČ dosegati 25 stopinj ne bi smel biti problem. Bo sicer za kakšnih 100€ večji račun napram 22 stopinjam. Prihranek? Verjetno slabega jurja na leto. Mogoče ni ravno optimalna kombinacija za regulacijo TČ in investicijo, talno, radijatorji in še lončena peč.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - dannyxp - 16.10.2017

Še nobeden ni napisal da je več denarja zapravil za elektriko pri ogrevanju z TČ kot za KO.

Ponavadi ljudje tudi navad ne menjajo, se pravi če je bilo do sedaj 25 stopinj jih boste še sedaj imeli.

Vsi lastniki TČ z 21 in 22 stopinjami se hvalijo da porabijo za ogrevanje 500-600 eur, pa če jih boš ti 1000 (extra varna ocena) bo to še vedno ugodneje kot pa 1500 z kurilcem. Pač bo doba vračanja malo daljša.

Če obdržiš KO za hudo zimo nimaš kaj falit.

Če pristopiš iz fizikalnega vidika: 1700litrov olja je 16490 kWh, če hočeš toliko toplote s TČ potrebuješ 5500 kWh (cop 3) kar te pri ceni 16 centov na kWh znese 880 eur. - glede tega odstavka bi tudi kaka disertacija na tem forumu lahko padla - pustimo malenkosti.

zanimiv članek:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://varcevanje-energije.si/toplotne-crpalke/letno-grelno-stevilo-toplotne-crpalke-na-radiatorjih.html">http://varcevanje-energije.si/toplotne- ... orjih.html</a><!-- m --> (upam da ne delam kake reklame)

Jaz sem bil pred podobno dilemo, pa sem se raje odločil za toplovodni kamin. Če se odločiš za TČ se po koncu kurilne sezone čujeva, pa bova ugotovila kdo se je bolje odločil.

lp,d

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - bomber111 - 17.10.2017

Povprečno kwh lahko računaš cca 11 centov, ne 16.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - bozgom - 17.10.2017

Pa SCOP 3 za kombinacijo talno+radiatorsko ogrevanje je precej optimistično visok. Tako da bo strošek ogrevanja tam 800€ kar precej realen.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - pentax - 17.10.2017

Po mojem občutku prve preživete zime s tč bi rekel da bivalna temperatura 25C v neki normalno izolirani hiši ne bi smelo biti nič posebnega za doseči. Sam imam nastavljeno 23C pa sem celo zimo v kratkih rokavih, tko da pri 25C bi bil še v kratkih hlačah. Prej bi rekel da bo večji del sezone tč vesela za teh želenih 25C, saj bo lahko konstantno delala na nižjih obratih in bo izklopov manj, oz jih ne bo. Saj tisti ki imajo radiatorsko ogrevanje in se ogrevajo s tč imajo DV toliko višji vse zime napram tistim s talnim ogrevanjem pa razlike v porabi niso nič kaj velike.. Njihov DV za radiatorje za dosego bivalne 23C je verjetno primerljiv s tvojim na talno ogrevanje za dosego 25C bivalne.

@Misijonar, kolikšen pa je bil pa zdaj tvoj DV npr. januarja ko je bil zunaj en mesec konkretnega minusa, da si imel notri 25C? Tolikšen boš imel DV tudi s TČ če bodo pogoji zunaj enaki, bolj je vprašanje, če imaš spodaj 25C, koliko imaš v mansardi če imaš vse odprto Smile .

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - javr - 17.10.2017

Citat:25 stopinj v prostoru
na kateri višini ? Jaz imam v pritličju pozimi bolj ali manj konstantnih 6 stopinj razlike, npr. če je na 2 metra višine 23°C, je 10 centimetrov od tal 17°C. In ni termometer pokvarjen, ker te razlike poleti ni.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - xavi - 17.10.2017

Pri nizkotemperaturnem ogrevanju z radiatorji je stratifikacija toplote v prostoru bistveno manjša kot pri visokotemp. ogrevanju. Pri meni je nekje 2 c mejreno od tal do stropa.
Misijonar, pri mojih sosedih se ogrevajo z TČ na 24-25 C zaradi starejše gospe, ki ji je odpovedala termoregulacija in jo non stop zebe. Imajo radiatorsko ogrevanje in 5 cm izolacije, svojo funkcijo pa brez naporov opravlja dvokompresorska Daikin HT.
Tudi pri nji je prihranek, glede na KO 1:3 in pa seveda 24 urni konfort.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - Homer - 17.10.2017

Z dvokompresorsko Daikin HT zagotovo z lahkoto držiš na 25 stopinj.
Z nizkotemperaturnimi TČ, pa odvisno od tega koliko so predimenzionirani radiatorji...

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - Fantocci - 17.10.2017

Jaz sem v talno spuščal en teden 45°C, zrak pa je imel čez 35°C (protokol estrihov).
Zunaj je bilo čez noč -10 (januar), ko si prišel notri, te je skoraj kap Smile
Brez grelcev, ampak etažo po etažo (5kW nizkotemperaturna TČ). 25°C bi držala brez problema, je pa hiša odlično izolirana.

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - pentax - 17.10.2017

Fantocci Napisal:Jaz sem v talno spuščal en teden DV 45°C, zrak pa je imel čez BIVALNA 35°C (protokol estrihov).
Zunaj je bilo čez noč ZUNAJ -10C (januar), ko si prišel notri, te je skoraj kap Smile
Brez grelcev, ampak etažo po etažo (TČ 5kW nizkotemperaturna TČ). 25°C bi držala brez problema, je pa hiša odlično izolirana.
:mrgreen:
pri takšni bivalni bi bila težava ker je vsako oblačilo odveč, bi bilo zanimivo obiske dobit :lol: .

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - MarijanB - 17.10.2017

Pozdravljeni,

Z klimo TC se ogrevam že četrto leto hiša iz leta 1970, 8 cm izolacije, 3 slojna okna, Ljubljana (Barje) Ogrevanje radiatorji caa 160 m^2: povprečna dolgoletna poraba caa 1800l olja (temperatura v prostorih 22℃- 19℃) nočne redukcije.
Po prehodu na TČ: poraba TČ letno caa 450€ (povprečje zadnjih treh let) temperatura v prostorih stalno 22.8℃. do 23.5℃ (stalno dan in noč, le v spalnici mi termostatski timer ventil ob 20h zapre radiator pa do 8.00 zjutraj), TČ vremensko vodena, temperatura vode v bojlerju (43℃. do 48℃.). Praktično nikoli nimam manj kot 23℃ tudi ob najhujšem mrazu (od oktobera- do aprila), pač imamo radi toplo.

LP Marijan

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - Fantocci - 17.10.2017

@pentax, od obiskov je bil takrat samo parketar, ki je meril vlažnost estriha in izmero delal. Nekaj je sopihal pa dva pira je spil Smile

@MarijanB dobra izkušnja, povej še, kakšno TČ imaš

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - bozgom - 17.10.2017

1800 l olja da 18.000 kWh energije. Pri dvotarifnem merjenju stane 1 kWh tam 0,1 € torej dobiš za 450 € 4500 kWh energije. 18.000/4500= 4. Kakšno TČ pa imaš, da ti deluje z letnim SCOP 4?

Re: TČ - želim 25 stopinj v prostoru - MarijanB - 17.10.2017

Imam Mitsubishi Power inverter 11,2 Kw PUHZ-SW100YHA služi mi dobro in sem zelo zadovoljen.

LP :D