PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pentax Napisal:
sassapo Napisal:Konec koncev se vsak odloča le zase :wink:
jp.

@Surbek, ti ciljaš na ceno elektrike, "katera bo šla nekoč v nebo" - to tvoje ugibanje/predvidevanje/ciljanje je toliko v oblakih kot če jaz napišem da se bo verjetno v prihodnosti še 3x pocenila...no, to ciljanje pri tebi je verjetno že 10 let usmerjeno, ljudje pa se vsa ta leta poceni grejejo s toplotnimi črpalkami, tako v novogradnjah kot starejših objektih.
Razlika med t.i. "premium" tč in "ne premium" tč v samem delu okoli nje in koliko ogreva objekt dejansko ni, saj dela nimaš z nobeno tč nič in obe bodo grele tak objekt brez kakršnih koli težav, tako da če @ponicon vzame neko tč za pol cene svoje predvidene investicije (ja, ostane mu potem nekih 6k€....kaj bo s temi € ki bi ostali ne vem, vem pa to da pri novogradnji ne manjka stroškov in tudi € ponavadi ne padajo sami od sebe z neba, ima pač tudi to možnost Wink.
Mnogim delajo te t.i. "ne premium" toplotne črpalke že dolga leta brez težav in požirajo vsako novo zimo brez težav. Mnogi proizvajalci "ne premium" dajejo 3 in več let garancije na te "ne premium" tč, verjetno zato ker so slabi izdelki?...pa verjetno tudi veš da proizvajalci računajo z varnostnimi faktorji ko dajejo garancijo...ker so naši starši kurili z drvmi in je to takrat bilo če že ne edino pri roki in na razpolago pa najugodnejše kljub delu da prideš do goriva, ker še dandanes v nekem okolju vsi sosedje kurijo z drvmi in vsem kar pade v peč, pa menda v današnjem času ni treba gledat še na take stvari za odločitev - frend mi je kot razlog navedel to zadnje, že ve Wink.
@pentax, kje paz jaz enim stavkom omenjam da bodo šle cene ele. energije v nebo, kje! Je treba dobro prebrat, ne pa nekaj na pamet komentirat.
Aja pa tole, nevem kako to da lastniki TČ. takoj skočite v luft ko slišite, ogrevanje na drva, pelete, po drugi strani pa jih kar veliko doma, ( te pa ni teško nositi drva v dnevno in dimit po hiši, in kaj še vse najdete...) sploh ko mraz mal bolj pritisne, eni zaradi vertenja ele. števca, spet drugi zarad počepa TČ. veselo kuri kamine!
Kako že, sam zaradi gušta, kakšno drvico al pa dve, tri...
Za konec pa lep dan vsem, dans je sonček pa nebo potrebe po kurjavi, pa kakršna koli bi že bila.
Surbek: odvisno kje. Ocetu kamin dejansko pomaga, isto verjamem, da se kdo malo kombinira - ce ze imas oboje, zakaj pa ne? Sam pa nimam dimnika (zal ali na sreco, kaj pa vem - pogresam ga zaenkrat res cisto nic), tko da... Pa verjetno je razlika imeti manjsi kamin ali pa pec z zalogovnikom in vsem ostalim za 13K+ ali podobno. V luft pa skacemo oboji, mi in vi Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
@Surbek, oprosti za napačno citiranje, tisto se je nanašalo na @Hanzi. Maš pivo v dobrem za dvigjen [img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")raptureforumsunichr("46")com/forums/styles/default/xenforo/smilies/thumbupunichr("46")gif[/img] živec :mrgreen: .

Vsak se greje s čimer mu paše, osebno pred takimi in podobnimi odločitvami se rad seznanim z vsemi plusi in minusi na vseh straneh in tudi to pisanje je mislim da del tega.
@pentax, z tvojim drugim odstavkom se popolnoma strinjam, forum in debata na njem je prav temu namenjena, konstruktivna seveda.
Pri novogradnji ni za zanemariti investicije v sam prostor kurilnice(kvadraturo) na polena, ki se giblje 5k€+, pa smo že na 20k€ pri avtorjevem izboru.
Ja, elektrika se bo dražila, definitivno. Ampak kdaj? Drugo leto? čez pet, deset?
Mene je šidlov dimnik (dve tuljavi+zračnik) leta 2000 prišel 3600 mark.
Črpalkarji smo že 5 let v strahu, kdaj se bo cena drastično dvignila. Zaenkrat samo pada.
Elektrika se bo verjetno dražila usklajeno z drugimi energenti, ki ne rastejo v gozdu. Saj, če že danes pogledaš na položnico vidiš, da glavnina stroška sploh ne pade na energijo, ampak na razne dejatve. Boljše za državo, da ima čimveč odjemalcev priklopljenih v omrežje. Tako nas ima bolj pod nadzorom in tudi več pobere.

Sam bi v primeru lastnih drv in mehanizacije šel v peč. Ravno zaradi neodvisnosti od birokratov in njihovih inovativnih dajatev.
To matranje z drvmi... Včasih je bila štala, ko je bila ta akcija, cela familija, cel vikend, nažagat in spravit 20 prm drva.

Danes se v eno moderno, dobro izolirano hišo spravi par prm drva, ki jih že nažagane dostavijo od 50 do 60€ na prm. Vraga je treba le zložit.

Sem v težki dilemi kaj izbrat tudi sam, delamo kurilnico drugo pomlad. Ampak ta argument pri nas pade. Mene je cela klet izdelana stala okoli 25k€, velika je 70 m2, torej me je stala kvadratura kurilnice 4.900€ dodatno, Slovenski dimnik nabava in zidanje pa 2.000€.

Nekajletna računica za nazaj je dejansko v prid TČ Z-V, če je projekt že štartan v to smer.
Še en podatek. Če za el. za TC za eno sezono porabite npr 400€ pa da se elektrika podraža za 100% bo poraba 800€ kar je še vedno "poceni"

Nimam TC, niti peci na drvaSmileSmile
Hanzi Napisal:.... na ceno elekrike, ki bo sla v nebo nekoc.
ti si vseved :roll: :lol: ....kot "jugoviči" tam leta 1975 ko so strašili, da je nafte še samo za deset let, potem "šlus"...
- elektrika ne bo šla nikoli v nebo, ker je 99,9% prebivalstva vezano na elektriko, da ne govorim o industriji, bo pa ciljno draženje, pa še to ne samega energenta, ampak ostalih parazitov, ki so se prisesali (in se še bodo) na položnico....
Maš ekonomske izračune(so tukaj na forumu par dni nazaj podani) nekako do l.2030 bo +50% sedanje cene...
- zaradi mene lahko za 300% dvignejo ceno, ampak drv v peč metal ne bom in pika
in tud če se to zgodi, a misliš da druge zadeve bodo pa ostale na tej ravni?...voda, kanlščine, smeti, šole,vrtci ipd. in ne nazadnje tudi štruca kruha????
definitivno bo vsaj še dobro desetletje elektrika eden najstabilnejših svetovnih virov....
Fantocci Napisal:Dejstvo je, da že sedaj pokriva proizvodnja elektrike v SLO le polovico porabe.
glupa zafurana država, od osamosvojitve do dandanes nobenega koncepta, vse neke dodatne službe z dodatnimi imeni, ki so same sebi v namen, plače pa od 2k€ dalje- ti ECE-ji (isto kot kvazi konkurence ala gen) ob DARS-u pa se gredo državo v državi_praktično noben jim nič ne more in dogaja se da "jebe lud zbunjenog".....in namesto blesavih savskih elektrarn, je bilo treba ne danes, ampak že včeraj zgraditi drugi, pa če je potreba še tretji blok nek...
...še en vseved, in to definitivno...
Kadar se pojavi kdo z vprašanjem ali smerjo razmišljanja v smeri drv ja takoj zasut z nasveti s strani črpalkarjev.

Mene pa zanima, komu bodo prodajali drva vsi lastniki gozdov, da bodo lahko z zaslužkom plačevali elektriko za TČ?
Naši doma pravijo, da je prodaja drv eno matranje. In se podpišem. Smo lansko leto imeli za prodati ene 50m3 drv. In mi je šlo en kup vikendov. Pa so prišli gledat, pa en bi na 25 cm, pa drugi na 33 cm narezane. Pa en bi samo bukev in gaber... Iz gozda pa je treba odpeljat kar je pač za posekati. Pa je bilo treba 2m3 tja odpeljat, pa 5 m3 drugam...

Glede nat to, da nimamo lastne mehanizacije za posek drv je ga.tasca izracunala, da stane posek od oka 20€/m3.
Sploh ne razumem dileme... Za podobno hiško plačamo letno 400€ ( lani točno 420€ ) pa grejemo na zame vročih 25 stopinj od septembra dalje. Kupili smo čisto navaden PANASONIC monoblock 9kw, za točno 4600€, ostale kurilnice ni ker peč sama vsebuje vse potrebno. Priklopljena je direktno na talno, samo voda ven-not in to je to. Deluje zadeva odlično, dodatne grelce sem kar izklopil ( imam vezane na posebne varovalke ) in jih v zadnjih dveh letih nisem rabil.

Razumem, da so nekateri ljudje ljubitelji starih načinov življenja ter jim spravljanje drv, kurjenje peči ter dim in pepel vzbujajo posebne občutke.

Ampak iz stališča modernih časov, ko ni časa niti za kakšno popolne v miru z otroci preživeti na igrišču ali peljati ženo na večerjo je nepotrebno delo izguba časa. Moja kurilna sezona je, ko septembra pritisnem na gumb ter aprila ta gumb ugasnem. Pa zadeva ni stala 15k...

Da se bo elektrika dražila čivkate že deset let. Pa se do 2030 podraži za 50%. Bom pa plačal 600€ na letoSmile Pa ko računate drva ne pozabite, da je povprečna ura dela nekje med 5 in 10€, pa potem naredite matematiko.

Pa še ena filozofska: kaj nejvečja vrednota današnje dobe - ČAS!
Lesjaki: to je to, se strinjam. Sam sem investiral dobrih 5K € za TC + vse pritikline in po 3h letih lahko recem samo: to je TO! Zadeva spila kot namazana, ceprav zdravopametni padalci na vso moc kokodakajo, da to ni mozno :-) Ocitno jim zadeva ni jasna...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi