![]() |
|
Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? (/showthread.php?tid=70440) |
Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - ponicon - 8.10.2017 Pozdravljeni... Smo trenutno v fazi gradnje hiše, ki bo imela P + M, zidovi 30cm + 15cm zunanje izolacije, 30cm izolacije na 3. plošči, ter standardna okna z trojno zasteklitvijo. Ogrevana površina znaša 204m^2 in bo greta z talnim gretjem. Za način ogrevanja sva izbrala drva in gretje z uplivnjevalnim kotlom z lambda sondo. Ogledala sva si kotle različnih proizvajalcev, nakar sva dobila dobro ponudbo za uplinjevalen kotel KWB Classicfire 18kW. Sama kvaliteta kotla, dober rezime, kot tudi mnenja drugih so naju fokusirala na to peč. V lasti imamo tudi nekaj gozda, vso potrebno mehanizacijo za spravilo lesa, torej to ni težava. Težava je v tem, da naju ogromno in res mislim ogromno ljudi, nagovarja na vgradnjo toplotne črpalke. Kakšno je vaše mnenje? Kako se obnesejo TČ Zrak - Voda, Voda - Voda, Zemlja - Voda? Kakšna bi bila po vašem mnenju priporočena velikost TČ glede na ogrevano površino? V primeru, da ima kdo izkušnje z omenjeno pečjo (na daljši rok), je vsako mnenje dobrodošlo. V primeru TČ, kaj izbrati? Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Surbek - 8.10.2017 Kwb cf2 , v uporabi bo 3.ogrevalno sezono. Zadovoljen, popolnoma! Lasten gozd, lastno delo tako da napram TČ ki je bila tudi opcija, zanemarljiv strošek letno za kurjavo in poleti za sanitarno vodo. Moj strošek letno na drva max.50€ + delo seveda, za pripravo drvi za eno sezono. Za vse ostalo kar se tiče kotla Kwb cf2 pa samo vprašaj in z veseljem odgovorim. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - ponicon - 8.10.2017 Surbek Napisal:Kwb cf2 , v uporabi bo 3.ogrevalno sezono. Zadovoljen, popolnoma! Kot uporabnik tega kotla, verjetno tudi veste, kakšen je notranji premer vašega dimnika. Ker imam še recimo dan ali dva do vzidave dimnikov, moram vedeti tudi, kak premer tuljav izbrati. Najin gradbeni majster, nama je svetoval, da izbereva 200mm, saj oni pri vseh gradnjah, kjer je uporabljena peč na trda kuriva vgrajujejo take dimnike oz. dimnike z takšnim premerom tuljav. S tem premerom imava tudi več maneverskega prostora, pri morebitni vgradnji INOX cevi v dimnik v prihodnje. Peč KWB CF2 potrebuje min. 150mm dimnik oz. več. A 200mm ni preveč? Vgradili bomo Schiedel dimnik z zračnikom. Zanima me prav tako, ali je tak tip dimnika primeren za tak kotel, z maximalno temp. dim. plinov do 180-200°C? Hvala vsem že v naprej.. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Surbek - 8.10.2017 Sam imam 200mm Shiedel z zračnikom in je vleka ok! Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - bomber111 - 9.10.2017 Tudi sam sem bil pred isto dilemo ob novogradnji in se odločil za TČ in mi ni žal. Še hvaležen sem tistim, ki so mi svetovali TČ. V večnamenskem prostoru cca 5 m2 imamo bojler pralni stroj, omaro s čistili, sesalec ipd. Ni umazanije, dimnikarja, dela in kvadrati so ostali za spalnico v pritličju. Smo pa dimnik vseeno sezidali, ampak samo do podstrehe. Strošek ogrevanja za podobno kvadraturo in okna cca 300€ letno. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Homer - 9.10.2017 @ponicon Če malo prelistaš ta forum, zlahka ugotoviš da je absolutna večina tistih, ki imamo TČ zadovoljnih (tako glede delovanja, kakor tudi stroškov) Upoštevaj tudi, da TČ ne potrebuje prisotnosti in da ne potrebuješ nobenega prostora za skladiščenje kuriva in nobenega prekladanja in seveda nobenih prevozov. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - xavi - 9.10.2017 Prednost TČ je vsekakor komoditeta, prostor za skladiščenje drv lahko izkoristiš za kaj drugega. Tudi bistvenio manj prostora zavzame kot kašen uplinjak z zalogovnikom in STČ. Po drugi strani pa imaš lasten gozd, strošek je priprava drv in pa seveda letni pregledi dimikarja. Situacija prednosti slabosti je nekje1:1, invensticija v TČ nekaj nižja. Po mojem z prodajo drv zaslužiš za dvojne strošek porabe elektrike z TČ. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - alanford - 9.10.2017 +1 Sent from my SM-G930F using Tapatalk Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Surbek - 9.10.2017 xavi Napisal:Prednost TČ je vsekakor komoditeta, prostor za skladiščenje drv lahko izkoristiš za kaj drugega. Tudi bistvenio manj prostora zavzame kot kašen uplinjak z zalogovnikom in STČ. Komoditeta uplinjaka ala kwb in ostalih visjecenovnih znamk prakticno enaka kot TC, sanitarne TC ne rabis, ker ob primernem velikem zalogovniku zadostuje enkratno kurjenje za do 10.dni. investicija, ce tudi vzames TC, iz segmenta Mercedes, Bmw nic kaj nizja ko odbijes se subvencijo do 2000€ Je pa investicija v eno ali drugo, cisto stvar vsakega posameznika sama, in samo tvoja. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - xavi - 9.10.2017 No, o komoditeti bi se dalo razpravljat. Kaj pomeni primerno velik zalogovnik pa je tudi relativno vprašanje, ki je omejeno z velikostjo kurilnice, višino stropa, širino štokov itd. Pogledal sem si nekaj kurilnic z pirolizo. Vse so imele v kombinaciji STČ z dvojno kačo, kar mislim, da je bolj ugodno. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - temp - 9.10.2017 Tak kotel je rešitev za 20+ let.. Če imas lastna drva imas potem znano ceno ogrevanja za teh 20 let. Kaj bo z elektriko v naslednjih 20 letih je pa vprašljivo. Bral sem članek o tem, da bo potrebno kar nekaj investicije v omrežje zaradi selithe ogrevanja na TČ ter zaradi bodočega pristiska s strani elektro avbtomobilov. Lahko imaš sicer kakšne izdredne odpovedi (kontrolna enota, udar strele..) ampak ravno tako ali še več ti lahko crkne pri TČ. Predvsem pa je odvisno od življenskega sloga. Predvsem to. Če si ves čas naokrog, potem je TČ prava, če si pa bolj s kmetov in ti les visi z vsakega vogala potem pa seveda kotel na les. Prodaš lahko bukova drva. Kaj pa borovci pa razen odpaden les itd.. Vse to zgori. Sam sem bil tudi pred to dilemo, in sem se odločil za uplinjaka. Že sedaj imam na parceli lesa za dve sezoni kurjenja.. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - temp - 9.10.2017 10 dni za sanitarno vodo je zelo vprašljivo. Pol skor vode ne rabiš. Ne rečem do 5 dni, ampak da ti bo en zalogovnik držal 10 dni mors pa vodo bolj gledat kot pa uporabljat. ali pa imaš zalogovnik precej večjih dimenzij. Surbek Napisal:Komoditeta uplinjaka ala kwb in ostalih visjecenovnih znamk prakticno enaka kot TC, sanitarne TC ne rabis, ker ob primernem velikem zalogovniku zadostuje enkratno kurjenje za do 10.dni. investicija, ce tudi vzames TC, iz segmenta Mercedes, Bmw nic kaj nizja ko odbijes se subvencijo do 2000€ Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Surbek - 9.10.2017 @xavi, ce imas svoja drva, STC vsekakor brezpotrebna, kdaj se bo pokrila investicija v STC, nikoli? @temp, zalogovnik 2400l + 300l sanitarni bojler, vse segreto na 85°C vsekakor topla voda za tusiranje 38°C za 10 dni, 2. osebi vedno doma, 2. osebi med vikendami in se kaj vmes. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Energetik81 - 9.10.2017 temp Napisal:10 dni za sanitarno vodo je zelo vprašljivo. Pol skor vode ne rabiš. Ne rečem do 5 dni, ampak da ti bo en zalogovnik držal 10 dni mors pa vodo bolj gledat kot pa uporabljat.Če imaš tako kot Surbek 2400+300L in recimo koristiš od 85° do še uporabnih 37°, imaš notri 150 kWh uporabne toplote. Na dan povprečna 4-članska družina porabi 10 kWh tople vode, torej verjamem, da mu skupaj z izgubami zdrži 10 dni. Ne predstavljam pa si 1-2 tedna zelo hladnega vremena (kot letos januarja), ko imaš skoraj vsak dan obveznost kurjenja in filanja zalogovnika. Ali pa recimo 1-tedensko smučanje, kaj bo takrat, gretje z el. grelci? Zame bi bila edino varianta (če bi imel sploh prostor za vsaj 1m3 zalogovnik), da bi nanj vezal poceni peč na drva in pa TČ, vse avtomatizirano. Kuril pa bi le in če bi imel čas in voljo. Re: Novogradnja - ogrevanje na drva ali TČ? - Poldee - 9.10.2017 Men tud ne potegne. Ajd, da si nonstop doma, samo mi taki nismo in bi trpel ![]() Pa ze tko nam prmankuje placa (predvsem zunaj)... Se strinjam, da je najbrz ceneje, samo dost druzga bi se morlo se poklopit (pri nas). |