6.10.2017 ob 21:37
Očitno. S ceno gospodarskega nisem seznanjena.
TinkoBinko Napisal:@Energetik81V NE bajti 130m2 grelcev ne potrebuješ nikoli, če pravilno izbereš moč TČ. Če boš že jemal ta model TČ, verjetno pride v poštev 7,5kW enota, ki pa žre tam do max 3kW štroma. Moj 8kW inverter npr. žre do max 3,2kW ob pripravi SV.
Podatke sem našel pri proizvajalcu Orca Exlusive Duo 200, gl. <!-- m --><a class="postlink" href="http://si.orcaenergy.eu/ogrevalne-toplotne-crpalke/duodouble-200-nizkotemperaturna/">http://si.orcaenergy.eu/ogrevalne-toplo ... peraturna/</a><!-- m -->
Hiša ima 70+60 m2 in verjetno takšne moči grelcev na TČ ne bodo stalno v uporabi. Bolj bodo, tako kot je že arbajter omenil, problematični enofazni odjemalci, zlasti kuhalne plošče, pečica, kakšen likalnik. Verjetno ne bodo vsi ti priključeni na isto fazo, da bo enakomerna obremenjenost omrežja?
Lp
Citat:me pa zanima če je za te večje amperaže možna nižja priklopna moč, saj navsezadnje plačujemo po kilovatih in ne po amperih.Plačujemo jo že v kilovatih, samo varovalka pa sliši (crkne) na ampere.
Citat:Kolika je minimalna priključna moč (tista, ki jo plačujemo) pri 3x25A?Sem že napisal. Elektro za varovalke 3x25A obračunava namesto realnih 17kW le 10kW priključne moči.
Citat:Poleg tega me zanima, a bo račun za priključek (tisti fiksni del) kaj nižji, ko bom iz gradbenega prešel na gospodinjski tok?Vsekakor bo občutno nižji. In ker sem razbral, da si v gradnji, bi predlagal da se gradbenega priključka čim prej znebiš in preideš na gospodinjski odjem. To boš najhitreje naredil tako, da z električarjem zastavita eden ali dva prostora, ga kar se instalacij tiče speglata v nulo, se pravi stikala, vtičnice na steno, za luči pa fasnge in žarnice. Nato podaj vlogo na elektro za začasni priklop za opravljanje meritev. Elektro ti v bistvu mora omogočiti ta priklop, saj sami zahtevajo meritve. Priklop je veljaven teden dni. V tem času moraš opraviti meritve in jim dostaviti veljaven merilni list z podatki izvajalca meritev in podatke o izvajalcu instalacij. Najbolje storiš, če meritve opraviš takoj po priklopu in jim takoj naslednji dan dostaviš zahtevane dokumente. Seveda bo o nadaljnjem postopku svojo povedal elektro. Dosti na tak način začasno priklopljenih objektov potem tudi ostane priključenih. Spremeni se le način plačevanja in seveda vsota na položnici. Pa še štrom imaš v hiši in nisi odvisen od sosedov ali kot sem danes videl pri nekom, od agregata. Razdelilnik se kasneje lahko podre v celoti in se ga ponovno organizira kot se gre in izdelani hišni instalaciji primerno.
TinkoBinko Napisal:Huh, to pa je velika razlika. Jaz sem včeraj dobil račun za priključno moč 17 kW gradbenega toka in skupaj s porabo 2kWh (zanemarljiv delež) je bil slabih 37 evrov. Torej je fiksni del pri gradbenem toku 2x dražji kot pri gospodinjskemGradbeni tok ne vem če še obstaja. Mislim, da ti na položnici pri odjemni skupini piše "NN brez merjenja moči". V to odjemno skupino spadajo podjetja in v tem primeru plačaš celotnih 17kW (ne 10) in še po nekoliko višji ceni.![]()
LP
arbajter Napisal:Vsekakor bo občutno nižji. In ker sem razbral, da si v gradnji, bi predlagal da se gradbenega priključka čim prej znebiš in preideš na gospodinjski odjem. To boš najhitreje naredil tako, da z električarjem zastavita eden ali dva prostora, ga kar se instalacij tiče speglata v nulo, se pravi stikala, vtičnice na steno, za luči pa fasnge in žarnice. Nato podaj vlogo na elektro za začasni priklop za opravljanje meritev. Elektro ti v bistvu mora omogočiti ta priklop, saj sami zahtevajo meritve. Priklop je veljaven teden dni. V tem času moraš opraviti meritve in jim dostaviti veljaven merilni list z podatki izvajalca meritev in podatke o izvajalcu instalacij. Najbolje storiš, če meritve opraviš takoj po priklopu in jim takoj naslednji dan dostaviš zahtevane dokumente. Seveda bo o nadaljnjem postopku svojo povedal elektro. Dosti na tak način začasno priklopljenih objektov potem tudi ostane priključenih. Spremeni se le način plačevanja in seveda vsota na položnici. Pa še štrom imaš v hiši in nisi odvisen od sosedov ali kot sem danes videl pri nekom, od agregata. Razdelilnik se kasneje lahko podre v celoti in se ga ponovno organizira kot se gre in izdelani hišni instalaciji primerno.