Objave: 23
Teme: 4
Ocena:
0
Gradim NE hišo s TČ nazivne moči 3x3kW. Ko sem zaprosil za priključek, so mi po projektu dodelili 3x25A z 17kw moči. Zdi se mi kar spodobna moč, mogoče celo prevelika. Sploh pa, ko sem dobil prvo položnico, kjer je bil znesek skoraj 37€ (pri samo 2kWh porabe!) :roll:
Dobro, sedaj ko gradimo hišo in imam gradbeni tok, je morda ta moč upravičena. Ko pa bom enkrat živel v hiši, poleg TČ 3x3kW + zunanja enota cca 4,5kW + vsi ostali porabniki, verjetno nikoli ne bom dosegel te moči. Je sploh smiselno imeti takšno priključno moč, sploh če gledamo na cca 36€ fiksnih stroškov vsak mesec?
Zdaj živim v gospodinjstvu z 1x25A in 6kW moči in mi za 4-člansko družino kar zadošča (v zadnjem letu sem morda 3x šel nazaj priklopiti odjem).
Lp
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Kakšna je to TČ s 3x3kW nazivne moči? 9kW električne moči z nekim povprečnim Cop=3 faktorjem bi pridelalo 27kW toplotne moči, kar bi moralo biti dovolj za 3 NE hiše...
V praksi so največji porabniki hiše v kuhinji: pečice in indukcijske/steklokeramične plošče, pa še problematični so, ker so enofazni in jih je težko enakomerno razporediti.
Pri gradbenem toku si dobil pavšal položnico, kWh je pri njem zelo draga zato se ga čimprej znebi.
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Od kot pa ste dobili teh 27KW priključne moči? Če imate trifazni priklop se tokovi in s tem moči seštevajo vektorsko, saj so med sabo razmaknjeni za 120 stopinj.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Kdo pa je omenjal 27kW priključne moči?
Hočem le reči, da TČ (sploh pa ne trifazna) ni ne največji in ne najbolj kritičen porabnik v hiši.
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Tipkarska napaka 17KW sem imel v mislih.
Objave: 1384
Teme: 8
Ocena:
1
A boš imel kdaj električni avto? Če da pusti, sicer res ne potrebuješ take moči.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Pri gospodinjskem toku je fiksnih stroškov 18,5 evrov za 3x25A. Za 3x20 ene 4 evre manj, kolikor vem.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Edid, bo kar držalo. Elektro sicer pri pancerkah 3x25 napiše odjemna moč 10kW. Dejanska moč znaša nekaj preko 17kW. Kar se možnosti izbire glavnih varovalk tiče (3x25A ali 3x20A) je bilo tule napisanega že ogromno. Se jih bo našlo kar nekaj, ki zaradi tistih nekaj evrov letnega prihranka krčevito zagovarjajo uporabo varovalk 3x20A. V redu. Bom napisal, da pri običajnih hišah z običajnimi porabniki ta teorija morda še drži vodo. Ker pa hiše že dolgo niso običajne, ker se je pojavila doba električnih avtomobilov, katerih polnilci niti slučajno niso mačji kašelj, pa toplotnih črpalk, katere sem ter tja tudi lahko popapajo konkretne kilovate, ali pa kakih črpalk vode iz vrtin za TČ voda/voda se to zagovarjanje varovalk 3x20A lahko hitro podre, oziroma v hiši nastopi mračna doba teme. Pa poglejmo neke osnovne porabnike električne energije v hiši:
štedilnik - 6kW ali več, torej 2 x po 14,25A ali več
pralni stroj - 2kW 9,5A
sušilni stroj - 2kW 9,5A
pomivalni stroj - 1,5kW : 7,12A
povprečen sesalec vsaj 1,5kW : 7,12A
Pa pustimo ostale porabnike v hiši (morebitni bojler, TV, mikrovalovke, razsvetljavo, vtičnice, pa po novem še požrešneže - polnilnike električnih avtomobilov (kateri resda lahko delujejo preko noči, ko ostali večji porabniki počivajo in se "računica" še lahko izide, se pa spet ne izide ob morebitnem vklopu električnega dogrevanja na toplotnih črpalkah). In sedaj naj mi nekdo pameten razdeli zgolj zgoraj navedene "amperaže" na tri glavne varovalke 20A tako, da nikjer vsota porabnikov (amperov) na določeni fazi ne bo presegala 20A. Brez preostalih instalacij na hiši. Zgolj z tistimi petimi naštetimi porabniki brez preostalih v hiši. Da pa bom moral striktno pazit,i da mi ne bosta vštric delala pralni stroj, pa da žena zaradi tega ne bo mogla kuhat? Ma za=bi 20A varovalke. Ena menjava glavne varovalke s strani elektro te pride 50€ (+/- kak evro odvisno od rajona), a se splača tisti strah pred temo? Ali drugače - ena menjava 20A glavne varovalke v letu dni izniči tisti dražji prispevek pri varovalkah 2x25A Šparanje tam, kjer ni treba. V tridesetih letih na hiši nisem imel izpada glavne varovalke (3x25A) pa se reže, švasa, žagajo drva, greje 300 litrski bojler, pa se nikoli ni gledalo, da se ne sme prat, kuhat vštric. Ker pa sem štromar vem, kolikokrat sem že menjal 20A glavne varovalke pri ljudeh. Sem že zdavnaj nehal šteti.
Objave: 23
Teme: 4
Ocena:
0
@arbajter, hvala za izčrpno razmišljanje. Saj jaz niti ne bi menjaval na 3x20A, me pa zanima če je za te večje amperaže možna nižja priklopna moč, saj navsezadnje plačujemo po kilovatih in ne po amperih. Kolika je minimalna priključna moč (tista, ki jo plačujemo) pri 3x25A?
Poleg tega me zanima, a bo račun za priključek (tisti fiksni del) kaj nižji, ko bom iz gradbenega prešel na gospodinjski tok?
Lp