PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Je 17 kW priključne moči preveč za navadno gospodinjstvo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Očitno. S ceno gospodarskega nisem seznanjena.
TinkoBinko Napisal:@Energetik81
Podatke sem našel pri proizvajalcu Orca Exlusive Duo 200, gl. <!-- m --><a class="postlink" href="http://si.orcaenergy.eu/ogrevalne-toplotne-crpalke/duodouble-200-nizkotemperaturna/">http://si.orcaenergy.eu/ogrevalne-toplo ... peraturna/</a><!-- m -->
Hiša ima 70+60 m2 in verjetno takšne moči grelcev na TČ ne bodo stalno v uporabi. Bolj bodo, tako kot je že arbajter omenil, problematični enofazni odjemalci, zlasti kuhalne plošče, pečica, kakšen likalnik. Verjetno ne bodo vsi ti priključeni na isto fazo, da bo enakomerna obremenjenost omrežja?

Lp
V NE bajti 130m2 grelcev ne potrebuješ nikoli, če pravilno izbereš moč TČ. Če boš že jemal ta model TČ, verjetno pride v poštev 7,5kW enota, ki pa žre tam do max 3kW štroma. Moj 8kW inverter npr. žre do max 3,2kW ob pripravi SV.

Jasno odjemalce razporediš po fazah, kuhalno plato itak na 2f, pečica na tretjo, stroje nato po fazah. Jaz bi na tvojem mestu ostal na 3x25.
Jaz na žalost ne morem, ker imamo soglasje samo za 3x20A, ker je lokalno omrežje prešvoh. Zaenkrat 1leto brez težav, bi bil pa bolj miren na 3x25.
Še enkrat. Priključna (odjemna) moč ni isto kot obračunska. Priključna je tista, ki jo izračunaš iz amperov, obračunska pa tista, ki ti jo zaračunajo na položnici.

Sicer pa je arbajter že vse napisal.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Jup.
TinkoBinko
Citat:me pa zanima če je za te večje amperaže možna nižja priklopna moč, saj navsezadnje plačujemo po kilovatih in ne po amperih.
Plačujemo jo že v kilovatih, samo varovalka pa sliši (crkne) na ampere.
Citat:Kolika je minimalna priključna moč (tista, ki jo plačujemo) pri 3x25A?
Sem že napisal. Elektro za varovalke 3x25A obračunava namesto realnih 17kW le 10kW priključne moči.
Citat:Poleg tega me zanima, a bo račun za priključek (tisti fiksni del) kaj nižji, ko bom iz gradbenega prešel na gospodinjski tok?
Vsekakor bo občutno nižji. In ker sem razbral, da si v gradnji, bi predlagal da se gradbenega priključka čim prej znebiš in preideš na gospodinjski odjem. To boš najhitreje naredil tako, da z električarjem zastavita eden ali dva prostora, ga kar se instalacij tiče speglata v nulo, se pravi stikala, vtičnice na steno, za luči pa fasnge in žarnice. Nato podaj vlogo na elektro za začasni priklop za opravljanje meritev. Elektro ti v bistvu mora omogočiti ta priklop, saj sami zahtevajo meritve. Priklop je veljaven teden dni. V tem času moraš opraviti meritve in jim dostaviti veljaven merilni list z podatki izvajalca meritev in podatke o izvajalcu instalacij. Najbolje storiš, če meritve opraviš takoj po priklopu in jim takoj naslednji dan dostaviš zahtevane dokumente. Seveda bo o nadaljnjem postopku svojo povedal elektro. Dosti na tak način začasno priklopljenih objektov potem tudi ostane priključenih. Spremeni se le način plačevanja in seveda vsota na položnici. Pa še štrom imaš v hiši in nisi odvisen od sosedov ali kot sem danes videl pri nekom, od agregata. Razdelilnik se kasneje lahko podre v celoti in se ga ponovno organizira kot se gre in izdelani hišni instalaciji primerno.
Evo, še malo SODO teorije. Jaz trdim da imamo lahko 3 različne moči. Najprej je moč iz soglasja. To je moč, ki jo ob priključevanju plačaš v fiksnem znesku (za 17 kW mislim da je več kot 400 eur). Ta moč je na začetku enaka priključni moči. Iz priključne moči se nato pri gospodinjskem odjemu določi obračunska moč, ki je v primeru 17kW priključne enaka 10kW, v primeru 14kW (3x20A) pa 7kW. Obračunska moč je torej tista, ki jo plačamo. Iz nekega razloga nam to država "subvencionira" ampak samo gospodinjcem.

Uporabnik se lahko kadarkoli odloči da zmanjša priključno moč in posledično tudi obračunsko. Recimo iz 17kW gremo na 14kW (3x20A varovalke) kar pomeni 7kW obračunske moči. V tem primeru plačamo samo menjavo varovalk. Kadarkoli se lahko vrnemo nazaj na moč iz soglasja brez dodatnih stroškov (razen stroška menjave varovalk). Če si pa želimo večjo moč kot je na soglasju, rabimo pa novo soglasje - beri, konkreten strošek.
TinkoBinko Napisal:Huh, to pa je velika razlika. Jaz sem včeraj dobil račun za priključno moč 17 kW gradbenega toka in skupaj s porabo 2kWh (zanemarljiv delež) je bil slabih 37 evrov. Torej je fiksni del pri gradbenem toku 2x dražji kot pri gospodinjskem Cry

LP
Gradbeni tok ne vem če še obstaja. Mislim, da ti na položnici pri odjemni skupini piše "NN brez merjenja moči". V to odjemno skupino spadajo podjetja in v tem primeru plačaš celotnih 17kW (ne 10) in še po nekoliko višji ceni.
arbajter Napisal:Vsekakor bo občutno nižji. In ker sem razbral, da si v gradnji, bi predlagal da se gradbenega priključka čim prej znebiš in preideš na gospodinjski odjem. To boš najhitreje naredil tako, da z električarjem zastavita eden ali dva prostora, ga kar se instalacij tiče speglata v nulo, se pravi stikala, vtičnice na steno, za luči pa fasnge in žarnice. Nato podaj vlogo na elektro za začasni priklop za opravljanje meritev. Elektro ti v bistvu mora omogočiti ta priklop, saj sami zahtevajo meritve. Priklop je veljaven teden dni. V tem času moraš opraviti meritve in jim dostaviti veljaven merilni list z podatki izvajalca meritev in podatke o izvajalcu instalacij. Najbolje storiš, če meritve opraviš takoj po priklopu in jim takoj naslednji dan dostaviš zahtevane dokumente. Seveda bo o nadaljnjem postopku svojo povedal elektro. Dosti na tak način začasno priklopljenih objektov potem tudi ostane priključenih. Spremeni se le način plačevanja in seveda vsota na položnici. Pa še štrom imaš v hiši in nisi odvisen od sosedov ali kot sem danes videl pri nekom, od agregata. Razdelilnik se kasneje lahko podre v celoti in se ga ponovno organizira kot se gre in izdelani hišni instalaciji primerno.

Jaz pravzaprav že imam priklop iz omarice preko provizorija za mojstre, ki mi hišo še gradijo. Zdaj sem po odobritvi priključka 3x20A dobil prvo položnico z rubriko Ostali odjem in 17kW.

Če te prav razumem, ko bo hiša zgrajena in mi bo električar vsaj za en prostor porihtal notranjo instalacijo, dam vlogo za (začasni?) priklop z meritvami, mojster izvede meritve po protokolu, elektro to odobri in dobim gospodinjski tok, moč mi iz 17kW zmanjšajo na 10kW in dobim občutno cenejšo položnico? Zdaj je bila (brez uporabe) 37€, o tem pa bo padla na cca 18€, kot je navedla JaBK.

Če je tako, mi bo tvoj nasvet prihranil nekaj cekinčkov Big Grin Big Grin Big Grin
Tako nekako. Če prav razumem imaš provizorij dovod. Dovod boš moral urediti tako, da bo skladen z elektro soglasjem. Drugače ne bo nič.
Termin začasni priklop ne obstaja (vsaj uradno ne). Moram pa reči, da se mi delitev na gradbeni in gospodinjski odjem za enodružinske hiše zdi za lase privlečen oz. nekako v smislu: "če nekdo gradi, potem ima denar in ga je potrebno ožeti". Zaradi tega tudi svojim strankam vedno predlagam, da čimprej zgradijo električni priključek po projektu in takoj v objektu zaključijo vsaj en prostor (toliko, da se lahko naredijo meritve tokokrogov, torej niti niso potrebni ometi). Tako lahko izvajalec el. inštalacij za ta prostor naredi meritve in poda vlogo za priključitev. Od takrat naprej teče gospodinjski tok, gradnja pa se nadaljuje normalno. Nikjer namreč ne piše, da mora biti objekt, pred priključitvijo na električno omrežje, 100% zgrajen po projektni dokumentaciji. Za Elektro je pomebno, da imajo dokazilo, da niso priklopili v kratki stik oz. da ob priklopu ne pride do eletričnega udara, nimajo pa nobenih pravic posegati v samo gradnjo.
Uradno ne obstaja, vem. Obstaja pa še vedno za npr. celjsko elektro gospodarstvo in je uradno dostopen na spletu, pa tudi izpolniti sem ga moral prejšnji mesec na Bizeljskem. In to z popolnoma "svežim" datumom veljavnosti obrazca (20.junij 2017). Pri preostalih elektro rajonih v SLO tega ne poznajo več.

Priložene datoteke
.jpg   Vloga za začasni priklop.jpg (Velikost: 128,2 KB / Prenosi: 784)
1 2
Iskanje po temi