PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ se splača in kateri tip?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
xavi Napisal:V prehodnem obdobju bi tudi 5kw brez problemov pokrila toplotne izgube. Takrat je tudi črpalka najbolj učinkovita, prihranki največji.
PS
Udobje ni samo, da ne rabiš prižigat in ugašat.
Dvomim, da bo 5kw dovolj, ampak OK, če tako praviš.

No sam si napisal prižgeš in pozabiš.
Kaj pa je še to ostalo kar šteješ pod udobje?
Zelo veliko stvar pozabljate pri avtorju teme, citiram:
Režim ogrevanja pozimi je zjutraj od 5:30 do 7. ure in popoldan od 15. do 23. ure.
Tako ogrevanje ni udobno ogrevanje, temperatura niha, verjetno ekstremno veliko. Tak način ogrevanja je značilen za hiše, stare cca. 30let, radiatorji in povprečen sistem na kurilno olje-šparanje, nekoliko potrpiš glede nihanja temperatur...

Verjetno tudi ta podatek ne pretehta, da bi dodal TC ampak vseeno-pozabljate udobje bivanja in enostavnost, brezskrbnost.

Edina varianta je verjetno ta, kot sem naredil jaz: obstoječi sistem prodaj v celoti, izkoristi subvencijo in daj edini vir TC. Vsak vlozek se verjetno ne izplača...
@halozan
Koliko izolacije imate na hiši?
@Timi11
Izolacije je 10 cm, na podstrešju (mansarda) pa 35 cm.

@Figo:
Temp. na termostatu je nastavljena na 22 st v režimu ogrevanja in 20,5st izven režima ogrevanja. Le v ekstremno mrzlih dnevih (pod -10) se je peč vklapljala tudi izven obratovalnega režima, za kar poskrbi vremensko vodena regulacija.
Nihanje temp. iz tega naslova ni veliko, ker potem pa se že pozna na udobju.

Sem že razmišljal, če je smiselno raztegnit režim ogrevanja in s tem delovati z zmanjšano temp. DV. Temperatura peči pa je nastavljena 5 stopinj nad potrebo DV, s tem da manj kot 35st ne sme biti.
Monoblok 7kw vežeš zaporedno z oljnim kotlom kateri ob nedelovanju kotla predstavlja zalogovnik za TČ. Krmilje TČ prevzame upravljanje z oljnim kotlom, kar pomeni poceni, efikasno in popolnoma avtomatsko rešitev.
Boljša in cenejša rešitev ne obstoja Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@haložan
Seveda je smiselno da pri NT peči greš z temperaturo dvižnega voda čim nižje in raztegneš urnik.Predpogoj je seveda da sanitarno vodo segrevaš tudi pozimi z Sanitarno TČ.
Ampak če bo ta monoblok nucal le v prehodnem obdobju, bo letni prihranek še manjši in se bo TČ povrnila še kasneje. Glavnina porabe nastane dec in jan...
krmilje monobloka bo ob primanjkljaju toplote vklapljalo namesto elektro grelnikov oljno peč. Če hiša ni zelo potratna bo oljni gorilec presenetljivo malo deloval.
Takšna rešitev je za obstoječe sisteme daleč najboljša glede na vložek.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Monoblok laho deluje skoz. Nastavi bivalenco. Olje se vključi, ko črpalka omaga. Tudi pozimi so topli dnevi, ko lahko črpalka deluje samostojno. Pa recimo ponoči skrbi, da temp. ne pade pretirano, zjutraj se priključi olje in samo dogreje.
Samostojna črpalka za sanitarno vodo pa je tako zakon.
Sam sem lastnik delujočega NT kotla na olje in inventerske nizko temperaturne TČ Daikin. Leta 2013 sem se odločil za TČ predvsem zaradi cene kurilnega olja.Pri trenutnih cenah kurilnega olja bi naredil zamenjavo samo v primeru težav z ogrevalnim sistemom ali njegove starosti.
Haložan imaš optimalno narejen sistem na kurilno olje.Izkoristi to in počakaj!
sassapo Napisal:krmilje monobloka bo ob primanjkljaju toplote vklapljalo namesto elektro grelnikov oljno peč. Če hiša ni zelo potratna bo oljni gorilec presenetljivo malo deloval.
Takšna rešitev je za obstoječe sisteme daleč najboljša glede na vložek.
Takšna rešitev je najboljša zate kot monterja. Več delov, več elekronike,... in večji zaslužek pri montaži.
Kadar ne zmore naj si pač pomaga z grelci, ne pa da potrebuješ še kotel na KO in en kup delov kateri to krmilijo. No se pa lahko več stvari pokvari in servis ima spet več od tega...
Ti je že Figo odgovoril. Razlika med 24 urnim konstantnim ogrevanjem in ogrevanjem na urnike je glede konforta neprimerljiva. Sam sem tudi dvignil temp. sobnega termostata iz 21 na 22,5, pozimi na 22.
Je pa res, da lahko tudi z oljem ogrevaš neprekinjeno brez nihanj temperatur. Vendar zaradi visoke cene energenta to v večini primerov noben ne počne, tudi Haložan.
xavi Napisal:Ti je že Figo odgovoril. Razlika med 24 urnim konstantnim ogrevanjem in ogrevanjem na urnike je glede konforta neprimerljiva. Sam sem tudi dvignil temp. sobnega termostata iz 21 na 22,5, pozimi na 22.
Je pa res, da lahko tudi z oljem ogrevaš neprekinjeno brez nihanj temperatur. Vendar zaradi visoke cene energenta to v večini primerov noben ne počne, tudi Haložan.

Bi bil presenečen, kako majhna razlika je, če bi ogreval 24/7...
Torej to kar si napisal odpade, saj je tako tudi pri ogrevanju s KO.
Še kaj drugega prosim?
timi11 Napisal:@haložan
Seveda je smiselno da pri NT peči greš z temperaturo dvižnega voda čim nižje in raztegneš urnik.Predpogoj je seveda da sanitarno vodo segrevaš tudi pozimi z Sanitarno TČ.

Seveda, tudi pozimi ogrevam sanitarno z TČ. Bom probal raztegniti urnik, pa da vidimo, čeprav nekih prihrankov ali pa večje porabe ni za pričakovati (hiša ima xx izgub in rabi nn kW toplote v npr. 24 urah).

Se pa mi zdi dobra ideja, da dejansko speljem TČ pred pečjo in TČ zvežem preko obstoječo regulacijo, ki dela brez težav in ko TČ ne zmore, pač se aktivira peč in dogreje na želeno temp.

No, sedaj pa še tisto, kar je tukaj najbolj važno: finance. Pri financah je največje vprašanje življ. doba TČ.
MikMik Napisal:To, da želim konkretne odgovore te moti? To, da osebe stojijo za svojimi besedami tudi? Hm...

BeeeBeee

Ti imaš težave že v osnovi komuniciranja. Kaj je krivo za to me niti ne zanima, za forum bi bilo dobro da take torpedira preden zaživijo v svojem svetu na takem forumu.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi