PodSvojoStreho.net
TČ se splača in kateri tip? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ se splača in kateri tip? (/showthread.php?tid=70308)

Strani: 1 2 3 4 5 6

TČ se splača in kateri tip? - halozan - 25.9.2017

Nekako se nagibam, da bi še nabavil TČ k sedanjemu sistemu ogrevanja, ker imam občutek, da ravno v teh "milih" zimah in dneh dela peč na olje z največjo izgubo. Za ta hude mrzle dni bi peč na olje ostala, saj deluje nizkotemperaturno in ni tako stara.
Sedanji sistem ogrevanja:
- hiša 160m2, večina radiatorji, poraba od 900L do max. 1000L kurilca
- SV ogrevamo z ločeno TČ (200L)
- regulacija je vremensko vodena od Seltrona (WDC10)
- režim ogrevanja je nizkotemperaturni, saj mi je nad 55 stopinj v dvižni vod šlo res v ekstremno mrzlih dneh, kar traja ponavadi par dni (za ta del še itak ostane oljna peč)
- maksimalna dnevno zabeležena poraba je bila 11litrov kurilca (imam narejeno dnevno spremljanje porabe, kakor tudi graf dvižnega, povratnega voda ter peči)

Zdaj pa dilema, se mi sploh splača investicija v TČ? Nekako sem izračunal, da bi se investicija povrnila v cca. 10 letih, kar je pol življenjske dobe TČ.
Seveda, na koncu vprašanje kateri tip TČ in moč? Bi pa koristil subvencijo ekoslada.

Re: TČ se splača in kateri tip? - JaBK - 25.9.2017

Čez prst odgovor - ne splača.
Manjka pa par vhodnih podatkov tega izračuna:
- Koliko si računal da bo poraba
- Koliko investicija
- Od kje 20 let

Re: TČ se splača in kateri tip? - kadotr - 25.9.2017

Če Lučke ne bo neslo (kot septembra), temeljito preračunaj, ali se ti poseg v obstoječe ogrevanje sploh splača... Po mojem si nekje na meji...pejd raje na morje.

Re: TČ se splača in kateri tip? - Energetik81 - 25.9.2017

Ne vemo zadosti o tvoji bajti.
Če je šlo nad 55 v mrzlih dneh, to ni nizkotemperaturno.
@Poldee in ostali so imeli v takih dneh na radiatorjih okoli 35°, če se prav spomnim.
Najprej bi moral ugotoviti temperaturo dvižnega voda pri 24/7 ogrevanju v najhujšem mrazu.

EDIT:čisto hitro ocenjeno glede na tvojo obstoječo porabo in če predpostavimo 80% izkoristek trenutne peči in recimo bodoči SCOP 2,5. - prišparal bi slabih 300€/leto...
Investicija bi se ti vračala tam od 20 let naprej...raje pejt na počitnice za ta dnar Smile
Še bolje pa, da ga vložiš v dodatno izolacijo fasade/podstrehe/nova okna.

Re: TČ se splača in kateri tip? - halozan - 25.9.2017

Režim ogrevanja pozimi je zjutraj od 5:30 do 7. ure in popoldan od 15. do 23. ure.

Sem šel gledat v tabelo parametre ogrevanja, za 23.1.2017, ko je bila povprečna temperatura celotnega dne -9,20. Ob 15. uri je sistem začel z ogrevanje in je bila nekje pol ure temperatura dvižnega bila med 55 do 58 stopinjami. Kasneje v večernih urah, pa se je gibala med 40 do 45 stopinjami, po 22. uri je že padla pod 40 stopinj.
Poraba za ta ddan je znašala 11,5L kurilca.

Re: TČ se splača in kateri tip? - Poldee - 25.9.2017

Drzi. TC oz. DV sem imel celo zadnjo ogrevalno sezono limitiran na 36 stopinj. In presenetljivo je zneslo tud v najbolj mrzlih dneh januarja. Samo, da gre to skozi je potrebno ogrevati ves cas. Tudi pri nas bi bil DV bistveno visji, ce bi ogreval po urnikih, ki jih uporablja Halozan. Aja, pa se to: ogrevali smo cca 180m2 na 22 stopinj. Ce bi zelel na vec (recimo 23 ali vec), mogoce 36 stopinj max. ne bi blo dost, tega ne vem, lahko letos poskusimo. Skratka, dosti neznank je v igri ;-)

Drugace, 23. januarja letos je bila dnevna poraba nase TC 46, ocetove pa 50 kWh.

Re: TČ se splača in kateri tip? - ant - 26.9.2017

Tudi mene zanima taka prehodna tč, za najhujši mraz imam alternativo. Na forumu smo ugotovili, da bi bila najbolj smotrna opcija lg therma 5 kw ali 7kw, ki se jo dobi za nekje okoli 2 jurja z montažo in subvencijo.

V tem primeru se ti investicija povrne v kakem letu verjetno, kaj ne @jabk?

Re: TČ se splača in kateri tip? - bomber111 - 26.9.2017

Z vsem materialom, zalogovnikom ipd, bo cena krepko nad 2 jurja. Če porabi max 1000 litrov kurilca je to dobrih 800€. Ob Tč manj kot 500€ verjetno ne bo šlo, tako da kaj več kot 300€ letnega prihranka verjetno ne bo. Smotrno bi bilo menjati, če bi obstoječa peč klicala po novi. Tako da je amortizacija 10 let+.

Re: TČ se splača in kateri tip? - ant - 26.9.2017

Zakaj bi inverter tč potrebovala zalogovnik?

Aja v preračunu sem pa itak falil Smile Sem imel v glavi, da bo na mesec razlika 300€ Smile
V tem primeru se investicija povrne v cca 7 letih.

Re: TČ se splača in kateri tip? - JaBK - 26.9.2017

jest rada računam. samo matematika sama je samo sama sebi namen, nič pametnega ven ne pride, če ne daš nekih dobrih vstopnih podatkov notri. na prvo žogo, mi je pa bomberjeva bolj všeč. s tem, da je najbrž treba vkalkulirati tudi nekaj minutaže in živcev, da bo to nastavljeno tako da bo delalo, kot je treba. kaj je OPju tega treba? a se sploh komu splača predčasno menjati? ko peč rikne, se vzame trenutno najugodnejšo varianto na neki rok (investicija + poraba), trenutno to najbrž res je TČ, do takrat pa si ne dela stroškov tam, kjer ni treba.

Re: TČ se splača in kateri tip? - xavi - 26.9.2017

halozan Napisal:Nekako se nagibam, da bi še nabavil TČ k sedanjemu sistemu ogrevanja, ker imam občutek, da ravno v teh "milih" zimah in dneh dela peč na olje z največjo izgubo. Za ta hude mrzle dni bi peč na olje ostala, saj deluje nizkotemperaturno in ni tako stara.
Sedanji sistem ogrevanja:
- hiša 160m2, večina radiatorji, poraba od 900L do max. 1000L kurilca
- SV ogrevamo z ločeno TČ (200L)
- regulacija je vremensko vodena od Seltrona (WDC10)
- režim ogrevanja je nizkotemperaturni, saj mi je nad 55 stopinj v dvižni vod šlo res v ekstremno mrzlih dneh, kar traja ponavadi par dni (za ta del še itak ostane oljna peč)
- maksimalna dnevno zabeležena poraba je bila 11litrov kurilca (imam narejeno dnevno spremljanje porabe, kakor tudi graf dvižnega, povratnega voda ter peči)

Zdaj pa dilema, se mi sploh splača investicija v TČ? Nekako sem izračunal, da bi se investicija povrnila v cca. 10 letih, kar je pol življenjske dobe TČ.
Seveda, na koncu vprašanje kateri tip TČ in moč? Bi pa koristil subvencijo ekoslada.
Sam sem imel porabo nekje med 1500-1800 l, ob podobnem režimu ogrevanja, s tem da je šlo minimalno 600 l za ogrevanje sanitarne vode.
Ker sam nisem imel sanitarne toplotne črpalke, ki je eden od ukrepov za znižanje stroškov, pa takrat je bil liter olja tudi preko 1 euro, sem se odločil za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke.
Ocenjujem, da bi bil tvoj prihranek nekje 500 eurov na leto, kar pomeni, da počakaš, da se življenska doba peči izteče.

Re: TČ se splača in kateri tip? - Homer - 26.9.2017

Z matematiko lahko prikažeš karkoli želiš in potegneš kakršnekoli zaključke.
Lahko rečeš da se ne splača, ker se ti bo splačala v 10-20 letih, ali pa da se splača, ker bi sicer v tem času "pokuril" eno TČ v dim........

Re: TČ se splača in kateri tip? - xavi - 26.9.2017

Tudi to je res. Večini nam, ki smo se odločili za prehod na TČ je bilo po večini žal, da tega nismo storili že prej. Da o konfortu, ki ga prinaša takšno ogrevanje, ne govorim. Sam kurim od 9.9. dalje, sobno temp. imam nastavljeno na 22,5 C 24 ur na dan, tako, da kar nadaljujem sezono kratkih hlač. V primeru olja bi verjetno samo občasno temperiral in hodil v debeli trenerki po bajti. Strošek za ogrevanje v septembru pa bo pod 20 eurov. Zanemarljivo v primerjavi z konfortom, ki ga takšno ogrevanje prinaša.

Re: TČ se splača in kateri tip? - Energetik81 - 26.9.2017

Če bo njegova TČ zdržala 20 let, potem se morda res splača. Ampak tega še noben od nas ne ve, kolikšna bo povprečna življenjska doba naših TČ. Jaz čisto na palec menim, da bo več kot 10 let že težka brez vsake okvare, upam in pričakujem pa vsaj 6-7 let, sicer se podre vsa ekonomika. Če bo zdržala 20 let, se ji bom samo klanjal.

Re: TČ se splača in kateri tip? - Homer - 26.9.2017

Je ni naprave, ki se nikoli ne bi pokvarila!
Seveda se lahko tudi TČ pokvari. To pa seveda ne pomeni nujno, da je treba celotno TČ zamenjati.
Statistiko okvar pa najbrž najbolje vedo pooblaščeni serviserji.

Ampak že iz foruma se lahko razbere, da je večina okvar kakih senzorjev, puščanje plina ali pa okvara elektronike. Elektronika pa tudi ni tak "bav bav" in se da dovolj dobro ščititi z ustrezno prenapetostno zaščito in pravilno izvedbo instalacije.

In zanimivo, ni nobenih pomislekov o "izplačljivosti", kadar se kupuje avto........