PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ se splača in kateri tip?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Res je, ampak že kakšen senzor ali OČ ti zamakne vračilo investicije za kakšno leto...kompresor pa verjetno za par let.
Homer Napisal:In zanimivo, ni nobenih pomislekov o "izplačljivosti", kadar se kupuje avto........

Brezskrbi da so, ampak na kakšnem drugem forumu, sicer pa v glavi.
Zakaj je treba v vsako temo zvleči avto?
Homer Napisal:In zanimivo, ni nobenih pomislekov o "izplačljivosti", kadar se kupuje avto........

Vsaj debata bencin vs dizel sega v pamtivek avtoere, če so te že druge kalkulacije zaobsle.

P.s.
Eh, me je že en prehitu. Pa na tem forumu so tudi. EV vs klasika, če ne drucga...
Homer Napisal:Je ni naprave, ki se nikoli ne bi pokvarila!
Seveda se lahko tudi TČ pokvari. To pa seveda ne pomeni nujno, da je treba celotno TČ zamenjati.
Statistiko okvar pa najbrž najbolje vedo pooblaščeni serviserji.

Ampak že iz foruma se lahko razbere, da je večina okvar kakih senzorjev, puščanje plina ali pa okvara elektronike. Elektronika pa tudi ni tak "bav bav" in se da dovolj dobro ščititi z ustrezno prenapetostno zaščito in pravilno izvedbo instalacije.

In zanimivo, ni nobenih pomislekov o "izplačljivosti", kadar se kupuje avto........
Zato, ker nihče ne forsira tega tako kot TČ. Kadarkoli kdo tukaj vpraša kaj o ogrevanju je TČ takoj tukaj, pa čeprav avtor ne sprašuje nič v zvezi s TČ.
xavi Napisal:Tudi to je res. Večini nam, ki smo se odločili za prehod na TČ je bilo po večini žal, da tega nismo storili že prej. Da o konfortu, ki ga prinaša takšno ogrevanje, ne govorim. Sam kurim od 9.9. dalje, sobno temp. imam nastavljeno na 22,5 C 24 ur na dan, tako, da kar nadaljujem sezono kratkih hlač. V primeru olja bi verjetno samo občasno temperiral in hodil v debeli trenerki po bajti. Strošek za ogrevanje v septembru pa bo pod 20 eurov. Zanemarljivo v primerjavi z konfortom, ki ga takšno ogrevanje prinaša.
Tudi moj strošek ogrevanja + SV bo pri enaki temperaturi okoli 20€, ampak s kurilnim oljem. Me pa zanima kakšen večji komfort imaš ti s TČ, kot jaz s kurilnim oljem?
A se ti hecaš. Avto je božanstvo. Si čudak če nimaš vsaj enega pri bajti, normalno pa 2, v primeru za vsaj najstniških otrok pa vsaj 3. Parkplac mora biti pa dost se za njihove najstniške ljubezni. TČ je inferiorna svetinja v primerjavi z avtom. Parirati mu niti lastna nepremičnina ne more več, mogoče mobitel...

Je pa resda to stanje duha, ki pač ne zmore tošla. Nepremičnine si pač ne more več vsak privoščiti, pa je avto postal referenca. Itn do iPhona...
Citat:.....mogoče mobitel...
....pa vsaj s swarovski kristalčki
@Halozan, imas majhno porabo kurilnega olja, zato se ti investicija v TC splača le zaradi udobja, torej pržgeš in pozabiš na njo. Ali pa ko ti crkne peč na olje.

Npr sam imam porabo 500-700 l kurilca hisa brez fasade, ko bo fasada računam na -35%. Pa se mi definitifno ne izplača na TČ. Prišparal bi max 200€ na leto.racunaj na zivljensko dobo TC na cca 10 max 15 let.Z tem da bi mogel še varovalke pojačat. Kakšne imaš varovalke 3x 16, 3x20?
jelencek1 Napisal:@Halozan, imas majhno porabo kurilnega olja, zato se ti investicija v TC splača le zaradi udobja, torej pržgeš in pozabiš na njo. Ali pa ko ti crkne peč na olje.

Npr sam imam porabo 500-700 l kurilca hisa brez fasade, ko bo fasada računam na -35%. Pa se mi definitifno ne izplača na TČ. Prišparal bi max 200€ na leto.racunaj na zivljensko dobo TC na cca 10 max 15 let.Z tem da bi mogel še varovalke pojačat. Kakšne imaš varovalke 3x 16, 3x20?
O kakšnem udobju govoriš v primerjavi s KO?
A peč na KO pa dnevno prižigamo in ugašamo ali kako?
Nekdo je napisal, da imamo mrzlo. Imamo nastavljeno na 22 stopinj, kar je povsem dovolj. Vremensko vodena regulacija pa tudi deluje v redu, in poskrbi za vklope in izklope peči. Poraba od prejšnjega ponedeljka do danes pa je bila 10L kurilca.

Peč še bo država ogromno let, če že stare "plehnate" peči držijo 20+ let. Naša pa je nizkotemperaturna litoželezna, kar pomeni 20+ brez težav (oče že ima več kot 20 let Ferolijevo, pa še bo kar delal verjetno enkrat toliko).

Če bi dobil 5kW TČ za tam (skupaj s subvencijo) za 2kEUR, bi se mi verjetno investicija splačala, saj bi pokril večino kurilne sezone, razen kakšen del decembra in seveda januar.

@MikMik
Kje piše, da ne sprašujem o TČ. Sprašujem, če se izplača, predvsem pa je forum namenjen izmenjavi izkušenj, in mogoče dobim na podlagi vaših izkušenj kakšno pametno in predvsem učinkovito idejo.
Varovalke so 3x20A.

Ena od idej je, da bi 4kW(ali 5kW) vezal pred pečjo, tako da mi tudi pozimi že v oljno peč pošilja tistih 35 stopinj (pri -15), ostalo pa peč dogreje, seveda če je potreba.
Mislu sem na naročenje olja, kontola količine olja, pa tudi kontola dimnika.... TC le placaš elektriko, malenkost bolj muhte pa je.
Nikoli nisem rekel, da v tej temi ne sprešuješ o TČ, ampak da se v vseh temah, tudi tistih katere niso namenjene TČ le ta vedno pojavi in temu pravim forsiranje.

Pri taki kvadraturi, radiatorji in porabi pa na 5kW TČ kar pozabi...
jelencek1 Napisal:Mislu sem na naračenje olja, kontola količine olja, pa tudi kontola dimnika.... TC le placaš elektriko, malenkost bolj muhte pa je.

Verjetno nimaš 100l cisterne, da bi to preverjal dnevno...

Ravno tako je tudi okoli TČ nekaj dela. Npr. čiščenje zunanje enote, predno ugotoviš prave nastavitve, krivuljo,..., njeno delovanje tudi ni neslišno,...
V prehodnem obdobju bi tudi 5kw brez problemov pokrila toplotne izgube. Takrat je tudi črpalka najbolj učinkovita, prihranki največji.
PS
Udobje ni samo, da ne rabiš prižigat in ugašat.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi