Objave: 125
Teme: 21
Ocena:
0
Lep pozdrav,
Pri urejanju okolice smo pretrgali rumeno-zeleno žico, ki gre iz hiše. Predvidevam, da je ozemljitev. Hiše nismo delali mi zato ne poznam dejanskega stanja.
Predvidevam, da je nekoliko stran od hiše zabita sonda.
Sedaj me zanima, kaj je v tem primeru najbolj pametno storiti (iščem sigurno rešitev, ker se z elektriko ne želim igrati). Ali je samo štukanje sigurno?
Žička je po zemlji (oziroma pesku drobljencu) speljana cca 15cm pod površino. Tisti del je povozen. Tam bomo v prihodnosti polagali tudi tlakovce. Zelo me preseneča, ker je čica zakopana v teren brez vsake zaščite. Pristiski kamnov bi zlahka odrgnili izolacijo ali pa jo celo presekali.
Ali je običajno, da se kar takšna žička pelje iz objekta? Ali ne bi moralo biti od objekta naprej nekaj bolj močnega (valjanec ali podbno) ali pa žica v kakšni cevi?
Kako se to pravilno izvede?
Hvala.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Izolacija ni tako problematična, saj valjanec tudi ni izoliran. Bolj je problem, da se pretrga ozemljitveni vodnik, tako kot se je zgodilo vam. Predlagam vam, da žico dobro povežete nazaj in jo v povoznem delu zašččitite s cevjo in po možnosti obbetonirate.
Ocena:
0
Hvala za hiter odgovor.
Ali je spoj pametno zaščititi s termoskrčljivo požirko z lepilom?
Skrbi me namreč, da bi na spoju oksidiralo ter bi se s časoma zaradi oksidacije prekinil stik.
Sonda je kakšen meter stran od pretrganega. Razmišljam, da bi odkopal do sonde ter nanjo priklopi nov kabel in spoj s starim kablom izvedel tik ob hiši (lahko za stirodurjem, ker cokel še ni obložen. Tako bi spoj bil na suhem (in bil bi samo eden). Ali je smiselno?
Tako bi novo žico tudi lažje zaščitil ter jo dal v kakšno cev. Prav tako bi jo poddaljšal, da bi jo zakopal globje.
Hvala.
Objave: 1828
Teme: 4
Ocena:
0
Če boš razkopaval zamenjaj tako da ne bo štukana. Najbolj ziher je če je v omarico peljan kar valjanec/pletenica/ nekaj da bo bager malo zajambral ko bo naslednjič zapel. =)
Ocena:
0
Do omarice žal ne morem. Je na drugi strani hiše. Lahko spojim samo tam, kjer pride iz hiše.
LP
Ocena:
0
Lep pozdrav.
Pa še to.
Če pritisnem tipko test na Fid stikalu ga vrže ven. Čeprav je ta ozemljitev pretrgana.
V kolikor je to dejansko ozemljitev ali naj ne bi fid stikalo ostalo vklopljeno (ga ne bi smelo metati ven)?
Hvala
Objave: 257
Teme: 10
Ocena:
1
FID stikalo ti vrže ven tudi če ni ozemljitev. Kakšno pa je sploh debelina te žice, ki si jo pretrgal?
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
matejm
Preden greš na forum pisat takole zavajanje se seznani z delovanjem Fid stikal. Jasno je da v primeru pritiska na tipko "TEST" na Fid stikalu to odklopi navkljub prekinjeni ozemljitvi. Zakaj? Ker je funkcijska tipka za tisto kao enkrat mesečno testiranje delovanja Fid stikala vezana med eno od faz in ničelnim vodnikom preko zaščitnega upora, kateri generira tisti zadostni okvarni tok. Fid bo v tem slučaju definitivno odklopil. Ker okvarni (odklopni) tok steče med fazo in nulo (in ne ozemljitvijo). V vseh preostalih slučajih vrši funkcijo zaščite ozemljitveni vodnik. V primeru kakršnega koli preboja napajalne napetosti napram ohišju aparata ta tok steče na ozemljitev (in ne na ničelni vodnik, kot v primeru testne tipke). In če bo ta ozemljitev prekinjena se lahko le slikaš, butnilo bo tebe. Je pa v avtorjevem primeru Fid odklopil le zato, ker ima (po vsej verjetnosti) v razdelilniku na ozemljitveno zbiralko vezano še kakšno GIP dozo ali pa direktno ozemljene vodovodne cevi (ali druge podobne potenciale), kateri so zadostovali, da je preko njih stekel dovolj velik okvarni tok in je Fid odklopil. Če bi odklopil še te, bi Fid zopet ostal v ON položaju oziroma v stanju ko te lahko spodobno "obriše" ali celo ubije. Tako da nikakor ne piši napak, da Fid zaradi prekinjene ozemljitve vseeno deluje. Kaj pa če v razdelilniku nebi bile vezane še kakšne "dodatne" ozemljitve? Bi še deloval? Motiš se.
Freakylion
Vsekakor priporočam sanacijo pretrganega spoja z uporabo vodotesnih termo skrčnih cevi tipa Raychem ali Canussa. S tem boš preprečil dostop vode in sleherno galvaniko med vodnikom in zemljino.
Ocena:
14
Ok, je res butasto dvoumno napisano. Najprej z avtorjeve strani, ko najprej sprašuje po izklopu z testno tipko. Tu imaš prav.
V nadaljevanju pa avtor sprašuje po metanju Fida ven navkljub prekinjeni ozemljitvi. No tu pa se že lahko pojavi problem okoli definicije ven metanja. Pri njemu je fliknilo ven, kot sem napisal zaradi na zbiralko priključenih še drugih ozemljitvenih potencialov, ki so lahko cevi, kovinske mase, štoki, bla, bla, bla. In v primeru ko bi te mase odklopil z zbiralke bi Fid ostal ob okvarah pač "mrtev" v ON poziciji. Tisti "mrtev" pa se lahko prenese na tistega, ki bi se dotaknil "ozemljitve" ob predpostavki, da bi sam bil "ustrezno" ozemljen.
Ker pa je bilo res tako dvoumno napisano, sem ti vseeno dolžen opravičilo, ko sem te tako "napadel".
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Za matejm: pa v končni fazi do Ljubljane lahko koplje ne, če ima že kopača pri hiši. Da bi pa kdo zadevo saniral in pred zasutjem naročil preverjanje (meritve), ne to je pa bogokletno. Raje pol bajte odkopat kot plačat za papir, kjer piše ali obstoječe štukano špila ali ne špila.
LP,
Samojed
Ocena:
14
Ne že spet z meritvami. Pa ti veš, koliko stane tisti papir, rovokopač pa stane 50 ojrov na uro, veš kolikšen del bajte ti v tem času lahko razbije? Ne, ne, ne, saj maš prav. Ne vem, zakaj se mi tale zgodba zdi tako znana...
Ocena:
14
Zanesljive so 100%. Garantirano. Kabel saniran z njimi lahko vržeš v bazen in bo OK. Kdo jih uporablja? Vsi. Od elektro podjetij do izvajalcev elektro del, obrtnikov, pa še preostali smrtniki. V LJB jih dobiš pri Marchiolu (Letališka 32/B), Elektronabavi (Cesta 24.junija 3 - Črnuče), Eventus (Tržaška 3), Wattelektro (Brezovce 3, Trzin). Cena za cev premera 15mm (skrči se na 6mm) je okrog 10€/m, za naslednjo večjo že okrog 18€/m. Še kaj?