24.5.2017 ob 10:21
zdravapamet Napisal:...Zakon dovoljuje le še oljne kondenzacijske kotle...
Me lahko usmeriš na številko uradnega lista in leto, kdaj je bil ta zakon objavljen. Sam namreč ne najdem nič v tej smeri.
zdravapamet Napisal:...Zakon dovoljuje le še oljne kondenzacijske kotle...
aleks Napisal:itak je pa tud že rabljen buderus vesoljski napredek napram temu, kar je prejd stalo v kurilnici ... (ali pa rabljen italjanček, sej niso tako švoh).Buderus lugano je bil mercedes in je še zdaj. Drugače, sodelavec je na njega montiral peletni gorilnik, jaz sem mu naredil provizorični nastavek za sesalec, tako, da lahko sesa po celem kotlu, dodal je sanitarno toplotno črpalko (takrat so bile še subvencionirane) in je super zadovoljen.
zdravapamet Napisal:Pred kratkim so imeli vsi trgovci hajko zaradi klasičnih kotlov na drva. Nekateri so plačali visoko kazen. Mnogo kotlov te vrste se danes več ne prodaja. Vsak pameten monter si ne bo privoščil te blamaže. Datum vgradnje bo potrebno dokazati z računom. Ko bodo inšpektorji in dimnikarji začeli delati tudi na tem segmentu bo veliko joka in jamranja.Jaz tud že 20 let plačujem izpite za f pline in ene velike besede so vedno na ta račun, naredilo se pa ni nič! Samo žejne čez vodo nas vodijo. Taka je pri nas realnost. Država s kup predpisi in interesi bolj papeška od papeža in lupi po siromaku. Drugače pa eno popolno razsulo in par jastrebov, ki se lepo šlosajo na ta račun. Kdo se upa mi prit delat kažin za 20 let star kotel? Rad bi ga videl, da me po računu vpraša.
Jaz to podpiram saj je foh že popolnoma razjahan. Prej, ko bo nekdo začel delati red bolje bo. Balkan naj ostane južno od nas če se le da. Jaz sem bolj za red in kvaliteto.
zdravapamet Napisal:Koliko peči na olje si zmontiral in kasneje spremljal porabo ? Po napisanem sklepam, da nobene. Pa verjetno tem ljudem tudi nisi kupoval kurilnega olja. To so siromaki morali plačati sami. Poceni kotel drago ogrevanje. To je in bo veljalo. Še posebej pri olju.Ljubček, ti bom probal na kratko:
.
.
.
Imam tisoč razlogov zakaj ne kotlov ala Sime, Ferolli, Riello,..... Gromozanska poraba in glasnost pa sta le dva od mnogih.
zdravapamet Napisal:bozgom Napisal:Me lahko usmeriš na številko uradnega lista in leto, kdaj je bil ta zakon objavljen. Sam namreč ne najdem nič v tej smeri.Jaz nisem uradnik in se z iskanjem zakona-predpisa ne bom ukvarjal. Meni zadostuje če to slišim od zanesljivih ljudi, ki se s tem ukvarjajo.
Lahko pa pokličeš na obrtno zbornico - sektor dimnikarji. Tam boš dobil potrditev, da se nizkotemperaturnih oljnih kotlov že cca dve leti ne sme prodajati in montirati. Tudi lin do zakona-predpisa ti bodo verjetno dali.
Poišči trgovca ali monterja, ki ti bo prodal nizkotemperaturni oljni kotel. Me prav zanima če je še kje kdo, ki si to upa ?
zdravapamet Napisal:Dimnikar popiše model ogrevalne naprave, leto vgradnje. V primeru kotla iz Bolhe novo-staro napravo, ki ne ustreza novim predpisom. Okoljski inšpektor pa ti na osnovi evidence lahko pošlje pozdrav z položnico. Lastniku, monterju in kupcu.
xavi Napisal:jaz sem podobno nardil na šenkan NT oljni kotel (ni buderus, bolj poceni varijanta). ampak najbolj da smo tih o tem, ker pametnakoviči ala zdravapamet že zdraho delajo ... zarad takih idijotov kot zdravapamet jih bomo začel po gumnih skrivat, zraven dedkovga šarca in erme, :lol:, pa zraven srne, obešene da se odteče ...aleks Napisal:itak je pa tud že rabljen buderus vesoljski napredek napram temu, kar je prejd stalo v kurilnici ... (ali pa rabljen italjanček, sej niso tako švoh).Buderus lugano je bil mercedes in je še zdaj. Drugače, sodelavec je na njega montiral peletni gorilnik, jaz sem mu naredil provizorični nastavek za sesalec, tako, da lahko sesa po celem kotlu, dodal je sanitarno toplotno črpalko (takrat so bile še subvencionirane) in je super zadovoljen.
zdravapamet Napisal:550+320+300=1.170,00 EUR Štima ?Štima.
zdravapamet Napisal:Nov Buderus z oljnim gorilnikom in vremensko regulacijo je stal 2.500,00 EUR.Ne štima.
2500-1170=1330
Vzemiva 1200 l kurilnega olja. Torej prideva do razlike 500 l.
500 l*0,80 EUR=400,00 EUR manjša letna poraba.
Razlika v nabavi kotlov je bila 1330,00 EUR.
Če to cifro delimo z letnim prihrankom dobimo zanimiv rezultat.
1330:400=3,325 let
Kot vidiš se je takrat investicija v boljši kotel povrnila v tvojem primeru v 3,325 letih. Če vzameva malo rezerve reciva v 5. letih.
zdravapamet Napisal:lej lupček (ti bom še jaz tko rekel):aleks Napisal:ta dimnikar ne samo, da v naši vasi nima več kšefta, bo vesel če pride cel iz vasi ... sicer se itak ne rabiš vpisati v evidenco.Zakaj bi se čez naselje peljal 50 km/h ? Kdo ti pa kaj more če greš 100km/h. Tebi in tebi podobnim je vse dovoljeno. Ostali se moramo in se držimo pravil.
aleks Napisal:zarad takih idijotov kot zdravapamet jih bomo začel po gumnih skrivat, zraven dedkovga šarca in erme, , pa zraven srne, obešene da se odteče ...Zaradi mene ti počni kar te je volja. Jaz te ne bom prijavil. To ni moje delo. To počnejo drugi, ki so za to pristojni.
Če tebe moti dim, ko stara mamca zakuri šporhet se moraš vprašati ali tvoj stari podrti kotel, ki v ozračje spušča ogromno strupov ne škodi tej ženski in vsem v okolici. Aja, oprosti. Tebi je to dovoljeno.
Vsem kupcem kotlov na podpih postavljajo stroga pravila kaj se sme in kaj ne. Vsi se jih morajo držati.
Pri plinu je red. Tukaj "cince marince" vsevednega samograditelja ni.
Poskusiš pa lahko z gorilcem na staro rabljeno avtomobilsko olje. Tudi to obstaja. Kupiš ga na črnem trgu. V ozračje boš spustil goro rakotvornih strupov. Dokler te ne dobijo bo vse OK. Ti pa se boš grel za bagatelo.