PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero toplotno črpalko?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kateri problem v delovanju domačega hladilnika pa se ti zdi, da je potrebno reševati in mogoče rešiti z dražjo in kompleksnejšo elektroniko in kakšne prednosti pri hlajenju piva le te prinašajo? (pri TČ se recimo z inverterjem lahko znebiš zalogovnika v kurilnici, pralni stroj pa tako vedno rabi takšno ali pa drugačno regulacijo vrtljajev, še za pomivalca se ne spomnim kakšne posebne prednosti, kot tišjega motorja, ampak zgleda tudi rabijo regulacijo hitrosti, sicer inverterjev ne bi zdaj že množično vgrajevali)

P.S. Vidim, da je precej inverterjev v kombiniranih hladilno-zamrzovalnih zadevah, ki pa verjetno delajo bolje kot on-off in ceneje kot 2 kompresorja.
Na psihološki vidik ste pa vsi pozabili! Mogočna toplotna črpalka pred hišo pomeni:"nek se vidi raskoš". Za nekatere pa: "vidi budalu"...

Na sejmu v Komendi je bila razstavljena mogočna onofarca. Na vprašanje trgovcu, ali ne obstaja enaka inverterca, je odgovoril: "Ja je, ampak moramo najprej to prodati!"
zdravapamet Napisal:Jaz bi danes zase še vedno vzel ON/OF. In to CTC ECOAIR 410. Priklopiš, nastaviš in pozabiš. Seveda obvezno z hranilnikom toplote. Brez nikoli.

Ugibam: 10.000€ najbrž ni dovolj za celo kurilnico? Z vsem kar paše zraven: regulacija, bojlar SV, zalogovnik, tipala, bla bla... prej 12.000€?
V to ceno je vključena otvoritvena slovesnost, skupaj s kateringom, plehbando, mažoretkami in županovim govorom...
Pri meni je dimplex prišel precej manj. Je CTC premium razred?
@zdravapamet ma spet "žute minute" :lol: :mrgreen:
zdravapamet Napisal:Znanje. Kar veliko se ga je nabralo z leti. Utrjujejo svoje mesto v srednjem razredu TČ.
Confusedhock: "10 let" gruntajo to o defrostih.....
srednji razred :lol: :lol: :lol: pa ja da ja_v segmentu STČ mogoče, to ostalo pozabi...
Srednji razred je "velika četverica" - Daikin, Fujitsu, Micka, Toshiba...
Zakaj prav CTC 410 EcoAir pa tudi mene zanima, ker ima prodajalec v ceniku tudi invertersko CTC 510 EcoAir za zelo podobno ceno.
uhh..bolj berem manj mi je jasno..

mi lahko nekdo preprosto razloži, kje je razlika med kompaktno, split ter invertersko izvedbo..je lahko split tudi inverterska recimo? so ti pojmi čisto ločeni?

potem je vprašanje glede plina. nekje je stvar povezana preko plina, drugje domnevam da preko vode...baje se izvaja nek test tesnosti, je to samo pri plinski izvedbi?

kako naj vem, a gre za plinsko izvebo ali ne? je to označeno s kakšnim pojmom ali je pač tko, da so recimo vse inverterske plinske ali ni tako?

je ta plin kaj problematičen, nevaren, če pušča, stvar bo namreč v takem bolj delavnem okolju, kjer se lahko kaj iskri..

potem vprašanje glede servisov...sem mislil da se stvar postavi, se nastavi in pozabi za vsaj 5 let...pa mi sedaj recimo ponujajo letne servise za 100€, je to veliko oz normalno?

kaj pa garancije? 2 leti normalno? po 2 letih garancije je 200€ podaljšanje z servisom, je to normalno?

za invertersko zdaj gledam mitsubishi zubadan puhz-shv112yha, kjer sicer priznavajo da nima takih izkoristkov kot termia je pa vprašanje, ali razlika v ceni kdaj preseže to razliko pri izkoristkih

zakaj mislite, da mi niso ponudili invertersko pri termii ter kronotermu? če gre tu za novejšo tehnologijo.

mitsubishi recimo reklamira, da stvar dela do -28, medtem ko termia do -20?? je to sploh pomembno? za tisith nekaj dni na leto se pač vklopi el. grelec in to je to...ali naj gledam tudi to?

mogoče veste katera od teh 3 tč je najbolj tiha? termia, kronoterm, mitsubishi

kaj pa pravite na daikin?
DAIKIN ALTHERMA HT 11 kW (380V) + notranja enota z vgrajenim bojlerjem + montaža* za 8800€ - je to isti rang kot mitsubishi? ker ta je namreč HT, jaz pa imam radiatorje..mogoče bi mi daikin torej bolj ustrezala?

res nimam pojma kaj bi vzel

pa še to: katera od omenjenih tč (kompaktna, inverterska, split, ali kakšna druga) omogoča tudi to, da bi hkrati hladil nek prostor (shrambo v mojem primeru) in kaj to pomeni za izvedbo
bp, o teh sem pisal...

Smash, na forumu ti ne bomo rešili dilem, jih bo kvečjemu še več. Pokliči domov na svetovanje dobrega mojstra...
Kompaktna - povezava zunaj-notri z vodo ali antifrizom
Split - povezava zunaj-notri s plinom (ni vnetljiv ali strupen)

Obe pa sta lahko inverterski ali on-off.

In vsaka od teh lahko hladi. Vendar pri on-off v tvojem primeru z radiatorji nujno rabiš še zalogovnik, pri inverterski pa bi šlo lahko celo brez. Za hlajenje samo 1 shrambe boš rabil tam ventilatorski konvektor, tukaj bi bil spet zaželen zalogovnik tudi pri inverterju.

Potem imaš pa še Daikin HT in pa Hitachi Yutaki S80, ki sta dvokompresorski inverterski split TČ. Primerni tudi za slabe radiatorje v neizolirani bajti.

In zdaj si verjetno še bolj zmeden :mrgreen:
sašo65 Napisal:.
Srednji razred je "velika četverica" - Daikin, Fujitsu, Micka, Toshiba...
No ja.... in koliko s spiska in vsaj enakih , če ne nižjih cen si spustil -razen forumsko propagiranih blizu desetletja ?! Idea
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")ekoskladunichr("46")si/dokumenti/rd/37SUB-OB16/Seznam_tcunichr("46")pdf[/url]
Pa jih severni in zahodni sosedje poznajo še mnogo več, pa ne zgolj poševnookih, oz. v manjši meri... :wink:
Tudi skandinavske s ceno in delovanjem predvsem pa z namenskimi uparjalniki ogrevanju-kot hlajenju... konkurirajo...
Ane srčece Migaj , tudi tvoja soseska jih precej pozna 8)
telmos Napisal:
sassapo Napisal:Res je zanimivo kako laiki gledajo na razliko med on off in invertersko tehnologijo. Inverterska tehnologija je v zadnjih letih res precej napredovala. Moramo pa vedet, da je danes vrhunska inverterska TČ boljša od vrhunske klasike v precej ozkem obratovalnem območju. Izven tega pa še vedno slabša. On off naprava je pač v kompletu izdelana iz komponent, ki so optimalne za njeno zmogljivost, masni pretok hladiva... Inverter je v prednosti zaradi kompresorja, kateri lahko prilagaja svojo zmogljivost trenutnim potrebam objekta. Nastane pa problem, ker se ostale komponente hladilnega kroga ne znajo prilagajat. Na koncu dobimo napravo, ki je zelo podobna klasični on off TČ. Optimalni izkoristek inverterske naprave je namreč v precej ozkem obratovalnem območju, če k temu prištejemo še izgube samega inverterja, relativno visoko porabo v mirovanju je rezultat
bolj ali manj podoben.
Če zadevo zaključimo s povprečno slovensko hišo katera ima cca 150m2 je v primeru radiatorskega ogrevanja v prednosti inverterska naprava, v primeru talnega pa on off.
Precej bolj bistveno je, da je naprava pravilno izbrana hiši in njeni lokaciji, kot pa sam on off ali inverter.
Kaj se ne zna prilagajat? Morda ventilator? Morda izparilni ventil? Dajmo no saj nismo več otroci. Vse se prilagaja in vse optimizira, zato mi je ta tvoj zapis že prav smešen. Prav nikjer ni on off primernejši. Ena velika izguba prostora, denarja in pa pameti za tistega, ki jo še kupi! Tako je to pa hoteli vedet al pa ne.

Itak, da se kondenzator in uparjalnik na ukaz zmanjša in poveča :lol:
Na talnem gretju je zaradi akumulacije še vedno on off zakon! Razlike v letni porabi niso ravno zanemarljive, še posebej, če primerjamo solidno on off napravo z inverterji ranga klima TČ.
Ne vem zakaj bi kdo potreboval zalogovnik, če ima samo talno v povprečni hiši več akumulacije kot 1000L zalogovnik?
Tega si nisem jaz izmislil, je splošno znano dejstvo, ki bi moralo nekomu ki se ukvarja s TČ in razume logiko delovanja biti kristalno jasno!
Dobra inverterska naprava bo pa jasno v plusu pri ne akumulativnem ogrevanju, kar pomeni radiatorsko ali konvektorsko gretje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
DELPHI Napisal:
zdravapamet Napisal:Jaz bi danes zase še vedno vzel ON/OF. In to CTC ECOAIR 410. Priklopiš, nastaviš in pozabiš. Seveda obvezno z hranilnikom toplote. Brez nikoli.

Ugibam: 10.000€ najbrž ni dovolj za celo kurilnico? Z vsem kar paše zraven: regulacija, bojlar SV, zalogovnik, tipala, bla bla... prej 12.000€?

Ampak mene res firbec matra, koliko ta reč košta.
Kaj pa pravite na IVT tersus? je to v istem rangu kot termia, kronoterm ali slabše, bolje?
Za laika je cena na prvi pogled dokaj nizka. Potem pa še manjka kar nekaj stvari, ki so navedene spodaj v ceniku (obtočna črp., sobni korektor, regulacija, priklopni set, grelni kabel itd.). Mogoče kaj od tega ne rabiš oz. obstajajo alternative. V vsakem primeru je inverter varianta cenejša, že zaradi tega, ker ne rabiš zalogovnika.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tilia.si/ceniki/Cenik%20CTC.pdf">http://www.tilia.si/ceniki/Cenik%20CTC.pdf</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi