arbajter Napisal:Podobne zgodbe razočaranih redkih posameznikov se da najti tudi za kakega Buderusa pa še podobne mercedese. Stvar pričakovanj.
Jaz ne podajam zgodbe, ker je to moja poklicna bolezen in podajam večinoma strokovne zadeve, točne in možnosti za ponovljivost, tako da se zadeva da vedno preveriti.
Res ne morem enačiti ATMOS 25 in 32, ki sta dimenzijsko enaki po zunanjosti, samo 32 ima sigurno večjo odprtino za ogenj in višje delovne temp dimnih plinov. Me pa ne zanimajo tako slabo konstruirani kotli, ki nima zadaj na izmenjevalcu izolacije in še ta njihov toplotni izmenjevalec je katastrofa. Je samo nek plošlati kanal s nekaj rebri in to je to. Halo, kako pa naj tisti mali izmenjevalec potegne iz dimnih plinov 32kW. Ja tako da gre v dimnik preko 350°C, saj je INOX dimnik postal celoten rumene barve. To pa se iz stroke ve koliko je bil segret. Vse dobre peči imajo cevne izmenjevalce in to že 30 let nazaj. Cevi se dajo enostavno dobro čistiti, lahko se dodajo razni turbolatorji.....
Sedaj ima brat Valher in to kar 40kW moči in lepo pogreje zalogovnik. Samo rabi nekaj časa da se cela peč segreje in tudi vroča ostane še naslednji dan. Mlajši brat pa ima GUNTAMATIC, to je pa peč. Ima velik gabarit, veliko maso, malo moč in odličen izkoristek. Lepo gori, ni dimljenja, ni pepela na strehi, ce iz dimnika teče kar nekaj časa kondenz. Atmos tega ni bil sposoben narediti, mogoče je bila kriva INOX tuljava v starem dimniku.
Sem že v večih firmah doživel, da se je reklo:
Bomo pršparal?.......ostali pa smo dodali: In ni važno koliko bo stroškov.
Včasih celo pripravim celotno poročilo problema z vsemi odstopanji in se še kdo javi, da ne ve kaj je narobe. Pa tudi takim še vedno pomagam, ker se jim ne da prebrati poročila, ki je napisano kot kratko diplomsko delo.